Djigs,
Sada mi je jasno zasto mu nisu dali terapiju. Ako su parametri krvi u redu, a limfne zlezde skoro neuocljive, terapija mu nije ni neophodna u ovoj fazi. Imas slucajeva, kada pacijenti godinama samo idu na redovne preglede, i bolest sporo progresira, i ne tretira se. Bilo bi super da tako bude i u buducnosti.
Kod mog oca su limfne zlezde bile dosta uvecane, posebno ove na vratu. Pred hemioterapiju mu je vrat bas bio "nabujao", a konture zlezda su bile vrlo, vrlo, vidljive. Na ultrazvuku su bile uocljive i uvecane zlezde u predelu abdomena, pluca. Inace, kada su mu otkrili bolest jos pre 9 godina, kod lekara je otisao upravo zbog uvecanih zlezda, a vecini pacijenata, bolest otkriju na redovnim pegledima krvi.
Dobro je da ti se otac leci u vecoj instituciji, i u velikom gradu. Ja zivim u Beogradu, a moji roditelji zive u Cacku, i pored sve dobre volje i strucnosti, u manjem gradu imaju manje iskustva, sa manje se pacijenata srecu, bojazljiviji su i slicno.
Kada su tati dijagnostifikovali bolest, svi mi smo bili u stanju soka. Prve misli su ti crne, fatalisticke, i stvarno mislis da je to kraj, i da su dani odbrojani. Ali uopste nije tako. Mi nismo isli u savetovaliste, ne znam ni da li postoji neko dobro u Srbiji. O bolesti se iskljucivo informisemo od hematologa i preko Interneta, za sve sto nas dodatno zanima. Moj otac je psihicki jedna vrlo zdrava licnost, i voli zivot, cak i kada nije dobro, ima volje da se bori, a to je najbitnije. Kada je dobro, mi se prema njemu ponasamo kao i da nije bolestan, zivimo normalno. On je u penziji, ali stalno nesto radi po dvoristu, i oko kuce, druzi se, cita, seta, igra sa nasom kucom. Ako se dese neke komplikacije, trudimo se da budemo maksimalno odgovorni, da se ne ceka sa odlaskom na pregled, ili analizama, prosto ne pretpostavljamo da s obzirom da se dobro osecao u jednom duzem periodu, da ce to samo od sebe proci.
Ako je bolest u stadijumu da se ne tretira, nemas tu nista posebno drugacije od normalnog zdravog zivota. Tako se i ponasajte. Samo je bitno da vodite racuna ako ga zadese prehlade, temperature, neke alergije.
Puno pozdrava i dobrog zdravlja tebi i tvojoj porpodici. Ja sa foruma dobijam notifikaciju na mail o odgovoru, tako da bilo da imas neka pitanja ili ti se samo prica sa nekim o tome, slobodno pisi. Ja cu pokusati da ti odgovorim na osnovu onoga sto znam, i iskustva koje imamo.
Sve najbolje,
Brankica
hronična limfocitna leukemija
Re: hronična limfocitna leukemija
Mom svekru je pre pola godine dijagnostikovana hronicna limfocitna leukemija. Odlazi na kontrolne preglede svaka dva meseca. Na poslednjem pregledu, koji je bio juce, utvrdjeno je da se broj leukocita uvecao za 10 i da sada iznosi 80. Dr jos uvek ne ukljucuje nikakvu terapiju. On se oseca odlicno i nema uvecanje limfnih cvorova. Molim sve one koji znaju od cega zavisi kada ce se uvesti terapija da se jave. Da li to zavisi iskljucivo od broja ili i opsteg stanja? Hvala Vam!
@dis
Zdravo, ono što je meni rečeno kada počinju uključivati terapiju je kada se broj leukocita godišnje udupla... sve zavisi od tipa kompletne krvne slike..tako da je najbolje da konsultujete Vašeg hematologa..
usput kada sam vec ovdje da pozdravim Brankciu.. koja mi je prije godinu dana iscrpno pisala o ovoj bolesti..nadam se da ste dobro.. i da je Vas otac dobro..
Mi sa ocem dozivljavamo jako lijepe trenutke.. psihicki je dosta snazniji nego prije godinu dana.. jedemo zdravo.. zivimo zdravo.. i jos mu nisu ukljucili terapiju..pokusavamo ishranom da sve to drzimo u normalnim vrijednostima..
veliki pozdrav jos jednom za sve
zelim vam dobro zdravlje..
Zdravo, ono što je meni rečeno kada počinju uključivati terapiju je kada se broj leukocita godišnje udupla... sve zavisi od tipa kompletne krvne slike..tako da je najbolje da konsultujete Vašeg hematologa..
usput kada sam vec ovdje da pozdravim Brankciu.. koja mi je prije godinu dana iscrpno pisala o ovoj bolesti..nadam se da ste dobro.. i da je Vas otac dobro..
Mi sa ocem dozivljavamo jako lijepe trenutke.. psihicki je dosta snazniji nego prije godinu dana.. jedemo zdravo.. zivimo zdravo.. i jos mu nisu ukljucili terapiju..pokusavamo ishranom da sve to drzimo u normalnim vrijednostima..
veliki pozdrav jos jednom za sve
zelim vam dobro zdravlje..
pozz...
moj otac je dobio rezultate posle biopsije i ,s obzirom,da njegov hematolog ne radi do kraja meseca,treba mi neko da mi protumaci ove nalaze...hvala svima...
CD20+,CD79alfa+,CD3-,CD5+,CD23-,CD43+/-,bcl-2+,CD10-,Cyclin D1+.Ki-67+ u oko 20%tum.celija.
MOLIM ZA STO HITNIJE MISLJENJE...koliko je stanje alarmantno
moj otac je dobio rezultate posle biopsije i ,s obzirom,da njegov hematolog ne radi do kraja meseca,treba mi neko da mi protumaci ove nalaze...hvala svima...
CD20+,CD79alfa+,CD3-,CD5+,CD23-,CD43+/-,bcl-2+,CD10-,Cyclin D1+.Ki-67+ u oko 20%tum.celija.
MOLIM ZA STO HITNIJE MISLJENJE...koliko je stanje alarmantno
Na internetu ces lako naci kapsule"Scutellariae"od firme Solgar iz (NL).
Te kapsule su biljnog porekla,sadrze flavonoide a medju njima i Wogonin
koji izaziva Apoptozu malignih celija a ne ostecuje zdrave celije.
Ako ti je potrebna neka informacija ili pomoc oko nabavke javi se:[email protected]
Te kapsule su biljnog porekla,sadrze flavonoide a medju njima i Wogonin
koji izaziva Apoptozu malignih celija a ne ostecuje zdrave celije.
Ako ti je potrebna neka informacija ili pomoc oko nabavke javi se:[email protected]