Auuuuuuuu žene upravo sam dobila odgovor na ono što sam Tccc...ne valja nam stanje Znate da nam je Ugovor o osnivanju ratifikovan od strane Saveta ministara EU ?! Elem, Evropska komisija koja se stara o primeni odredaba Ugovora, postavila je Tamaraft da u skladu sa ovlašćenjima, vrši nadzor nad sprovođenjem tih odredaba, da se stara o namenskom trošenju budžeta..... A mi mislile strani elemenat
1 kg brašna,
žumance od jednog jajeta,
20 g kvasca,
malo ulja, mleka i vode,
Priprema:
Testo zamesiti da ne bude previše čvrsto, mesiti dok ne počne da se odvaja od ruku. Ostaviti da kisne pola sata, pa se preruči u podmazanu tepsiju. Pre pečenja premazati dobro ulupanim snegom od jednog belanceta. Peče se u dobro zagrejanoj rerni, a gotovo je kada se odvoji od tepsije.
Cicvara
Potrebno:
1/2 kg kukuruznog brašna,
1 litar vode,
250 g kajmaka,
150 g masti,
4 jajeta,
so,
Priprema:
Vodu staviti da provri, dodati mast i kajmak, posoliti. Zatim pažljivo sipati kukuruzno brašno da se ne naprave grudvice. Kuvati uz stalno mešanje, dodati jedno po jedno jaje.
Popara na mleku
Potrebno:
1/2 litra mleka,
1/2 litra vode,
bajat hleb,
1 - 2 starog kajmaka,
Priprema:
Popara se može praviti i samo na vodi, pa da bude lepa, ali ako se pravi na mleku još je bolja i ukusnija.
Valja je praviti ovako: mleko da provri, sa isto toliko vode. Bajat, stari hleb iseći na kockice, pa staviti da se kuva, ne više od desetak minuta, ali stalno mešati da ne zagori. Dok se popara kuva, zagrejati u posudu stari prevreli kajmak i u to presuti skuvanu poparu. Odmah izneti na sto, jer valja dok je vruće, a ko voli može dodati još sira ili kajmaka po želji.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
300 g spanaća, koprive ili zelja,
glavica crnog luka,
kašika brašna,
litar i po vode,
mast ili ulje,
kiselo mleko,
so,
Priprema:
Propržiti na masti ili ulju sitno seckanu glavicu crnog luka, dodati 300 grama svežeg, iseckanog spanaća, a može i mlade koprive ili zelje, kašiku brašna, pa sve zajedno pržiti, osoljeno po ukusu.
Naliti sa litrom i po vode, kuvati ne više od 15 minuta. Pre služenja dodati čašu kiselog mleka i promešati.
Suvo meso kuvati s glavicom luka dok ne omekša.
Meso izvaditi a u čorbu dodati paradajz pire razmućen s vodom i iseckan beli luk. Kuvati još malo, začiniti kajmakom ili mileramom pomešanim s brašnom, žumancem, alevom paprikom i sirćetom. Meso iseći na komadiće i vratiti u čorbu.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
pola kilograma tankih kora,
pola kilograma sira,
3 jajeta,
2,5 dl mleka,
1 dl ulja,
so se dodaje po ukusu,
Priprema:
Nadev se pravi tako što se izmrvljen sir pomeša sa žumancima, doda se mleko i čvrst sneg od ulupanih belanaca. Soli se tek na kraju. Šest kora odvojiti, a ostale izmrviti i dodati u nadev.
Pleh namazati uljem poređati jednu preko druge tri kore, svaku poprskati uljem da se ne zalepe. Na njih staviti nadev, pokriti sa preostale tri kore. Odozgo pomazati uljem i poprskati vodom. Treba da se peče u dobro zagrejanoj rerni ne više od 20 minuta.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
3 - 4 kg kiselog kupusa,
1 kg goveđeg mesa,
2 papka i svinjsko uvo,
100 g suve slanine,
250 g suvih svinjskih rebara,
3 glavice crnog luka,
peršunov i celerov list,
3 - 4 crvene paprike,
biber u zrnu,
voda,
Priprema:
Uzeti sitnije glavice dobro ukiseljenog kupusa, oprati kupus iz dve, tri vode. Odbaciti spoljašnje listove sve dok se ne dospe do jedrih i čvrstih.
Glavicu preseći na dve pole, po dužini korena. Svaku polovinu preseći na dve četvrti, a to opet na po dve osmine. Izvaditi i odbaciti korene, pa svaku osminu iseći poprečno na tri - četiri komada. Pripremiti u jednu posudu goveđe meso (potrbušinu ili ono od rebara), nogice i svinjsko uvo ali presno, suvu slaninui suvo svinjsko meso, najbolje rebra. Iseći crni luk, dodati šaku isitnjenog peršunovog i celerovog lista, tri - četiri paprike. Slagati u lonac najpre red kupusa preko njega malo luka i peršuna, koje zrno bibera i papriku, pa od svakog mesa po koji komad. Posle sve istim redom, a završiti kupusom. Naliti hladnom vodom da ogrezne, pa staviti na jaku vatru, da polako provre. Sve treba da se krčka polu otvoreno četiri sata i to najbolje u zemljanom loncu, jer je tako najukusnije.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Pravi se od mladog mesa, jagnjećeg, pilećeg ili svinjskog. Prvo se u šerpu metne kašika ili dve masti. Kada se mast ugreje, stavi se sitno isečenog crnog luka, malo aleve paprike, jedna kašika pšeničnog brašna, pa se dobro promeša, a zatim se metne meso koje se pre toga iseče na sitne komade. Sve ovo prži se neko vreme i neprestano meša kašikom, pa kad već bude prženo, sipa se malo vruće vode, osoli se, kašikom dobro izmeša i još neko vreme prokuva i janija je gotova. Janija se smatra kao zdrava i dobra hrana.
Janija od koprive
Potrebno:
1/2 kilograma mlade koprive,
100 g pirinča,
2 kašike masti ili ulja,
2 glavice crnog luka,
so,
aleva paprika,
peršunov list,
Priprema:
Sitno iseckan luk propržiti na masnoći, dodati pirinač, promešati minut - dva, ubaciti iseckanu koprivu, posuti alevom paprikom, posoliti, naliti toplom vodom i kuvati oko pola sata. Posuti iseckanim peršunovim listom.
Janija od suvih šljiva
Potrebno:
pile težine oko 1,250 kg,
kilogram suvih šljiva,
150 g masti,
2 jajeta,
kašika brašna,
4 kašike prezli,
malo šećera,
glavica crnog luka,
so,
Priprema:
Pile skuvati u vodi, iseći na komade. Na kašiki masti ispržiti crni luk, dodati skuvane šljive, naliti supom u kojom se kuvalo pile i dalje kuvati dok sok ne uvri. Na kraju dodati malo šećera. Komade piletine uvaljati u brašno umućena jaja i prezle i pržiti na masti. Izneti na sto sa skuvanim šljivama.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Najpre se otrebi pšenica da u njoj ne ostane ništa do samog zrna, potom se u stupi (avanu) obije da spadne ljuska s nje, pa se onda sa kokošijim ili ovčijim mesom tako ukuva da se meso raspadne; kosti se zatim povade napolje, a meso se tako zameša sa raskuvanom pšenicom da postane kao kaša.
Kada treba da se jede, vadi se po nekoliko kašika, podgreje se i jede.
Tikvanik
Priprema
Od zrelih tikava pravi se tikvanik. Uzme se zrela tikva, pa joj se oljušti kora. Zatim se iseče na kričke i očisti od semena. Te se kriške iseku na komade i metnu u bakrač da se kuvaju. Kad se dobro skuvaju, posole se pa se u njih metne kašika ili dve masti i dva-tri jajeta. Ako se želi da tikvanik bude slan, onda se ododaje i malo soli, a ako se želi da tikvanik bude sladak, onda se umesto soli dodaje šećera. Sve se ovo dobro izmeša da dođe kao kaša. Dok se tikve kuvaju razviju se obge (kore). Sad se uzme čista tepsija koja se podmaže mašću, pa se u tepsiju meće kora, pa tikva i tako redom dok se tepsija ne napuni, ali tako da odozgo dođe kora.
Tikvanik se peče ispod sača.
Čalama
Priprema
Pravi se od zečjeg mesa ili od belog mesa od živine. Pre svega meso se metne da se skuva. Kad bude kuvano, za čalmu se uzima samo kobilica od živine, a drugo se meso odvoji za čorbu. Belo meso od kobilice se isitni na što sitnije komadiće, pa se zatim metne u vagan i tuca dok ne bude sasvim sitno, skoro kao prah. Kad je to gotovo onda se u tiganj metne dobra kašika masti, a kad mast bude vrela, metne se kašika ili dve pšeničnog brašna, malo sitnog belog luka, malo soli i aleve paprike, pa se pomalo doliva vruće vode i neprestano meša kašikom dok se ne napravi kao kaša. Zatim se metne tucano belo meso i neprestano meša, dok se kaša ne zgusne da se može sva na kašičici dići, i onda je čalama gotova. Čalama se smatra kao dobra i zdrava hrana.
Gologlavnik
Priprema
Pravi se od zelja. Zelje se metne u bakrač da se obari, pa se izvadi iz bakrača i sitno isecka. Iseckano zelje metne se u šerpu da se sa lukom i paprikom isprži. Dok se ovo prži, u čanku se razmuti žitko projino brašno u koje se dodaje kašika-dve masti, soli, sira i razbije se koje jaje. Pošto se sve ovo dobro izmeša, sipa se u tepsiju. Sad se odozgo metne isprženo zelje, prelije se razmućenim projinim brašnom i metne pod sač da se peče. Ovo jelo smatra se kao zdrava i dobra hrana.
Kupusnik
Priprema
Od kiselog kupusa pravi se pita kupusnik. Za to se prvo razviju kore. Kore se razvijaju od pšeničnog brašna i peku se na vrelom saču. Zatim se uzme glavica ili dve kiselog kupusa, pa se sitno na loparu iseckaju i stave u šerpu da se na masti dobro isprže. Kad kupus bude dovoljno pržen, onda se u čistu tepsiju meće prvo kora, a po njoj red kupusa, pa opet kora, pa kupus, i tako redom, dok se tepsija ne napuni, ali tako da na posletku bude kora. To se posle peče pod sačem i kupusnik je gotov.
Uštipci
Priprema
U činiju se metne jedna pregršt prosejanog pšeničnog brašna, pa se to posoli, sipa malo mleka i razbiju dva-tri jajeta i to se sve dobro izmuti. Zatim se metne u tiganj jedna dobra kašika masti, pa kad se mast zagreje, u nju se spuštaju jedna po jedna kašika razmućenog brašna, i kad se u mast dobro ispeče da požuti, vadi se i meće u tanjir. Tako se prži dok se sve ne isprži. Uštipci se u nekim krajevima zovu još i tiganjice i priganice.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.