Alkalna fosfataza
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 7:12 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Da, ljudi koji boluju od karcinoma ( prosto rečeno) izgledaju "bolesno"- ja ih , na žalost, u masi mogu nepogrešivo prepoznati...
Ako je pleuralni izliv mali i ne stvara nikakve smetnje u slislu gušenja, on se ne punktira. On može biti uzrok bola a može se i javiti u sklopu plućne tromboembolije.S druge strane, recidivantne plućne mikrotromboembolije mogu biti u sklopu tzv. paraneoplastičnog sindroma.To ti je skup simptoma i zankova koji se javljaju u sklopu nekih karcinoma različite lokalizacije ali najčešće- mikrocelularnog karcinoma bronha.nekada taj paraneoplastični sindrom bude preteča karcinomu i nekoliko godina pre nego što će se ovaj ispoljiti i dijagnostikovati. Tako neki pacijenti imaju "neke simptome", lutaju od lekara do lekara- naizgled sve u redu, leče se od nekih benignih stvari - dok jednog dana ne "napipamo" karcinom. I opet dolazimo do one stare_ vreme će postaviti dijagnozu...
Bondronat može da dovede do smanjenja ALP na taj način što deluje na koštane metstaze.POzz
Ako je pleuralni izliv mali i ne stvara nikakve smetnje u slislu gušenja, on se ne punktira. On može biti uzrok bola a može se i javiti u sklopu plućne tromboembolije.S druge strane, recidivantne plućne mikrotromboembolije mogu biti u sklopu tzv. paraneoplastičnog sindroma.To ti je skup simptoma i zankova koji se javljaju u sklopu nekih karcinoma različite lokalizacije ali najčešće- mikrocelularnog karcinoma bronha.nekada taj paraneoplastični sindrom bude preteča karcinomu i nekoliko godina pre nego što će se ovaj ispoljiti i dijagnostikovati. Tako neki pacijenti imaju "neke simptome", lutaju od lekara do lekara- naizgled sve u redu, leče se od nekih benignih stvari - dok jednog dana ne "napipamo" karcinom. I opet dolazimo do one stare_ vreme će postaviti dijagnozu...
Bondronat može da dovede do smanjenja ALP na taj način što deluje na koštane metstaze.POzz
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Jun 27, 2006 11:35 am
Ali tartufa.... mislim da ljudi izgledaju BAS onako bolesno (od raka), tek mozda par meseci pre nego "sto odu na onaj svet". Ali dotle, mogu biti bolesni mesecima i godinama, a da se ne posumnja naocigled njihovog izgleda.tartufa napisao:Da, ljudi koji boluju od karcinoma ( prosto rečeno) izgledaju "bolesno"- ja ih , na žalost, u masi mogu nepogrešivo prepoznati...

Pa TARTUFICE kako je onda moguce da covek ima metastaze na kostima a karcinom se pojavi posle par godina.Dva lekara su mi rekla da se na osnovu tumacenja snimka scintigrafije nemoze tvrditi da su metastaze vec da je potrebno uraditi biopsiju kosti.Koji LEKAR je strucan da kaze od cega su te promene na kostima i dali je moguce da to nisu metastaze.
ZASTO nas salju na biopsiju kosti?Da li je moguce da je operacija kuka posle koje dolazi do duboke venske tromboze,pa mikro embolije pa sada recidiva otpocela ceo ovaj zacarani krug?Da li je moguce da bronhoskopijom,uzimanjem uzorka iz bronha,analizom pleuralnog izliva i biopsijom Kost.sez. ne nadju malignu celiju a karcinomce se kasnije pojaviti u bronhu.Daj molim te pojasni mi ovo.Veliki pozdrav najpredanijoj doktorki ovoga grada!
ZASTO nas salju na biopsiju kosti?Da li je moguce da je operacija kuka posle koje dolazi do duboke venske tromboze,pa mikro embolije pa sada recidiva otpocela ceo ovaj zacarani krug?Da li je moguce da bronhoskopijom,uzimanjem uzorka iz bronha,analizom pleuralnog izliva i biopsijom Kost.sez. ne nadju malignu celiju a karcinomce se kasnije pojaviti u bronhu.Daj molim te pojasni mi ovo.Veliki pozdrav najpredanijoj doktorki ovoga grada!
-
- Aktivan član
U pravu su ti lekari koji kažu da se na osnovu scintigrafije ne može postaviti dijagnoza metastaza- može se sa velikom verovatnoćom nalaz proglasiti visoko suspektnim na metastaze ..."jer postoji patološko nakupljanje radiofarmaka u...".Dakle - biopsija. A scintigrafija- kontrola za dva do tri meseca.
Haj Tartufic,mom je ocu nakon uzimanja uzorka pleuralnog izliva i uzimanja uzorka plucne maramice stigao rezultat koji je pokazao dijagnozu PLEURITIS.Nema ni tu niceg malignog.Izvukli su mu iz dva puta po 1,5 l vode iz jednog plucnog krila.U drugom nema tecnosti.Kontrola ispljuvka potpuno normalna flora.Njemu je sve bolje,lakse dise,vratio mu se apetit,jedino su mu otecena oba stopala stp mene brine jer nikada nisu bila i to je to.Sta ti mislis o svemu i sta je to PLEURITIS i kako se leci?
I kako da znam odakle ta voda i dali ce se vratiti.Ajde moja dobra vilo,nado moja izvini na mucenju. I HVALA!!!!! Pozz
I kako da znam odakle ta voda i dali ce se vratiti.Ajde moja dobra vilo,nado moja izvini na mucenju. I HVALA!!!!! Pozz
-
- Aktivan član
Odlično- pleuritis znači " upala plućne maramice". Kao što sam ranije pisala - sad samo treba naći šta ga izaziva i šta to stvara "vodu na plućima". Naravno da je tati nakon evakuacije 2 puta po 1,5lit. lakše, ne guši ga, lakše diše. Ali, tu sa pretragama ne treba stati. Sad će se pratiti za koje vreme će se izliv ponovo stvoriti...
Kakva mu je srčana funkcija, a kakva bubrežna?
Kakva mu je srčana funkcija, a kakva bubrežna?
Ma taman nesto pozitivno cujem i onda odem kod njega i vidim da su mu stopala potpuno otecena.Ono nisam u zivotu videla.sad su mu uveli neke nove lekove.Za srce kazu da mu je odlicno-bar tako kazu a sto se tice bubrega on se vec par dana zali na bol u jednom bubregu u kome inace ima neki mali kamencic.Sutra ima pregled bubrega ultrazvukom kod urologa koji ce se nadam se pojaviti.Doktorka kaze to sa bubregom je malo i od lezanja a i od lekova koje pije za izbacivanje tecnosti.Njemu je inace ovako mnogo bolje,poceo je i normalno da jede i taman smo mislili povratice snagu kad sad ovo sa nogama.BAS ME BRINU te noge!Od cega to moze da bude?Jurim vec cetiri dana lekare po bolnici i nikoga nema nista da mi kaze.Sta da radimo dalje?Ma Tartufa ubedjena sam kao i svi oko nas da to nije malignitet!!!Ne lazemo sami sebe nego se prosto nista ne poklapa u tom pravcu.Sad jurim da mi dozvole da u bolnicu dovedem lekara iz privatne klinike da mu uradi biopsiju kosti i da se to vise okonca!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Mar 01, 2006 2:04 am
Draga Katmandu, nisam doktor, moj tata je pre dve godine operisao rak debelog creva. Nije uopste licio na bolesnika, a najmanje na nekog ko ima rak, ali...
E sad dan pre nego sto je trebao da bude smesten u bolnicu njemu su pocelela da oticu stopala, negde do sredine podkolenice. Nikada ranije mu se to nije desilo. Sledeci dan su stopala toliko natekla, da ja tako nesto nisam nikada videla i nadam se da vise nikada i necu. Doktori nisu znalli sta je pa su nagadjali, bubrezi, srce itd. savetovali su odlaganje operacije, sto je moj tata kategoricki odbijao, hteo je da se to zavrsi. Operacija zavrsena, stanje isto, ako ne i gore. ja ubedjena da je kancer toliko zahvatio linfe pa da se to tako manifestuje. Stize HP nalaz, 21 linfni cvor poslat na analizu i svi hvala dragom Bogu cisti. Bubrezi uredu, iskljucili mu neke lekove koje je pio za snizavanje pritiska i opet nista. davali mu tablete za izmokravanje, nista. Stavljao neke obloge za otok nista. E sad vec sam oduzila, svasta je pio, mazao i nista, da bi se za nekih mesec dana to povuklo samo od sebe i hvala Bogu evo i posle dve godine nije se ponovilo.
Nadam se da te nisam udavila.
Zelim tebi i tvom tati puno snage i srece.
E sad dan pre nego sto je trebao da bude smesten u bolnicu njemu su pocelela da oticu stopala, negde do sredine podkolenice. Nikada ranije mu se to nije desilo. Sledeci dan su stopala toliko natekla, da ja tako nesto nisam nikada videla i nadam se da vise nikada i necu. Doktori nisu znalli sta je pa su nagadjali, bubrezi, srce itd. savetovali su odlaganje operacije, sto je moj tata kategoricki odbijao, hteo je da se to zavrsi. Operacija zavrsena, stanje isto, ako ne i gore. ja ubedjena da je kancer toliko zahvatio linfe pa da se to tako manifestuje. Stize HP nalaz, 21 linfni cvor poslat na analizu i svi hvala dragom Bogu cisti. Bubrezi uredu, iskljucili mu neke lekove koje je pio za snizavanje pritiska i opet nista. davali mu tablete za izmokravanje, nista. Stavljao neke obloge za otok nista. E sad vec sam oduzila, svasta je pio, mazao i nista, da bi se za nekih mesec dana to povuklo samo od sebe i hvala Bogu evo i posle dve godine nije se ponovilo.
Nadam se da te nisam udavila.
Zelim tebi i tvom tati puno snage i srece.
Cao,tartufa posto sam videla da si pisala nesto o bifosfonatima,i ja imama jedno pitanje za tebe.Moja sestra ima EWING SARCOMA/PNET i difuzne metastaze na svim kostima,ogromne bolove i ne moze da se pomera,doktor kaze da joj bifosfonati ne bi ni malo pomogli,ali barem protiv bolova mislim da bi bilo dobro da joj damo zometu ili bondronat.Molim te da mi odgovoris sto pre jer je HITNO!!!Pozz
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Sep 07, 2008 7:30 pm
izvini molim te kazi mi sta je sa tvojim tatom dalje bilo,mene isto boli sa desne strane rebro i velika bol grudne kosti,kasljem,tesko disem,lece me na infektivnoj od neke atipicne upale pluca,toliko sam antibiotika popila a sve mi je gore,pomisljam, na najgore.volela bih da smo ja i tvoj tata bolesni od neke bezazlene bolesti.Ja cu sutra kod pulmologa.Pozdrav.