PRIHVATLJIVE NAMIRNICE yes [mozete ih jesti mirne duse]
Sva riba,sva zivina,svi ljuskari*,sve meso**,sva jaja
*ostrige i dagnje sadrze nesto vise UH od ostalih ljuskara,pa njihovu upotrebu ogranicite na 120 gr. dnevno
**suhomesnati proizvodi su obicno pripremani sa dodatkom secera,pa povecavaju unos UH.Nastojte da izbegavate proizvode od ribe i mesa konzervirane nitratima jer se zna da su kancerogeni.Cuvajte se proizvoda koji nisu od cistog mesa,kao sto su razna mlevena mesa[cevapi...]i proizvoda uvaljanih u hlebne mrvice
Nemojte jesti vise od 120gr. iznutrica dnevno.Smete i slaninu,ako bas zelite
Smete svakodnevno da jedete 90-120gr punomasnih sireva
osobe alergicne na mleko,sa gljivicnim oboljenjima ili osetljive na sir treba da ga izbegavaju
salatno povrca koje smete:kineski kupus, celer,radic,luk vlasac,krastavac,bela rotkva,sve zelene salate,pecurke,pesun,paprike,rotkvice-ovo povrce jedite najmanje 2-3 solje dnevno
povrce koje smete da jedete samo 1 solju dnevno[visi GI]:
srca articoke,spargle,pasuljeve mladice,bambusove mladice,lisce cvekle,prokelj,lisce repe,brokoli,kupus,karfiol,celerov koren,blitva,tamno zeleni lisnati kupus,maslackovo lisce,plavi patlidzan,kelj,keleraba,praziluk,okra,crni luk,bundeva,rabarbara,kiseli kupus,mladi luk,grasak secerac,tikva,spanac,zelena i zuta boranija,letnja zuta bundeva,paradajz,repa,cukini tikvice
salatni dodaci:sitno seckana i hrskavo przena slanina,rendani sir,isitnjeno tvrdo kuvano jaje,kratko proprzene pecurke,kisela pavlaka
zacini po ukusu,ali pod uslovom da ne sadrze ni malo secera
zacinsko bilje:bosiljak,kajenska paprika,korijander,mirodjija,beli luk,djumbir,origano,persun,biber,ruzmarin,zalfija,estragon,,majcina dusica...
kao preliv za salatu koristite ulje i sirce,[ali ne balzamovo jer sadrzi secer],limun i zacinsko bilje,mogu da posluze i kupovni prelivi,ali pod uslovom da ne sadrze secer i da nemaju vise od 2gr. UH po supenoj kasici
masnoce:dozvoljena su sva biljna ulja,najbolje da koristite hladno cedjena,maslac,a margarin izbegavajte zbog hidrogenizovanih biljnih masti koje su jako stetne za zdravlje,u prodavnicama zdrave hrane sada mogu da se nadju i neki nehidrogenizovani margarin.Nema potrebe da odstranjujete kozicu i masnoce sa mesa,ribe hladnih voda su izvori omega 3 masnih kiselina
"ne mogu dovoljno da naglasim da nikako ne pokusavate neku "posnu" verziju Etkinsa,jer to ometa sagorevanje masnoce i ne dozvoljava da mrsavite."
Slatku pavlaku smete 2-3kasike dnevno[odlicna je zamena za mleko,ako je razredite vodom]ali vodite racuna o UH{1 kasika=o,4gr.UH}
sok limuna i lajmatakodje smete 2-3 supene kasike[2,8gr UH na 30gr.soka}
NAMIRNICE POSEBNE KATEGORIJE
da bi vam ishrana bila raznovrsna,svakodnevno mozete da pojedete nesto od sledeceg[samo 1 od toga dnevno]:10-20 maslina,1/2malog avokada,30gr.kisele pavlake ili 100gr. tucene slatke pavlake
izbegavajte proizvode o kojima ne razmisljate kao o hrani,kao sto su:zvake,bombone"bez secera",sirupi i sredstva protiv kaslja.Kad vidite da je nesto"bez secera"proverite sadrzaj UH,jer je obicno sa vocnim secerom i slicnim zasladjivacima
Od mene za sada toliko,dovoljno je za onoga ko krece,samo jos da dodam da je obavezno da uzimate vitamine i minerale kao dodatak ishrani,sem gvozdja naravno,o tome cu vise pisati drugi put
|