Nazalost,ponovo ja

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Hemoterapija je korišcenje odredenih lekova za lecenje bolesti. Premda se operacijom ili radijacijom uništavaju ili oštecuju celije raka u odredenom delu, hemoterapija deluje na celo telo. Lekovima koji se koriste u hemoterapijom se mogu uništiti celije raka koje su metastazirale ili se raširile u delove tela koji su daleko od primarnog tumora. U hemoterapiji se koristi više od 100 razlicitih lekova u razlicitim kombinacijama. Iako se svaki od tih lekova može koristiti pojedinacno u lecenju raka, uopšteno njihovo dejstvo je snažnije kada se koriste kombinovano. Tako da se hemoterapija propisana za svakog pacijenta posebno, najverovatnije sastoji od više od jednog leka. ovo se zove kombinovana hemoterapija i pretstavlja kombinaciju lekova sa razlicitim delovanjem kako bi ubili što više kancerogenih celija i smanjili verovatnocu da pacijent postane rezistentan na odredenu vrstu leka. Lekar odreduje vrstu kombinacije lekova, njihove kombinacije i dužinu trajanja tretmana koji je najbolji za pacijenta. Sve ove odluke u vezi lecenja hemoterapijom zavise od tipa raka, njegove lokacije, koliko se razvio, kako on utice na vaše normalne telesne funkcije i generalno zdravlje.

Lekovi koji se koriste u hemoterapiji su napravljeni da uništavaju celije raka koje se brzo razvijaju, ali pošto ovi lekovi putuju kroz celo telo, mogu da uticu na normalne, zdrave celije. Sporedni efekti se javljaju usled oštecenja zdravih tkiva.

Konstipacija - mnogi usled hemoterapije pate od konstipacije (zatvora), mada se ona može pojaviti usled smanjene aktivnosti, usled smanjenog unosa hrane, ili usled uzimanja lekova koji smanjuju bol. Ukoliko zatvor traje duže od 2 dana obratite se vašem lekaru, možda ce te morati da koristite neke laksative. Kako bi ste sprecili ili olakšali zatvor pijte svakodnevno puno tecnosti, pogotovo je dobro da pijete tople napitke. Jedite što više namirnice koje sadrže celulozu, npr. cerealije, sveže ili kuvano povrce, voce. Povecajte svoje fizicke aktivnosti, dovoljna je šetnja ali o tome konsultujte lekara.
Najcešci sporedni efekti su muka...gadenje i povracanje, opadanje kose, iscrpljenost, povecana sklonost ka krvarenju i pojavi modrica, povecana sklonostka infekcijama.
Pacijenti razlicito reaguju na hemoterapiju, neko ima tek poneki sporedni efekat a neki ni jedan, a izraženost sporednih efekata takode varira od osobe do osobe. Lekar vam može prepisati neke lekove koji ce spreciti neke sporedne efekte hemoterapije, u svakom slucaju treba da razgovarate sa njim o tome kakvi se kod vas javljaju simptomi posle hemoterapije, koliko su izraženi, koliko dugo traju i kada su ozbiljni da treba da pozovete lekarsku pomoc.

Slab apetit - možda ce biti dana kada necete moci da jedete zbog mucnine ili zbog problema sa ustima (suva usta) ili grlom.

Ako je nedistatak apetita vaš problem probajte ovo:

Uzimajte male obroke ili cak zalogaje kad god zaželite, ne morate da jedete strogo 3 obroka dnevno. Uzimajte raznoliku hranu, probajte nove recepte. Kad god je moguce izadite u šetnju pre obroka, možda ce vam povratiti osecaj gladi. promenite uobicajenu rutinu tokom obroka, npr. napravite romanticnu atmosveru sa svecama ili promenite mesto gde uobicajeno jedete. Jedite sa prijateljima ili clanovima porodice a kada ste sami gledajuci TV ili slušajuci radio.

Gubitak kose - svi lekovi koji se koriste tokom hemoterapije ne izazivaju gubitak kose, kod nekih vlasi postaju samo tanje, što može da primeti samo doticna osoba. Ipak opadanje kose može da bude veoma izraženo ali je uglavnom privremeno a kosa ponovo izraste na mestima gde je opala po završetku terapije. Opadanje kose (cesto i drugih dlaka na telu), se ne javlja odmah, mnogo je cešce posle nekoliko tretmana. Kada se pojavi može biti ili postepeno ili opada u pramenovima, a kosa koja preostane je bez sjaja i suva.

Pomaže da: koristite blage šampone, meke cetke za cešljanje, kad god je moguce ne koristite fen, nemojte farbati kosu, fenirati je. Ošišajte se na kratko, tako ce vam kosa izgledati punije i i lakše ce te je održavati kada se pojavi njeno proredivanje.

Simptomi povezani sa nervima - neki lekovi mogu izazvati simptome periferne neuropatije:gubitak ravnoteže, nespretnost, probleme da podignete neki predmet ili kod zakopcavanja dugmeta, problemi tokom hodanja, bocovi u vilici, nagluvost, stomacni bolvi, zatvor.

Neki od lekova koji se koriste u hemoterapiji deluju na nerve i mišice, cineci ih slabim, umornim i bolnim. Ovi problemi su cesto obeshrabrujuci, ali u vecini slucajeva nisu opasni, privremeni su i vrlo brzo osecate poboljšanja. U svakom slucaju ako ih osetite, treba da konsultujete lekara koji ce možda odluciti da vas na neko vreme odmori od hemoterapije.

Uticaj hemoterapije na kožu - mogu se javiti manji problemi sa kožom tokom tretmana kao što je crvanilo kože, perutanje, suva koža i akne.

Neki lekovi koji se koriste u hemoterapiji mogu da potamne kožu, ova promena boje nestaje par meseci po prestanku terapije. Ipak obavestite odmah svog lekara ako tokom primanja hemoterapije ili odmah posle osetite jak svrab, ako vam se pojavi osip ili imate probleme sa disanjem. Ti simptomi mogu da ukažu na alergijsku reakciju, koja treba hitno da se tretira.

Iscrpljenost i osecaj umora je najcešci nus efekat hemoterapije. Može da varira od osrednje letargije do potpunog osecaja iscrpljenosti. Osecaj iscrpljenosti je obicno najjaci na pocetku i na kraju ciklusa tretmana, nestaje potpuno kada se završi sa hemoterapijom.

Problemi sa bubrezima - neki lekovi iritiraju ili nanose privremena ili trajna oštecenja bubrega. Zbog toga urin može da promeni boju (postaje narandzasta, crvena ili tamno žuta), i dobija jak miris lekova. Simptomi o kojima treba da obavestite lekara su: osecaj peckanja ili bol tokom mokrenja, cesto mokrenje, crvenkast ili krvav urin, groznica.

Ove probleme možete smanjiti ili spreciti pijuci što više tecnosti.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
MojaMama
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 22, 2008 4:07 pm

Post od MojaMama »

Mama ide sutra na konzilijum pa cemo wideti sta ce biti...Pije koziju i surutku od krave...Surfjuci netom naisao sam na owo"...hemoterapija koriscena za tretman raka moze da izazove toliko veliku dodatnu toksicnost da jetra postaje preopterecena i zasicena, pa tako ona otkazuje i pacijent umire..."...Zanima me koliko je to tacno??(procitao sam u knjizi kako sam pobedila rak..) :( :( :( :(
zlatiborac
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 12, 2008 8:54 pm

Post od zlatiborac »

Na zalost, i ja raspolazem tom informacijom,nasao sam je u jednom strucnom casopisu. :( :( :( Takodje jetra je organ koji ne odgovara na terapiju zracenja a skromni efekti postizu se i hemioterapijom. Iz tog razloga i ja mojoj majci sve vise namecem alternativne metode.
MojaMama
Novi član
Novi član

Post od MojaMama »

zlatiborac napisao:Na zalost, i ja raspolazem tom informacijom,nasao sam je u jednom strucnom casopisu. :( :( :( Takodje jetra je organ koji ne odgovara na terapiju zracenja a skromni efekti postizu se i hemioterapijom. Iz tog razloga i ja mojoj majci sve vise namecem alternativne metode.
Ehhh :( :( ..Moja majka je trenutno na konzilijumu...Videcemo sta ce reci...Zanima me sta ti twojoj majci dajes da pijes i to???Ako mozez da mi posaljes na PM...Moja pije koziju surutuku i dosta voca i vitamina...Hoce li to pomoci???
MojaMama
Novi član
Novi član

Post od MojaMama »

Mama je bila na konzilijumu...Odredili su joj 3 hemoterapije...U sledecu sredu ce ici na prvu..E sad...Mamu nesto boli od kuk i butina...Ima li to ikakwe weze sa owim??
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Verovatno nema direktnu vezu!

Vec jedino ako je oslabila i nije dovoljno fizichki aktivna da su mishici oslabili do te mere da tezina tela dok hoda ili sedi pada na zglobove. Bolovi u mishicima su chesta pojava!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Odgovori