savkas napisao:Mislim, šta reći... Istine i zablude.
Jedna od definicija istine je "Istina je subjektivni odraz relativne stvarnosti". Subjektivna, zato što svi mi imamo svoju istinu, odn. posmatramo stvarnost iz svog ugla gledanja i najčešće je vidimo onako kako mi hoćemo da je vidimo, zato i jeste stvarnost relativna. Zablude, malo li smo puta svi mi bili u zabludi, al sve je to sastavni deo života a život ide dalje i ceo život ćemo učiti na svojim ili tuđim grešakama i opet ćemo glupavi umreti al šta da se radi.
savkas, pozdrav , vidim da se junachki boris i da si skroz pozitivna osoba.
Da, uchicemo na svojim ili tudjim greskama i opet cemo glupavi umreti..
Ovo sto cu zalepiti nije vezano mnogo za temu (hemoterapiju i zrachenje) al' nisam znala gde da okachim, pa 'ajd' ovde.
I vrapci znaju da je zdrava ishrana vazna ali gde je naci?
Danas je sve zatrovano:voda, vazduh, zemljiste. Ko nam garantuje da je ono sto kupimo, a koje je uzsasno skupo, pod etiketom zdrava hrana, zaista i zdravo? Dakle to je posebna tema. Kako se hraniti posle trovanja organizma hemioterapijom?
Prochitajte o hrani koju unosimo..
Najmanje dve milijarde ljudi svake godine razboli se od otrovane ili nezdrave hrane, a broj obolelih iz godine u godinu raste, kaže se u izveštaju Svetske zdravstvene organizacije.
Bolesti čiji je izvor hrana, koje neretko imaju smrtni ishod, pogađaju svaku zemlju u svetu, takođe se ukazuje u zajedničkom izveštaju SZO i Organizacije za poljoprivredu i ishranu (FAO) za međunarodni skup o problemima zdravlja i prehrambenim proizvodima.
U izveštaju se naglašava potreba da se uspostavi tesna saradnja svih zemalja u svetu kad je reč o regulativi za bezbednu hranu. Postoji previše pretnji zdravoj hrani, od farmerskih polja i staja do stola krajnjeg potrošača takođe se ukazuje u izveštaju.
Stručnjaci naglašavaju neophodnost jačanja međunarodnog sistema kontrole kvaliteta hrane kako bi se, u isto vreme, zaštitili konzumenti ali i na najmanju meru smanjili troškovi farmera, prerađivača hrane i trgovaca. SZO i FAO, smatraju analitičari, teško da mogu precizno da predvide broj ljudi u svetu koji će oboleti zbog nezdrave hrane - trbušnog tifusa, kolere, različitih trovanja hranom, dizenterije, hepatitisa A - ali je sasvim izvesno da će milioni ljudi umirati jer su jeli nebezbednu hranu.
„U industrijski razvijenim državama, 30 odsto ljudi svake godine oboljeva zbog konzumiranja nezdrave ili nebezbedne hrane dok je taj procenat u zemljama u razvoju najmanje dvostruko veći", ističe se u izveštaju. Prema podacima SZO, godišnje najmanje 2.1 miliona osoba umre od dijareja izazvanih bakterijama iz zagađene hrane i vode. Pritom, naglašava se u izveštaju, žrtve u zemljama u razvoju najčešće su deca.
Međutim, u SAD, godišnje se zabeleži 76 miliona slučajeva infekcija nezdravom hranom i vodom zbog čega najmanje 325.000 osoba završi u bolnici dok ih više od 5.000 umre - ukazuje se u izveštaju SZO.
Obe agencije UN naglašavaju da pretnje hrani, uključujući i pogrešno rukovanje i skladištenje, najčešće se javljaju na njivama ili u stajama u kojima se uzgaja stoka zbog čega je neophodno da se na kraju lanca, prilikom pripremanja i kuvanja, striktno vodi računa da li postoji garancija o kvalitetu sirovine.
Objavljeno na sajtu B92