razlika u dioptriji izmedju sočiva i naočara

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
intact79
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 12, 2015 6:40 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

razlika u dioptriji izmedju sočiva i naočara

Post od intact79 »

Poštovani,
zanima me kolika je razlika u dioptriji izmedju kontaktnih sočiva i naočara? Pre neki dan sam bila na pregledu i ustanovljena mi je dioptrija -6.75 na oba oka.Cilindar nemam.Da li biste mi mogli reći kolika bi ovo dioptrija bila kada su sočiva (meka) u pitanju.Upoznata sam sa postojanjem tabela,ali pojedine me zbunjuju,te se obraćam Vama za stručno mišljenje.
Hvala puno!
Helenic
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Dec 13, 2014 1:35 pm

Re: razlika u dioptriji izmedju sočiva i naočara

Post od Helenic »

1. Koliko imate godina?
2. Kada ste poceli da nosite minus i koju jacinu?
3. Kada ste poceli da nosite sociva?
4. Koliko vremena provodite u radu na blizinu (citanje, kompjuter, telefon, bilo koja vrsta posla koja zahteva dugotrajno posmatranje predmeta koji se nalaze blizu)?
5. Mozete linavesti aproksimativnu hronologiju rasta kratkovidosti do dosadanje jacine?
6. Da li su Vam pri propisivanju dioptrije (ikad, ponekad, uvek) sirene zenice?
7. Ako su sirene zenice, da li su kapi ukapavane samo neposredno pre pregleda ili vise dana?
8. Ako su sirene zenice, nakon koliko vremena se vid normalizovao?

Dioptrija zavisi od stanja misica zaduzenih za fokusiranje. Oftalmolozi cesto propisuju mnogo jaci minus nego sto je potrebno sto izaziva dalji rast dioptrije sve dok ste mladi. Postoji realna mogucnost da je Vasa kratkovidost znatno manja nego sto mislite.
intact79
Novi član
Novi član

Post od intact79 »

Imam 36 godina,dioptriju od -1,00 i -1.25 su ustanovili u 11-oj godini,izrasla sam naglo(kažu da to ima veze sa vidom).Zenice su mi širene više puta neposredno pre pregleda,a vid bi se normalizovao nako dva do tri sata u potpunosti.Sočiva sam počela da nosim na predlog svoje lekarke 2005.godine,sa svojih nepunih 26 godina,a što se tiče računara,pisanja i sl.provodim najmanje 8 sati dnevno u tom položaju...
Dodajem da kada skinem naočare (pošto kombinujem ista sa sočivima)zavidim izuzetno mutno,i teže razaznjivo.Trenutno nisam u finansiskoj poziciji da odem na pregled samo za sočiva,a za naočare sam ga obavila,pa me interesuje koja je,ako je to na osnovu ovih podataka moguće doznam dioptriju sočiva.Hvala
Helenic
Stalni član
Stalni  član

Post od Helenic »

Postoji velika mogucnost da vam je dioptrija znacajno manja. Moj savet je da prestanete da koristite sociva i nabavite 2 para naocara. Jace za daljinu bar 0.5 slabije od trenutne dioptrije i slabije za citanje i duzi rad za kompjuterom za 2.0 D. To ce smanjiti stres uzrokovan za misice koji sluze za fokusiranje, a koji su sigrno prestimulisani kontaktnim socivima i vasim dugotrajnim radom na blizinu. Posle nekog vremena ce misici optpustiti i vid ce postati jasan sa slabijom dioptrijom, pa bi se teorijski mogli spusti dioptriju ispod toga.

Ako znate engleski jezik preporucujem da pogledate sledeci snimak gde mozete naci detaljno objasnjenje. https://www.youtube.com/watch?v=x5Efg42-Qn0

Ako bas zelite da nosite jaka sociva, onda preporucujem koriscenje plus 2 naocara preko kontaktnih sociva za citanje i rad za kompjuterom kako bi se smanjio vizuelni stres.

evo jedna od tabela za kontaktna sociva http://contactsadvice.com/wp-content/up ... -Chart.png
intact79
Novi član
Novi član

Post od intact79 »

Hvala Vam puno na savetu,svakako ću Vas poslušati i izvestiti o rezultatima.
Helenic
Stalni član
Stalni  član

Post od Helenic »

Poenta je da uvek budete na edge of blur (ivici zamucenja), jer tako jedino mozete naterati misic da se relaksira. S obzirom da mnogo radite na blizinu sa jakim minus kontaktnim socivima sigurno postoji veliki stepen hiperakomodacije, te sam ubedjen da je Vas realni minus mnogo manji.

Blagi defokus (zamucenje) od slabijih minus naocara je pozitivan, jer daje impuls misicima za relaksaciju.

Pogledajte i sledecu temu, pa ce Vam biti jos jasnije o cemu se radi. oftalmologija/promena-dioptrije-kako-t58885.html

http://www.pseudomyopia.com
Odgovori