Ilizarov aparat

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

animetta
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 26, 2008 5:30 pm

Post od animetta »

ja samo da se javim , nisam odavno... :)
skidanje mi je zakazano za 17. septembar, tacno 5 meseci od stavljanja aparata i ne mogu da docekam, odbrojavam dane od trenutka kad mi je doktor rekao da skidam...
Zanima me kako posle? Koliko dugo stake moraju da se koriste i kad mogu da pocnem sa nekom vrstom vezbanja? Meni licno noga nije puno oslabila jer hodam skroz normalno ali znam da ce me ove stake ubiti... :(
Puno pozdrava svima!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Kineziterapijski tretman je trebao da bude zapochet kada ste dobili ilizarov.

Pos kidanju imobilizacije, treba da vam se uradi manuelni mishicni test mishica, da se radi na ojachavanju mishica koji nemaju dovoljnu snagu, da vam se pokazu zashtitni polozaji i da se nauchite pravilnom hodanju sad bez takve imobilizacije a opterecenje na nogu ce ortoped da prepishe u konsultaciji sa fizioterapeutima.

To ce verovatno biti podpazushne shtake u pochetku, pa sa napredovanjem i vezbama precicete na podlakatne shtake pa onda i shtap!

Oporavak tj potpuna rehabilitacija traje i do 3 godine, a brzina oporavka zavisice od opshteg stanja organizma i prevashodno od toga kako i koliko cete saradjivati sa svojim terapeutima!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
blahblah
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 15, 2009 6:00 pm

Post od blahblah »

Pozdrav svima!
Vidim da su svi postovi od prosle godine ali imam jedno pitanje i ako neko moze da mi odgovori :oops:
Imam Ilizarov aparat na desnoj potkoleneici. Postavili su mi ga pre mesec i po dana. Hodala sam sto sam vise mogla i pocela i bez staka da hodam i pre neki dan mi se polomila jedna od zica! A doktori kazu da te zice mogu da izdrze 150 kg a ja stvarno nemam ni priblizno tome. Malo sam se prepala ali su mi rekli da se to desava kad kost zarasta. Da li se nekom to desilo? :o
catty
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 30, 2008 11:15 pm

Post od catty »

ja imam aparat na ruci, tako da ti puno ne mogu pomoci. a jedino sto ti mogu reci jeste da odmah odes kod dr, i da se dok ne odes ne kreces...
napisi sta si uradila...
pozzzzzzzzzzzz
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Desava se, ali ne mora da znaci da je opasno. Za svaki slucaj, javite se svom operatoru da ga pitate za savet.
blahblah
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 15, 2009 6:00 pm

Post od blahblah »

Hvala na odgovorima.
Samo su mi povezali tu istu zicu nekako ponovo. Ja sam se bila prepala da ce morati da je vade i stavljaju drugu ili nesto tako, ali u svakom slucaju sve je ispalo dobro.

Pozdrav
djiki
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 30, 2009 2:35 pm

Post od djiki »

HELP!!! Slomila sam kost iznad zgloba desne sake pre dva meseca,kontrolni snimak je pokazao da nisu dobro namestene kosti.Za 5 dana zakazano mi je stavljanje ilizarovog aparata.Moze li neko da mi objasni kakva je to intervencija(da li se koristi anestezija i koja,da li je bolno?)Molim vas za sto brzi odgovor od lekara ili nekog sa slicnim iskustvom.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Sama operacija nije bolna jer se radi u anesteziji. Bol posle operacije je individualna stvar (o kojoj se god operaciji radilo), tj. razlikuje se od pacijenta do pacijenta.
Posto, zavisno od tipa preloma, postoji nekoliko varijanti stavljanja aparata, najbolje je da za detalje pitate lekara koji treba da Vas operise.
djiki
Novi član
Novi član

Post od djiki »

Hvala na informaciji,bila sam uplasena od nepoznatog.Ako ne ostanem na bolnickom lecenju posle intervencije,bicu slobodna da vam se odmah javim.Veliki pozdrav!
djiki
Novi član
Novi član

Post od djiki »

:cry: 6 maja sam imala zakazanu operaciju u Vrscu pa su odustali,23 juna imam zakazanu operaciju na Banjici(stavljanje Ilizarovog aparata na zglobu desne sake).Cula sam da se dugo ceka na operaciju do 3 nedelje i isto toliko posle operacije.Moze li mi neko reci koliko se ostaje posle intervencije u bolnici?
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Dosta zavisi od toga kakav aparat planiraju da stave (konstrukcija aparata zavisi od dela tela i od onoga sto se planira da se postigne operacijom), kao i od toga da li se planira da se korekcija polozaja rucnog zgloba postigne odmah, ili tokom 2-3 nedelje. Na zalost, ipak i to morate da pitate lekara koji treba da vas operise.
animetta
Novi član
Novi član

Post od animetta »

Pozdrav svima, ja sam sad vec uveliko rekonvalescent sto se tice Ilizarovog aparata jer sam ga skinula krajem septembra i odlicno sam se osecala, mesec dana sam bila na rehabilitaciji u banji Koviljaca i to bih svima preporucila nakon skidanja aparata, meni je skocni zglob bio totalno u haosu nakon skidanja i tamo su mi doveli sve u red, razlika izmedju levog i desnog u potpunoj rotaciji je manja od 10 % sto je super...

U svakom slucaju, problema sa nogom nisam imala do pre mesec dana kad je pocelo koleno na toj nozi da me boli.. JAKO! Nisam imala nikakvu povredu ili nesto slicno sto bi moglo da uzrokuje bol tako da mi je bilo cudno i nisam isla do ortopeda do danas jer bolovi nisu prestajali. Na osnovu pregleda mi je rekao da je gotovo siguran da je meniskus povredjen , tj. da je doslo do ukrstanja ligamenata ili tako nesto... Savetovao mi je magnetnu rezonancu i eventualnu artroskopiju ako snimak pokaze da je njegov nalaz bio tacan. :(

Rekao je da je moguce da je do povrede kolena doslo jos tada samo nije obracana paznja na to jer je primarni problem bio trostruki prelom potkolenice.. Da li je to stvarno moguce i kakva je to procedura i da li mi se savetuje? Hvala unapred i pozdrav...
animetta
Novi član
Novi član

Post od animetta »

Pozdrav svima, ja sam sad vec uveliko rekonvalescent sto se tice Ilizarovog aparata jer sam ga skinula krajem septembra i odlicno sam se osecala, mesec dana sam bila na rehabilitaciji u banji Koviljaca i to bih svima preporucila nakon skidanja aparata, meni je skocni zglob bio totalno u haosu nakon skidanja i tamo su mi doveli sve u red, razlika izmedju levog i desnog u potpunoj rotaciji je manja od 10 % sto je super...

U svakom slucaju, problema sa nogom nisam imala do pre mesec dana kad je pocelo koleno na toj nozi da me boli.. JAKO! Nisam imala nikakvu povredu ili nesto slicno sto bi moglo da uzrokuje bol tako da mi je bilo cudno i nisam isla do ortopeda do danas jer bolovi nisu prestajali. Na osnovu pregleda mi je rekao da je gotovo siguran da je meniskus povredjen , tj. da je doslo do ukrstanja ligamenata ili tako nesto... Savetovao mi je magnetnu rezonancu i eventualnu artroskopiju ako snimak pokaze da je njegov nalaz bio tacan. :(

Rekao je da je moguce da je do povrede kolena doslo jos tada samo nije obracana paznja na to jer je primarni problem bio trostruki prelom potkolenice.. Da li je to stvarno moguce i kakva je to procedura i da li mi se savetuje? Hvala unapred i pozdrav...
Korisnikov avatar
jelenaa1985
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jul 10, 2009 2:36 pm

Post od jelenaa1985 »

citam vase poruke i pitam se zasto ovog nije bilo kad sam ja nosila ilizarov 2004/2005 godine :) nosila sam na levoj butini 10 meseci i 10 dana, tacno :)
nekih vecih problema nisam na srecu imala, iako sam na Banjici dobila infekciju skoro svih igala, srecom odmah sam otisla kod svog doktora koji je ubrzo sve to sanirao, pa iako sam pila antibiotik do kraja nosenja aparata jedino cega sam se bojala je da zbog te infekcije oko igala nisam dobila infekciju kosti, no na srecu nakon vadjenja aparata rane od igli su zarasle bukvalno za 3 dana...
zanima me da li jos na banjici radi krajcinovic(namerno bez dr) jer je njegovim strucnim navijanjem meni je butna kost ostala iskrivljena, noga kraca 5cm, karlica pala 10%, kicma iskrivljena, kuk delimicno kalcifikovao, koleno ne mogu da savijem vise od 30%, bla bla bla....i sada, posle 5 god, kost mi je dobro prokanalisala da mogu da idem na operaciju(za 10 dana je zakazana), pa se nadam da ce sada konacno sve biti u redu :)
eto to su recimo komplikacije posle nosenja ilizarovog, ali ja tada nisam imala izbog jer su mi obe butne bile polomljene, a i nisam imala iskustva...doticni skoro optuzeni doktor za nesavesno lecenje je uradio operaciju i posle toga stavio prst u uvo i pored toga sto je dobio para koliko je zinuo :D:D
aj pa tako...do skorog citanja :)
djiki
Novi član
Novi član

!!

Post od djiki »

Tacno pre 2 nedelje su mi stavili ilizarov aparat na zglob desne sake,pustena sam pre nekoliko dana na produzeni vikend i vracam se za 3 dana na Banjicu,dobro sam podnosila aparat i bolove do sad ali jedna iglica mi stvara problem.Na mestu uboda te igle jako me pece pa se bojim da nije doslo do infekcije.U bolnici sam primala redovno terapiju sad vise ne primam nista.Da li hitno da se javim lekaru (da li je moguca infekcija samo jedne igle) ili da sacekam 3 dana dok se ne vratim u bolnicu.Molim za sto brzi odgovor jer me jako pece!
Odgovori