Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1189 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 80  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Mar 02, 2009 10:38 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
andjolina,mogu li ovaj text da copy/paste na temi BABY KUVAR??? :roll:

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Mar 02, 2009 10:45 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
Naravno draga :lol: :lol: :lol:

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Mar 03, 2009 10:22 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
Postovi: 2010
Lokacija: tu u vashoj blizini
borac za ravnopravnost poslova

Vatreni sam borac protiv muskog sovinizma.
Zastupnik sam zenskijeh interesa i pristalica ravnopravnosti polova.
Odnos prema zenama pokazujem prije svega u svojoj kuci i prema svojoj zeni.

Ne bih zelio da pomislite kako se hvalisem, pa cu navesti nekoliko
istinitih primjera iz svog braka i zivota.
Naravno, ni kod mene nije sve idealno. Kao i u svakom braku, izmedu mene i
moje zene ima sitnih nesuglasica.
Ipak, sve uspijevamo da regulisemo sporazumno:

* Ako je bolesna, mogu da se okupam i sam.
* Ako zavrsi sve poslove, moze da strika do mile volje.
* Ako sam procita' novine, odmah sjutradan moze da ih cita i ona, pod
uslovom da ne komentarise to sto procita.
* Ako nijesam kod kuce, moze da ukljuci radio ili TV cim pocne jeftina
struja.
* Ako nocu primijetim da sam otkriven, pokrijem se sam, a s njom o tom
propustu razgovaram u pogodno vrijeme.
* Ako na pantalonama naidem na dupli sav, ne prelazim odmah na fizicki
obracun, vec mirno pokusavam da utvrdim sto je tome razlog: da li je to
znak da nije normalna, ili u obzir dolaze i druge olaksavajuce okolnosti.

Silu primjenjujem samo ako se iznerviram ili se uvjerim da to radi
namjerno.
* Ako se dijete prehladi, sama bira koga da bijem - nju ili njega.

Ako se kâ ljudi dogovorimo, kod mene sve more:
* Moze da kupi sve sto ja odobrim.
* Moze da joj slucajno pregori sijalica.
* Moze da pali ringlu i kad kuva kafu.
* Moze da se kupa i kad sam ja lose raspolozen.
* Moze da se javlja na telefon ako ja nijesam kod kuce.
* Moze da se sminka, pod uslovom da ne kupuje sminku.
* Moze da pozove u goste svoje rodake, ali da pricaju tiho i da postoje
ozbiljni razlozi za njihov dolazak.
* Moze da pegla i da pere prozore kad ona hoce, pod uslovom da uvijek sve
bude cisto i opeglato.

Trudim se da na paznju uzvratim paznjom: da je, kad zasluzi, nagradim i
istaknem ono sto je za isticanje. Nikad ne zaboravljam da je to moja zena i
da smo u svemu ravnopravni.
* Nasem petom djetetu i ona je smjela da predlozi ime, koje zamalo nije
usvojeno.
* Za praznik uvijek sjedi sa nama za stolom.
* Svaka tri mjeseca teram je da kupi novu metlu.
* Ukoliko pronadju usisivace sa prigusivacem, i to cu joj nabavit'. Ovako
smo mirniji ako prasinu skuplja rukama.
* Jednom je rekla nesto sto mi nije bilo sasvim glupo, sto mi se skoro
dopalo, cak mi je bilo i simpaticno, sto sam joj kasnije na odrijedjeni
nacin stavio do znanja. Nasamo.
* Da bi imala socijalno, prijavio sam je kao kucnu pomocnicu.
* Sredio sam joj da poslije podne moze cuvat' i tudju djecu..

* Cesto se dogadja da potegnem do kuhinje samo zato da bih rucao, ne
insistiram da mi se rucak uvijek servira u postelji.
* Dva puta sam joj galantno ustupio okrajak.
* Od Nove godine oslobodio sam je obaveze da mi vraca zute metalne pare.

Mnoge obaveze preuzeo sam na svoja pleca:
* Putovanja u inostranstvo, odlazak na godisnji odmor, izlaske u kafane,
sa drustvom, a bogumi i sam...

Brinem o njenom dostojanstvu. Trudim se da nikad ne povrijedim njenu
licnost:
* Samo kad sjedim, ona stoji - cim legnem, ona moze sjesti i nastaviti sa
radom .
* Nikad je ne istjerujem na ulicu - samo na terasu.
* Kad je gadjam tanjirom, i u najvecem bijesu vodim racuna o tome da ne
okrnjim novi servis; za njeno dobro uveo sam plehane tanjire.
* Da bih sacuva' njen ugled, nikad je ne bijem pred djecom i gostima.
* Posto zbilja nema potrebe da perem noge svakog dana, i njene obaveze su
smanjene na dva puta nedeljno.

Naravno, to nije sve. Nikada nijesam zadovoljan postignutim. Nikada nece
bit' dovoljno ravnopravnosti!

_________________
nije srecan onaj ko ima shta zheli,
nego onaj koji ne zheli ono shto nema


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 04, 2009 12:53 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
Postovi: 2263
Lokacija: crno-beli svet
KOJE SLOVO RADIMO???!!!

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Mar 05, 2009 10:05 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
Postovi: 2010
Lokacija: tu u vashoj blizini
Visok krvni pritisak i posledice

Srce pumpa krv u arterije koje je nose u sve delove tela, snabdevajuci sva tkiva i organe kiseonikom i hranjivim materijama. Krvni pritisak je pritisak koji krv vrši nad zidovima arterija. Svaki put kada srce otkuca (oko 60-70 puta u minuti u stanju mirovanja), ono upumpava krv u arterije, u tom trenutku je krvni pritisak najviši i zove se sistolni a kada se srce odmara izmedu dva otkucaja je najniži i zove se diastolni. Važnai su i sistolni i diastolni a normalnim krvnim pritiskom se smatra vrednost 120/80 mmHg.

Visoki krvni pritisak koji nije pracen komplikacijama se obicno javlja bez simptoma, zbog cega je hipertenzija nazvana "tihim ubicom". Drugim recima bolest se može razvijati bez simptoma sve dok se ne razvije u jednu ili više fatalnih komplikacija kao što su moždani udar ili infarkt.

Visokim krvnim pritiskom se smatra ako je kroz duži period krvni pritisak 140/90mmHg i viši.

Visoki krvni pritisak se mora redovno kontrolisati i držati pod kontrolom jer nekontrolisan u dužem vremenskom intervalu izaziva komplikacije.

Visok pritisak vremenom oštecuje arterije. Zdrave arterije su elasticne, snažne i fleksibilne. posledice visokog krvnog pritiska na arterije su:

Arterioskleroza: stalni povišeni pritisak na arterije izaziva da vremenom zidovi arterija postaju zadebljale i neelasticne. Proces zadebljanja zidova arterija se zove arterioskleroza. Ovakve arterije mogu da ometaju dotok krvi u srce, bubrege, mozak i ekstremitete. Ovakvo oštecenje vremenom može izazvati bol u grudima (angina), infarkt, otkazivanje bubrega, moždani udar, bolesti perifernih arterija i aneurizme.

cešci oblik arterioskleroze je zadebljanje i sužavanje arterija usled naslaga koje se stvaraju na njihovim zidovima.

Aneurizma: konstantni povišeni pritisak krvi na oslabljene arterije može na nekim delovima izazvati da se one uvecaju i stvara se izbocina-aneurizma. Ona može da pukne, cime dolazi do opasnog po život unutrašnjeg krvarenja. Aneurizma se može stvoriti na bilo kojoj arteriji u bilo kom delu tela, ali je najcešca na aorti koja predstavlja najvecu arteriju u telu.

Oštecenja srca:

Koronarne bolesti: One su izazvane promenama na arterijama koje snabdevaju srce krvlju, ako su one sužene javlja se bol u grudima (angina). Kada su arterije koje snabdevaju srce krvlju sužene može doci do infarkta ili aritmije.

Uvecanje leve strane srca: uvecan krvni pritisak preopterecuje srce, što prouzrokuje da se leva ventrikula uvacava. Ovako uvecana ventrikula gubi sposobnost da se dodatno širi i potpuno se puni krvlju koju ne može potpuno da ispumpa u arterije. Ovakvo stanje povecava rizik od infarkta i iznenadnog otkazivanja srca.

Otkazivanje srca: dugogodišnjim delovanjem povišeni krvni pritisak slabi srcani mišic i sve je manje efektivno.

Oštecenja mozga: kao i srce tako i mozak zavisi od dotoka kiseonika i hranjivih materija putem krvi kako bi normalno funkcionisao. Komplikacije usled visokog pritiska:

Moždani udar nastaje kada mozak nije snabdeven kiseonikom i hranjivim materijama, što izaziva smrt celija mozga. Nekontrolisani visoki krvni pritisak može dovesti do moždanog udara oštecujuci i slabeci krvne sudove mozga, tako što zadebljavaju ili pucaju. Takode visok krvni pritisak može prouzrokovati stvaranje aneurizme na nekom od krvnih sudova mozga, što može dovesti do moždanog udara.

Prolazni ishemicni napad je kratkotrajna privremn zastoj u snabdevanju mozga krvlju. cesto je upozorenje da ste pod rizikom od moždanog udara.

Visoki krvni pritisak koji se javi u mladosti ili u srednjem životnom dobu sa godinama cesto vodi do demencije. Vaskularna demencija koja se ogleda u gubitku pamcenja, gubljenju sposobnosti za rezonovanje, problemima u govoru i kretanju najcešce nastaje usled opstrukcije arterija koje snabdevaju mozak krvlju.

Visoki krvni pritisak vremenom oštecuje bubege koji su odgovorni da filtriraju i izbacuju produkte metabolizma iz krvi. Otkazivanje bubrega može nastati usled oštecenja velikih arterija koje vode krv do bubrega tako i najsitnijih krvnih sudova glomerula u bubrezima. Oštecenje ovih krvnih sudova onemogucava ili otežava proces filtracije krvi od otpadnih materija, što može da prouzrokuje povecanu koncetraciju ovih materija u krvi. Moguce komplikacije su skleroza bubrega i aneurizma nekog krvnog suda bubrega usled koje može da nastane opasno unutrašnje krvavljenje.

Visoki krvni pritisak može da ošteti oci i vid, zato što se ovaj organ snabdeva krvlju iz veoma fine mreže osetljivih krvnih sudova. Moguce komplikacije su retinopatija, opticka neuropatija.

Do komplikacija prouzrokovanih visokim krvnim pritiskom ne mora da dode ako redovno kontrolišete krvni pritisak, redovno uzimate lekove.
Slika

_________________
nije srecan onaj ko ima shta zheli,
nego onaj koji ne zheli ono shto nema


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Mar 05, 2009 10:17 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
Postovi: 2010
Lokacija: tu u vashoj blizini
Voda


Voda je hemijsko jedinjenje kiseonika i vodonika. Hemijska formula vode je H2O. Voda je supstanca bez mirisa, ukusa i boje. Temperatura mržnjenja vode je 0 °C, a temperatura ključanja je 100 °C. Čvrsto agregatno stanje se zove led, a gasovito para.

Pre više hiljada godina rana ljudska plemena su lutala tražeći pogodno mesto gde bi se mogli nastaniti. Prvi i osnovni uslov da se neko mesto odabere za osnovno stanište tih plemena bio je prisustvo vode, reke ili jezera. Prve civilizacije su nastale u blizini velikih reka kao što su Eufrat i Tigar, potom i Egiptu uz reku Nil.




Osobine

Fizičke
Osnovne fizičke osobine vode su:

boja
mutnoća (izgled)
miris
ukus
temperatura
Čista voda je bezbojna. Može imati i neke nijanse (zelenkastoplavu), što je posledica rastvorenih organskih i neorganskih materija u njoj.

Mutnoća vode opisuje se sledećim ocenama: bistra, slaboopalescirajuća, opalescirajuća, malo mutna, mutna, vrlo mutna. Vode u potocima i rekama mogu biti mutnije u periodu kiša i topljenja snega. Mutna voda se ne sme koristiti za piće. Takvu vodu treba pre upotrebe izbistriti, a potom dezinfikovati. Po pravilu čista voda je bistra.


Molekul H2O
Voda je tečnost bez mirisa i ukusa koja je prisutna skoro svuda: u okeanima, morima, rijekama, jezerima, gasovita u oblacima, zamrznuta u glečerima ili u velikim podzemnim bazenima ispod krčnjačkih stena. Ovu vodu neprestano koristi živi svijet koji bez nje ne može da živi. Ljudsko tijelo čini 72 odsto vode, pri čemu ono stalno unosi i izbacuje nove količine. Voda je presudna za Metabolizam u organizmu, pošto omogućuje varenje i kasnije rastvaranje hrane u ćelijama, ali i čišćenje ćelija od odpada. Smatra se da bi svakog dana u telo trebalo uneti oko osam čaša vode, ali to nije naučno potkrepljeno pošto mnogi ljudi piju znatno manje vode. kako bi zadovoljila svoje ogromne potrebe za vodom, ljudska civilizacija vodu crpe ispod zemlje, iz reka, ili iz mora, a potom je vodovodima dovodi u gradove, do stanova i česmi. Sva voda, hemijski posmatrana sačinjena je od istog molekula N2O. Ovo nam govori da je voda sastavljena od dva atoma vodonika (N) i jednog atoma kiseonika (O). Električne karakteristike i prostorni izgled ovog molekula su zaista specifične, pa određuju mnoge od dobro poznatih osobina vode.

Agregatna stanja



Druga imena Aqua
dihidrogen monoksid
Hemijska formula H2O
Molekulska masa 18,02 g/mol
Izgled prozirna, skoro
bezbojna tečnost sa
slabo plavičasta [1]
CAS number [7732-18-5]
Osobine
Gustina i faza 1 g/cm3, tečna
0,917 g/cm3, čvrsta
Tačka topljenja 0 °C, 32 °F (273,15 K)
Tačka ključanja 100 °C, 212 °F (373,15 K)
Toplotni kapacitet (tečna) 4186 J/(kg·K)
Toplotni kapacitet (gas) cp= 1850 J/(kg·K)
cv= 3724 J/(kg.K)
Toplotni kapacitet (čvrsto 0 °C) 2060 J/(kg·K)
Konstanta disocijacije (pKa) 13,995
Viskoznost 1 mPa·s na 20 °C
Struktura
Oblik molekula nelinearan savijen
Kristalna struktura Heksagonalna
Videtiled
Dipolni moment 1,85 D
Dodatni podaci
Struktura i
osobine n, εr, etc.
Termodinamički
podai Phase behaviour
Solid, liquid, gas
Spektroskopski podaci UV, IR, NMR, MS
Srodna jedinjenja
Srodni rastvarači aceton
metanol
Srodna jedinjenja led
teška voda

U zavisnosti od temperature, rastojanja između molekula vode su manja ili veća, a veze među njima jače ili slabije pa se voda javlja u više stanja: čvrsto, tečno i gasovito. Prelazak vode iz jednog agregatnog stanja u drugo postiže se povećanjem ili smanjenjem temperature. Voda prelazi u gasovito agregatno stanje zagrijavanjem do temperature od 100°S. U gasovitom agregatnom stanju molekuli vode su dovoljno međusobno udaljeni da se mogu haotično kretati bez mnogo sudaranja. prelazak vode iz tečnog u gasovito agregatno stanje se naziva isparavanje. U tečnom agregatnom stanju molekuli vode su više približeni i oni poprimaju oblik suda u kome se nalaze. Čvrsto agregatno stanje se pstiže hlađenjem do temperature od 0°S. U čvrstom agregatnom stanju molekuli vode skoro da se i ne pomjeraju i grade čvrstu kristalnu rešetku. Za razliku od tečnog i gasovitog stanja, čvrsto stanje ne mora da poprima oblik suda u kome se nalazi, već je u obliku kristala. Manje je poznato da da voda delimično isparava i na nižim temperaturama od 100°S, ali ne u velikim količinama. Ovo isparavanje omogućuje da voda neprestano kruži u prirodi, iz zemlje ka oblacima, pa potom nazad u vidu kiše i drugih padavina. Sneg je takođe voda, pošto je svaka pahulja kristal leda malih dimenzija.


Anomalija vode
Anomalija vode je veoma važna za život svih vodenih stvorenja. To je u stvari osobina da hladnija voda uvijek bude na površini. Led ima manju gustinu od vode u tečnom stanju pa zato pliva po površini. Voda je najgušća na temperaturi od 4°S, tako da će se u zamrznutim rekama sva voda hladnija od 4°S popeti ka površini. Anomalija vode omogućava da se rijeke i jezera nikad ne zamrzavaju do dna, tako da živa bića u rekama prezimljavaju u toploj vodi. Zbog geometrije svog molekula, voda ima niz specifičnih osobina, kao što je površinski napon-osobina da na svojoj površini voda formira opnu, što omogućuje da se voda uvek drži na okupu i između ostalog, postepeno formira vodene kapi. Voda je vrlo retko čista, bez dodataka i primesa. Voda u kojoj ima samo N2O molekula, naziva se destilovana i dobija se samo u industrijama i labaratorijama, procesim hemijske destilacije.


Provodnik
Voda se smatra dobrim provodnikom električne struje. To i nije sasvim tačno, pošto čista voda, N2O, obično ne provodi struju. Struja kroz vodu protiče zahvaljujući rastvorenim mineralima. Voda koja sadrži izuzetno veliki udeo minerala, naziva se mineralna voda. U njoj se nalaze pojedina jedinjenja koja su korisna za organizam. Mehurići koji se nalaze u flaširanim vodama su najčešće industrijski dodatak dodat radi dužeg trajanja i boljeg ukusa (dodat je gas ugljen-dioksid CO2 koji se dodaje u sva gazirana pića). Za razliku od slatkih, u morskoj vodi je rastvoreno mnogo minerala natrijum-hlorida NaCl (kuhinjska so). Voda je takođe i odličan rastvarač i to joj omogućava višestruku upotrebu. Kada je voda toplija rastvaranje je brže.


Tvrda voda
Voda može biti tvrda i meka. To je zato što se u svakoj vodi nalazi rastvoreno na stotine minerala i drugih jedinjenja. Količine ovih jedinjenja su znatno male, ali su veoma značajne za živi svijet. Kada je u vodi sadržaj minerala i jedinjenja visok, za vodu se kaže da je tvrda, a kada je sadržaj nizak za vodu se kaže da je meka.


Brojke
Zbog značaja za opstanak ljudi, voda ima i značajno mjesto u kulturi. Većina svetskih religija vodi pridaje simbolični značaj sredstava za pročišćenje kako od materjalnih, tako i od duhovnih prljavština. U Bibliji se voda spominje 442 puta. U politeističkim religijama , kod starih Grka i Rimljana, svaki izvor vode je imao svoga boga zaštitnika. Grčki filozof Empedokle je vodu smatrao kao jednu od četiri elemetnta, uz vazduh, vatru i zemlju, verujući da je čitev svet sačinjen od njih. Voda obično simbolizuje ravnodušnost. Nepravilna eksploatacija i zagađivanje, ugrozilo je svetske zalihe vode. prema podacima UNESCO-a, u narednih 20 godina rezerve pijaće vode će se smanjiti za 30 odsto. Smatra se da čak 40 odsto svetske populacije već sada nema dovoljno vode za svoje dnevne potrebe. Prema podacima organizacije WaterAid svakih 15 sekundi jedno dete umre od oboljenja izazvanog manjkom vode.

Vrste prirodnih voda
Voda se u prirodi ne pojavljuje u hemijsi čistom obliku, jer na svom putu dolazi u dodir, rastvara i prima različite materije. Od količine i vrste ovih sastojaka zavise karakteristike vode. Prema svojoj prirodi, voda se deli na atmosfersku, površinsku i podzemnu.

Atmosferska voda nastaje od padavina kao što su kiša, sneg i led. Ona sadrži rastvorene gasove sa kojima dolazi u dodir, poput kiseonika i ugljen-dioksida. Od čvrstih materija sadrži nešto prašine i čađi, a u blizini mora i nešto soli.
Površinska voda je ona koja ili leži na površini tla. Ova voda nastaje od atmosferske vode, koja direktno pada na Zemljinu površinu ili one koja se sliva u nju sa površine tla.
Podzemna voda se nalazi ispod površinske zemlje. Nastaje prodiranjem padavina od površinskih vodenih tokova ka tzv. vodonepropusnim slojevima (unutar Zemljine površine) koji se sastoje od gline. Ova voda spada u red čistijih, pa se zbog takvih odlika veoma često koristi za piće.


[/img]

_________________
nije srecan onaj ko ima shta zheli,
nego onaj koji ne zheli ono shto nema


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Mar 07, 2009 1:03 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
VIRUS KOKSAKI

Koksaki virusi su virusi iz familije Picornaviridae, a pripadaju rodu enterovirusa. Pripadaju IV grupi virusa. To su RNK virusi, što znači da u genomu imaju jednolančanu, linearnu RNK. veličina im je veoma mala, svega 20-30μm. Postoje koksaki A (23 serotipova) i B (6 serotipova) virusi. Ovi virusi se mogu svrstati u grupu opasnih, jer pod izvesnim okolnostima mogu dovesti i do smrti.

Koksaki virusi su dobili naziv po mestu Koksaki (engl. Coxsackie) u državi Njujork (SAD) gde su 1948. godine izolovana dva soja iz stolice dva dečaka obolela od paralitičkog poliomijelitisa. Kasnije su otkriveni i drugi sojevi virusa u raznim delovima sveta. Ruski biolog Dmitrij Josifovič Ivanovski je prvi otkrio postojanje virusa.

Način prenošenja

Rezervoar infekcije je čovek, najčešće sa asimptomatskom infekcijom, a izvor zaraze su sekret iz ždrela i stolica. Infekcija se ne prenosi kontaktom, već fekooralnim putem. Ima ih u otpadnim vodama i bazenima. Mogu dugo da se održe u otpadnim vodama jer su veoma otporni i tako kruže u životnoj sredini ljudi. Muve su čest mehanički prenosilac virusa. Infekcije koksaki virusima se najčešće javljaju u toplim mesecima, bilo da se radi o letu ili jeseni, a češće su u klimatski toplijim regionima i u sredinama s lošijim higijenskim uslovima.


Patološki (medicinski) značaj

Najčešće izazivaju: miokarditis, perikarditis, meningitis, herpanginu i respiratorne infekcije.

Miokarditis - najčešće postoje simptomi respiratorne infekcije koji su prethodili srčanoj simptomatologiji: malaksalost, brzo zamaranje, otežano disanje pri naporu, nadražajni kašalj, lupanje srca, bol u grudima, kolapsna stanja i gubitak svesti. Kliničkim pregledom može se naći cijanoza perifernog tipa (modre usne, vrh nosa, jagodice lica, uši, vrhovi prstiju), ubrzan rad srca, poremećaji srčanog ritma, oslabljeni tonovi, snižen krvni pritisak. Navedeni simptomi i znaci mogu biti prisutni u manjem ili većem broju - što zavisi od težine miokarditisa i stepena hemodinamskih poremećaja, ali su oni nespecifični i da se zbog toga miokarditis i naziva „bolest sa 10 lica“. Prisustvo antitela na koksaki viruse u organizmu ne znači istovremeno postojanje bolesti, to jest miokarditisa. Ovaj virus može da napravi veća oštećenja samo ukoliko se ne otkrije na vreme i ne tretira adekvatno.
Eksudativni perikarditis (zapaljenje srčane kese) - perikardni izliv može da nastane kao odgovor na oštećenje perikarda i može biti serozan, bistar, gnojav, hemoragičan (prisustvo krvi u izlivu) i hilozan. Manji izlivi su asimptomatski ali kod većih se bolesnik žali na konstantan bol ili pritisak u grudima, otežano disanje, otežano gutanje, kašalj, štucanje i promuklost.
Herpanginovu anginu uzrokuju različiti tipovi koksaki virusa A. Počinje iznenada visokom temperaturom, opštim bolovima, gušoboljom, pojačanom sekrecijom pljuvačke. Na krajnicima, nepčanim lucima, ždrelu i resici stvaraju se male vezikule (plikovi) koje ubrzo postaju plitke ulceracije. Tegobe traju od jednog do četiri dana i prolaze bez komplikacija.
Meningitis - inkubacija traje 3-5 dana, premeningealna faza traje do jednog dana kada su prisutni slabost, pospanost, nelagodnost i anoreksija sa mogućim prolivom i gušoboljom. Nakon toga se javlja povišena temperatura, glavobolja, povraćanje i bol u trbuhu. Sledi meningealna faza - predstavlja skup manifestacija koje nastaju kao posledica povećanog intrakranijalnog pritiska. Najvažniji znaci su glavobolja, povraćanje, kod odojčadi napetost fontanela, meningealni znaci-odbrambeni refleks koji ukazuje na povećan tonus vratnih i leđnih mišića (ukočen vrat, znak Kerninga, znaci Brudžinskog i Vujićev znak), znaci pojačanog senzibiliteta (obolelom smeta svetlost, buka, čak i svaki šum), neurovegetativni poremećaji - bradikardija (usporen rad srca), opstipacija (zatvor) i poremećaj svesti. Nakon 3-5 dana svi simptomi nestaju i bolesnik se brzo oporavlja.

Dijagnoza

Virus se izoluje iz brisa grla, nazofaringealnog sekreta, sadržaja vezikula, stolice, likvora, krvi. Od seroloških testova za detekciju antitela u serumu koriste se ELISA, RIH, RVK, imunflorescencija.


lečenje

Nema specifičnog lečenja. Tretman se obično sastoji u ublažavanju simptoma. Bolesnik mora da se puno odmara i pije mnogo tečnosti, a po potrebi se mogu uzeti sredstva za snižavanje temperature i ublažavanje bolova (glavobolje). Moguća je i primena kortikosteroida.

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Mar 09, 2009 5:54 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
VOLITE ZENE

ovako muskarci TREBA da se ponasaju :wink:

kada ona besno ode od tebe===[ prati je] kada te gleda u usta===[ poljubi je ] kada te gurne ili udari===[ zagrli je i ne puštaj je ] kada počne da te psuje===[ poljubi je i reci joj da je volis] kada je tiha===[ pitaj je sta se dešava] kada te ignoriše ===[ pokloni joj svu svoju pažnju] kada te povuče===[ povuci i ti nju] kada je vidiš potpuno nesređenu, u najgorem izdanju===[ reci joj da je prelepa] kada je vidiš kako plače==[zagrli je i ne pričaj ništa] kada je vidiš kako hoda==[ zagrli je iznenada odpozadi ] kada je uplasena===[ brani je] kada nasloni njenu glavu na tvoje rame===[podigni joj glavu gore i poljubi je] kada ti ukrade tvoj omiljeni kačket==[ daj joj da ga zadrži] kada te zeza===[ zezaj i ti nju i nateraj je da se smeje ] kada ti ne odgovara duže vreme===[ reci joj da je sve ok ] kada te gleda sa sumnjom===[ drži se istine] kada ti kaže da joj se sviđaš===[ ona hoće da te zbuni ] kada te uhvati za ruku===[ igraj se sa njenim prstima ] kada te slučajno gurne===[ gurni i ti nju i nateraj je da se smeje ] kada ti kaze tajnu===[ nikome ni reč ] kada te gleda u oči===[ ne skreći pogled dok ona to ne učini] kada ti kaže da joj nedostaješ===[ ona oseća bol] kada joj polomiš srce===[ bol NIKADA ne ode ] kada kaže da je gotovo===[ ona i dalje želi da ti budeš njen ] kada proctira ovo ===[ želi da ga ti pročitas ] - ostani na telefonu sa njom iako ništa ne pričate - nikad joj ne daj da njena reč bude poslednja - nikad je ne zovi ribom jer lepa ili slatka je mnogo bolje. - reci joj da je voliš više nego ona tebe - svađaj se sa njom kako je ona najbolja devojka na svetu - kada je ljuta zagrli je i ne puštaj je - kada kaže kako je sve ok, reci joj da joj ne veruješ i pričaj sa njom - zato što će se posle 10 godina..ona tebe sećati - zovi je u 00:00 na njen rođendan da joj kažeš da je voliš - ostani budan sa njom celo veče kada je bolesna - gledaj njenu omiljenu seriju ili film sa njom iako misliš da je glup - daj joj da nosi tvoju garderobu - kada joj je dosadno i kada je tuzna, izađi sa njom - daj joj do znanja da ti je ona najvažnija - poljubi je na kiši - kada trči do tebe, plačući, prva stvar koju ćes joj reći je: koga treba da bijem, ljubavi?

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Mar 09, 2009 11:45 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
kad malo bolje procitam,ovako bi trebalo da se ponasaju tinejdzeri :D
morace ovo na preradu,da prilagodim muskarcima u srednjim(najboljim) godinama!!! :wink:
Andjo,izvini ali deca mi mala pa i ja podetinjila pored njih !!! :lol:

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 11, 2009 6:39 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
:lol: :lol: Uživaj u igri škorpijice! :lol:
Da nastavimo dalje...na slovo, na slovo...V :lol:

Valerijana-sinonim za zdravlje

Ime valerijana potiče od latinske reči koja znači "biti zdrav".
Valerijana je dugovečna zeljasta pri vrhu razgranata biljka koja, zavisno od uslova, dostiže visinu do 2 m.
Raste svuda, najviše na vlažnim mestima, pored reka i potoka, na livadama, ređe u brdovitim i planinskim krajevima. Na vlažnom i močvarnom zemljištu daje veći prinos, ali na suvom i peščanom tlu droga ima više eteričnog ulja.
Valerijana je vrlo staro, neotrovno, neškodljivo i često upotrebljavano sredstvo za umirenje nervnog sistema.
Novija istraživanja potvrdila su njenu učinkovitost i sigurnost kao blagog sredstva za smirivanje i spavanje.
Čaj od njenog korena uspešno se koristi kod svih nervnih bolesti, padavica, histerije, hipohondrije.
Upotrebljava se pri uznimirenosti i nervozi, pri nesanici koja je uzrok nervoze, kao i pri živčanim, srčanim tegobama praćenim lupanjem srca i osećajem straha.
Odlične rezultate daje kod vrtoglavice, povraćanja, astme, bolesti želudca i creva i menstrualnih grčeva.
Pokazalo se da valerijana omogućuje lakši san osobama koje pate od nesanice, poboljšava kvalitet sna i smanjuje buđenje tokom noći, ali ne izaziva jutarnju ošamućenost i ne utiče na razdoblje aktivnog sanjanja poznato kao REM spavanje.
Čajevi i kapi valerijane se ne smeju koristiti duže od tri nedelje i potrebno je napraviti pauzu od 5 nedelja do ponovnog korišćenja.


Slika

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Mar 14, 2009 7:24 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
Vranilova trava, vranilovka

Višegodišnja zeljasta biljka sa horizontalnim rizomom, aromatičnog mirisa i ukusa. Stabljika pri osnovi delimično leži na zamlji, ostalim delom uspravna, visoka 20-50 (80) cm tamno zelena, često ljubičasta do mrka. Listovi sa lisnom drškom, liska jajasta sa celim obodom, i na licu i na naličju sa utisnutim žlezdama. Priperci sedeći, jajasti, purpurni. Cvetova 3 složenih u sedeće cvasti, a ove u terminalne ili pazušne prividne klasiće, koji zajedno grade metlice. Čašica zvonasta sa 5 trouglastih zubaca. Krunica svetlocrvena do tamnocrvena, katkada prljavobela; neznatno dvousnata. Orašice glatke, mrke. Cveta VII-IX.

Gde se može naći?


Rasprostranjena na sušnim obroncima, u šikarama, do 2000 m nadmorske visine.

Šta se koristi?



Vršni deo biljke u cvetu, etarsko ulje.


Kako se sakuplja?


Seku se vrhovi grančica u cvetu, suše u hladu, na promaji ili se vezuju u kitice i tako suše. Listovi i cvetovi se mogu skinuti sa grančica. Ulje se dobija destilacijom suve herbe.


Zašto je lekovit?

U etarskom ulju koje sadrži najzastupljenija komponenta je timol koji ima izražena antibakterijska svojstva.


Šta još treba znati?

Vranilova trava se najčešeće koristi kao čaj za opuštanje grčeva organa za varenje, kod otežanog lučenja žuči i blažih proliva. Utiče na izlučivanje mokraće. Takođe, blagotvorno deluje kod nazeba, gripa i kašlja. Spolja se koristi kod razih upala kože i sluznice, a naročito za ispiranje hemoroida. Od etarskog ulja vranilove trave izrađuju se preparati koji deluju na izlučivanje mokraće i na upalu mokraćnih puteva. U kombinaciji sa uljem ruzmarina, upotrebljava se spolja za utrljavanje u lečenju reumatizma i obolelih zglobova.

Upotreba u kuhinji: Koristi se kao dodatak masnim i jelima od svinjskog mesa. Srodna vrsta Origanum heracleoticum je poznati začin origano

Verovanje


Naziva se vranilovka jer je do otkrića sintetičkih boja korišćena za dobijanje crne - vrane boje.


Slika

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Mar 16, 2009 9:01 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
Postovi: 2263
Lokacija: crno-beli svet
Vauuu!!!!
Samo da "podignem" temu! :wink:

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Mar 16, 2009 9:06 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
:lol: :lol: :lol: :lol:
Vauuuuu i tebi spavalice :lol:

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Mar 19, 2009 6:36 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
Voće


Voće je zrelo reproduktivno tijelo biljaka sjemenjača, pogotovo onih koje imaju svježe plodove. Voće je dragocjeno i nezamjenjivo za dobar rad i vitalnost organizma čovjeka. Značajna je uloga mineralnih materija, zvanih makroelementi ili mineralne soli, kao i uloga nezaobilaznih mikroelemenata.

Voće spada u posebnu grupu namirnica koje se, sa pojedinim izuzecima odlikuju:

malom energetskom vrijednošću
velikim sadržajem vode
malom količinom proteina i masti
znatnim sadržajem ugljenih hidrata i celuloze
bogatstvom mineralnih sastojaka i vitamina, kao i sadržajem drugih hranjivih sastojaka kao što su enzimi, organske kiseline, antocijani, tanini i dr.
Zbog ovakvog sadržaja, prije svega, mineralnih sastojaka, vitamina, celuloze, enzima i drugih koji imaju prevashodno zaštitnu ulogu u organizmu, kao i sadržaju voćnih šećera koji predstavljaju vrlo pogodne izvore energije, voće i povrće ima veliki značaj za ljudsko zdravlje.


Značaj voća u ishrani

Osnovne zajedničke odlike voća su:

relativno mala energetska vrijednost, osim kod nekih vrsta, kao što su: banane, kesten, orah, lješnjak, badem. Isto vrijedi i za sušeno voće: suhe šljive, suhe smokve, suho grožđe);
visok sadržaj vode, s tim što se izuzimaju ljuskasto i sušeno voće;
znatan sadržaj ugljenih hidrata, a naročito voćnih šećera glukoze i fruktoze;
mali sadržaj proteina i masti, izuzimajući ljuskasto voće;
bogatstvo u mineralnih sastojaka i vitamina;
znatan sadržaj celuloze (biljna vlakna), organskih kiselina i drugih sastojaka (pektini, antocijani i drugi ).

Voće je bogat izvor vitamina, mada u poređenju sa povrćem, voće sadrži manje vitamina. Od vitamina voće sadrži najviše vitamina C i karotina. Njihova količina zavisi od vrste voća, sorte kao i niza drugih činilaca. Vitamin C nije podjednako raspoređen u cijelom plodu. Najviše ga ima u pokožici i ispod nje. Drugi vitamin po važnosti i količini je karotin. Najviše ga sadrže: kajsija, ananas, suha šljiva, breskva, lubenica itd. U manjim količinama voće sadrži i druge vitamine: K, E, vitamine B grupe.

Slika

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 27, 2009 12:42 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
Važnost žitarica u ishrani



I zadnji protivnici “pticje” hrane položili su oružje! Žitarice najjeftiniji izvor energije za sve vecu svetsku populaciju. Hrana na selu prosecno je 7 puta bogatija vlaknastom strukturom od hrane u gradovima!

Premda, ako se uzme u obzir cinjenica da se 2/3 covecanstva hrani prvenstveno žitaricama i rižom, jasno je da ne treba nikoga posebno uveravati kako vreme vegetarijanstva tek dolazi. Ako se tome doda da su upravo žitarice temelj zdrave ishrane, što je službeno prihvaceno kroz definiranje Pravila piramide, a meso s jedne i mleko s druge strane indirektno optuženi za dugorocno narušavanje zdravlja, jasno je koji pravac treba zauzeti kako bi se sacuvalo zdravlje i sprecile mnoge bolesti. Medutim, pravila su jedno a ukorenjene prehrambene navike ljudi – drugo!

Pravilo Piramide niko vise ne gleda!

Premda je Pravilo piramide usvojeno 1993 godine od strane USDA uz veliku strucnu polemiku, iako su potrošena znacajna sredstva za medijsku kampanju o povezanosti hrane i zdravlja, ostaje cinjenica je da se u tom Pravilu jedino hleb, testenina, žitarice za dorucak, riža i drugi žitni proizvodi mogu jesti neograniceno, a ostale 4 grupe su limitirane brojem obroka ili kolicinom dnevnog unosa. Zašto? Da se optimalno pokriju dnevne potrebe u hranjivim stvarima ukljucujuci i neophodna vlakna s jedne strane i smanji unos crvenog mesa, mesnih proizvoda te mleka i mlecnih proizvoda s druge strane.

Ovaj zaokret ka vegetarijanstvu prošao je gotovo nezapaženo, ali prve pozitivne posledice se vec naziru. Smanjivanje kolicine crvenog mesa, povecani unos ribe i neradskog mesa, doveli su na americkoj (ali i svetskoj) populaciji do trendova o zdravoj ishrani, koji ce prave plodove doneti mnogo kasnije.

Mediteranska ishrana koja se stalno i sve više zagovara kao prototip zdrave ishrane, samo je jedna od varijanti na istu temu. Ima mnogo razloga zašto celi svet konzumira žitarice, a mnogi i preživljavaju gotovo iskljucivo na žitnim proizvodima zbog cega su ove namirnice dobile naziv “hrana preživljavanja” (staff of life). Covek je pre 10000 godina naucio uzgajati žitarice i proizvoditi brašno, a uz malo vode eto najjednostavnije namirnice koja “život znaci”. Presejavanje brašna dovelo je do degradacije konacnog proizvoda – hleba jer se izdvajanjem posle gubi velik deo hranjivih stvari, narocito vitamina.

Koji su nutritivni i zdravstveni aspekti ishrane žitaricama?

Ako pogledate “švedski” sto za dorucak u našim hotelima, gde su se do nedavno kuvala jaja ili pekla jaja s slaninom, videcete da dominiraju razne vrsti žitarica za dorucak i da se preko njih stavlja jogurt, mleko ili kakao. Više se gotovo uopšte ne servira beli hleb pa ni belo pecivo. Prevladavaju namirnice na bazi punog zrna žita, mešani ili kukuruzni hleb, pecivo posuto semenom, hleb s sojom i razne druge kombinacije (još nismo naucili praviti tortilje) ukazuju na znacajne promjene u jutarnjoj ishrani. Smanjuju se unos kalorija a povecava unos vlaknaste strukture. Takode se smanjuje unos holesterola i zasicenih masnoca, dakle onih cinioca koji su direktno u vezi s bolestima krvnih sudova.

Žitarice su pored ostalog, znacajan donator kompleksnih ugljenih hidrata koji u metabolizmu služe kao depot energije; tako sportisti pre takmicenja ne uzimaju glukozu ili masti vec špagete! Istina, ima još predrasuda kao primera ona o ugljenim hidratima koji debljaju, premda se zapravo optužbe odnose na masti koje se nalaze skrivene u žitnim proizvodima. Primer, dok obicno pecivo sadrži 2% masti, omiljeni kroasan sadrži cak 12% masti. Ako se uz dorucak pojedu 3 takva ukusna komada dobije se cak oko 500 kcal!

Žitarice su uz povrce, najveci donosioci dragocene vlaknaste strukture koja život znaci. Naime, savremena rafinirana “urbana” hrana je lišena tog balasta, što se ocituje u porastu raznih oboljenja, ukljucujuci i rak debelog creva. Posle koje su se nekad skidale presejavanjem brašna, sada se vracaju nazad, a od njih se pripremaju i dijetetski preparati za regulisanje probave. Kukuruzne pahuljice sa i bez dodataka stekle su konacno pravo gradanstva, pa su i zadnji protivnici “pticje” hrane položili oružje. Mnoge majke pred svoju decu uz mleko stavljaju umesto hleba žitaricne pahuljice. To je izgleda mnogo zanimljivije od klasicne “snite” hleba i namaza. Sve govori u prilog da postupno raste svest o tome kako treba paziti na ono šta i kako se unosi u organizam, kako ocuvati telesnu težinu i dobar izgled.

Pored kabastih delova zrno pšenice ili kukuruza sadrži dragocenu klicu koja je kao buduci zametak novog života bogata uljem i vitaminima, narocito E vitaminom. Klica je jedan od razloga za upotrebu brašna punog zrna; istovremeno ta je klica sirovina za razne preparate kojima se pripisuje i lekovito delovanje. Vrhunski sportisti na primer: cesto koriste ulje pšenicnih klica kao izvor prirodnog vitamina E. Ulje kukuruznih klica visoko je vredan proizvod koji se preporucuje narocito za salate. Pšenicno zrno sadrži obilje cinka i drugih minerala, ali od nacina presejavanja zavisi koliko cinka ce biti apsorbovano.

Naime, u spoljnom sloju semena postoji fitinska kiselina koja na sebe veze minerale; ako taj deo ostane i ude u brašno, procenat iskoristljivih minerala bice redukovan. Ako se u dnevnoj ishrani kombinuju mleko, žitarice, povrce i voce, podmiruje se najveci deo dnevnih potreba za hranjivim stvarima; kalcijum iz mleka, kompleks B vitamina iz žitarica , vlakna iz žitarica i voca uz C vitamin iz voca te zaštitne stvari iz povrca. Ako se 2 put nedeljno doda riba i poneko jaje, dobija se recept zdrave ishrane.

Namirnice na bazi žitarica – jesti neograniceno!

Izgleda da smo konacno obracunali s vrlo tvrdokornom predrasudom da je beli hleb “otmen hleb” i da ga treba kupovati i jesti samo zato da bi se držali nekakvih statusnih simbola. Danas i malo dete vec zna da beli hleb nije preporucljiv i da ga je bolje zameniti onim od punog pšenicnog zrna, kukuruznim ili raženim.

Kada se “obracunava” velicina obrocnog dela od žitnih proizvoda, onda se sve svodi na krišku hleba, na 30 grama žitarica za dorucak ili pola šoljice kuvanih žitarica. Da bi se dobila dnevno potrebna kolicina vlakana, treba konzumirati nekoliko takvih delova obroka, naravno uz drugu hranu koja takode osigurava vlaknastu strukturu (povrce i voce). Osnovno je da se razlikuju žitni proizvodi koji sadrže masti od onih koji ne sadrže; sva masna i lisnata testa i žitni proizvodi sa kremovima (kolaci) sadrže znacajne kolicine masti pa je i njihov energetski potencijal osetno veci. Riža je na primer vrlo popularna, ali se cesto zaboravlja da i bez "zamašcivanja" sadrži i sopstvene masnoce koje se ne smeju zanemariti. Manje je poznato da postoji preosetljivost na proteine pšenice i soje i kada se takva pojava utvrdi, lek je promena hleba i žitarica za dorucak.

Hrana na bazi žitarica glavni je izvor energije coveka pa mnogi greše što u svom jelovniku izbjegavaju sve osim “koncentrata”. Jedna od predrasuda je kako se oni koji mnogo jedu testeninu (špagete, makarone, pizze, lazanje) enormno debljaju pa je cest slucaj da se upiruci u debelu osobu kaže – to je od “testa”. Naravno, to ne odgovara istini jer se na primer, u americkoj literaturi spominje pizza i uopšteno italijanska hrana s juga kao “zdrava” hrana a vesti turisticki radnici pozivaju izmedu ostalog goste i zbog mediteranske hrane koja je bogata testeninom.


Možete li razlikovati hleb?

Ne treba zaboraviti da je hleb u mnogim delovima sveta jedina namirnica napravljena rukom coveka, a sve ostalose bere s drveta ili kopa iz zemlje! Koliko se primicemo Zapadu tj. urbanim sredinama, ubrzano raste broj vrsta hleba i proizvoda od žitarica, koji su najcešce rafinirani i zapakovani u celofan. Što je hleb vise rafiniran on sadrži manje pa cak do 50% manje hranjivih stvari.

Ako pogledate savremenu bazu podataka na primer softverskog paketa “Genesis”, videcete oko 200 vrsta hleba i peciva. Unazad 50 godina, mi smo naviknuti na 2-3 vrste, a sve ostalo bio je “visak” smatran luksuzom. Srecom, situacija se danas relativno brzo menja. Tako u bolje snabdevenim prodavnicama, može se dobiti desetak vrsta hleba i peciva u svim nijansama od svetle do tamne, od pšenicnog do raženog i kukuruznog brašna! Zvucni nazivi medutim, ne znace mnogo ako nisu propraceni kvalitetnim sirovinama i odgovarajucim hemijskim sastavom.

Principialno treba kupovati što tamniji hleb koji je tvrde kore a mekane i socne sredine, ali takav hleb je u pravilui najskuplji. Raženac i njegove kombinacije su najtraženiji. Pojacani (fortificirani) hleb u pravilu sadrži dodane vitamine, proteine soje, suvo voce i druge dodatke (omega-3 masne kiseline). Naravno da je takav hleb “zdraviji” u odnosu na standard, ali ne treba zaboraviti da pre definitivne procene treba izmeriti ukupnu kolicinu vlakana! Što više zrno u proizvodu, dobicete više vlakana pa se zbog toga cesto pšenicnom hlebu dodaju posle na umetan nacin ili druge žitarice bogate grubom strukturom (zob, raž) .

U nekim zemljama uz hleb dobijete deklaraciju s skracenim hemijskim sastavom pa možete tacno znati sta unosite 3 puta dnevno u želudac, ali i bez toga može s dosta sigurnosti razlikovati jedan proizvod od drugog. Biranje semena (sezam, mak) znacajno obogacuje hleb u smislu sadržaja proteina, ali mu podiže i kalorijsku vrednost, jer kao što je poznato, seme sadrži 50-60% ulja. Hleb se može pripremati od brašna pšenice, zobi, raži, jecma, heljde, riže, prosa, kukuruza, amaranta, krompira, tapioke, Quinoe i njihovih mešavina.Svaka promena ili dodatak se organolepticki može osetiti. Jedna od predrasuda jeste da protein iz žitarica nije dovoljno dobar iz cega proizlazi da hleb ne treba konzumirati. Istina je da taj protein sadrži sve aminokiseline ali sadržaj lizina je malen. Poznato je medutim, da leguminoze sadrze lizina u dovoljnim kolicinama, pa kad se ove 2 namirnice kombinuju u obrocima, dobija se zadovoljavajuci odnos kvalitete proteina. Osim pšenicnog kukuruznog i raženog hleba, naši ljudi po pravilu nemaju prilike kuvati apsolutne novitete, pa u dogledno vreme obogacivanje asortimana može biti veliki izazov za manje proizvodace hleba.

Svaki obrok u kojem istisnete meso i masnoce žitaricama, svaki dorucak kod kog zamenite jaja, šunku i slaninu žitaricama, dobitak je za vaše zdravlje. Rezultate necete videti odmah, ali budite uvereni nagrada ce doci onda kada bude najpotrebnije.



Slika

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1189 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 80  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 59 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: