Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.
Sto se tice pravnika ne verujem da bi se to oko lekara uzelo u razmatranje jer je to bilo pre skoro 15 godina, ne znam ni da li slucaj zastareva. Druga stvar je da se protiv lekara ne vredi boriti jer nikad nisu krivi, to je opste poznato.
Magnete sam gledala ali je meni to jako skupo. Igracu Loto i Bingo pa ako dobijem kupicu ih .
U svakom slucaju hvala na informaciji.
Bas sam se zabrinula, danas mi lekar rece ovi dijagnozu posle pregleda rendgenskog snimka (za koji je rendgenolog napisao da je normalan), a sve je pocelo tako sto sam imala osecaj kliktanja u kuku, posle nekog perioda aerobika, bez ikakvih bolova.
Da li je to moguce?
Moguće je, naravno, ali ne mora to odmah da vas brine. Dijagnoza koksartroza je vrlo široka i obuhvata stanja koja su skoro normalna pa sve do onih kada je proteza neizbežna.
Predlažem vam da potražite nekog lekara koji nešto zna i da pokuša da vam detaljnije protumači snimak.
Ne bi bilo loše ni da skenirate snimak i da ga okačite ovde pa da ga iskomentarišemo, a Dr Veljko pretpostavljam da će dati poslednju reč.
Prvo, bravo za fotografiju, nije lako to snimiti da se tako lepo vidi
Nadam se da će Dr Veljko ovo precizno iskomentarisati, onako kako ja to vidim, to nije ništo strašno, recimo moji kukovi su u znatno lošijem stanju.
Pošto je ozbiljnom dijagnostičaru potrebno što više podataka da bi se usudio da definiše dijagnozu i odredi njen stadijum, objasnite malo bolje svoje stanje, dakle kakve tegobe imete, da li imate bolove i kada, a naročito to kliktanje, kako izgleda i kada se javlja.
Niste rekli ni koliko imate godina, da li ste gojazni, jeste li imali neke povrede, iščašenja, itd..
Imam 28 godina, nisam imala nikakvu povredu, iako osecam kao da mi je koleno, te leve noge, malo klimavo, ali ni tu nije povreda bila.
Nisam gojazna, cak sam mrsava.
Znaci od oktobra sam krenula na aerobik i posle nekog vremena sam pri nekim pokretima cula i osecala to kliktanje, pa sam zato krenula kod fizijatra i ne idem od tad na aerobik. Kliktanje sad osecam pri odredjenim pokretima, ali ipak cesto pri hodu.
Bolove nisam imala dok nisam krenula na terapiju, tako da sad osecam svasta nesto u nozi. Ekstremiteti su mi jednaki .
Ne znam da li je ovo dovoljno podataka.
Postoje degenerativne promene kukova blazeg stepena. Ukoliko nemate ogranicenja pokreta, odrzavate normalnu telesnu tezinu i uredno vezbate, najverovatnije Vam nikakvo drasticnije lecenje kukova nikada nece biti potrebno. Pomenuto kliktanje moze da bude posledica moze da bude posledica "preskakanja" misica preko jednog uzvisenja na butnoj kosti.
Veljko, kako komentarišete ovaj nivo subhondralne skleroze na levom kuku?
Osim toga, hteo bih da primetim da su krovovi acetabuluma prilično veliki (meni su recimo dosta manji). To je Georginina sreća, jer se u ovakvom slučaju sila raspodeljuje na veću površinu, pa je zato jedinično opterećenje na površinu hrskavice manje.
Iz nekog razloga nisu oba kuka snimljena podjednako jasno. Znatno je bolje prikazan onaj koji je na snimku desno (nisam uspeo na snimku da nadjem oznaku strane). Subhondralna skleroza predstavlja znak degenerativnog procesa, kao i trouglaste kostane fomacije koje povecavaju krov acetabuluma. Medjutim, posto zglobni prostor postoji i izgleda simetricano, snimak ukazuje na artrozu blazeg stepena.
Nisam shvatio sta podrazumevate pod nivoom subhondralne skleroze.
Sto se tice velicine zglobnog prostora, njegova je sirina individualna. Zato prvo gledamo da li postoji, pa da li je simetrican. Ako prostor postoji i ako je simetrican, to najcesce znaci da ili nema degenerativnog procesa, ili da je blazeg stepena.
Pošto hrskavica između ostalog ima i ulogu amortizera, smanjenjem njene debljine nastaje subhondralna skleroza i to direktno proporcionalno: što je hrskavica tanja, posledice na kostima, a samim tim i subhondralna skleroza - je veća.
Dakle, pošto se hrskavica na rengenskom snimku ne može videti, detaljnijom procenom nivoa subhondralne skleroze se može posredno steći uvid u debljinu hrskavice koja je ostala, a to veoma utiče na prognozu stanja obolelog zgloba.
Osim toga, siguran sam da određen nivo subhondralne skleroze postoji i na zdravim kukovima, zato mislim da je određivanje njegovog nivoa tj. stepena značajno u smislu precizne dijagnostike pravog stanja obolelih kukova.
Ja imam još neka pitanja, pa ako stignete da odgovorite.
Koji mogu biti uzroci ove promene? I koliko vremena im treba da nastanu?
Pored ove standardne fizikalne terapije, u domu zdravlja, da li postoje još neke vežbe koje bih mogla raditi ili neka druga aktivnost, koja je preporučljiva.
Fizijatar mi je rekao da izbegavam stajanje, a šta kad moram da stojim?
Da li smem ležati na toj strani tela, pri spavanju?
Kakva ishrana se preporučuje?
Što se tiče vežbi, verujem da će Vam Tamara to precizirati.
Svrha svih vežbi je očuvanje mišićnih struktura koje pomažu zglobu da bolje raspodeljuje sile čime se na hrskavicu vrši manji pritisak.
Ovo za stajanje se apsolutno slažem, za sve zglobove, a naročito obolele, je štetno vršiti konstantan pritisak jer se time onemogućava "disanje" hrskavice (a ona se hrani difuzijom). Ležanje je po mom mišljenju manje opasno, jer je tada pritisak manji.
Georgina, recite kakve vežbe raditi u Domu zdravlja i šta su Vam uopšte rekli da treba, a šta ne treba da radite?
Jesu li nešto rekli za makar rekreativni sport?
Još nešto, precizirajte to kliktanje, pri kakvim pokretima se javlja?
Radim te vežbe za jačanje muskulature tog dela, ležim pa nogu u određenim pozicijama zadržavam i tako to, neke na boku, gde me inače sve žulja, ne znam da li je je to normalno ili je zbog ovih promena, neke u sedećem položaju, a dodaće mi još neke sledećih puta.
Nisu mi rekli šta ne treba da radim, tj nisam ni pitala, ali pitaću kad u ponedeljak odem.
A to kliktanje me najviše podseća na to, kao da mi je nešto zategnuto u nozi i onda u pokretu tj u dodiru sa kosti, nastaje taj osećaj, ne znam da li mogu bolje objasniti. A javlja se stalno otprilike, dok hodam itd. a sad ne mogu ni da ga lociram, činilo mi se da je u kuku, ali kao da ga ponekad osećam i u kolenu...
Ili je možda ipak nešto drugo, ne znam...