
Starinska jela
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99
- Dj.Olivera
- Stalni član
- Postovi: 2917
- Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Popara
Sastojci za 4 porcije
stari hljeb: 600 g,(naš kupovni ili domaći ili Baguettes, turski ili bilo koji bijeli koji rukom može da se lomi, eventualno mašinski sječen)
sir domaći: 100 g, (ili feta, bilo koji turski, grčki, Mozzarella)
kajmak ili puter, margarin: 4 male kašike
voda: oko litar - zavisno od suvoće hljeba i ukusa volite li gušću ili ređu.
so: zavisno od hljeba i sira
Priprema
Uzeti veću šerpu i staviti vodu i so da ključa. Izlomiti hljeb rukama u palamare (veće komade), ubaciti kad provri. Potom smanjiti vatru i dok se poslije minut-dva hljeb ´popari´ odliti nepotrebnu vodu ako je ima (ostaje jedno 2 cm da se palamari krčkaju). Pustiti da krčka par minuta, blago promiješati, skloniti sa vatre, dodati sir, promješati. Za mene prava popara je ona kojoj se razvlače ´konci´, ako imate mladi sir to će se desiti.
Pri serviranju u tanjir na sredinu staviti malu kašičicu kajmaka ili parčence putera/margarina. Služiti za doručak, večeru ili kada se god uželite. Sve ostalo je stvar ukusa jer neko voli rijeđu, a neko da se osjete komadi hljeba...
OPCIJA:
Drugi recept je da se hljeb skuva u mlijeku. Sir nije potreban, servirati samo sa maslacem u sredini (ko baš želi, eventualno malo sira izmrviti po tanjiru).

PRIJATNO MARTAAAAAT!!!!!!!!!
Sastojci za 4 porcije
stari hljeb: 600 g,(naš kupovni ili domaći ili Baguettes, turski ili bilo koji bijeli koji rukom može da se lomi, eventualno mašinski sječen)
sir domaći: 100 g, (ili feta, bilo koji turski, grčki, Mozzarella)
kajmak ili puter, margarin: 4 male kašike
voda: oko litar - zavisno od suvoće hljeba i ukusa volite li gušću ili ređu.
so: zavisno od hljeba i sira
Priprema
Uzeti veću šerpu i staviti vodu i so da ključa. Izlomiti hljeb rukama u palamare (veće komade), ubaciti kad provri. Potom smanjiti vatru i dok se poslije minut-dva hljeb ´popari´ odliti nepotrebnu vodu ako je ima (ostaje jedno 2 cm da se palamari krčkaju). Pustiti da krčka par minuta, blago promiješati, skloniti sa vatre, dodati sir, promješati. Za mene prava popara je ona kojoj se razvlače ´konci´, ako imate mladi sir to će se desiti.
Pri serviranju u tanjir na sredinu staviti malu kašičicu kajmaka ili parčence putera/margarina. Služiti za doručak, večeru ili kada se god uželite. Sve ostalo je stvar ukusa jer neko voli rijeđu, a neko da se osjete komadi hljeba...
OPCIJA:
Drugi recept je da se hljeb skuva u mlijeku. Sir nije potreban, servirati samo sa maslacem u sredini (ko baš želi, eventualno malo sira izmrviti po tanjiru).

PRIJATNO MARTAAAAAT!!!!!!!!!
- Dj.Olivera
- Stalni član
- Postovi: 2917
- Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Zar bi prevalila http://www.youtube.com/watch?v=RLiZH0U9pXI samo zbog popare??????
Ako si spremna JA ĆU TI NAPRAVITI!!!!!!!!!!!!!
Ako si spremna JA ĆU TI NAPRAVITI!!!!!!!!!!!!!
Medju drugovima nema tajne.......
Pojedi nesto,mozda se raspevas
Савијача од пиринча и празилука
Потребно:
пола килограма кора,
250 г пиринча,
4 - 5 струкова празилука,
2 децилитра уља,
со и бибер по укусу,
Припрема:
За надев скувати пиринач, али тако да зрна остану цела. Празилук одвојено пропржити на уљу, па у њега додати пиринач. Динстати заједно са сољу и бибером. По три коре (између попрскане уљем) надевати масом и савијати. Кад се утроше и коре и надев, све поређати у тепсију и пећи у загрејаној рерни око пола сата. Сећи на комаде жељене величине и служити топло.

Pojedi nesto,mozda se raspevas

Савијача од пиринча и празилука
Потребно:
пола килограма кора,
250 г пиринча,
4 - 5 струкова празилука,
2 децилитра уља,
со и бибер по укусу,
Припрема:
За надев скувати пиринач, али тако да зрна остану цела. Празилук одвојено пропржити на уљу, па у њега додати пиринач. Динстати заједно са сољу и бибером. По три коре (између попрскане уљем) надевати масом и савијати. Кад се утроше и коре и надев, све поређати у тепсију и пећи у загрејаној рерни око пола сата. Сећи на комаде жељене величине и служити топло.
- tamaraft
- Stalni član
- Postovi: 6556
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Planeta Zemlja
Ne mi ni do jedenja...
Stari staaaaaaaaaari chokoladni kolach
Recept je sledeći:
2 cela jaja
1 1/2 čaše šečera
1/2 čaše ulja
1 čaša mleka
2 čaše mlevenih oraha ili lešnjaka (10 dkg)
1 celi griz
1 kashika brašna
1 prašak za pecivo
1 vanil šečer,i korica limuna
4-5 naribanih jabuka
Postupak:
Sve sastojke umutite na hladno osim naribanih jabuka.
Smesa mora odstojati 10-15 min. Pola smese ulijemo u namašteni kalup. Na tu smesu posložimo naribane jabuke, zatim ostali dio smese.
Peće se na umerenoj temperaturi 25 min.
Kad je testo gotovo prelijemo čokoladnom glazurom od :
100 gr čokolade za kuvanje, 3 kashike vode, kashika ulja, malo maslaca i 2 kashike šečera.
mnjam

Stari staaaaaaaaaari chokoladni kolach
Recept je sledeći:
2 cela jaja
1 1/2 čaše šečera
1/2 čaše ulja
1 čaša mleka
2 čaše mlevenih oraha ili lešnjaka (10 dkg)
1 celi griz
1 kashika brašna
1 prašak za pecivo
1 vanil šečer,i korica limuna
4-5 naribanih jabuka
Postupak:
Sve sastojke umutite na hladno osim naribanih jabuka.
Smesa mora odstojati 10-15 min. Pola smese ulijemo u namašteni kalup. Na tu smesu posložimo naribane jabuke, zatim ostali dio smese.
Peće se na umerenoj temperaturi 25 min.
Kad je testo gotovo prelijemo čokoladnom glazurom od :
100 gr čokolade za kuvanje, 3 kashike vode, kashika ulja, malo maslaca i 2 kashike šečera.
mnjam
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
- Dj.Olivera
- Stalni član
- Postovi: 2917
- Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm