Sada meni nije ništa jasno. Odlaziš u bolnicu i to državnu bez uputa na preglede, niko ti ništa ne naplati, zakažu ti operaciju i sada odjednom treba ti uput???svlada napisao: Bio sam na pregledu u Nišu, kod lekara koji je spominjan u ovom ili onom drugom forumu (dr. Jovanović). Pregledao me čovek, zakazao operaciju, pred novu godinu dobio poziv za finalni pregled... Sve besplatno i bez ikakvog uputa, niti su se oni u Nišu pitali kako ću ja da donesem uput od svog lekara.
Onda se ispostavilo da je dobijanje uputa nemoguća misija. Rekoh već ranije da nije pomogla ni veza u ministarstvu zdravlja.
Onda rešim da platim operaciju. Ali ne može!!!! U Nišu ne rade taj posao za pare. Kako i zašto ne znam, ali razgovarao sam sa menadžmentom bolnice i... Ne može.
Imaš li neke izveštaje sa tih pregleda? Pokušaj na osnovu njih da dobiješ overen uput. Ali, za početak, traži samo uput za pregled. Mada, logično mi je da si ovo već probao. I čudno mi je što ne rade za pare. Koliko mi je poznato, u svakoj bolnici postoji mogućnost lečenja za pare i bez zdravstvene knjižice?!
Ovo počinje da mi liči na epizode "Dosijea X".
----
"zdravstvena migracija iz unutrašnjosti u BG"
1. Tražiš uput
2. Ako ne dobiješ uput, odeš o sopstvenom trošku, uz overenu zdravstvenu knjižicu, u željenu ustanovu bar na jedan pregled (radi uštede poželjno je dodatne analize kao što je rendgen uraditi u nekoj lokalnoj ustanovi, normalno ne pričaš za šta ti zaista treba - kao počinješ da se lečiš kod njih)
3. Naredna kontrola: sa izveštajem od prethodnog pregleda tražiš uput za kontrolu (vodiš računa o roku navedenom na izveštaju - ovde gde ja živim ne overavaju ako je taj rok znatno premašen, pa makar pre toga 100 godina išao tamo regularno na preglede)
4. Uput sa poslednjim izveštajem, a možeš da priložiš i sve izveštaje (što više to bolje) predaš na komisiju za overu (ili već kako je kod tebe procedura) i čekaš
5. Ako overe (a 99% je verovatnoća da će biti tako), led je probijen i posle, pod uslovom da ne prekoračuješ znatno rokove, neće biti nikakvih problema (osim ako nije VMA u pitanju jer čas sarađuju čas ne sarađuju)
6. Ako te nekada mrzi da se gnjaviš oko uputa, uvek možeš da ideš o svom trošku. Za narednu overu bitan je poslednji izveštaj
...
E, sada ovo je sve funkcionisalo 100% do kompjuterizacije. Biće problema ako budu vodili evidenciju izdavanja uputa. Za sada, bar ovde, nema problema, ali sistem se tek razrađuje.
Pre izvesnog broja godina taman upadnem na VMA, kad oni raskinu - neće da sarađuju. Onda se prebacim na Banjicu, od početka sa uputima: Bilo je ono prvi put šta ćeš ti tamo a ja im raširim snimke - brzinom svetlosti potpisali.