svlada napisao:Kako bre šire nogavice, kad operišeš kuk, a ne koleno?. Kako ću gaće da skinem, ako ne mogu da mrdnem?Povlašćeni ste. Nose se najobičnije pidžame, s tim da je poželjno da imaju šire nogavice zbog zavoja. WC? - Prvo kateter, pa onda guska/lopata dok ne budeš u stanju da ideš samostalno u WC.
Molim te definiši pojam "lopata" sa instrukcijom za upotrebu.
Kad je to "dok ne budeš u stanju da ideš samostalno u WC" ?
Poz.
Kompletno šire nogavice - šira pidžama, jer će ti biti zbog previjanja pošteno širi kuk, a ako budeš na Banjici, oni praktikuju elastične zavoje (znaju baš lepo da "spakuju" pacijenta) koji se uveče skidaju a ujutru stavljaju, pa čisto sumnjam da će biti uduševljeni da te svlače i oblače svaki dan. Veš treba da ti bude širi - iz istog razloga (zaboravi na slip i slično).
Hm, ti bi odmah gaće da skidaš???

Instrukcija za lopatu ti ne treba. Vežbaj podizanje karlice u ležećem položaju: saviješ u kolenu nogu koju nećeš operisati i na nju se osloniš i izdižeš karlicu, dok je druga ispružena (kući, pre operacije, možeš da vežbaš i sa obe savijene noge). U bolnici je to olakšano jer ćeš imati onaj trougao za ispomoć rukama. A da, bilo bi dobro da vežbaš i navlačenje pantalona/pidžama/veša u ležećem položaju - glumiš da nemaš oslonac na nogu, držiš je ispruženu a sa drugom balansiraš, a drugi oslonac ti je na laktovima (sigurno si nekada to radio, nrp. kad ne želiš da te vide kako se oblačiš pa ispod ćebeta...)
Kad ćeš biti sposoban za odlazak u wc, zavisi od toga u kakvom ćeš stanju biti posle operacije i koliko je wc udaljen od sobe. Obično to bude posle 5-6 dana, a neko i pre. (a neko, kao ja npr. ode sa lopate kući - wc na drugom kraju hodnika, a ja kljakava a plus toga i jako loše iskustvo /nema veze sa doktorima, sestrama, operacijom već sa mnom - nepredviđena situacija/).
Ne bih o svom ličnom iskustvu, jer je sve individualno, a i 90% pacijenata se mnogo brže oporavi od mene. Sve zavisi od toga koliko dugo imaš problema, kakva ti je pokretljivost (jedna je stvar kada BOLI, a imaš gotovo pun obim pokreta, a druga stvar kada je pokretljivost užasna i nepopravljiva bez operacije), u kakvom su stanju mišići (hm, ovo je dosta povezano i sa pokretljivošću), da li imaš problema sa kolenima i/ili kičmom.
Posle operacije, jedno najmanje nedelju dana imaćeš osećaj da ti je kuk od olova. Jedan period (opet negde do 10tak dana) biće ti teško da sediš jer će rana pošteno da zateže (prvih par dana ništa, a onda boli, pa prestane...). Normalno je da 7-8 dana bude povišena temperatura.
Nije mi cilj da te plašim, samo vidim da si radoznao, a iz ličnog iskustva, drugi put mi je bilo lakše jer sam znala šta otprilike mogu da očekujem, a prvi put... bilo mi je stvarno grozno kada odjednom ne mogu da pomerim ni malo nogu (to kog većine nije slučaj), a očekivanja su bila da mi bude mnogo mnogo bolje.
Poenta je da ćeš nekih 6 meseci posle operacije PEVATI OD RADOSTI

Da li si se odlučio, gde ćeš na operaciju? Negde trebaš da budeš na listi (prosek je oko 6 meseci čekanja), sem ako ne nameravaš da platiš operaciju.