Lecenje koksartroze

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Sto se tice broja bodova, maksimum je 62. Pacijenti se na operaciju pozivaju po tome ko ima najvise bodova, a ako vise pacijenata ima isti broj bodova, prvo se pozivaju oni koji su ranije stavljeni na listu cekanja sa tim brojem bodova. Pacijenti svoje mesto na listi cekanja mogu da vide na sajtu zavoda za sdravstveno osiguranje.
Protezom se dobija bezbolan, stabilan i pokretan kuk, ali je obim pokreta sa protezom manji nego kod zdravog kuka. Dozivotno su zabranjeni pokreti koji mogu da dovedu do "iskakanja" proteze iz lezista, sto ukljucuje sedenje na niskom sedistu, prebacivanje operisane noge preko neoperisane, okretanje stopala operisane noge unutra... Savetuje se odrzavanje telesne tezine na normalnom nivou da bi se smanjilo opterecenje na vestacki zglob i time mu se produzio rok trajanja. Takodje se savetuje svakodnevno sprovodjenje vezbi za jacanje sedalne i natkolene muskulature. S obzirom da sve sto jwe vestacko ima neki rok trajanja, postoji mogucnost da ce proteza morati da se menja u buducnosti.
Sto se tice pitanja "zasto proteza u 25-toj godini", Maja je napisala da se bolovi cesto javljaju i nocu (dakle, nisu vezani za fizicku aktivnost). Sem toga, na rentgenskom snimku se spominje koksartroza (degenerativno oboljnje kuka). Pregledom je nadjeno da je obim pokreta kuka smanjen za oko cetvrtinu u odnosu na normalan obim pokreta. Dakle, sve tri grupe kriterijuma su ispunjene.
Omega
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm

Post od Omega »

Veljko, uvek sam se divio (tačnije, čudio) lekarima kako hladno mogu da opisuju određene dijagnoze.

Ne znam da li ste me dobro razumeli, ali s obzirom da znam sve to od čega sam po malo ovde izneo, ja se ne čudim tome što Maja ide po svoju prvu (voleo bih i da je poslednja) protezu.

Moje pitanje se odnosilo na lekare. Pošto te činjenice oni ne znaju, interesuje me da li se bilo ko od njih začudio kako i zašto, bez bilo kakve povrede, traume, iščašenja ili sličnog, devojka od 25 godina ugrađuje protezu.

Uz neznanje i neobaveštenost koja može, kao u ovom slučaju, da bude tragična po pacijenta, nikada nisam mogao da shvatim lekarsku ravnodušnost na ovakve dijagnoze...
maja_kv
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 27, 2008 12:55 pm

Post od maja_kv »

Veljko, i ja sam se zacudila ravnodusnosti doktora kad mi je saopstio da treba da ugradim protezu. Vise su se zacudile sestre koje su bile prisutne.
Verujem ja da ispunjavam uslove za protezu ali ja imam malo dete, za kojim tek treba da trcim i ja ne mogu, u 25 godina kad zivot treba da mi bude najaktivniji i radno i licno i kako god hocete, da se ucutim i da pazim dal necu da napravim neki poktret koji ne treba. Tesko je to za razmisljanje, da ja imam veliku decu, da sam prosla ono sto je trebalo da se prodje u nekim godinama to bi bilo prihvatljivo. U ovoj situaciji i na dalje, prevrnucu i nebo i zemlju samo da se to odlozi najvise sto moze.

Sto se tice leka, na flajeru koji sam dobila pise da se upotrebljava 3x godisnje po 2-3 meseca.

Omega ja mogu da ti objasnim pokrete mada ne znam kako se to strucno zove. Otprilike ovako: svi su mi pokreti bolni, pokreti ka spoljnoj i unutrasnjoj strani su najmanji, u nazad solidno a najvise nogu mogu da savijem prema grudima. Posto mi je noga kraca hodanje je solidno ukoliko imam povisicu i ukoliko sam pod lekovima za bolove. Ali cak i tako ne mogu dugo da hodam vec posle 500-600m pocinje da se javlja bol. Da trcim nisam ni probala odavno a ne mogu da stojim na toj nozi jer imam utisak da ce ceo taj deo da mi izbije negde gore, da stvar bude jos gora ja imam i ravne tabane pa me sve vise i kicma boli.

Ne znam ljudi sta vam kazem, nije lako treba mi i vremena da prihvatim to stanje kao cinjenicu a sto se tice lekara nije ni cudo sto su ravnodusni kad oni znaju da to teoretski mora da boli ali ne znaju prakticno kako je to u stvari. Kako izgleda kad moras da menjas ritam zivota, da razmisljas kako nesto da uradis sto ti zahteva vecu pokretljivost, kako zaspis uvece (ako zaspis) prosto se naivno nadajuci da ce bol da prestane ujutru i tako u krug....To im je posao kao i svaki drugi znaju kako se leci koja bolest ali se ne obaziru na uzroke i posledice.

U svakom slucaju predstoji mi duga borba, ja mom detetu trebam jos dugo zdrava i prava :)
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Ono sto Vama treba je dobra analiza (terapeutska)vaseg problema,a zatim mobilizacija zgloba kuka.

http://www.youtube.com/watch?v=bNgx3mK8YKY

Otprilike ovakav tip vezbi bi bio za Vas.Ne mogu da nadjem klip koji bi ilustrovao tehnike iskljucivo za kuk ali nadam se da cete iz ovoga da steknete predstavu sta bi fizioterapeut trebalo da radi sa vama da bi se mobilnost kuka povratila.Srecno....
maja_kv
Novi član
Novi član

Post od maja_kv »

Hvala, svaki predlog dobro dodje posto sam jos uvek u fazi skupljanja informacija. :)
Omega
Aktivan član
Aktivan član

Post od Omega »

Majo, reci malo detaljnije kada su bolovi počeli, kako su se razvijali tokom godina i koju sve terapiju si koristila?

Da li te je oduvek bolelo i noću i bole li te i neki drugi zglobovi (npr. kolena), uopšte istorijat svih bolova i terapija?

Da li je moguće da ti za sve to vreme niko od "lekara" nije preporučio nijedan preparat za hrskavicu?
maja_kv
Novi član
Novi član

Post od maja_kv »

Sto se tice istorijata bolova, to je pocelo posle te operacije (da ne ponavljam). Vec tad je meni kuk bio ogranicenih pokreta i posle terapije za stafilokoku nisam imala vise ni jednu. Zadnji snimak je iz 95 godine na kom se vidi zariste u krovu kuka.

U to vreme i mnogo godina kasnije sam imala bolove prilikom duzeg hodanja ili nekih opterecenja, na promenu vremena ali se smirivalo kad popijem tabletu i legnem.

Bilo je i perioda kad me uopste nije bolelo (moguce da je to bilo i zbog variranja tezine), i kad god sam isla na kontrolu doktor je gledao taj stari snimak i svoju paznju usmeravao na tu bakteriju koja meni prouzrokuje bolove sa komentarom da ce da me boli ceo zivot.

U svakom slucaju moglo je da se izdrzi, a ja sam tu napravila gresku jer sam bila na zadnjoj kontroli 2001 godine. Do tad sam na decijem imala svog lekara ali kad sam napunila 18 god trebalo je da predjem kod drugog koji o mom slucaju ne zna nista. To se nekako odlagalo, nenamerno, a i u to vreme nisam imala nekih posebnih tegoba bolelo je tek s vremena na vreme i boleo me je samo taj kuk.

Medjutim, pre par godina je poceo i desni kuk povremeno da me boli, kad me je levi boleo, bol se sirio duz cele noge, sa spoljne strane sve do stopala. Cesto me je bolelo i koleno i stopalo, ali prosto sam imala utisak da me pored kosti bole i misici. Nocu sam tek ponekad imala bolove u zavisnosti dal sam se opteretila tokom dana. I naravno uz sve to islo je i krckanje u kolenu i stopalu sto mi je nekad i bilo bolno. S obzirom da nisam isla na kontrolu pila sam lekove protiv bolova po potrebi koji i jesu ublazavali tegobe.

U trudnoci i nije bolelo toliko koliko sam ja mislila da ce, bolelo je naravno ali opet periodicno, medjutim kad sam se porodila u januaru ubrzo posle toga bolovi su postali nesnosni sve vise su se produzavali vremenski, cesto i nocu. Nisam mogla da pruzim korak a da me ne presece bol, i naravno kad sam vec postala zabrinuta otisla sam kod ortopeda i uradila sanimak posle 13 god i naravno imalo je sta da se vidi.
Tako da sam ja za koksartrozu saznala tek pre jedno mesec dana. Ostalo je vec poznato.

Trenutno pijem Naproksen 2x dnevno i tek sad mogu da funkcionisem preko dana. Tacno osetim kad lek prestaje da deluje a znalo je da me boli i kad sam totalno mirna, bukvalno mi se nije ustajalo.

Mozda bi ja za sve to saznala ranije da sam otisla na kontrolu ali sad sta je tu je. To je otprilike to i ponavljam na svako kontroli se paznja usmeravala na tu bakteriju a novo snimanje nisu trazili jer sam imala dosta snimanja za kratko vreme pa da mi ne bi bilo mnogo. Nisam dobila ni jedan preparat jer niko nikad nije ni pominjao da nesto nije u redu sa hrskavicom.

Sad meni nije jasno zasto se to tako brzo pogorsalo?Dal ima neke veze trudnoca ili nesto drugo?
maja_kv
Novi član
Novi član

Post od maja_kv »

Zaboravila sam da napisem da od 94 postoji otok podkolenice, prilicno je vidljiv a zna da mi naknadno jos vise otekne. To je jos jedna stvar koja mi nije jasna.
Omega
Aktivan član
Aktivan član

Post od Omega »

Ovde se ne radi samo o sveprisutnom, za obične građane neverovatnom neznanju lekara, ovde je u pitanju nešto gore.

Majo, nad tobom je izvršen ogroman zločin.

Glavni zločinac je onaj ko ti je sa 10 godina života prepisao te užasne otrove. Najveća ironija je u tome što su te time "lečili" od greške koju su oni napravili , inficirajući te stafilokokom.

Fluorhinoloni prave pustoš u organizmu, pa je čak i fabrika koja u uputstvu nije navela ni 1% tih užasa, zabranila njihovo korišćenje mlađima od 18 godina.

Dakle, nakon njihove greške "leče" te tako što ti razore organizam otrovima kojima čak i u njihovom uputstvu piše da ih je zabranjeno davati mlađim od 18 godina jer, citiram uputstvo: "mogu dovesti do razmekšavanja hrskavice" (poseban zločin fabrike je kakav su mlak izraz upotrebili za faktičku totalnu nepovratnu destrukciju zglobova)

Pošto si ti tada imala samo 10 godina, to je krivično delo.

A nakon tog krivičnog dela nastupa fascinantno neznanje i nezainteresovanost lekara kojima se godinama žališ na bolove i koji tako hladno prelaze preko toga da dete toliko boli kuk.

Nemam više reči, zgranut sam :(

Želim ti sve najbolje i predlažem ti da ostaneš aktivna na forumu.
maja_kv
Novi član
Novi član

Post od maja_kv »

Hvala i nadam se da ce da ide ka boljem posto sam sad u situaciji da ubrzano pravim strategiju za dalje jer vise tu nema cekanja.

Iako sam ogorcena ipak ne mogu da zivim u proslosti, cinjenice su ono sto ne moze da se promeni i nastojacu da se prilagodim tome.

Pozdrav i sve najbolje :)
maja_kv
Novi član
Novi član

Post od maja_kv »

Nadam se da nisam dosadna :D

Imam jedno pitanje ako neko zna da mi odgovori. Pocela sam da pijem Geladrink forte a pijem Naproksen za bolove, da li treba da prestanem sa Naproksenom ili ne?

Pozdrav
Omega
Aktivan član
Aktivan član

Post od Omega »

Niti trebaš niti možeš da ga prekineš odjednom.

Prvi osetniji pozitivni efekat Geladrinka možeš da očekuješ nakon dve do tri nedelje od početka korišćenja. Tada bi sama, polako, trebala da osetiš da ti Naproksen manje treba nego ranije.

Inače, Naproksen pripada grupi COX inhibitora, za koje je utvrđeno da nemaju baš nikakav pozitivan efekat na hrskavicu, jedino smanjuju subjektivni osećaj bola. Inhibiraju jedan enzim, ciklooksigenazu, ali remete i neke druge procese u organizmu tako da se trebaju koristiti u što je moguće manjim dozama.

Autori pojedinih ozbiljnih studija kažu da je propadanje hrskavice još brže kod ljudi koji koriste COX inhibitore. Ima više razloga za to, ali da širim temu preterano...

btw, otkad koristiš Naproksen i šta si i u kojim dozama koristila pre njega?
maja_kv
Novi član
Novi član

Post od maja_kv »

Koristim ga od skoro i to sam ga nasla pre svega ovoga,trazeci u apoteci neki lek protiv bolova sto nije na bazi diklofena jer sam alergicna na to.

Ja u stvari zadnjih godinu i po skoro i da nisam pila nista za bolove, a pre toga sam pila po potrebi i to Rapten K (od njega sam i dobila alergiju).

Znaci li to da Geladrink obnavljajuci hrskavicu ublazava pratece tegobe?
A koji je procenat poboljsanja pokretljivosti zgloba ako je to uopste moguce?
Omega
Aktivan član
Aktivan član

Post od Omega »

Čudi me da nisi pila ništa, verovatno si trpela ne baš male bolove, jel tako?

Dalje, zbog tih bolova si smanjivala kretanje što je dovelo do povećanja telesne težine, jel tako?

A to je onda crni začarani krug iz koga je skoro nemoguće izaći: više bolova => manje kretanja => veća težina => još više bolova => još manje kretanja => još veća težina itd...

Nemoj Geladrink da gledaš kao na jedan preparat, to je zapravo miks nekoliko lekovitih supstanci (nabrojao sam ih u nekom od gornjih postova).

Nauci nije sasvim jasno kako one deluju (kao ni razne druge supstance kojih u Geladrinku nema), ali se sa sigurnošću zna da ne ubijaju sam bol (kao lekovi), nego imaju blagotvoran uticaj na hrskavicu.

Dakle, to smanjenje bola koje se javi od njih, dobijeno je na zdrav način - nekakvim zalečivanjem hrskavice, a ne kao kod lekova, suzbijanjem mehanizama bola.

Na žalost, ni oni, ni bilo šta drugo, ti neće vratiti hrskavicu razorenu tim užasnim hemikalijama, ali će ti u određenoj meri odložiti ugradnju proteze, donekle zaštititi ostale, takođe razorene zglobove, i u određenoj meri poboljšati kvalitet života.

Što se tiče pokretljivosti zglobova, ona će sa smanjenjem bola u određenoj meri poboljšati sama od sebe. U svetu postoje i specifični preparati koji su baš za pokretljivost zglobova, a nema ih u Geladrinku. Međutim, njihov efekat je relativno slab.
maja_kv
Novi član
Novi član

Post od maja_kv »

Jesam ja imala bolove ali nisam zbog toga smanjivala kretanje, sem kad bas bol nije mogao da se izdrzi, a tezinu sam odrzavala na nekoj normali koja mi nije pravila problem.

Problem je u tome sto sam se ja u trudnoci ugojila, ne nesto preterano ali dovoljno da mi smeta. Kretanje sam smanjila na minimum iz prostog razloga sto mi je beba mala pa sam vezana za kucu.

U stvari ja od ovog leka ne ocekujem cudo, na samnjenu pokretljivost sam navikla samo mi je bitno da ja mogu da funkcionisem solidno.

Sto se tice lekova protiv bolova nekako mi dodju kao mac sa dve ostrice, dugo sam izbegavala da ih pijem ali sad moram.

Nego mene nesto drugo zanima koliko je preporucljivo koristiti terapije kao elektro,hodro, magnet itd. Nekako tretman u banji ili na nekom drugom mestu traje 14 ili 21 dan. Posebno me zanima upotreba elektro stimulacije misica.
Odgovori