Kontaktna sociva, prvi put

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: vlada99, moderato

mveljovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 20, 2006 5:15 pm

Kontaktna sociva, prvi put

Post od mveljovic »

Posle 20 godina nosenja naocara, resio sam da probam kontaktna sociva po prvi put.

Sutra idem da podignem nove naocare, a sociva moram malo da sacekam posto pored kratkovidosti oko -5.5 imam i astigmatizam, pa cu verovatno da dobijem meka toricna.

Doktorka mi je dala probna meka sociva koja su imali za moju "minus" dioptriju ali bez korekcije za astigmatizam, da se malo naviknem na stavljanje, skidanje i ostalo...

Drugacije vidim sa socivima. Svidja mi se sto na daljinu i u mraku bolje vidim sa socivima nego sa naocarima, ali imam i neke probleme. Teze mi za citanje nego sa naocarima i sve sto "svetli" (monitor, TV, farovi, novogodisnje sijalice) nekako svetli drugacije (jace i nekako malo zamuceno).

Kontam da je to zato sto ova "probna" sociva nemaju korekciju za astigmatizam? A i verovatno sam suvise naviko na naocare a pretpostavljam da sociva "propustaju" vise svetlosti od naocara (jer su mnogo tanja) pa mi zato sve nekako sjajnije. Probacu par meseci pa ako se naviknem super ako ne vracam se na cvikere.

Pa eto ako ima neko neki komentar, tj. da li su ovi problemi usled toga sto ova "probna" nemaju korekciju za astigmatizam i zato sto treba neki period navikavanja na sociva (posle nosenja naocara 75% svog dosadasnjeg zivota :)) ili je nesto gadnije u pitanju? Hvala unapred.
hunter
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 1:46 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
Kontakt:

Re: Kontaktna sociva, prvi put

Post od hunter »

Imam ja komentar!
Sutra idem da podignem nove naocare, a sociva moram malo da sacekam posto pored kratkovidosti oko -5.5 imam i astigmatizam, pa cu verovatno da dobijem meka toricna.
Onda istog dana kazes u isto vreme:
Doktorka mi je dala probna meka sociva koja su imali za moju "minus" dioptriju ali bez korekcije za astigmatizam, da se malo naviknem na stavljanje, skidanje i ostalo...
O poljubim ti doktorku (cerku njenu, snajku, svejedno,) bas je mud(r)a
Drugacije vidim sa socivima. Svidja mi se sto na daljinu i u mraku bolje vidim sa socivima nego sa naocarima, ali imam i neke probleme. Teze mi za citanje nego sa naocarima i sve sto "svetli" (monitor, TV, farovi, novogodisnje sijalice) nekako svetli drugacije (jace i nekako malo zamuceno).
Auuu vodicu te u lov, volim te sto vide dalje i u mraku! A mani citanje , danas je sve multimedijlno, a to sto svetli drugacije, svetlece dok ne pomenis lekara.
Kontam da je to zato sto ova "probna" sociva nemaju korekciju za astigmatizam? A i verovatno sam suvise naviko na naocare a pretpostavljam da sociva "propustaju" vise svetlosti od naocara (jer su mnogo tanja) pa mi zato sve nekako sjajnije. Probacu par meseci pa ako se naviknem super ako ne vracam se na cvikere.
Dobjo kontas bato! Mnogo kontas ... NEPOTREBNO, treba da konta lekar! Probaj par meseci na radost "strucnjaka" (mislim dok ti ne sjebu okice ko mojoj zeni) ili se javi meni ili nekom kompetentnom!
mveljovic
Novi član
Novi član

Post od mveljovic »

Probaj par meseci na radost "strucnjaka" (mislim dok ti ne sjebu okice ko mojoj zeni) ili se javi meni ili nekom kompetentnom!
Javljam se Vama.
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am

Post od remi »

Nemam iskustva sa mekim sočivima, već sa GP. Ali, koliko mi je poznato, zar se sva sočiva ne prave posebno za svakog pacijenta, ne postoje dva ista oka da bi bila serijska proizvodnja: Dobiješ recept, odeš u neku očnu kuću, po preporuci dr, a može i bilo koja druga koja tebi odgovara, pokažeš recept, oni naruče i dobiješ kasnije, mislim da se sada ne čeka duže od nedelju dana. Kakva probna sočiva? Probna sočiva služe, pri prvom pregledu, samo da se utvrdi da li ti odgovara tip sočiva i trebalo bi u ordinaciji da imaju od svakog tipa po par njih različitih + i - dioptrija.
To što se "navikavaš" po preporuci na jednu vrstu sočiva, teško da će ti biti od bitne koristi kada dobiješ prava sočiva.
Samo, nemoj još da kažeš da si platio i ta "probna sočiva"?
Uzgded, sa sočivima bi trebalo da ti sve manje blešti u odnosu na naočari.
mveljovic
Novi član
Novi član

Post od mveljovic »

Hvala puno na odgovorima Hunteru i Remi. Da, tako je, cekam na sociva za mene, javice mi kad budu gotova. Nisam platio probna. To navikavanje bi se vise svodilo na navikavanje na stavljanje, skidanje, odrzavanje sociva itd. jer trenutno uspevam da ga stavim iz recimo 35. pokusaja posto ih nikad u zivotu do sad nisam imao... A za blestanje, videcu kad dobijem prava, tacno za mene...
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am

Post od remi »

mveljovic napisao:Hvala puno na odgovorima Hunteru i Remi. Da, tako je, cekam na sociva za mene, javice mi kad budu gotova. Nisam platio probna. To navikavanje bi se vise svodilo na navikavanje na stavljanje, skidanje, odrzavanje sociva itd. jer trenutno uspevam da ga stavim iz recimo 35. pokusaja posto ih nikad u zivotu do sad nisam imao... A za blestanje, videcu kad dobijem prava, tacno za mene...
Za meka sočiva postoji nekakva vrsta kašičice koja olakšava stavljanje (uglavnom ih ponude starijima). Inače, kažu ako ne može sočiva uspešno da se stavi u roku od 5-10 m nakon nekih nedelju dana nošenja, bolje odustati nego mučiti oko svaki dan.
Evo ja ni dan danas, posle skoro 20g nošenja sočiva jedno ne mogu iz prvog da ubacim tačno na mesto već ga uvek posle uz pomoć kapaka doteram ispred zenice. Ali, opet to je sveukupno manje od 2minuta. Pričam o GP sočivima. A u početku, to je bila čitava procedura!
mveljovic
Novi član
Novi član

Post od mveljovic »

Mislim da cu se u dogledno vreme uvezbati...
NOxtrap
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 12, 2009 10:54 am

Post od NOxtrap »

Srecno sa navikavanjem. Iz licnog iskustva, trebalo mi je mnogo vise od nedelju dana da naucim kako da ih uguram iz prvog pokusaja. Oko mesec dana, recimo. Ili bi se savilo, ili bih trepnuo prerano, ili bi prosto bilo neudobno. Sad sam skontao da ih stavim mnogo brze ako samo spustim srednjim prstom donji kapak i pogledam pravo ispred, dakle sve jednom rukom, umesto razvlacenja oka kao sto ti vecina oftalmo preporucuju. To sve traje krace nego pranje ruku koje prethodi. Moja korekcija nije velika, i licno nikad se ne bih vratio nazad na naocari, sto zbog kvaliteta vida sto zbog komfora koji sociva pruzaju.
Pozdrav ;)
Voici ma signature.
mveljovic
Novi član
Novi član

Post od mveljovic »

Ma, da. Super su. Doduse jos mi nisu stigla meka toricna.... Videcu kako ide sa njihovim fitovanjem, posto ona moraju malo stabilnije da stoje...
NOxtrap
Novi član
Novi član

Post od NOxtrap »

mveljovic napisao:Ma, da. Super su. Doduse jos mi nisu stigla meka toricna.... Videcu kako ide sa njihovim fitovanjem, posto ona moraju malo stabilnije da stoje...
Imas pravo, znam neke ljude koji nose meka toricna, kazu da ponekad moras da trepnes malo jace da se rotiraju kako bi torus zauzeo pravilnu poziciju u odnosu na zenicu. Ja srecom nemam astigmatizam.
Voici ma signature.
mveljovic
Novi član
Novi član

Post od mveljovic »

Imas pravo, znam neke ljude koji nose meka toricna, kazu da ponekad moras da trepnes malo jace da se rotiraju kako bi torus zauzeo pravilnu poziciju u odnosu na zenicu. Ja srecom nemam astigmatizam.
Osim toga, da li mozda znas iz njihovih iskustava da li su jednako udobna kao obicna meka?
NOxtrap
Novi član
Novi član

Post od NOxtrap »

Generalno da, materijali su isti, debljine su manje-vise iste, ne bi trebao imati problema sa udobnoscu.
A zasto cekas na isporuku? Nemaju ih u stoku ili ti ih prave 'po meri'?
Voici ma signature.
mveljovic
Novi član
Novi član

Post od mveljovic »

Nesto od ta dva jeste, ali nisam siguran bas sta, rekli su samo da ce javiti kad stignu... Ima li razlike?
NOxtrap
Novi član
Novi član

Post od NOxtrap »

mveljovic napisao:
Nesto od ta dva jeste, ali nisam siguran bas sta, rekli su samo da ce javiti kad stignu... Ima li razlike?
Ne znam. Zavisi od optike. I ja moram da narucujem svoja (Menicon Premio) jer ih nigde nema u stoku. Stignu za 2-3 dana.
Voici ma signature.
mveljovic
Novi član
Novi član

Post od mveljovic »

Ne znam. Zavisi od optike. I ja moram da narucujem svoja (Menicon Premio) jer ih nigde nema u stoku. Stignu za 2-3 dana.
Optika u koju sam isao je jedna od popularnijih u mom gradu i uvek kad sam bio je guzva. Anyway, ako se ne jave skoro zovem ja njih. Sto se tice brendova i ostalog vezano za sociva o tome nista ne znam posto sam tek poceo da ih nosim, ali vremenom cu verovatno nauciti sve trice i kucine, kao sto sam provalio u vezi cvikera... :)
Hvala ti puno na izdvojenom vremenu i dragocenim odgovorima. Bas su mi trebali odgovori od nekog ko nosi meka sociva i razume se u "problematiku".
Odgovori