za severus-a u vezi S3 i sta dalje

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

cemi
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 9:07 pm

Post od cemi »

Iako ne zelim da se prepucavam sa lekarima jer je Severus meni uvek davao brze i konkretne odgovore ipak moram da sa vama podelim svoj slucaj.Kada je moj otac operisan na Bezanijskoj Kosi, odmah po operaciji, pitam ja njegovog lekara kako je proslo ,sta da ocekujem, postavim neka od pitanja koja su me bunila jer sam mnogo citala i ucila o Adeno karcinomu.Covek me bledo pogleda, izbrblja dve tri fraze na latinskom i izgrdi me- sta ja imam da citam i da se raspitujem o bolesti, nema nista gore nego kad se polupismeni ljudi raspituju o medicini. pa to je kompleksno zanimanje itd. Ja ga zgranuto gledam...na koga li je mislio
da je polupismen, ja sam po struci gradjevinski inzinjer...i onda shvatim da su ljudi koji zavrse medicinu ubedjeni da su visa klasa u odnosu na nas obicne smrtnike.Naravno uhvatim sebe kako se izvinjavam jer sta ces gde da ga ljutim a leci mi oca, izvinjavam se sto sam postavljala suvisna pitanja.On covek zna sta mi je rekao, a to sto sam ja glupa da shvatim ko mi je kriv.Sve je to proslo, evo skoro godinu dana kad eto kod mene u kancelariji, preko neke veze (ah slucajnosti) bas taj doktor.Hoce covek da mu se uradi termo fasada na kuci.Docekam ga ja srdacno, kaze on sta hoce ja mu na papir ispisem sta mu treba, koliko to kosta, rok za zavrsetak radova.E kad je on mene poceo da ispituje, pa sto mora taj stiropor, pa kakva je to mrezica, pa sto se trosi toliko lepka.Tu sam ga i cekala. Pitala sam ga -Kad Vi za investiciju od 4 hiljade evra mene toliko ispitujete, a pritom pojma nemate o cemu pricate, sta mislite koliko vredi zivot mog oca a Vi meni niste dozvoljavali glupa pitanja?Moj posao ima podjednaku tezinu kao i Vas, ali ja ne smatram da ste vi polupismeni jer mi postavljate pitanja koja ste culu sa raznih strana.Kada sam mu to rekla bilo mi je mnogo lakse oko srca.Posao svih nas je jedna vrsta zanata, potrebno je iskustvo.Svako ko ima volju i zelju moze da sedne i buba-Medicina ,Gradjevina,Farmacija,Ekonomija.Ne znaci da mi lupamo gluposti kad vas nesto pitamo isto kao sto i doktori ne lupaju kad dodju kod automehanicara i daju sugestije sta ima je mozda sa automobilom.Ne verujem Dr.Severus da Vi odvezete kola kod mehanicara i cutite dok covek ne odradi svoj posao, vec ga sigurno nesto pitate.Koliko li njemu to glupo zvuci?
Kajalena
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 10:56 pm

Post od Kajalena »

Da li je, o da li je moglo biti boljeg posta na ovu temu...
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Dec 20, 2006 9:02 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od bobans1983 »

Kajalena napisao:Da li je, o da li je moglo biti boljeg posta na ovu temu...

...........................................................................................................
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Post od evelina »

Cemi,
sjajan post. Da li iko moze da kaze nesto protiv iznetoga?!
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

evelina napisao:Cemi,
sjajan post. Da li iko moze da kaze nesto protiv iznetoga?!
Nego sta nego moze! :evil: Ne radi se ovde o nikakvom postavljanju pitanja i lupanju gluposti jer sigurno niko od pacijenta i ne ocekuje da se razume u medicinsku problematiku vec o povredjenim sujetama pojedinih koji su kako je sjajno navela tamaraft u jednom postu navikli da ima se titra ,prikriva istina ili saopstenje o nepovoljnom ishodu koji sledi kupira nekakvom utehom.Kod koga se doalzi po utehu??Kod lekara mozda?? :roll: Pacijenti lekarima nisu rodjaci niti odnos lekar pacijent podrazumeva bilo kakvo emotivno vezivanje i pruzanje paznje.Taj vid medjuljudskih odnosa se ostvaruje u porodici i sa prijateljima, a ako to niste tamo ostvarili pa po utehu dolazite na forum i ocekujete od medicinskog osoblja da ce vas oni tesiti ja ne znam sta da vam kazem."Rekao vam kolega da ste polupismeni pa vam povredjena sujeta.Nije on mislio da ste bukvalno polupismeni nego medicinski polupismeni (sto se mene tice medicinski ste i nepismeni).Ako vec i vi izmedju ostalog radite sa ljudima mogli biste i da naucite i da ih procenjujete i citate izmedju redova ,a ne da sve shvatate bukvalno i uvredite se svaki put kada neko ne pokaze interesovanje za vasa pitanja bez obzira na sta se odnose ili kada vas neko popreko pogleda.Pogleda i mene popreko salterska sluzbenica ili prodavacica ,pa sta da necu mozda da se uzbudjujem zbog toga .Zivot je sam po sebi tezak i nepravedan i ako ste zaista zrele licnosti i odrasli ljudi onda treba da naucite da se nosite sa svim poteskocama koje on nosi pa i sa bolescu takva kakva je .Medicinski radnici nisu tu da pruzaju utehu i paznju vec da rade ono za sta su placeni.To se trazi i dobija na drugim mestima.

Na forum dolaze upravo zbog toga a ne medicinskog saveta ko sto meni rekose jednom :"Ovde zajasu pa teraju dokle njima to odgovara i pitaju za moj ukus neverovatne stvari"(naravno radi se o clanu porodice pacijenta sa foruma) gde je potreba za privlacenjem paznja koja se ocekuje upakovana u pricu o teskoj bolesti i polako prelazi u najobicnije naklapanje koje nema veze ni sa strukom ni sa naukom.

A ko hoce i paznju i utehu (sto bi se reklo punu uslugu kao da je u hotelu) evo vam jedan ne tako sjajan zdravstveni sistem (pre svega surov i nehuman ) gde ako imate debeo novcanik sve cete dobiti.

http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=63825

I jos jedan zdravstveni sistem u drzavi bogatijoj od nase koji se ne razlikuje puno od naseg sa aspekta cekanja(koje mnogima ne odgovara jer sve hoce odmah i svima se negde zuri ,a narocito penzionerima).

http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=58907

Tako da sledeci put kada budete pisali tekstove podstaknuti trivijalnim i povrsnim porivima kakva je povredjena sujeta zapitajte se da li je bas tako kako ste vi protumacili i da li se ovde zaista radi o nepristupacnim lekarima ili o pacijentima koji su se dokopali racunara pa se ovde ventilisu jer su "cuj"povredjeni.Pitaju i pacijenti i kolege hoce da objasne nije ovo ovako selektivno kako pojedini predstavljaju jer obicno se "slome kola" na nekome ko je bezobrazan i mogao bi da ostane i da "davi" o svome slucaju do kasno popodne , i ne pomisljajuci da ispred vrata ordinacije ima jos onih koji cekaju mozda bolesnijih od njih,da hirug mora u salu jer je dole nekom kome zivot visi o koncu pa nema vremena za nekoga kome je njegov slucaj izlozen iznova i iznova po hiljadu puta.E ovde mnogi imaju idealnu priliku da to zloupotrebljavaju stvarajuci laznu sliku o svemu,zato sto se uvredio zbog uskracene paznja.
Poslednja osoba koja se tako ponasala je moja sestricina koja ima 5 godina.Odrastite.
Kajalena
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 10:56 pm

Post od Kajalena »

Cutah, cutah i katance zakljucavah, al ne vredi. Zao mi je sto ispade da nekako pricamo protiv Severusa, koji je naj-doktor koji se ikada muvao ovuda i koga u strucnom smislu veoma cenim (ovako nepismena, pa ne znam jel se vazi), ali sta ces - “zivot je tezak i nepravedan” 8)

Elem – sve je pocelo od toga da je neko, nakon cinjenice da je nejasno sta je sa pacijentom do koga mu je stalo, odnosno da su rezultati mutni/razliciti, pokusao da se sam informise, jer, narocito u onkoloskim pricama, ispada da cesto moramo sami da odlucimo, jer je situacija sama po sebi (i doktorima) nejasna, a nekakva se odluka mora doneti. Nakon nekoliko pitanja, dobija teske reci (“nikad nista uz zivotu gluplje...” – uz naknadno ponavljanje, dakle nisu recene u afektu), kao i procenu da se doticni forumas na forum nije registrovao da shvati slucaj svoje majke, vec da bi se samodokazivao – cime se valjda hoce reci da mu je samodokazivanje u trenutnoj situaciji bitnije od majcinog zdravlja :-? ). Iako samom tom forumasu do istih reci nije stalo (ili jeste, ali do drugih stvari trenutno vise, ili je prosto dovoljno pametan da shvati da se sa dr-ovima cesto moras ponasati pazljivo, kao sa decom, da im ne povredis osecanja, ako hoces da ti pomognu), ta recenica predstavlja izraz mnogo sireg problema koji postoji u nasem zdravstvu (za holandsko, recimo, garantujem da ne – za ostala ne znam).

Stvar koju je cemi rekla, a to je da dr-ovi smatraju da su visa rasa u odnosu na ostale struke gadja u srz problema. Zaista, niko drugi vas nece tako cesto podsetiti koliko dugo njihove studije traju (kao da ne traju i neke druge :o ) i niko drugi tako cesto prezrivo podsetiti da je izvan granica vasih mogucnosti da shvatite sta je sa (nepismenim) vama – cinjenicu da su oni sami nepismeni za milion drugih oblasti (kao i svako zivo celjade, opet normalno sasvim) tom prilikom prenebregavaju, posto su pismeni za onu, naravno, najvisu i najbitniju. Kad neko pokusa da se sam obavesti (sa strane, u bilo kojoj meri i bilo koliko uspesno – sto je po meni ne samo dozvoljeno vec i preporucljivo i neophodno, da ne kazem da bih ja kao dr izgrdila pacijenta koji je potpuno nesvestan o svojoj bolesti i ocekuje da samo proguta sta mu ja dam i toliko), jer mu dr cesto cak ni dijagnozu ne rastumaci (KOLIKO je samo takvih ljudi doslo na forum - “molim vas, sta ovo znaci, imam nesto a ne znam sta mi je?” :( ) ili pokusa da ucestvuje u procesu lecenja na bilo koji nacin, dobija zesce prezrivu packu, a ponekad biva i bukvalno izbacen (moja majka pre neki dan, to cu posebno da vam pricam) – na stranu to sto je daleko normalnije da znamo o svom telu nego o svom autu, televizoru ili termo-fasadi, pa to bre spada u opstu kulturu, a kad si ozbiljno bolestan, i u preku potrebu.

Kad god nacnemo ovu temu, diskusija se od strane doktora skrece na likove koji smaraju (kakvih sigurno ima ali, recimo, u ovdasnjem mom forumskom iskustvu bilo je cesto odgovarano na bas takva pitanja, koja su po meni stvarno bila previse, dok su neki drugi nakon 2 pokusaja dobijali “glup si” u lice), ondak one koji ocekuju da im se titra (za svoje 34 godine takve sam u nasim zdravstvenim retko srela, a ako jesam, takva njihova potreba nije bivala zadovoljena, sem eventualno kod privatnog lekara), zatim one koji ocekuju utehu (ovo mi je totalno nepoznato – sem ako u utehu ne spada to da ocekujem da sestra barem ne vice na mene za sve vreme neophodne komunikacije sa istom dok mi se majka ocrtava za zracenje, da doktorka NE COKCE na pitanja, ne zove nikoga mobilnim usred price sa mnom, obavljajuci pritom relaksacione i sve samo ne hitne razgovore, a upucavajuci time moje vreme u ordinaciji, koje se stopuje itd), laganje (ovakve sam tek reeetko srela) itd.

Medicinski radnici nisu tu da pruzaju utehu i paznju vec da rade ono za sta su placeni.

Upravo to je ono sto bismo i mi voleli. A u to spada i par recenica objasnjenja sa bolesnim, aman - kajne mazenje i titranje.

gde ako imate debeo novcanik sve cete dobiti

To postoji i u Srbiji, samo na drugi nacin.

trivijalnim i povrsnim porivima kakva je povredjena sujeta

Povredjena DOKTORSKA sujeta upravo je tema ovog i mnogih drugih postova na ovom forumu...

Evo kako izgleda poseta lekaru u NL – prvo vi ispricate sta vam je (ja nekad i napisem, da se ne gubi vreme). NIKADA ne bivate u tome prekinuti (u mom iskustvu u Srbiji gotovo uvek), a uvek pazljivo saslusani. Postave vam se jos neka pitanja. Ondak doca upise u komp zasto ste dosli, a zatim krene da vadi modele kicme (ili cega vec) i otvara knjige, da vam pokaze slike, objasnjavajuci vam pritom stvari od nivoa na kome se prica sa malom decom, dakle daleko ispod onoga sto smo ucili na biologiji u 8. razredu i sto ja obicno smatram nepotrebnim (taj uvod, mislim). Objasnjenje toga sta vam je traje najmanje 50% vremena provedenog unutra, a usput dobijete i koju brosuru, gde pise kako da smanjite sansu da vam se ponove gljivice, upala mokracnih ili zatvor (umesto samo lecenja posledica). Onda vam napise sta cete da uzmete ili gde dalje da idete (na svakom tom papiru i adresa i broj telefona gde ces zakazati, kao i od koliko do koliko sati). Na kraju pita (to svaki, od kucnog lekara do naj-face u univerzitetskoj bolnici u Nijmegenu): “DA LI IMA JOS NESTO STO MOGU DA URADIM ZA VAS?” Ali SVAKI kaze to isto, i to ne ofrlje, radi reda i gledajuci kroz prozor, nego najmirnije i zaista to misleci – gde ti ladno krenes da se ceprkas da nije bilo jos nesto, kad si vec tu. Inace sam na najjeftinijoj vrsti osiguranja, koju ima svaki ulicar, da ne pomisli neko da sam neznamkakav burzuj, pa mi zato “titraju”.

E, a ovo za majku (prilog br 2) – ispitivala ona krv, pa ispalo da su joj ALT i AST malo poviseni. Ponovi test – opet isto. Odem ja na net (dada, onaj koji potkopava doktorske pozicije, pa su mu isti zbog toga kivni), da vidim prvo sta su ta dva, a ondak i sta znaci povisenje, ne mogu da cekam njenu posetu dr-u, a i znam da ce joj se slabo sta objasniti, i vec na prvom sajtu naletim na to da uzimanje ehinacee i valerijane (koje moja majka uzima) podize doticne. Kazem majci, da dr ima na umu sledeci put. Kad moja majka to kaze dr-u, medjutim, biva bukvalno izbacena napolje, uz ljutito “ako cete sami da se lecite, zasto ste onda kod mene dosli??!!” Smatram da je sasvim normalno da se takvo nesto napomene, jer otkud dr moze da zna sta ti uzimas (na papiricu za test krvi pise da ne smes uzimati lekove pre toga, ali majka nije znala da se to odnosi i na biljke, pa prijavljuje gresku), pored toga, ne ocekuje da dr zna bas svaku takvu sitnicu, a zasto ne i da ga podseti/obavesti, stalno se saznaje nesto novo, a onaj ko prati svoju bolest moze da zna i vise od dr-a u nekim segmentima. Majka tvrdi da vise nije dobrodosla kod te dr, jer se bas zesce naljutila, te sad razmatra da je promeni – ne, dakle, jer njome nije zadovoljna, vec jer misli da ce ova ostati trajno nadrndana na nju. Takvo nesto u NL vam se ne moze desiti – ako kazete nesto sto nema veze sa zivotom, dr ce prosto preci preko toga, ili prosto (normalnim tonom, dakle bez usputnih procena vaseg IQ-a) reci “to nema veze”. Da ne kazem da se desava i da ja nesto zesce lupim, tipa “mislim da je to blablabla...” (za sta naknadnom pretragom utvrdim da nije bilo bas realno), a da me on posalje na test toga, sledeci moju intuiciju, ili cisto da bih se ja bolje osecala, da me smiri.

Takodje me je zesce uvredile reci upucene BobanS od strane Severusa, po kojima ista na forumu plasira patetiku od dana svog uclanjenja. Davno ne cuh takvu neistinu, sto uostalom mislim da ne treba da dokazujem pred stalnim forumasima – samo da pomenem, da ne prodje nezapazeno.

Tesku uvredu za moj ukus predstavlja i sledece:

jos manje me interesuje kakva ste losa iskustva imali u zdravstvu ,takvo je kakvo a vi ako niste u stanju da bilo sta promenite ,bolje se pokrijte usima jer sve je to onda prazna prica koju ste vi najverovatnije precutno aminovali a ovde prosipate svoj otrov i ogorcenost projektovanu na zdravstvo zbog vaseg velikog gubitka

Mi odavno sasvim dobro kapiramo da vas ne interesuje, ali taj post bio je opstiji od ovog slucaja i nije bio upucen samo vama (rekoh vec da nije zgodno sto ispada da je sve ovo, dakle ne samo ponesto, upuceno bas Severu). Nemam pojma sta znaci ovo “a vi ako niste u stanju da bilo sta promenite” – STA znaci to?? Sta moze da promeni bedni (nepismeni) pacijent u jednom do korena trulom sistemu kao sto je nase zdravstvo (i sire)? To je kao da uceniku u skoli kazes “ti, ako nisi u stanju da bilo sta promenis...” – argument je bio ono, zesci. Dalje – ostade mi nejasno zasto bi bobans trebalo da se pokriva usima (cak i u slucaju da joj takva aktivnost uspe :wink: ) – sta je ona to pogresno uradila? A da – jer nije uspela da “bilo sta promeni”, u pauzama borbe za svog umiruceg muza... A to da pred dr-ovima aminujemo – pa, mi iole svesni imamo 2 opcije:

a) da aminujemo i sa dr-om postupamo najpazljivije moguce, kao sa dusevnim bolesnikom, trudeci se da mu ne aktiviramo zutu minutu, koja je sve vreme u visokom startu, a da eventualno zavrsimo posao zbog koga smo dosli;

b) ne aminujemo, pa budemo nagrdjeni kao djak iz poslednje klupe, inteligencijski i intelektualno okarakterisani kao niza vrsta i na kraju izbaceni iz ordinacije, poslati u potragu za drugim dr-om, sa kojim cemo se najverovatnije provesti slicno. Ne znam sta je znacilo ovo – da NIJE trebalo da aminuje? Ako je i aminovala, bilo je to zato sto je odnos sa dr-om u nas takav da je, kao u prici o vuku i jagnjetu, jagnje mutilo vodu cak i ako je pilo nizvodno od vuka.

Pricate o nekoj elementarnoj ljubaznosti i kulturi iako ne verujem da ste ikada istu pokazali vec ste u tim zdravstvenim ustanovama isli djonom

Ovo su tek zesce neosnovane pretpostavke, zlonamerno postavljene, a bez ikakvog realnog osnova u forumskom ponasanu bobans (posvedocice, opet, svaki stalniji forumas).

Kao sto moje sestre za malo nisu dobile batine jer svima se negde zuri i ne mogu da cekaju

Verovatno zure da bi posle isli u neko zezanje :o – zure jer se desava da zbog cekanja na skener skoce iz IIb u IVa stadijum i jer vide da umiru, pobogu. Pricala sam ovde kako moja majka, sa svojim dijagnozom ulazi kod dr kao prva ujutru (i NIGDE NIKOGA U CEKAONICI iza nje, da ne ispadne da je guzva), da bi dr pocela razgovor stenjanjem i uzdisanjem zbog toga sto odjutros nije stigla da popije kafu – eeeeej, kafu.

postajemo smo mesto gde se svi ispovedaju a ne zele da cuju istinu (tamara)

Ovo je tek iz diskursa “Sano duso” – forum je postao ispovedaonica jer je pacijentima i njihovim porodicama tesko, jer nema organizovanih mesta gde mozes dobiti psiho-pomoc (sem u vidu lekova za smirenje i anti-depresiva) i jer slabo ima doktora, ili se radi o slucajevima gde vise nema sta da se pita, pa se ljudi prosto olaksavaju sa drugima u slicnoj situaciji. To BLAGE VEZE nema sa time da neko ne zeli da cuje istinu – ne zam zasto ovaj post uopste komentarisem, kad je pao direktno iz numere Djogani fantastiko “Idemo na Mars”, tj pali smo sa istog. Zvuci kao da je neko pitao, odgovoreno mu je “ziveces 6 meseci”, pa se ovaj naljutio sto ga umesto toga nisu pomazili – takvo nesto se na ovom forumu nije desilo nikad otkako sam ja tu (a tu sam redovno vec godinu dana). (da, da ovde ne zaboravim slucaj forumasice “evo mene”, alias Ero s onoga svijeta :P , koja vec 3 god premasi dr- procenu o tome koliko ce da zivi – dakle, umesto da gospon kaze “ne znam”, on se frlja procenama, pritom GORIM od realne... Ne trazimo, dakle, da nas mazite i lazete, ali ocekujemo da bar kazete da NE znate, onda kad NE ZNATE. A u ovoj prici je mnogo takvih situacija, sto dr-ovi ne priznaju nikako, no kasape dok imaju sredstava u asortimanu, i onda se, kao, "vise nista nije moglo uciniti"...

Thomson – zahvalni smo svakome ko ovde odgovara na pitanja i ne trazimo objasnjenja mehanizma bolesti.

Niko ovde ne tvrdi da su ljudi koji postavljaju pitanja na ovom forumu neuki ili nepismeni, ali dozvolite, da neko ko je stručan pokuša da Vam objasni ono što Vas interesuje, jer zato ste uostalom i postavili pitanje zar ne? (Thomson)

Nikada se protiv takvog necega nismo ni bunili, uopste se ne radi o tome, niti se je ikada radilo.

Znate, medicina je strašno kompleksna i ozbiljna nauka

Aha, evo ga opet...

jako dugo se uči i zahteva puno odricanja i rada

Za razliku od ETF-a, na primer...

Problem je sto vecina lekara je nepismeno za snimke tipa MRI, CT, RTG

Tacno – to kaze svako ko dodje iz inostranstva, na strucnjake iz iste oblasti mislim... ali oni to,naravno, nikada nece priznati, no ce da te zezaju jel snimak njihov ili iz druge bolnice.

Naravno uhvatim sebe kako se izvinjavam jer sta ces gde da ga ljutim a leci mi oca

Mnogi su prinudjeni da se ponasaju kao bednici u tim situacijama, jer vide da drugog spasa nema.

a to sto sam ja glupa da shvatim ko mi je kriv

Od sad, uz lekarske nalaze, svi da ponesete na pregled i rezultat testa entelegencije.

Moj posao ima podjednaku tezinu kao i Vas

LELEEE, JERESI, crna cemi... Kako se USUDJUJES da kazes takvo nesto, aman??

I menjajte sta vam ne odgovara.

Dobro ajd, dosta teorije - odoh da, ovako nepismena, promenim par stvari koje mi u nasem zdravstvu ne odgovaraju, a usput cu, kad vec prolazim pored banke, da promenim i kamatu na kredit, posto mi i on slabo odgovara. A kad razmislim, i cena struje je za one koji se grejemo na istu stvarno previsoka, pa cu i nju malko da potkresem, cisto da ne izlazim dzabe.

PS Cemi, primer sa dr-om i termo-fasadom je za film :D
cemi
Stalni član
Stalni  član

Post od cemi »

Vidim doktore Severus da ste se zaista uzbudili mojim postom sto ni slucajno nije bila moja namera, posebno sto ste kao sto sam i navela Vi bili izuzetno korektni u odgovorima na moja pitanja.Mislim da ste u ovom slucaju ipak zamenili teze.Meni od lekara nije potrebna nikakva uteha, lazna nada niti ruzicasti snovi.Potrebna mi je samo istina izgovorena meni jasnim jezikom.Zar Vam je toliko tesko ( pri tome opet ne mislim konkretno samo na Vas vec generalno na sve lekare ) da u obilju nasih uobicajenih reci objasnite pacijentu ili rodjacima sta konkretno znaci koja dijagnoza? Strucni izrazi i razgovori bi trebali da se koriste pri komunikaciji medju kolegama a nikako sa nekim ko nema medicinska znanja.Uostalom u gotovo svim zdravstvenim ustanovama sam primetila plakate u kojima se sugerise lekarima kako da se postave prema pacijentu, znaci da ta pojava nije uocena samo kod nas francuskih sobarica sa foruma.Pridrzavajte se saveta Vaseg ministarstva i ova tema ce sama po sebi nestati.Znam da su guzve, da ste pod stalnim stresom ali tri recenice na Srpskom ce nas spasiti dana i dana upornog traganja za objasnjenjem.Ja licno sam se uclanila na ovaj forum samo iz razloga da svog nervoznog lekara vise ne opterecujem glupim pitanjima, a ne da bih dobila utehu ili laznu nadu.U svakom slucaju ukoliko budete radili fasadu, krecili kucu,sanirali vlagu ili kondenz,radili hidroizolaciju ili bilo sta iz moje struke, bicu odusevljena da Vam pomognem ( bez ironije, stvarno to mislim )
cemi
Stalni član
Stalni  član

Post od cemi »

A zaboravih da se dotaknem i posta tamaraft.Citajuci dugo Vase postove primecujem da su odgovori koji dajete obicno prepisani sa drugih internet stranica, posebno oni na pedijatriji, pa Vas iskreno molim da odgovorite da li ste Vi uopste lekar ili imate visak slobodnog vremena da guglate i odgovarate.Molim za jasan i koncizan odgovor sa DA ili NE.Unapred se zahvaljujem!
Korisnikov avatar
cikatoma
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 12:04 am

bravo kajalena

Post od cikatoma »

i ja sam juce poceo da pisem nesto slicno, ali nisam zavrsio. ponestalo vremena.

elem, ja sam sve svoje doktore, zubare, ocne doktore otpustio pre dve godine :D .

to osecanje kad se svima kaze (u mislima) "otpusteni ste - OTKAZ" (You are FIRED), je neopisivo. Ogroman teret sa ramena je spao.

Naravno, tome je prethodio period samoobrazovanja i citanja da bi se doslo do ovog stadijuma. I to obrazovanje stalno traje. Lepota interneta je da se sve moze procitati i pronaci u vrlo kratkom vremenu.

P.S. - nisam nijednom doktoru bukvalno rekao u lice da je otpusten (nisam nikad bolovao od neke teske bolesti, pa nije bilo prilike za takvo nesto), ali sam jednostavno prestao da ih posecujem.
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Post od evelina »

Vidim da se je rasprava totalno rasplamsala.

Zelim da vam iznesem situaciju u kojoj sam bila 16. oktobra o.g.

Kako nisam dobila odgovor na svoje pitanje na Konzilijumu na IORS-u, imam nekoliko mogucnosti nebih li saznala nesto vise, a to su:
- da postavim pitanje na forumu i da se nadam da ce mi Severus odgovoriti,
- da insistiram da mi lekarka koja je bila na konzilijumu da objasnjenje pa makar me izbacila iz ordinacije!

Naime, usled konstantnog rasta CA 125 (10.10. iznosio je 80) i limfnih zlezda koje su se pojavile tokom proslog skenera (3.10.), zavrsila sam na Konzilijumu 16.10.
Dr (inace nacelnica i neko za koga se kaze da je strucnjak kada su u pitanju karcinomi jajnika) mi je rekla da je ona ubedjena da su u pitanju patoloski izmenjene limfne zlezde (3 zlezde velicine 6, 8 i 10mm) te mi je dva puta ponovila da ono sto vazi za sve ostale karcinome ne vazi za karcinom jajnika, a to je da bi lecenje u ovom stadijumu bilo kontraproduktivno i da je neophodno da prodje jos malo vremena. Svaki puta me je pitala da li je razumem (naravno da je razumem, ali ne shvatam).
U tom smislu je i doneta odluka da za 6 nedelja ponovim skener, tumor marker i ponovo dodjem na konzilijum 04.12.

Na moju molbu da mi objasni kako to da nakon svih onih prica o otkrivanju karcinoma u ranom stadijumu i sto hitnijem pocetku lecenja, sada mi se govori nesto sasvim suprotno, ona mi je samo rekla da joj verujem na rec! Ok, verujem joj! Zelim da joj verujem!

Ali, da li neko ko je zdrav moze da zamisli kako izgleda dok cekate 6 nedelja da to nesto sto je u vama dovoljno poraste da bi moglo da se krene sa lecenjem, a pritom vas bombarduju u medijimi o ranom otkrivanju karcinoma i pocetku lecenja.
Zar nije moglo da mi se da objasnjenje u 3 recenice? Ocito nije. Doktori su bili u guzvi, a ja sam ipak medicinski polupismena ili cak i totalno nepismena pa nebih svatila ni te 3 recenice.

E, to je upravo ono o cemu se ovde govori. Ja jesam medicinski polupismena, nepismena ili sta god! Ja nisam trazila da me doktorka na Konzilijumu tesi, da mi bude rame za plakanje, da mi titra i prikriva istinu. Trazila sam kratko objasnjenje. Znaci, ne predavanje od 2 sata vec kratko objasnjenje.

Mogu za sebe da kazem da sam realna. Od samog pocetka sam se suocila sa svojom bolescu i bolescu svog oca. Smatram da je prihvatanje bolesti i istine o njoj, ma kakva ona bila, kljuc za uspesno lecenje, ali u ovoj situaciji nisam dobila nista zasta bih mogla da se uhvatim sem da "verujem dr na rec"!!! Znam ja da ona nije neka zlica koja je naumila da me ostavi da se raspadnem iz ko zna kojih razloga, ubedjena sam da je izuzetan strucnjak, ali ipak mislim da je u pitanju bila situacija u kojoj bi neko objasnjenje bilo neophodno.

I kao sto sam rekla na pocetku imam 2 mogucnosti:
1. da pitam Severusa da li moze da mi da neko objasnjenje.
Da li mozete?????
2. Da pokusam ponovo 04.12. da dobijem odgovor.

pozz

p.s. i ja mogu da kazem da sam sa Severusom imala samo pozitivna iskustva i s obzirom na nacin na koji je odgovarao na moja pitanja dosla sam do zakljucka da su ta moja pitanja sasvim na mestu i da ne pitam gluposti. Zbog toga mi i nije jasno sta se je to desavalo da Severus postane tako ostar. Doduse, ja i nisam vise toliko redovna na forumu pa mi je mozda nesto i promaklo. Sory
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

cemi napisao:Vidim doktore Severus da ste se zaista uzbudili mojim postom sto ni slucajno nije bila moja namera, posebno sto ste kao sto sam i navela Vi bili izuzetno korektni u odgovorima na moja pitanja.Mislim da ste u ovom slucaju ipak zamenili teze.Meni od lekara nije potrebna nikakva uteha, lazna nada niti ruzicasti snovi.Potrebna mi je samo istina izgovorena meni jasnim jezikom.Zar Vam je toliko tesko ( pri tome opet ne mislim konkretno samo na Vas vec generalno na sve lekare ) da u obilju nasih uobicajenih reci objasnite pacijentu ili rodjacima sta konkretno znaci koja dijagnoza? Strucni izrazi i razgovori bi trebali da se koriste pri komunikaciji medju kolegama a nikako sa nekim ko nema medicinska znanja.Uostalom u gotovo svim zdravstvenim ustanovama sam primetila plakate u kojima se sugerise lekarima kako da se postave prema pacijentu, znaci da ta pojava nije uocena samo kod nas francuskih sobarica sa foruma.Pridrzavajte se saveta Vaseg ministarstva i ova tema ce sama po sebi nestati.Znam da su guzve, da ste pod stalnim stresom ali tri recenice na Srpskom ce nas spasiti dana i dana upornog traganja za objasnjenjem.Ja licno sam se uclanila na ovaj forum samo iz razloga da svog nervoznog lekara vise ne opterecujem glupim pitanjima, a ne da bih dobila utehu ili laznu nadu.U svakom slucaju ukoliko budete radili fasadu, krecili kucu,sanirali vlagu ili kondenz,radili hidroizolaciju ili bilo sta iz moje struke, bicu odusevljena da Vam pomognem ( bez ironije, stvarno to mislim )
Ne ja se ne uzbudjujem uopste ,svako ima pravo da iznese svoje misljenje i svoja iskustva.Vama mozda nije potrebna uteha i svaka cast ako je tako ali bas bi voleo da posedite malo u bilo kojoj ordinaciji pa da vidite kakva paleta pacijenata i sa kakvim zahtevima dolazi.Zdravstvo prolazi kroz transformaciju a sta ce ispasti na kraju videcemo.A ponudu za hidroizolaciju i fasadu oberucke prihvatam.
Lep pozdrav.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

evelina napisao:Vidim da se je rasprava totalno rasplamsala.

Zelim da vam iznesem situaciju u kojoj sam bila 16. oktobra o.g.

Kako nisam dobila odgovor na svoje pitanje na Konzilijumu na IORS-u, imam nekoliko mogucnosti nebih li saznala nesto vise, a to su:
- da postavim pitanje na forumu i da se nadam da ce mi Severus odgovoriti,
- da insistiram da mi lekarka koja je bila na konzilijumu da objasnjenje pa makar me izbacila iz ordinacije!

Naime, usled konstantnog rasta CA 125 (10.10. iznosio je 80) i limfnih zlezda koje su se pojavile tokom proslog skenera (3.10.), zavrsila sam na Konzilijumu 16.10.
Dr (inace nacelnica i neko za koga se kaze da je strucnjak kada su u pitanju karcinomi jajnika) mi je rekla da je ona ubedjena da su u pitanju patoloski izmenjene limfne zlezde (3 zlezde velicine 6, 8 i 10mm) te mi je dva puta ponovila da ono sto vazi za sve ostale karcinome ne vazi za karcinom jajnika, a to je da bi lecenje u ovom stadijumu bilo kontraproduktivno i da je neophodno da prodje jos malo vremena. Svaki puta me je pitala da li je razumem (naravno da je razumem, ali ne shvatam).
U tom smislu je i doneta odluka da za 6 nedelja ponovim skener, tumor marker i ponovo dodjem na konzilijum 04.12.

Na moju molbu da mi objasni kako to da nakon svih onih prica o otkrivanju karcinoma u ranom stadijumu i sto hitnijem pocetku lecenja, sada mi se govori nesto sasvim suprotno, ona mi je samo rekla da joj verujem na rec! Ok, verujem joj! Zelim da joj verujem!

Ali, da li neko ko je zdrav moze da zamisli kako izgleda dok cekate 6 nedelja da to nesto sto je u vama dovoljno poraste da bi moglo da se krene sa lecenjem, a pritom vas bombarduju u medijimi o ranom otkrivanju karcinoma i pocetku lecenja.
Zar nije moglo da mi se da objasnjenje u 3 recenice? Ocito nije. Doktori su bili u guzvi, a ja sam ipak medicinski polupismena ili cak i totalno nepismena pa nebih svatila ni te 3 recenice.

E, to je upravo ono o cemu se ovde govori. Ja jesam medicinski polupismena, nepismena ili sta god! Ja nisam trazila da me doktorka na Konzilijumu tesi, da mi bude rame za plakanje, da mi titra i prikriva istinu. Trazila sam kratko objasnjenje. Znaci, ne predavanje od 2 sata vec kratko objasnjenje.

Mogu za sebe da kazem da sam realna. Od samog pocetka sam se suocila sa svojom bolescu i bolescu svog oca. Smatram da je prihvatanje bolesti i istine o njoj, ma kakva ona bila, kljuc za uspesno lecenje, ali u ovoj situaciji nisam dobila nista zasta bih mogla da se uhvatim sem da "verujem dr na rec"!!! Znam ja da ona nije neka zlica koja je naumila da me ostavi da se raspadnem iz ko zna kojih razloga, ubedjena sam da je izuzetan strucnjak, ali ipak mislim da je u pitanju bila situacija u kojoj bi neko objasnjenje bilo neophodno.

I kao sto sam rekla na pocetku imam 2 mogucnosti:
1. da pitam Severusa da li moze da mi da neko objasnjenje.
Da li mozete?????
2. Da pokusam ponovo 04.12. da dobijem odgovor.

pozz

p.s. i ja mogu da kazem da sam sa Severusom imala samo pozitivna iskustva i s obzirom na nacin na koji je odgovarao na moja pitanja dosla sam do zakljucka da su ta moja pitanja sasvim na mestu i da ne pitam gluposti. Zbog toga mi i nije jasno sta se je to desavalo da Severus postane tako ostar. Doduse, ja i nisam vise toliko redovna na forumu pa mi je mozda nesto i promaklo. Sory
Odlicno evo povoda da nesto promenite u zdravstvu iako su vasa pitanja bila uvek na mestu uz korektan odnos i medjusobno uvazavanje.Pravac kod doktorke da iskoristite sva svoja prava:Pravo na informacije ,uvid u dokumentaciju,prognozu,alternativne metode lecenja i ostalo
Lep pozdrav.
Masa123
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 9:54 pm

Bobana kao kolateralna steta svega naopakog u zdravstvu

Post od Masa123 »

Vidim da se diskusija rasplamsala. Prosto ne mogu da odolim, a da se i ja ne umesam. Sve i svasta u srpskom zdravstu nije kako treba da bude, ali nista bolje nije ni u ostalim oblastima. Kako to promeniti to je pitanje.
Odgovor na ovo bi trebao da bude jednostavan. Moram da prokomentarisem Severusa: ...takvo je kakvo a vi ako niste u stanju da bilo sta promenite ,bolje se pokrijte usima jer sve je to onda prazna prica koju ste vi najverovatnije precutno aminovali a ovde prosipate svoj otrov ... Pogresno Severus, ona bi trebala da bude u stanju da ga promeni. Samo ne tako sto ce skociti u oci doktoru usred hodnika ili ordinacije, niti se to menja pisanjem i jadanjem po forumima (mada ocito prija kao ispustni ventil). To se menja na izborima. Medjutim to kod nas ne radi. Postavlja se pitanje zasto. Sad ce svi da graknu o kandidatima, politickom partijama ... Stvari stoja malo drugacije. Zdravstvo nikada nije u fokusu nijedne kampanje. Nijedna partija se ni bje za mesto ministra zdravlja ili ne daj boze prosvete. Uvek je najvaznije ko je ministar policije, vojske, finansija i pravde. Na nasu veliku zalost i u svesti gradjana koji biraju je isto tako. Napravite malu anketu medju obicnim ljudima koje poznajete i pitajte ih sta im je najvaznije kod izbora. Dijapazon je veliki. Od Kosova, preko EU pa do ostalih svetskih politickih tema . Ekonoija je takodje tu negde u vrhu (razumljivo) samo zdravstva i prosvete nema nigde. Prosvetu pominjem zajedno sa zdravstvom jer su povezane. To sto ja imam problem sa ponasenjem doktore, ili doktor sa ponasanjem gradjevinaca i automehanicara ili prosto svi mi sa ponasanjem salterkih sluzbenika i prodavaca se uci od malih nogu. Onog trenutka kada bi politicari bili svesni cinjenice da je narodu u Srbiji zdravstvo ili prosveta najvaznija tada bi i njihovi prioriteti bili drugaciji. Zasto je nama vazniji beli sengen od uslova u zdravstvu (ovde podrazumevam i uslove u kojima rade doktori i uslova u kojima se mi pacijenti lecimo) je za neku drugu diskusiju. Sad da se vratim na ono sto je ovde u prethodnim diskusijama izlozeno. Moj opsti zakljucak je da bi bilo manje nobavestenih kada bi se dijagnoze i terapije pisale na cistom srpskom. Oduvek sam se pitala zasto lekari u srbiji pisu na latinskom. Ovde u Kanadai je sve na obicnom engleskom jeziku. Stvarno ako bih mogla da dobijem odgovor od Severus kako vam na stdujima medicine objasne zasto se sva prepiska radi iskljucivo na latinskom (ovo najiskrenije pitam jer me stvarno zanima). Jos ako doktor nema vremena ili volje da usmeno objasni sta je ispisano onda nastaje pakao. Na srecu ali bogami i na nesrecu tu je internet. Mi svi medicinski nepismeni trcimo da se na brzinu opismenimo.
Znam ja da to ne radi bas najbolje i Severus je u pravu. Ja bih crkla od smeha kada bi neko resio da se za par dana obrazuje preko interneta u polju algebarskih normalnih operatoraa npr. (matematika mi je struka) Na internetu je ogromna kolicina medicinskih informacija koju zaista sa velikim predznanjem treba isfiltrirati. Zamislite npr da vam jedno jutro zuji u usima. Ukucajte isto na internetu i pogledajte gde ce te zavrsiti. Kada mi kroz par sati prestane zujanje imam opciju da zaboravim epizodu kao nebitnu ili da krenem zdrava i prava da opsedam kardiologe, neurologe, onkologe i da trosim i svoje i tudje vreme. Sve samo zavisi dakle od moje licnosti i datih okolnosti. Prvo sto sam i trazila zasto mi zuji u usima, a zatim i kako sam profiltrirala date informacije. Ovo jeste banalan primer ali podjednako se odnosi i na slozenije situacije. Dakle stvarno realno prihvatam da smo mi medicinski nepismeni da citamo i tumacimo dijagnoze (stvarno jesmo)ali sa druge strane nikako mi nije jasno kako se od nas ocekuje da smo dovoljno pismeni da negujemo umiruceg pacijenta u kucnoj atmosferi.
Sad bih i da se osvrnem na realna/nerealna ocekivanja nas pacijenata.
Onkogije je teska grana medicine. Ja se iskreno posebo divim lekarima koji specijalizuju onkologiju. Treba biti stvarno pisholoski stabilan pa bar 5 puta u toku svakog dana saopstiti nekome da mu nema leka. Takodje se najiskrenije nadam da nema nikog srecnijeg nego onkologa ako izleci nekog pacijenta. Sta sad mi ocekujemo da nam doktor kaze i kako da nam kaze u trenutku kad medicina koa nauka nema vise sta da ponudi. Neki od nas se na ovom forumu zale na prognozu. Lekar je prognozirao 2-3 meseca a pacijent zivi vec godinu dana. Odmah se izvodi zakljucak: Glupi doktor nista ne zna. Sta smo mi ocekivali da nam doktor kaze? Pa svima nam je jasno da ni on sam nema pojma, ali mi sami trazimo prognozu cak i ako je ne dobijemo. U ljudkoj priridi je da neizvesnost najteze podnosi. Neki su predlagali da je najbolje da doktor odgovori: ne znam. Zamislite da ste ga pitali koliko ce pacijent da zivi a on kaze: ne znam (sto je realno). Zatim ste ga pitali hoce li imati bolove, a on opet: ne znam (ima ljudi koji nemaju bolove). Onda ga pitate od cega ce (mislim kog organa) pacijent umreti a on opet: ne znam (stvarno ko ce znati pri visestrukim metastazama koji ce bas prvi organ da otkaze). Zamislite se svi da li bi ste potrazili doktor koji eventuano nesto zna. Sad da se osvrnem i na drugu krajnost. Nikako nije normalno da vam doktor usput u hodniku dobaci da je pacijentu ostalo jos 2-3 meseca zivota (ili eventuano medicinska sestra) cak i ako ga niste pitali. Takodje je nedospustivo i da okrecu glavi u beze od pacijenata (ipak ih uce nekoj etici na studijama ako ne negde drugde). I da ne nabrajam slicne primere koje ste ovde izneli jer za njih opravdanja nema. Nadam se da se Severus slaze sa ovim. Mislim da bi pravi i ljudki pristup u ovom slucaju bio:
Tacno ne mogu da vam kazem koliko ce pacijent ziveti ali na osnovu statistike (iskustva) ... Bolova ce najverovatnije biti/ne biti na osnovu ... Ocekujem da ce npr. mozak prvi da otkaze ali ...
Ovo trazi samo minut vise od:
ostlo mu je jos mesec dana zivota i 'ajd zdravo
ali trazi i drugaciji mentalni pristup ljudima u svakoj sferi zivota koji mi nazalost ne negujemo u Srbiji. To sa kao sto rekoh uci u kuci ali prvenstveno u skoli i to od malih nogu. Sta je ipak nedopustivo cak i u ovako losem zdravstvu kakvo je u Srbiji. Pogledajte temu Palijativna metoda zracenja MOLIM ZA POMOC Neko je morao da heleniv objasni zasto je mirovanje neophodno. To svakako nije bila duznost Severusa. On je na ovo reagovao krajnje profesionalno. Ako je nepostovanjem doktorskog saveta zivot pacijentu ugrozen onda je nedopustivo da mu to neko ne podvuce i pojasni. Onkolozi su dakle u ovom slucaju bili duzni da naglase zasto mirovanje, fizijatar je odradi sve sta je u njegovom domenu, a gospodin ortoped je za krivicno/pravni sistem. E sad zamislimo da je sve ovo skroz tacno. Dakle dopustam da apsolutno verujem heleniv i da su ovo cinjenice pa cak i napismene. U slucaju da je pacijentkinja poslusala ortopeda i prosla onako kako ste napisali da moze da prodje, Severuse da li bi ste, da ste u mogucnosti pomogli svim sredstvima da se doticni ortoped kazni? Da se sad vratim opet na to sta svako od nas moze da ucini da se situacija u zdravstvu poboljsa. Moramo svi da razumemo da je onkolog doktor koji leci (ili bar proba koliko je u mogucnosti sa trenutnim alatima koje mu medicina kao nauka pruza.) On nije tu da nas tesi i da se saoseca sa nama. Ponavljam nije tu ni da nas vredja takodje. Pa postoji li profesionalno medicinsko osoblje koje ce da nam u ovako mentalno teskoj situaciju da nas zbrine. U Srbija nazalost ne. U svetu to radi tim specijalista palijativna medicine. U tom timu se nalaze i psiholozi i psihijatri i oni se bave kako pacijentom tako i najblizom rodbinom. O svom iskustvu sa palijativnim timom i ustanovom Hospice sam vec pisala.
Pocinju i u Srbiji da rade na tome. Belhospis je u povoju i samo par volontera radi na tome. Kada sam dosla u Srbiju da sahranim svekrvu molila sam sve koji dolaze na sahranu da umesto cveca i venaca daju prilog za ovu ustanovu, niko i slovima niko to uradio nije sem mene i mog supruga. Hoce li neko od nas ovde na ovom forumu koje je u teskom mukama i sa gorkim iskustvom prosao ovaj pakao dati bar neki prilog za Belhospis. Zaboravite cvece i hranu po groblju i dajte prilog tamo gde je potreban. Da bar neki drugi nesrecnici prodju bolje nego mi.
Severuse koliko se vi kao lekar i vase kolege zalazete na ovom polju da i vama zivot bude laksi? Najlase je svaliti sve na Bobanu koja pa cak i ako nije realna, je prosla kroz mentalno vrlo tezak period u zivotu i nalzai se u procesu tugovanja za koji sigurna sam znate sta podazumeva i kroz koje faze prolazi do konacnog apsolutno racionalnog prihvatnja teskog gubitka. Ipak bi vi kao lekar koji sve ovo poznaje morali da budete iznad ovakve prepiske kakvu ste vodili. Da je imala ko da vodi racuna na dostojanstven nacin o njoj, njenoj porodici i jenom suprugu i proces ljutnje i besa bi mozda cak i izostao ili bi bar krace trajao. I jos samo nesto za kraj. Sasvim je moguce da je nama ovde na ovom forum potreban i dobar psihijtar. Ako nista drugo da objasni i meni i bobani i svima nama koji smo izgubili bitku sa ovom bolescu zasto i dalje svaki dan trcimo na ovaj forum koji nismo ni znali da postoji pre nego sto nas je ovo cudo zadesilo.Znam cini nam se da mozemo da pomognemo ali sem neke utehe ne vidim sta mi jos mozemo da pruzimo. Ja sam npr. resila da posvetim deo svog vremena (kojeg stvarno nemam ali ocito i da ga imam kad visim svaki dan ovde cak i ako ne diskutujem) volonterskom radu da stvarno pomognem drugima. Javila sam se da prevozim jednom nedljno pacijente kolima na hemoterapiju. Pa i to je nesto. Pitajte i vi u belhospisu mozda i vi tamo mozte nesto sa malo truda da im pomognete.
Jedna
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 27, 2006 11:35 am

Post od Jedna »

cemi napisao:A zaboravih da se dotaknem i posta tamaraft.Citajuci dugo Vase postove primecujem da su odgovori koji dajete obicno prepisani sa drugih internet stranica, posebno oni na pedijatriji, pa ...Vas iskreno molim da odgovorite da li ste Vi uopste lekar ili imate visak slobodnog vremena da guglate i odgovarate.Molim za jasan i koncizan odgovor sa DA ili NE.Unapred se zahvaljujem!
Ma kakvi...
I ona pita (da ne skita :lol: ) http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=23947 Da je d-r, ne bi pitala u vezi deteta, jel da?! A zena ima vremena na pretek, pogledaj je samo koliko postova napravila za ovih nekoliko meseci sto je na forumu, a to moze samo neko ko sedi kuci i cuva dete (pretpostavljam da je to njeno u vezi fistule)
A da, to copy-paste sa interneta me TOTALNO IZLUDJUJE i mene cemi. PA majku mu, svi mi ovde dolazimo da cujemo primere iz svakodnevnog zivota, obicnih ljudi, a ako zelim medicinske definicije u vezi ovoga ili onoga, ja ukucam na google sta me zanima ili na wikipediji i gotovo!
evo mene
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jul 23, 2008 7:17 pm

Post od evo mene »

Kad sam išla na operaciju prve dojke,zahtijevala sam da mi otvoreno kazu o čemu se radi.Ljekar koji me vodio,sa VMA,nije više među živima,pa neću spominjati njegovo ime.Svaki dolazak na hemoterapiju mi je,kao što zna većina ljudi koji su prošli istu,bio izuzetno težak,što zbog fizičkog bola,a još više psihički,jer u našem narodu(našem nepismenom narodu)vlada mišljenje,od davnina,da su oni koji idu na zračenje i hemo,već otpisani.
Samo Bog zna koliko mi je snage trebalo da dođem iz Tivta u BG,sama(jer su se moji svi pogubili),primim hemo i vratim se kući.A,prije svake terapije,morala sam kod,gore navedenog dr,da mi pogleda nalaze.Prvi put mi je rekao da ću živjeti 5 godina,zbog mjesta gdje je rak nastao,loših prognoza i slično.Nisam ja htjela da mi kaže šarenu lažu,ali bar malo ljudskije,a ne kao da mi govori rezultat utakmice.Nisam ja tražila da me utješi,a pogotovo da me lažno tješi.Slijedeći put je‚'ladno
konstatovao ‚‚mora da vas je hirurg koji vas je operisao mnogo mrzio‚‚Nije mi bilo jasno šta mi govori.‚‚Tako vam je odvratan ožiljak ostavio‚‚reče dobri čika doktor.Naravno da nisam htjela trpiti obijesnog dr,nego sam otišla na 7.sprat iste bolnice,rukama i nogama se izborila d a mi dodijele drugog,normalnog dr,što sam ,na kraju i na moju sreću i dobila.
Tako da,dr severus,vaša priča o (ako sam dobro shvatila,jer imam završenu samo srednju školu)razmaženim pacijentima,koji nemaju pametnijeg posla nego da vama dosađuju i ,zamislite ,žele da znaju od čega boluju,dakle,ta vaša priča ne pije vode.
Spustite se malo,jer,ne daj Bože,da vi ili neko vaš dođe u ordinaciju zbog istih problema,(a da vi ,zbog svoje doktorske titule ne povučete vezu),pitala bih vas da li biste tako pisali ,jer medicina je nauka koja se bavi ljudima,a to smo i mi ,ovdje prisutni.
Maša,cemi,bobans,zlatiborac,sanči,eveli,srpkinja,helenav,kajo i svi ostali sa foruma,živjeli vi meni ,a i ja vama.Meni je ovo naše dopisivanje ventil,ne pišemo samo o bolesti,malo se i našalimo,malo se i naljutimo,ali zar sve to nije dio života?Sve vas voli vaša Tivćanka.
oper.obje dojke,maternicu i jajnike,sumnjaju da je nesto na desnom rebru...molim za razgovor.
Odgovori