za severus-a u vezi S3 i sta dalje

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

gilbert
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 02, 2008 6:55 pm

za severus-a u vezi S3 i sta dalje

Post od gilbert »

Patoloska infiltracija na S3 nepoznatog primarnog izvora(kaze MRI)... uradjen ultrazvuk stomaka rtg pluca oba negativna.. scintigrafija skeleta negativna, memografija (kalcifikovane ciste koje ne mogu da budu primarni izvor), Tumor marker za celo telo ili kako se zove negativan, krvna slika normalna... Sta je sa tim prokletim S3?
p.s.
Izvinjavam se na recima ali sta dalje?

Hvala
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Vidite ovako postoje metastaze sa pri cemu je mesto primarnog tumora nepoznato i tako ostaje do kraja.Medjutim sve ove vizualizacione metode su manje vise nepouzdano tako da bi bio uputan jedan CT thoraxa,abdomena i karlice bar da se onako detaljno pokriju solidni organi po pitanju primarne lokalizacije .Ako je tu sve cisto onda ostaju suplji organi tj zeludac i creva.Da zaboravio sam ne mora uopste da dodje u obzir da je meta mozda je to neki primarni Tu prsljena.
gilbert
Stalni član
Stalni  član

Post od gilbert »

Stvar je sto su mojoj baki rekli da ima metastaze na karlici na osnovu rengena i da je scintigrafija rekla suprotno.. Rekla u smislu negativno vec da su neke degenerativne promene... Kod majke kada se pogleda mri snimak vidi se taj prsljen da nije iste boje kao i ostali prsljenovi tj da je tamniji.. nervira me sto svi testovi koje je radila nisu rekli nista korisno.. ima nesto na kicmi (mri), scintigrafija mozda nije nista, tumor markeri verovatno nema taj globalni marker ili antitela na sebe ili kako se zove, memografija je nasla to sto je nasla...
Pitanje je dakle ako ode na komplet CT sken to je kao da je primila zracenje barem 1000-2000 rtg-a a i on moze da ne kaze nista.. scintigrafija bi trebalo da nije toliko jaka ko CT... zar ne moze da se uzme uzorak tog prsljena i vidi sta je to u stvari.... mislim ako ona treba da primi jos toliko zracenja da bi ustanovili da je degenerativna promena ili sta vec zar je nemoguce uzeti biopsiju toga?
U ultra zvuk ne verujem posto njime moze da se vidi samo nesto sto je u cm..
Da li to sto scintigrafija kaze da nema nista moze da znaci da je nekada tu bilo necega i da je to da se prosto izrazim pocrkalo posto koliko kontam taj radioaktivni izotop sa secerom bi tumor celije trebale da prozdiru i da se vidi itekako...
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

1. nemate vi sta da kontate nego da majku vodite lekaru,
2. nemoguce je da je scintigrafija preciznija od MRI
3. radiolog ne moze da se definitvno izjasni sta je u pitanju nego o onome sta bi to moglo da bude.
4.Za skeletne metastaze je sasvim dovoljan i obican rtg pri cemu radiolog treba da se izjasni da li je promena osteoliticna ili osteoblasticna
5.Sto se vase konstatacije za CT mogu samo da izjavim da nista gluplje u zivotu nisam cuo.Jeste tacno je da apsorbovana doza jonizujuceg zracenja nije zanemarljiva ali kod pacijenta u proceduri dijagnostike za maligni tumor cost/benefit odnos je sasvim prihavatljiv jer doza apsorbovanog zracenja u odnosu na doze koje se apsorbuju u toku RT je nistavna.Uostalom ako vam je to toliko bitno izvolite platite whole body MRI tu nema apsolutno nikakvog zracenja.
6.Koliko vidim iz prethodnog posta niste procitali da kod odredjenog broja pacijenata primarni fokus se nikada ne otkrije
gilbert
Stalni član
Stalni  član

Post od gilbert »

Procitao sam sve sto ste napisali.. sto se moje azurnosti tice obavljeno je i mri i scintografija i sva ultrazvucna snimanja za nedelju dana na sta se ceka mesecima.. Stvar je da hocu da saznam sve sto moze da se sazna ali ne znam pravi put.. procedura je u toku i zakazano je kod interniste(posto se valjda krece od interniste) na institutu za onkologiju u ponedeljak ali me brine koliko su njihove procedure efikasne posto je sve po principu dodjite krajem sledeceg meseca na sledeci pregled kao sto su rekli za MRI a i scintografiju. Full body MRI je ok ako on moze da kaze nesto korisno, full body CT je manje OK ali i ako on moze da otkrije problem u redu... ali sta ?!? koliko se secam mri detektuje vodonik u tkivu nuklearnom rezonancom a CT je xray tomografija koja je vise za koje tkivo propusta tj apsorbuje koliko xray-a... sto znaci nije za istu stvar CT i MRI.. svejedno...
Procedura na institutu za onkologiju je zapoceta ali da li mozemo da uradimo nesto u paraleli sto bi ubrzalo postupak posto sedenje i cekanje na red ne pomaze.. to je dakle ono sto me interesuje..
gilbert
Stalni član
Stalni  član

Post od gilbert »

Mislim da cu da vas poslusam za rezonancu celog tela... kosta oko 10000 po regionu tako da je moja procena oko 1000 evra samo me zanima kolika je rezolucija rezonance i sta ona moze da uhvati a sta ne moze.. i ako jeste metastaza na S3 (sto nije dokazano da jeste u opste) da li postoji oblik raka koji je toliko mali da ne moze rezonanca da ga uhvati(zato pitam za rezoluciju) tj.. koje vrste celija se lepe na S3 i zeznu ga?
Odnosno sta da jurim?
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

MRI bi trebao da izdiferencira da li se radi o primarno kostanoj neoplazmi ili o meta promeni a ovde je najvise imponovalo kao meta u S3.Naravno kvalitet snimaka je razlicit kod razlicitih MRI aparata.Sto se tice velicine TU postoje vrlo agresivni tipovi tumora koji se nazalost otkriju tek na obdukciji.Sa aspekta lecenja samo hirurski pristup omogucava potpuno izlecenje tako i da se otkrije primarni fokus pitanje je sta raditi u takvom slucaju odnosno da li situacija dozvoljava uklanjanje metastaze po principima hirurgije metastatske bolesti uz radikalno uklanjanje primarnog fokusa.
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Dec 20, 2006 9:02 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od bobans1983 »

5.Sto se vase konstatacije za CT mogu samo da izjavim da nista gluplje u zivotu nisam cuo.Jeste tacno je da apsorbovana doza jonizujuceg zracenja nije zanemarljiva ali kod pacijenta u proceduri dijagnostike za maligni tumor cost/benefit odnos je sasvim prihavatljiv jer doza apsorbovanog zracenja u odnosu na doze koje se apsorbuju u toku RT je nistavna.Uostalom ako vam je to toliko bitno izvolite platite whole body MRI tu nema apsolutno nikakvog zracenja.
Da li ovo bas mora ovako da se kaze severus? :( Nije li malo surovo?
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

bobans1983 napisao:
Da li ovo bas mora ovako da se kaze severus? :( Nije li malo surovo?
Nije surovo nego je glupo,mada opet doticni nije zdravstveni radnik pa mu se sve prasta.Uostalom da vi niste neki novopostavljeni forumski policajac??
gilbert
Stalni član
Stalni  član

Post od gilbert »

Znaci kompletan MRI snimak bi pomogao.. ja sam pitao ali su mi rekli da se snima po regionima... koje bi regione Vi savetovali kao najznacajnije posto recimo zglobovi se snimaju posebno i sl...
isto tako me zanima vase misljenje o PET skeneru u dijagnostici...

u stvari, pitanje je prosto:
Kako da najbrze nadjemo to sto postoji ili ne postoji i napravilo je promenu na S3 ili se S3 sam promenio
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Ako do sada nije utvrdjeno snimanjima/endoskopskim ispitivanjima prisustvo neke neoplazme ja ne vidim kako bi whole body MRI pomogao jer to nije nikakva cudotvorna metoda.Jer preciznost vizualizacionih snimanja zavisi od broja napravljenih preseka a i kvaliteta aparata.
MRI bi trebao da izdiferencira sta je u pitanju sto se tice prsljena jer je ipak to suverena metoda za vizualizaciju kostanog sistem.Ako je imponovalo kao metastaza onda bi pre bilo uputnije uraditi biopsiju promene jer postoji bezbroj lokalizacija u kojima bi bio primaran fokus .Ne mozete se beskrajno orijentisati na dijagnostiku koja je pri tom skupa i u ovom slucaju moze biti i potpuno jalova nego lepo nadjite neurohirurga/ortopeda verziranog u polju spinalne hirurgije ,jer ovde sa vasim teoretskim ramzatranjima (iako o samoj teoriju uopste nemate pojma!!!) gubite vreme.Sta ako taj tumor/metastaza polomi prsljen i napravi kompresiju sa paraplegijom/paraparezom??Pa takvima se pacijentima odmah ukljucuje HT bez ikakve dalje obrade.Orijentisite se na lecenje i ne gubite ovde vreme i ne bacajte pare po dijagnostici.
gilbert
Stalni član
Stalni  član

Post od gilbert »

Kako se radi biopsija prsljena?? Koliko se ceka na proceduru? Koliko je rizicna?

I direktno pitanje, sta generalno znaci kada na rezonanci prsljen izgleda geometrijski skroz kao i sto treba samo je tamnije boje? Znaci ne vidi se nista oko njega, niti u njemu vec je homogeno tamniji od ostalih? I sta pravi bol? Inace bol je takav da ujutru ga nema, ako puno hoda onda sto vise hoda vise je boli.. kad legne posle toga prodje... ako napravi nagle pokrete takodje je zaboli... Ono sto sam ja listao po netu je suprotno da je bol najgori nocu a da preko dana prodje...
Ne razumem se u dijagnostiku, moja oblast je elektronika, 3D grafika i ECG.
Jednostavno pokusavam da razumem.
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Dec 20, 2006 9:02 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od bobans1983 »

Na forumu sam dobila "titulu" forumskog psihologa, e sad mi jos fali i titula "forumskog policajca".

Zamislite da majstora, koji vam uvodi struju pitate nesto a on vam kaze "nisam cuo vecu glupost" to nikada necete cuti, jer on radi kod vas.
Ali zato ako upitate lekara nesto sto vam nije jasno a radi se o vasem zivotu ili o zivotu nekog vama bliskog,cesto cete cuti nesto slicno.Iako i lekari rade kod nas a ne mi kod njih.
Gospodine severus pacijenti traze od Vas samo osnovnu pristojnost i ljubaznost a naidju na situaciju, koju sam cesto dozivljavala dok sam se s muzem, mesecima vukla od vrata do vrata.Verujem da radite u teskim uslovima, sa teskim pacijentima ali sam sigurna da ste to znali kad ste upisali medicinu.
Kad god smo dosli.
Doktor na konzilijumu.
Sledeci put je u Becu na ......
Sledeci put samo sto je izasao.
Pozovem privatnu ordinaciju a on tamo. E pa ne moze tako.
Nacelnikovog pacjenta nece niko da primi. I tako 9 puta.
Pa nije dosta sto su lekari surovi, nego sestre videle, pa i one.
"Pobogu GOSPODJO" pa morate da cekate nacelnika.
Mogu Vam reci da sam dobila nekoliko PP sa istim sadrzajem.
"I ja sam isto mislila kad sam videla severusovo nisam cuo vecu glupost

Racunam da je gilbert neko ko nije nepismen. Samo je nesrecan i trazi pomoc. Kako li se ponasate prema nepismenima.
Ljudi nece da vam se zameraju, jer se boje da cete pobeci sa foruma a dosta njih je primetilo vas "ton".
A to :"Nisi ti advokat ili policajac mene ne plasi",ja sam preplasena od mrcvarenja mog muza po ordinacijama i ambulantama, vise nego od same njegove smrti.

Na urgentnom centru, sedim u hodniku i slusam razgovor dvaju pacijenata, dok cekam da mi muz primi hemoterapiju.

"Moja zena mu donela 200 evra, kaze nema ni za dorucak"
Drugi odgovara:"Ja nemam, mogu samo da cekam da umrem".
Verovatno pricaju o portiru.
Cast izuzecima ali malo ih je.
Meni ste pomogli savetima i ne pricam u svoje ime,ali mi je ovo zaista zaparalo oci i usi.

Gilbert,mom muzu su radili skener,sve u redu.
Njemu sve gore, bolove u ledjima je imao nepodnosljive.
Na konzilijumu traze MR. Posto se na zakazanio snimanje ceka, plati da bude brze.
Donosimo.
Na sledecem konzilijumu traze skener glave. (Napominjem da smo od lekara dobili vizit kartu dijagnostickog centra HRAM mada je u to vreme na VMA skener bio jevtiniji dosta). Ali ko sme da ih ljuti, hajde u HRAM.
U Hramu vas obavezno pitaju koji vas lekar salje, slutim zasto.

Vreme neumitno prolazi.

Na poslednjem konzilijumu, kad moj muz vec ne moze da stoji nego sedi u invalidskim kolicima, traze nam SCINTIGRAM, na koji cekamo mesec dana jer se zakazuje.
Mom muzu je na vreme otkriven tumor, besika otklonjena u potpunosti.
Na te zajebancije (ja smem da psujem jer sam ja prosta) smo izgubili godinu dana.

CELU IZGUBLJENU GODINU.

Zar je moralo tako?Zasto ne kazu treba to, to ,to i to.
A ne da se na svakoj trijazi osecam ko djak na kontrolnom.
Da ne pricam o golgoti nas koji nismo iz velegrada, pa za svaki odlazak jos cekamo satima za lekarske upute, pa jos satima na overu u socijalnom. Ljudi nemojte biti snishodljivi prema medicinskom osoblju, gazice vas.Samo trazite svoja prava. Duzni su da vam sve objasne.To sto su im plate male a pacijenata puno, to je njihov problem koji oni za cas rese tako sto izadju na ulice.

E sad cekam da severus puca. Jer boze moj, sta mi bre, koji nismo medicinski radnici ima tu da se raspitujemo.Sve moze dragi moj severus i prostom coveku finim recima da se objasni. Jos na forumu nisam videla da je neko pohvalio nekog lekara, samo zalbe.Pa najveci broj postova su pitanja o dijagnozi.Zar ni toliko ne treba da znaju?

http://www.doktor.rs/forum/viewforum ... &start=360

Temu "hajde da malo hvalimo lekare" sam postavila 20. decembra 2007 godine, za godinu dana ni jedan post, sem mog.

Hvala
gilbert
Stalni član
Stalni  član

Post od gilbert »

Razumem ja da covek na glupa pitanja izgubi zivce... kao kad mi mene recimo lekar terao da mu objasnjavam kako radi antialiasing filter pre a/d konverzije u ekg uredjaju (samo sto ja ne bi gubio zivce) vec bi mu rekao da kompletno preskoci to i da sve sto treba da uradi je da ukljuci
na ON, pusti self test, stavi filter 0.05-35Hz recimo unese ime prezime i klikne na record... Znaci ne trazim objasnjenje kako se ponasa molekul vodonika u jakom magnetnom polju kad primi rezonantnu frekvenciju od RF transmitera i kako prijemnik hvata odziv od tih atoma (protona) vec sta da radim..
Majka evo sad ceka na internom na institutu za onkologiju da je pregledaju.

O znanju lekara necu da komentarisem.. Ima izuzetaka ali kako je stanje svuda u zemlji tako je i sa lekarima, znaci nista posebno. Meni su za J notching rekli da mi je P talas sakriven u qrs.. Mislim kad je meni bilo zao lekara sto se bavim samo ekg uredjajima a ne analizom ekg signala.. al dobro, imam vise p-ova...
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Glupostima i povrsnosti nikada kraja,ali krenimo redom:
@gilbert ja ne gubim zivce jer da ih gubima ja bi se bavio recimo nekim poslom gde ne dolazim u kontakt sa ljudima ,tako da vasa mala floskula ne pije vodu.Sto se tice slucaja vase majke od samog pocetka je bilo jasno da ste se registrovali na ovaj forum ne da svatite vec maltene da se ponasate po sistemu ja sam i dijagnostika i terapija i hirurgija a to po zakonu ne ide tako.Te stoga nemam vise sta da vam savetujem osim experta u spinalnoj hirurgiji.

@bobans1983
Samo vas gledam.Price iz cekaonice,zle sestre koje su bile neljubazne ,podmitljivi doktori koji jos i guraju vizitke ispod stola............a vi naivni kao francuska sobarica. Kako vas nije sramota! .Kod mene vasa patetika koju plasirate ovde po forumu od dana vaseg uclanjenja ne prolazi.Koristite razne udarce na najnizi moguci nacin , "sta je ko rekao" sistem ne prolazi kod mene.Ne interesuje me sta ste dobili na pp,jos manje me interesuje kakva ste losa iskustva imali u zdravstvu ,takvo je kakvo a vi ako niste u stanju da bilo sta promenite ,bolje se pokrijte usima jer sve je to onda prazna prica koju ste vi najverovatnije precutno aminovali a ovde prosipate svoj otrov i ogorcenost projektovanu na zdravstvo zbog vaseg velikog gubitka.Pricate o nekoj elementarnoj ljubaznosti i kulturi iako ne verujem da ste ikada istu pokazali vec ste u tim zdravstvenim ustanovama isli djonom.Kao sto moje sestre za malo nisu dobile batine jer svima se negde zuri i ne mogu da cekaju .Pred doktorom su svi isti bolesni od ovoga ili onoga ,jednakost se ne ispostuje svaki put ,a ako neko smatra da njegovo zakonsko pravo nije ispostovano izvolite gospodo imate institucije mada i ne mislim da znate koja vasa zakonom garantovana prava ,ako mi nabrojite koja su skidam kapu.I menjajte sta vam ne odgovara ,a ne ovde blazeni anonimnoscu sikcete kao zmija.
Odgovori