Hi,remi napisao: Jedino me nervira nedostatak potpune slobode; pre sam imala problem da nisu postojali zabranjeni pokreti već ogromno ograničenje (nešto kao kad se naleti na zid) a sada postoji pun raspon pokreta koji ne sme da se iskoristi.
nisam baš najbolje razumeo zadnji deo rečenice.
I ja osećam otpor nekim pokretima, kad preteram. To se posebno odnosi na dohvatanje stopala (čarape...). Još sam daleko od toga da samostalno navučem čarapu. Jednostavno, ne mogu da dobro dohvatim prste na nozi. Sa patikama ide lakše, uz pomoć duge kašike.
Posebna priča su događaji u snu. Postavim jastuk među noge i okrenem se na dozvoljenu stranu, zaspim kao jagnje. Probudim se na leđima bez jastuka... Ili obratno, što me plaši. Najgore je kad se u snu okrenem (ne potpuno) na operisanu stranu. Sav premrem da se nešto loše ne desi.
Što se tiče jastuka, moj hirurg mi je rekao nešto ovako: "pa možeš da ga koristiš ako ti tako više prija". Šta li to znači, hajde da tumačimo.
A evo šta piše u uputstvu koje sam dobio u bolnici:
SPECIJALNA ORTOPEDSKO-HIRUŠKA
BOLNICA «BANJICA» BEOGRAD
UPUSTVO ZA AKTIVNOST KOD KUCE POSLE OPERACIJE UGRADNJE VEŠTAČKOG KUKA
NIJE DOZVOLJENO:
Kupanje u kadi 3 meseca
Sedenje na niskoj stolici, ležanje i čučanje Celog života
Sečenje noktiju na nogama I vezivanje pertli 3 meseca
Sedenje sa prekrštenim nogama Celog života
Ležanje na operisanom kuku 3 meseca
Nošenje tereta težeg od 15 kg Celog života
Naglo okretanie na operisanoj nozi, stajanje samo na operisanoj nozi ili naglo prebacivanje težine na operisanoj nozi Celog života
POTREBNO JE:
Nošenje elastičnih čarapa ili zavoja pretežno na potkolenicama u toku – hoda (skidati noću) 3 meseca
Sedenje u krevetu sa ispruženim nogama 3 meseca
Svakodnevno sprovođenje naučenih vežbi Celog života
U slučaju pojave gnojne infekcije na drugoj lokalizaciji od ugrađenog kuka, neophodna je upotreba antibiotika
DOZVOLJENO JE:
Hodanje uz pomoć štaka i pun oslonac na operisanu nogu - 3 meseca, a zatim hod uz popoć štapa ili bez
Kupanje pod tušem Posle 14 dana
Plivanje u bazenu Posle 21 dan
Upravljanjem putničkim vozilom Posle 3 meseca
Sve životne aktivnosli doba u kome se nalaze Posle 3 meseca
Pri pojavi povremenih neznatnih bolova dozvoljena je upotreba analgetika.
Ne budite zabrinuti ako su pokreti u operisanom kuku nešto manji nego sto vi očekujete ili su praćeni povremenim bolom.
Obično u toku sledeće godine noga će biti ojačana, a hod će biti sigurniji
Kao što vidiš, saveti mog dr. su prilično različiti u nekim stavkama. Reče on da su to zastarela shvatanja. Sad, u odnosu na šta? Nemam pojma.
Sutra ću da postavimovde i još neke sličice iz uputstva, a vezane za odvijanje normalnog života posle operacije.
Poz.