Pomoc, postajem anoreksicna i/ili bulumicna...

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Valleri4
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 17, 2008 3:33 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Pomoc, postajem anoreksicna i/ili bulumicna...

Post od Valleri4 »

Molim vas pomozite mi.
Ja zaista imam problem sa ishranom.Zivot mi je podredjen hrani i tome koliko cu ili necu jesti...
Sve je pocelo nege u maju,junu mojom dijetom koja je podrazumevala dnevni unos kalorija od 600(pa i manje) do 800,900 kcal .Za mesec dana smrsala sam oko 7 kila,mozda i malo vise posto se nisam merila...Pocela sam normalnije da se hranim,a povremeno su mi se javljali jaki napadi gladi koj bih ja zadovoljavala prejedanjem.U pocetku je to bilo samo ponekad,ali sada mi se to sve cesce i cesce javlja.
Tako npr.,jedan dan se hranim relativo normalno(i dalje sam na dijeti,ali ne tako strogoj)5,6 manjih obroka itd,zatim sutradan dobijem nenormalini napad gladi i prejedam se taj celi dan.To nije "najedem se",to je prejedam se celi dan.Sutradan ne jedem nista ili samo par sangarepica...
Ti,takvi ciklusi se javljaju sve cesce...
Znam da imam problem.
Menstruaciju nisam imala vise od dva meseca.
Isla sam kod nuticioniste u studensku polikliniku ali tamo se naplacuje 1600 din kojih ja trenutno nemam.
Molila bih vas da mi date neke predloge kako da sprecim te napade gladi,da mi predlozite neki normalmi i zrav nacin ishrane i ako znate gde u Beogradu mogu da odem kod drzavnog nutricioniste,ali gde se ne placa.
Razmisljla sam da otvorim ovde i svoj dnevik,mozda bi tako bilo lakse...
Molim vas,stvarno mi je potrebna POMOC!
hvala
Korisnikov avatar
harry_mason
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 12, 2008 5:53 pm

Post od harry_mason »

to je jedan od glavinh problema koji se jave nakon dugotrajnog brojanja kalorija, moglo bi se reci da kod nekih osoba prerasta u paranoju ukoliko pojedu 10-15 kcal vise nego sto su "zamislili". 600 kcal je jako mali unos energije (nekad cak i jedan obrok moze da obuhvati toliku kolicinu kcal) a to je suvise malo od onoga koliko je potrebno tvom organizmu. Ne zaboravi da racunanje unosenih kalorija nije potpuno tacno ukoliko nisi dovoljno upucena u razno razne tekstove o ishrani jer ljudi dosta grese i onda jedu razno razne nemrnice brojeci kalorije a ne znajuci kako se to dalje odvija u njihovom organizmu (npr. neki proizvod ima 200kcal na 100g ali je tvom organizmu potrebno 300-400kcal da ga "obradi" i tu dolazi onda do velike greske u brojanju kalorija.) Problem s kojim se ti susreces, odnosno preterano prozderavanje s vremena na vreme (a kako kazes sve cesce i cesce) muci milione ljudi koji su na "dijetama". Jako, jako mali procenat osoba moze da izdrzi na duze staze da se pridrzava dijete i to je jedan od razloga zbog kojih sa se ja bunio protiv odlazaka kod nutricioniste. Vi dobijete savrsen plan ishrane kod njega, pridrzavate se narednih mesec-dva-tri, lepo smrsate ali zato nema sanse da dalje nastavite sa dijetom i onda dolazi od ogromnog problema jer kilaza vraca na staro. Moja preporuka ti je da se manis dijeta,brojanja kalorija jer ces sve cesce i cesce praviti iste greske sa prejedanjem (a onda mozes da bacis slobodno u vodu sve one dane koje si silno protracila u izgladnjavanju i brojanju kcal). Pocni samo "kvalitetnije" da zivis, jedi slbodno sta ti se svidja (a da to nije u prekomernim kolicinama, da to nije iz nekog fast food-a, i da to nisu razno razni cipsovi i grickalice i slatkisi). Kuvana i dugo spremljena hrana je lek za tvoj metabolizam, nece mu trebati puno da svari hranu a bices sita do sl. obroka, a video sam da si navela da jedes 6x na dan sto je odlicno. Ako nadjes negde besplatnog nutricionistu idi kod njega i posavetuj se i slobodno ga pitaj o svemu ali sam siguran da niko ovde nije toliki karakter da drzi iscrpljujuce dijete godinama. Pitaj ga samo kako na zdrav nacin da nastavis sa hranjenjem. I idi kod lekara u vezi te menstruacije, nemoj da cekas niti da se igras sa brojanjem kcal.
impossible is nothing
sati
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 8:09 pm

Post od sati »

Pozdrav za Valleri4,

ne bi bilo lose da napises koliko imas godina,koliko si visoka i naravno koliko trenutno imas kg.Takodje napisi i svoju zeljenu tezinu.Da li se bavis sportom ili bilo kakvom fizickom aktivnoscu?

Naslov teme i tvog realnog problema nisu u skladu.Anoreksija je jedno,bulimija drugo a tvoj problem nesto sasvim trece.Mozes o anoreksiji i bulimiji dosta da procitas na netu i videces da sam u pravu.Nije tvoj problem neresiv i nema potrebe da se mucis izgladnjivanjem.Male korekcije u ishrani i bices ok.Videces :D Samo nam prvo odgovori na postavljena pitanja.Pozz

p.s.sve sto je harry_mason napisao podrzavam
Valleri4
Novi član
Novi član

Post od Valleri4 »

Hvala vam svima na savetima i podrsci.
Moja visina je 164cm,tezina 55kg,i znam da je ta tezina skoro i ocekivana ,ali ja zelim da smrsam jos 2,3 kila ili bih mozda isto postigla kada bih se zategla vezbanjem.Stvarno ne znam,ali znam da zelim normalno i zravao da se hranim,da mogu da priustim sebi nekad nesto "nezdravo" a da se ne ugojim,i da smsam samo jos malo.
Hvala Vam
Valleri4
Novi član
Novi član

Post od Valleri4 »

Zaboravih da kazem da imam 24 god,da sam relativno aktivna,3 puta nedeljno tcanje,ili neki lagani aerobik...
sati
Stalni član
Stalni član

Post od sati »

Pa to je extra!Sve radis kako treba,sto se mene tice.Mozda je ipak najbolje da poslusas harijev savet oko kuvanih obroka i naravno,po nekad po nesto slatko.Pozz
Korisnikov avatar
harry_mason
Aktivan član
Aktivan član

Post od harry_mason »

Valleri4 napisao: mogu da priustim sebi nekad nesto "nezdravo" a da se ne ugojim,i da smsam samo jos malo.
naravno da mozes sebi da priustis nezdravu hranu, tipa da odes u mek ili da pojedes cokoladu a da se to ne primeti na tvom struku ali sve dok je to u normalnim kolicinama, da nije to 300g milke, ili veliki big mac obrok sa sejkom :) i naravno ne svaki dan. Bavis se sportom sto je super tako da ako nastavis da treniras rezultate ces videti vrlo brzo. Sto se mene tice poenta je da devojka izgleda zgodno a ne mrsavo (ruzno je kad vidis "anoreksicnu" devojku) ali to je moje misljenje, ne znam za druge...

pozdrav i sve najbolje
impossible is nothing
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm

Post od mikalja »

Pozdrav za sve! Valleri4 nemoj bwe vishe da mrshash !Mislim da ti je to dovoljno !Molim VAS POGLEDAJTE OVO i dodjite sebi :(
www.youtube.com/watch?v=lMAbCcM4maQ
Sve naj naj bolje!!
Korisnikov avatar
MARS
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Mar 16, 2008 5:19 pm

Post od MARS »

idi lekaru , da te posavetuje, i malo vise se opusti. :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=vLqPGrEF ... re=related
hijena
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 07, 2008 10:35 pm

Post od hijena »

Valeri, kapiram tvoj osecaj bespomocnosti...i sama sam upala u taj zacarani krug i godinama ne mogu da izadjem iz njega...
Pocela sam sa upadanjem u anoreksiju, da bih zavrsila kao bulimicarka...
Milion puta mi se desavalo da se osecam bolje, da sam 100% ubedjena da to vise necu raditi, da je glupost sto sam uopste i radila...ali onda mi se desi neko sranje u zivotu (izvinjavam se svima zbog psovki), i posustanem, nadjem spas u tome, iako znam da mi to nece resiti problem...
i tako iznova i iznova...ne znam dokle...
razumem tvoj strah, strepnje, tugu...ja ne mogu da ti pomognem, mogu samo da ti kazem da, ukoliko imas zelje i smelosti, potrazi pomoc...ja nemam...
srecno
Korisnikov avatar
harry_mason
Aktivan član
Aktivan član

Post od harry_mason »

mars kakav ti ovo gey klip postujes ovde ??? :P :P :P
impossible is nothing
Korisnikov avatar
MARS
Aktivan član
Aktivan član

Post od MARS »

sta to pricas, to sam devojci postavio pesmu.
sati
Stalni član
Stalni član

Post od sati »

I to ne bilo kakvu pesmu,nego pesmu moje mladosti :D
Korisnikov avatar
MARS
Aktivan član
Aktivan član

Post od MARS »

martat napisao:I to ne bilo kakvu pesmu,nego pesmu moje mladosti :D
pa da prelepa pesma , zar ne. :wink:
sati
Stalni član
Stalni član

Post od sati »

Prelepa a i ideja da je postavis je odlicna.
Odgovori