Maximalna dnevna upotreba zelenog caja

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Brolly
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:23 pm

Maximalna dnevna upotreba zelenog caja

Post od Brolly »

Koja je maximalna dnevna upotreba zelenog caja? Da li je 3-4 solje (3-4 filter kesice) previse?
hvala
misulence
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 05, 2007 10:39 am

Post od misulence »

Moje nestrucno misljenje je da je sve preko 3 solje caja dnevno mnogo, bez obzira kojeg caja (osim ako se njime izbacuju bakterije i sl.), narocito ako se pije jedan isti caj. Nista u cemu se preteruje ne moze biti zdravo.
Merylin
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Avg 03, 2007 1:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Merylin »

Znam da se sa njim ne sme preterivati i da vecina zelenih cajeva na nasem trzistu uopste nisu oni zeleni cajevi koje piju na Istoku.
sn
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 15, 2007 10:07 pm

Post od sn »

Brolly

zeleni caj se pije samo dva puta dnevno svaki dan

Pozdrav
sn
vuksa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 09, 2007 11:58 pm
Kontakt:

Post od vuksa »

meni su preporucili po 1l dnevno
" I Pay My Dues Every Day... Do You?"
Brolly
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:23 pm

Post od Brolly »

misulence napisao:Moje nestrucno misljenje je da je sve preko 3 solje caja dnevno mnogo, bez obzira kojeg caja (osim ako se njime izbacuju bakterije i sl.), narocito ako se pije jedan isti caj. Nista u cemu se preteruje ne moze biti zdravo.
Slazem se. Sta mislite o ovome: 3 puta dnevno popijem jedan zeleni caj i jedan caj za koncentraciju i cirkulaciju (GINKO). Treba mi zbog studija ovaj drugi, a pije se 3x dnevno na prazan stomak. Ja se nadam da mu nece smetati sto ga pijem sa zelenim cajem (kojim hocu da dodatno smrsam), dakle 3 kesice jednog, i 3 kesice drugog...
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Zeleni caj ima dosta antioksidanata ali ne mislim da je cudotvoran za mrsavljenje (kao i nista osim menjanja razmere unosa i potrosnje kalorija). Jedino zbog cega bi bio dobar po tom pitanju je sto ima kofein koji trenutno ubrza metabolizam - ali onda je bolje piti kafu bez secera, jer jedna solja kafe ima kofeina koliko sest solja zelenog caja... A da je zdrav - jeste. Samo ne kao sredstvo samo za mrsavljenje.
orion
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 26, 2007 7:14 pm

Post od orion »

Ni sa cajem ne treba preterivati :wink: Ne prija svima, prati svoj organizam, ali mislim najvise 2 solje :D
Ko ne reskira taj ne profitira!
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Meni je moj nutricionista zabranila da pijem zeleni caj jer jako podize nivo holesterola i triglicerida u krvi.
Kinezi ga piju 3x dnevno ali iz onih tako malih solja sto lice na fildzane!!!
Doduse oni piju pravi caj,a mi.....?
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

?? Prvi put cujem da dize nivo holesterola? Da li je to tacno? I muz i ja ga pijemo npr jednom dnevno a on ima visok holesterol, tako da bi mi znacilo da mi neko odgovori kako je moguce da zeleni caj podize holesterol??
Korisnikov avatar
Just Life
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 17, 2006 9:38 pm

Post od Just Life »

Majmunche napisao:?? Prvi put cujem da dize nivo holesterola? Da li je to tacno? I muz i ja ga pijemo npr jednom dnevno a on ima visok holesterol, tako da bi mi znacilo da mi neko odgovori kako je moguce da zeleni caj podize holesterol??

treba mi odgovor na isto pitanje.

da li neko ima informaciju da li je ovo tacno?
ili mozda link ka nekoj studiji koja to potvrdjuje.
Mary Poppins
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 4:58 pm

Post od Mary Poppins »

Zeleni čaj bi po svim studijama trebalo da snižava nivo ukupnog holesterola, snižavajući nivo LDL (lošeg holesterola) i delimično podižući nivo HDL (dobrog holesterola, čime se popravlja njihov balans. Iako tvrdnje o blagotvornom dejstvu zelenog čaja na holesterol nisu dovoljno naučno dokazane, mislim da ne može biti govora o štetnom dejstvu.

Nije mi baš jasna zabrana lekara kad se zeleni čaj upravo preporučuje kod problema sa holesterolom. Ako neko ima drugačije informacije, neka se javi.

Pogledajte linkove

http://www.umm.edu/altmed/articles/green-tea-000255.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Green_tea

http://www.mayoclinic.com/health/green- ... -green_tea
Korisnikov avatar
Just Life
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 17, 2006 9:38 pm

Post od Just Life »

hvala puno, to mi je trebalo :)
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm

Post od mikalja »

terapeut napisao:Meni je moj nutricionista zabranila da pijem zeleni caj jer jako podize nivo holesterola i triglicerida u krvi.
Kinezi ga piju 3x dnevno ali iz onih tako malih solja sto lice na fildzane!!!
Doduse oni piju pravi caj,a mi.....?
Tachno tako! Oni piju pravi chaj ,a mi onaj koi nam ponude ljudi da bi profitabirali ,a sad da li je pravi ???Zelen jeste kao i mnoge trave ,samo da i mi ne pozelenimo s`njegovom upotrebom ? :D :D
I meni nutricionista ne preporuchuje piti taj "zeleni"chaj :wink:
Pozdrav za sve !!!!!
mayche
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 17, 2007 6:20 pm

Post od mayche »

Zeleni caj konzumiram vec godinu dana i cetiri meseca, po cetiri solje dnevno (dve ujutro i dve uvece). Pomogao mi je da se resim celulita, popravio funkcionisanje metabolizma, ubrzao podizanje imuniteta i znacajno uticao na konacno i potpuno izlecenje bubuljica (zbog ovog poslednjeg sam i pocela da ga pijem....).

Kupujem iskljucivo zeleni caj u rifuzi (onaj u kesicama nema veze sa zelenim cajem i ne proizvodi apsolutno nikakav efekat - njega sam prethodno pila par meseci i nije rezultirao nicim od gore navedenog....). Moze se naci u prodavnicama zdrave hrane ili u apotekama. Za jednu solju je dovoljna jedna ravna kafena kasicica caja, potparena prokuvanom vodom i ostavljena ne duze od deset minuta. Pije se polako, gutljaj po gutljaj, ne vruc vec mlak...

Nikakve kontraefekte ili negativna dejstva kod mene nije prouzrokovao.

Ovo su moja iskustva...bice mi veoma drago ako nekome mogu da pomognu :D

Veliki pozdrav!
Odgovori