treba mi savet od tartufe i ostalih za mamu

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

lana_bg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 7:26 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od lana_bg »

Evo mama je isla na kontrolu.
Rekli su joj ovako.

Redovna kontrola. Nolvadex pije redovno. Subjektivno dobro.
Lokalno: na levom hemiotoraksu u predelu prednje aksilarne linije ispres epitelizovanog rest Tu koji je promera 1,5cm pojava supkutanog čvorića promera oko 1 cm. Desna dojka i reg. lgl b.o.
Pacijentkinja se upućuje na konzilijum s obzirom na novi momenat pojava supkutanog sek. dep.

Uraditi EHO abdomena, RTG pluca, RTG lobanje, cele kicme u dva pravca, karlica.

Konzilijumu za dojku. Pac. stara 70 godina. Primarno onk. lecenje zapoceto radilanom mastektomijom levo 1985, potom redovno konrolisana. Zbog pojave permagnum rgzulcerisanog recidiva u levoj aksili sprovedena palijativa zracna terapija u periodu od 6.7. do 8.7.2007. uz hormono th. Nolvadex.
Sada se izvodi na konzilijum zbog pojave subkutanog sek. dep. u predelu prednje aksilarne linije, neposredno uz loc.rec. koji je regredirao na velicinu od 1,5cm.

Mama se urazila UZ abdomena, RTG pluca i kostiju i nisu uoceni sek. depoziti.

Dr. Severus, sta mislite da ce reci za lecenje?
Da li ce mama mozda na operaciju? Ili neku drugu terapiju.
Rekli su da ce mozda da daju lek Arimidiks, da je lokalnog tipa i da "nije za glavu" pa da ne brinem.
Puno hvala
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Uf komplikovano,za taj arimidiks stvarno nisam cuo(mozda je neki citostaik za lokalnu primenu :-? ).Opet nema sistemskih metastaza,a operacija mozda ne dolazi u obzir zbog komorbididiteta(srcana bolest ili oslabljena funkcija nekog drugog organa).Sistemskih metastaza opet nema pa ni sistemska terapija nije indikovana,mada ne bi bilo lose da se uradi biopsija tih nodusa pa ako su ti tumori neki low-grade da se eventualno proceni mogucnost od nastanka sistemske diseminacije,za sada je najveci problem sto se tu oni sire i prave te egzulceracije mada sto se tice te operacije ne znam sta bi hirurg operisao opet ponavljam ako ne postoje kontraindikacije za uvodjenje u opstu anesteziju ,citavo podrucje je zraceno pa su i krvni sudovi zatvoreni kao posledica zracenja i zarastanje bi svakako bilo kompromitovano.
lana_bg
Novi član
Novi član

Post od lana_bg »

Pa koju ce, po Vama, onda terapiju primeniti?
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

lana_bg napisao:Pa koju ce, po Vama, onda terapiju primeniti?
Stvarno da vam kazem ne znam,vec cete videti zato i postoji konzilijum a nikad jedan lekar ne donosi odluke eventualno bi doslo u obzir jos zracenja. ako je tumor hormonski senzitivan posle zracenja Nolvadex bi bio sasvim dovoljan(dok i ako tumor ne postane nezavisatn od hormonske stimulacije),inace ovako kako je situacija je povoljnija nego kao kod nekog pacijenta kod kog je tumor diseminovan.
lana_bg
Novi član
Novi član

Post od lana_bg »

Postovani, dr Severus,
mama je danas bila na konzilijumu i ovako stoje stvari:

Klinicka dijagnoza: ca mammae l.sin.aa.XXII. St.post. mastect.rad.mammae l.sin. (1985, VMA).
Recidivus localis reg.axillae sin.partim exulcerans per magnum.
St.post.irrad.pal.reg. axillaris (jul 2007). Regressio part.
Nolvadex in courso.

Histoloska dijagnoza:
Ca dudtale infiltratum gl.mammae, lgl 0/8

Odluka konzilijuma je sledeca:
Odluceno da se uradi pal. hirurska intervencija ekstirpacija recidiva leve aksile.

To su odlucili i rekli su da je to najbolji put i da ce mama biti ok.

Imam jedno pitanje za Vas da mi malo objasnite kakva je to operacija i da li se radi lokalno...

Puno pozdrava
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Pa u prethodnim postovima sam se dvoumio operacija ili zracenje ,u svakom slucaju operacija je ipak bolja mada ce biti potrebna posebna nega zbog kompromitovane cirkulacije zbog zracenja,ipak promene nisu diseminovane po kozi nego ogranicene pa ih je racionalnije eksidirati ih nego zraciti.Sto se tice anestezije mogao bi neki vid bloka epiduralna na primer jer svaka infiltracija oko tumora povecava mogucnosti za njegovo sirenje .Znaci epiduralna ili mozda opste a neka lokalna infiltrativna nikako.
lana_bg
Novi član
Novi član

Post od lana_bg »

Postovani dr Severus,

mama je operisana.

Zavrsna dijagnoza: OP: 10. 03.08. . Extirpatio recidivi localis reg. axillae l.sin. Redissectio axillae l.sin. Drainage.

Pacijentkinja primljena na hisrursko odeljenje shodno odluci Konzilijuma za dojku, a radi operativnog lečenja.
Nako sprovedene preoperativne priprema u uslovima opšte anestezije ucinjena ekstirpacija lokalnog recidiva u bloku sa zlezdanim tkivom donjeg sprata leve aksile, preparat upucen na standardnu HP verifikaciju.
Neposredni postoperatvni tok tece uredno, rana zarasta per primam, dren uklonjen.

Otpusta se sa odeljenja dobrog opsteg stanja sa preporukom za previjanje u nadleznoj hirurskoj ambulanti.

Konzilijum 3. 4. 2008. u 7 i 30.

Doktore, sta mislite sta ce dalje?
Pricala sam sa maminim hirurgom, zadovoljan je operacijom. Pitala sam ga sta dalje i on mi je rekao samo nolvadex, bez ikakvih terapija. Kad sam ga pitala za hemoterapiju, on je rekao da to mama sigurno nece dobijati.

Sad pitam Vas za misljenje?

Puno hvala.

P. S. Mama je ovako sasvim ok.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Draga lana opet ponavljam bez sistemske prosirenosti(metastaze)kontraproduktivno je davati HT jer je skopcana sa ozbiljnim nezeljenim efektima a bolest vase majke je jos uvek(nebitno sto je recidivirala posle 20 godina)u lokalnom stadijumu.
lana_bg
Novi član
Novi član

Post od lana_bg »

Puno hvala!
Javljam se posle maminog konzilijuma.

Pozdrav za Vas.
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Post od evelina »

severus napisao:Draga lana opet ponavljam bez sistemske prosirenosti(metastaze)kontraproduktivno je davati HT jer je skopcana sa ozbiljnim nezeljenim efektima a bolest vase majke je jos uvek(nebitno sto je recidivirala posle 20 godina)u lokalnom stadijumu.
Sory sto ovako upadam.
Ja nisam imala metastaze pa sam primala HT.
I koji su, po Vama, "ozbiljni nezeljeni efekti"?

hvl,
lana_bg
Novi član
Novi član

Post od lana_bg »

Postovani, dr Severus,

mama je bila na Konzilijumu i odlucili su:

S obzirom da je status receptora prakticno negativan, predlaze se uvodjenje adj. HTh po CMF rezimu, uz nastavak primene tamoxifena. Po zavresenoj HTh, bolesnicu ponovo prikazati istom Konzilijumu.

Rekli su da je ta terapija samo preventivna, da ne opada kosa i da nema mucnina, itd... Rekli su ito da ce posle toga biti ok.

Sta Vi mislite?

Unapred hvala,

Lana
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

evelina napisao:Ja nisam imala metastaze pa sam primala HT.
Od kud znate da ih ne biste dobili obzirom da je karcinom probio kapsulu ovarijuma??
evelina napisao:I koji su, po Vama, "ozbiljni nezeljeni efekti"?

hvl,
Pa ako pacijent dobije neutropeniju pa zatim i sepsu,ili prokrvari zbog trombocitopenije ili mu otkazu bubrezi ne znam da li vam je sve ovo dovoljno ozbiljno??
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

lana_bg napisao:Postovani, dr Severus,

mama je bila na Konzilijumu i odlucili su:

S obzirom da je status receptora prakticno negativan, predlaze se uvodjenje adj. HTh po CMF rezimu, uz nastavak primene tamoxifena. Po zavresenoj HTh, bolesnicu ponovo prikazati istom Konzilijumu.

Rekli su da je ta terapija samo preventivna, da ne opada kosa i da nema mucnina, itd... Rekli su ito da ce posle toga biti ok.

Sta Vi mislite?

Unapred hvala,

Lana
Sad mi nije bas najjasnije:Zasto je tamoxifen bio ukljucen u startu ako je receptorski status bio negativan ili je ponovljen PH iz citavog ekscidiranog materijala pa je uvrdjena negativnost receptora.Koliko ciklusa su dali ,inace to je drugi protokol koji se koristi za tretman Ca dojke pored FAC-a.Da li je radjen novi PH i koji je nalaz??
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Post od evelina »

[/quote]
Pa ako pacijent dobije neutropeniju pa zatim i sepsu,ili prokrvari zbog trombocitopenije ili mu otkazu bubrezi ne znam da li vam je sve ovo dovoljno ozbiljno??[/quote]

pfff, bolje da nisam ni pitala! Sva sreca da mi ovo niste napisali dok sam isla na hemo!
lana_bg
Novi član
Novi član

Post od lana_bg »

Mami su tek sad radili receptore. pre, kada su joj dali Nolvadex, nisu trazili da radi receptore.
Ph je radjen - Ca mammae infiltratum cutis et subcutis.
VI ciklusa je dobla hemoterapiju. krece od 13. maja. Kakva je to hemoterapija? Rekli su nam da je blaza i da se lako podnosi?
Puno pozdrava,
Lana
Odgovori