Sutra idem da podignem nove naocare, a sociva moram malo da sacekam posto pored kratkovidosti oko -5.5 imam i astigmatizam, pa cu verovatno da dobijem meka toricna.
Doktorka mi je dala probna meka sociva koja su imali za moju "minus" dioptriju ali bez korekcije za astigmatizam, da se malo naviknem na stavljanje, skidanje i ostalo...
Drugacije vidim sa socivima. Svidja mi se sto na daljinu i u mraku bolje vidim sa socivima nego sa naocarima, ali imam i neke probleme. Teze mi za citanje nego sa naocarima i sve sto "svetli" (monitor, TV, farovi, novogodisnje sijalice) nekako svetli drugacije (jace i nekako malo zamuceno).
Kontam da je to zato sto ova "probna" sociva nemaju korekciju za astigmatizam? A i verovatno sam suvise naviko na naocare a pretpostavljam da sociva "propustaju" vise svetlosti od naocara (jer su mnogo tanja) pa mi zato sve nekako sjajnije. Probacu par meseci pa ako se naviknem super ako ne vracam se na cvikere.
Pa eto ako ima neko neki komentar, tj. da li su ovi problemi usled toga sto ova "probna" nemaju korekciju za astigmatizam i zato sto treba neki period navikavanja na sociva (posle nosenja naocara 75% svog dosadasnjeg zivota