rak pluca, molim za savet

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

tataija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 21, 2012 10:22 pm

rak pluca, molim za savet

Post od tataija »

Postovani,
Mom tati je ovog maja otkriven rak pluca.Nalazi se u donjem delu desnog plucnog krila, dimenzija 2,25cm x 2cm.Tata je odlicnog opsteg stanja, bez ikakvih drugih tegoba, rak je slucajno i otkriven. Sad cekamo operaciju, pa cemo videti nalaze biopsije ali sumnja se na adenocarcinom.
Da li je iko imao iskustva sa ovom bolescu, molila bih za bilo kakve savete, prognoze..?:(
Hvala Vam!
Korisnikov avatar
zokac24
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 21, 2012 10:07 am

Re: rak pluca, molim za savet

Post od zokac24 »

Pozdrav !

Pre svega prvo moras da se psihicki smiris i da pocnes da razmisljas pozitivno jer ces ti biti oslonac i moralna podrska svom ocu.
Ne mogu ti dati nikakav konkretan savet jer se i ja borim sa ocevim adenokarcinomom na sve moguce nacine i ne znam jos ishod ali razmisljam pozitivno.Videces koja ce biti tacna dijagnoza.NARAVNO DA NADE IMA I NIKAD NEMOJ DA MISLIS DRUGACIJE! Informisi se koliko god mozes o ovoj bolesti na sve moguce nacine(citaj postove od ranije,imas internet pred sobom,razgovaraj sa prijateljima,strucnim licima,doktorima(dobrim!),ljudima sa iskustvom,alternativu nemoj zaboraviti,i na kraju ces naci ono sto mislis da je najbolje za tvog oca uz BOZIJU pomoc moli se i budi pozitivna! Nisam ti persirao kasno je pa sam umoran a mislim da i nema potrebe :wink:

Sve najbolje i borba!
tataija
Novi član
Novi član

Post od tataija »

Hvala puno na odgovoru. Nema potrebe za persiranjem:)
Ubedjujem sebe da ima sanse da bude sve dobro i da pozitivno razmisljam samo sam i dalje u soku, jednostavno ne mogu da verujem da se to odjednom desilo, narocito sto tata nije imao nikakve tegobe, vec se videlo na rutinskom pregledu.I cim sam cula 'verovatno je adenocarcinom' sve mi se odjednom srusilo, ne mogu bas da se saberem, al se drzim zbog njega, on je taj kome treba podrska.Cekamo sad operaciju pa cemo videti dalje...Samo nikako da cujem da se neko od raka pluca oporavio i dugo poziveo posle toga, to je ono sto mi se jedino mota po glavi i sto mi svaku pozitivnu misao ubija..Ali moram da se nekako iscupam iz toga, od toga nema nista, samo me sok savladao.Videcemo dalje, nadam se boljem.
Lotus
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 08, 2010 7:23 am

Post od Lotus »

Pozdrav svima.
Moja prijateljica je operisala kancer pluca i izvadeno joj je lijevo plucno krilo, da bi nakon par mjeseci operisala lijevu dojku i okolne limfne zlijezde. Doktori su joj rekli da kancer na plucima i na dojci nemaju veze jedan sa drugim.
Sada se oporavlja nakon posljednje operacije i za 3 sedmice treba da primi prvu hemoterapiju. Mene interesuje sta se moze ocekivati nakon toga i sta mozemo uraditi da sprijecimo nuspojave hemoterapije ili ih barem umanjimo. Inace primace i hemoterapije i zracenje.
Hvala.
SVARGLA
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2012 7:04 pm

Post od SVARGLA »

Tataija ja nisam doktor,ali sam neko ko prolazi kroz iste probleme kao i ti,moj suprug ima adenokarcinom pluca a ima samo 36 godina (ja 26) nikada nije bio pusac i eto to ga zadesi,nema pravila,zivot je sirov i niko ne zna sta ga ceka!
Vi ste u VEEELIKOJ prednosti jer ga je otkrio na vrijeme,mi na zalost nismo,jako kasno smo ga otkrili,kad je vec metastazirao na mnogo mjesta...
Prognoze nisu svakome iste i istina je da su obicno jako lose i nema pravila,ali vi morate biti pozitivni jer ste imali ogromnu srecu da ga otkrije na vrijeme,da samo znate kako vam zavidim! :D
Ako bude operabilno i bez metastaza vas otac ima velike sanse da se izlijeci,obicno Dr. kad je u pitanju adenokarcinom kazu da je osoba zalijecena,ne izlijecena jer se cesto nakon par mjeseci ili godina on opet negdje prosiri,ali to nije pravilo,vi imate srece sto je tako rano otkriven i velike sanse za izlijecenje,samo hrabro naprijed,bice sve ok,teska je borba,ali ako se pozitivno zavrsi samo ce vam zivot uciniti dragocjenijim i uzivacete u stavrima kojima mozda niste nikad do sada!
tataija
Novi član
Novi član

Post od tataija »

Svargla, hvala Vam na podrsci. Znaci mi to sto ste napisali, nadam se da ce Vasem muzu biti bolje!
Moja poznanica je obolela od Hodgkinovog limfoma i rekli su joj da ima dva meseca zivota a ona evo vec deset godina zivi i to srecno. Zato sebe, a ovim putem i Vas, ubedjujem da mozda ima sanse, da ce biti dobro, da treba verovati i misliti pozitivno!
Tata sada ceka operaciju, videcemo prognozu nakon toga, nadam se dobrom.
Pozdravljam Vas i Vaseg muza i zelim Vam svu snagu i sve najbolje!
SVARGLA
Aktivan član
Aktivan član

Post od SVARGLA »

Nema na cemu i vama sve najbolje i samo hrabro,bice to dobro!
jelicica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 23, 2012 10:03 pm

Post od jelicica »

tataija napisao:Postovani,
Mom tati je ovog maja otkriven rak pluca.Nalazi se u donjem delu desnog plucnog krila, dimenzija 2,25cm x 2cm.Tata je odlicnog opsteg stanja, bez ikakvih drugih tegoba, rak je slucajno i otkriven. Sad cekamo operaciju, pa cemo videti nalaze biopsije ali sumnja se na adenocarcinom.
Da li je iko imao iskustva sa ovom bolescu, molila bih za bilo kakve savete, prognoze..?:(
Hvala Vam!
evo me .ja sam ta.slicna situacija mada su svaki pacijent i bolest razliciti.prosle godine u junu mi je otkriven adenokarcinom pluca,imala sam dva tumora na desnom plucnom krilu i odradjen je operacioni zahvat pri kome mi je odstranjeno dve trecine plucnog krila.pri bronhoskopiji nisu pronadjene metastaze tako da je u avgustu taj skot odstranjen iz mene
.kad kazem skot mislim na karcinom.od tada sam prosla kroz cetiri hemio terapije.lekari onkolozi kazu da je to odradjeno preventivno.najvaznije od svega je to da je meni za sada falaBogu dobro.prvi skener pluca posle operacije nije pokazao lose rezultate.u stvari svi rezultati su ok.i ja sam ok.al verujte mi jos se nisam oporavila od operacije.jos me boli rana i ponekad me probada u grudima.al procice i to.bar se nadam.vidis da ima nade i za nas.kazu ,misli pozitivno.jako je to tesko.ja kazem bori se.boris se tako sto obecas sam sebi da ces sve ono sto si nekada hteo sebi da priustis to uradi kad ti se pruzi sansa ponovo.nada zadnja umire.
tataija
Novi član
Novi član

Post od tataija »

Tata je juce operisan i nista jos nismo zasigurno znali dok ga nisu otvorili, mada su nam rekli da je 99% rak pluca. Ali ispalo je da je on onaj 1% koji je benigni tako da mu je 'skot', kako kazete, odstranjen i sad je dobro. Na srecu ne mora na hemoter.i zracenje ali promena zivota ce svakako biti ogromna, mislim da jos nije ni svestan kakav je srecnik ispao..Hvala ti Boze..
DOk nam to nisu saopstili, ja sam isprozivljavala prvo paniku, bes i tugu a onda nasla, ne znam ni odakle ni kako, ogromnu snagu da se borim za njega i sad to saljem svima ovde. Hvala Vam sto se bili tu i odgovarali a svima zelim iskreno ogromnu snagu i volju da se sa svim nedacama uspesno izborite!
SVARGLA
Aktivan član
Aktivan član

Post od SVARGLA »

tataija napisao:Tata je juce operisan i nista jos nismo zasigurno znali dok ga nisu otvorili, mada su nam rekli da je 99% rak pluca. Ali ispalo je da je on onaj 1% koji je benigni tako da mu je 'skot', kako kazete, odstranjen i sad je dobro. Na srecu ne mora na hemoter.i zracenje ali promena zivota ce svakako biti ogromna, mislim da jos nije ni svestan kakav je srecnik ispao..Hvala ti Boze..
DOk nam to nisu saopstili, ja sam isprozivljavala prvo paniku, bes i tugu a onda nasla, ne znam ni odakle ni kako, ogromnu snagu da se borim za njega i sad to saljem svima ovde. Hvala Vam sto se bili tu i odgovarali a svima zelim iskreno ogromnu snagu i volju da se sa svim nedacama uspesno izborite!
DIVNO,SRECA,SRECA,SRECA!!!!
Kako ste imali srece,cijenite svaki dan,ovo se rijetkima dogadja,blago vama,uzivajte!
Korisnikov avatar
zokac24
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 21, 2012 10:07 am

Post od zokac24 »

Hvala BOGU!

Sve najbolje :wink:
tataija
Novi član
Novi član

Post od tataija »

Hvala Vam na podrsci!
Zelim Vam svima mnogo snage i volje!
ENIV
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Jun 10, 2012 11:14 am

Post od ENIV »

Pozz svima,volela bih da mi neko ukoliko moze protumaci sledece >osteosarcoma reg.femoris sin. s 49.0. meta pulmonum c780 ht in curso z 511.ucinjena bronhoskopija nalaz uredan,indikovana perkutana FNAB . Pacijent je star 23 god,i drugi put se leci od raka. Ranije je to bilo na kosti ,kad mu je ugradjena proteza i isprimane HT. Sada je zavrsio petu terapiju holoksana,i ima jake bolove u predelu ledja. Ima jos jedan ciklus,i ceka se Ct i procena lekara. Izvinjavam se ako sam negde pogresila,ali svakako mi je potrebna pomoc. Takodje imamo lek Vidatox ali ga ne koristi jer su lekari rekli da to moze da izazove kontra efekat ,pa bih volela da mi neko odg kakva su iskustva sa tim lekom.. Unapred zahvalna ...HITNO JEEEE
Tina na
djmaki1309
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 16, 2012 6:17 pm

Post od djmaki1309 »

Pozdrav svima.
Citam vec duze vreme sta se ovde pise i dosta mi je pomoglo do sad jer ima puno korisnih stvari, ali moram i ja da postavim nekoliko pitanja. Mom ocu je prosle godine u septembru otkriven rak pluca, nemikrocelularni. Otac ima 46 god. jako je mlad i borimo se svim snagama. Kada smo otkrili, tumor je bio velicine 10cm, i dok smo cekali prvu hemoterapiju prosirio se skoro na celo plucno krilo ( da napomenem da je to period od 2 meseca) do sad je isprimao tri hemoterapije i isao je na jedan ciklus zracenja (10 dana, svaki dan po 2 minuta) i zaista je pomoglo, skoro da se sve ocistilo sa pluca. ALI, pre mesec dana desilo se nesto uzasno. Odjednom se izgubio, nije nikog prepoznao, pricao sve nepovezano. . . Posto se leci na VMA, odmah smo ga odveli tamo i doktori su nam rekli da je to normalno kod takvih bolesti i da je metastaza. Medjutim, radjen je i skener i magnetna rezonanca i nema nista na mozgu, hvala Bogu. Pusten je pre dva dana iz bolnice, ali i dalje nije dobro psihicki. Pod jakim je lekovima, svestan je ovako, odgovara sta ga pitamo, ali pricinjavaju mu se neke stvari i trazi nesto rukama u vazduhu, kad ga pitamo sta radi, on prica da slaze neke stvari, uglavnom pominje ono sto je radio dok je bio zdrav. Do sad nije imao nikakvih problema sa psihom i odjednom se to desilo. Da, osecao je posle hemoterapije kak omu non-stop trnu noge, leva ruka mu je bila otecena i primao je neke injekcije da razbiju tromb, koliko sam ja razumela. Po pogledu moze da se vidi kad mu je lose, inace je ustajao i setao po celu noc kroz VMA, a ovako kad je sve ok, ne moze da ustane jer nema snage. MOLIM VAS ako neko vec ima iskustva sa ovim da mi kaze sta to moze da bude i od cega ako nije metastaza. Posecivali su ga i neurolog i neuropsihijatar i dali su mu da pije neke antidepresive. Da li je moguce da je zapao u tesku depresiju? :( inace, mi smo svi oko njega pozitivni i stalno mislimo na bolje i teramo njega da tako misli i da se bori!
Hvala unapred!
vtnns
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 19, 2011 9:18 am

Post od vtnns »

Nakon dve godine od kad je ustanovljena metastaza tumora na plucnom krilu, kostima i drugim organima, izgubili smo borbu za nasu majku. Pre 32 godine operisala je tumor dojke i od tad do pre dve godine i par meseci zivela je normalno, premda su joj tada, davno, davali lose prognoze. Nakon 32 godine, ponovo je ustanovljen tumor na limfnoj zlezdi koji je matastazirao na levo plucno krilo, na rebra i kasnije verovatno i po celom telu. Kao neko ko je posvetio svo vreme, energiju i sva sredstva da bi pomogao majci da se izbori sa ovom okrutnom bolescu mogu samo da kazem sta sam koristio sve. majka je popila sigurno 5 bocica vidatoxa, DCA iliti sodium dihloroacetat, pa sodu bikarbonu bez aluminija, terepaije c vitaminom, pravio sam je pravo ulje od kanabisa, koristila je b17 vitamin, zdravu i kvalitetnu ishranu, i na posletku aparat sa kiseonikom, izbegavajuci citostatike i ostale lekove koje prepisuju onkolozi u tom slucaju, sto sama nije htela od pocetka da uzima. Mogu da se utesim da sam je produzio zivot za makar 6 meseci, jer sadijagnozom koju je imala, da je tumor prisutan po celom telu tesko je da se moze dugo opstati.
Jedno je sigurno, NE SMETE dozvoliti da vas otac ili bilo ko ko boluje od tog zla oseti imalo da nema nade za ozdravljenje. Morate mu omuguciti sve sto pozeli, sto cesce izlaziti napolje, sto cesce se nalaziti sa dragim ljudima, rodbinom, sto vise smeha, muzike i svega lepoga sto u zivotu mozda i niste imali u vecim kolicinama dok se to zlo nije pojavilo. Mojoj majci su pre oko godinu dana vrhunski strucnjaci davali 3 do 6 meseci maksimum zivota. Eto, uspeli smo, ako nista vise, da izguramo to na 12 meseci. Koliki je to "uspeh" ne znam, ali jedno znam, nakon svega nje vise nema.
Ako je nekom potrebno, ostale su mi tri boce Vidatoxa, sa racunom, nabavljeno u Albaniji pre mesec dana, i oko 35ml visokokvalitenog ulja od kanabisa sa visokim procentom THCa koji sam sam pravio, po recepturi Rika Simpsona, sode bikarbone bez aluminija i drugih stvari. takodje imam i drugih lekova, mozete se javiti na private porukom, na zalost, meni vise nece trebati. Sve cu dati po ceni po kojoj sam nabavljao iliti po pravim cenam koliko sta vredi. Vidatox sam placao oko 500eu tri bocice, imam i racun. Ulje od kanabisa je bilo nesto skuplje, zbog zelje da se prvo nabavi visoko kvalitetni kanabis sa dosta THCa. Ulje je idealno sredstvo kada hocete da podignete pacijenta, da mu otvorite apetit i da mu generalno bude bolje, koliko moze da bude bolje kada je ceo ogranizam zahvacen. Koliko leci, ne znam, ali da pomaze bolesnicima u teskom stadijumu, pomaze, smanjuje bolove i generoalno covek se bolje oseca. Takodje uz ove ostale lekove dacu gratis xelodu, citostatik koji je mama digla a koji nije korstila sa datumom trajanja do 04 meseca 2013 godine, velika kutija sa dosta pakovanja, opijumski flasteri protiv bolova, veci i manji, mozda fale samo tri komada trodoni cela kutija, takodje nekorisceno. Kome mogu da pomognem neka se slobodno javi, imacu vremena da ljudima dam neki savet, barem od onog sto sam sam nalazio da moze pomoci u borbi protiv ove lude i pokvarene bolesti. Premda, na zalost, ovu bolest je tesko savladati. Sa nekim sredstvima mozete ljudima dati nesto kvalitetniji zivot, sto se nama desilo sa mamom, ali ne verujem da je neko uspeo da pobedi oblik tumora koji je zahvatio sve organe i druge delove tela.
Odgovori