Bajaga napisao:
OK, kako za koga. To vec zavisi od lekara. Mene je, recimo 1X25mg Amizola uzombisao, osecao sam se kao robot i lekar mi je odmah menjao terapiju. Neko ga ovde pije bez problema 3X25 mg.
>>Setnja i konstantna angazovanost mnogo pomazu!!!
Na to treba staviti akcenat!
Da ja koristim 3x25mg Amyzol-a. Ali vidite sve je pitanje koji intenzitet deprisije ste imali (recimo meni je prvi put 3x10 bilo uspavljujuce, spavalo mi se nevidjeno od toga antidepresiva sa tom manjom dozom a onom veceom 3x25 pospanost ali i to prodje).
Ali citajuci poruke i ziveci niz godina sa ovim problemom shvatio sam jedno i zelim podeliti sa ostalima SVI SMO MI PRICA ZA SEBE kako po pitanju unutrasnje hemije a tako i po samome sklopu licnosti pa sada vi izracunajte kroz kombinatoriku koliko sve varijacija moze da bude ako ih uopste moze pobrojati. Sve sam vise ubedjenja da nekim ljudima (namerno ne govorim grupama ljudi) prija i odgovara jedno a drugima drugi lek i tu nebi trebalo niko da se plasi da mu je lose od nekoga leka a nekome je bio koristan, jer opet kazemo razlicite smo hemije i svako je pesma za sebe. Sa druge strane sve sam vise misljenja da tamo gde ne mora da se ne ide sa jakim anksioliticima u jakim dozama (u pocecima) nego pre antidepresivi poduprti nekim najbolje podnosljivim anksioliticima koji coveka ne "zombiraju". Ovo nisam zaista nigde procitao ali vidim samo sledece a to je ne postoji strah, nemir i razne drz i nedaj peripetije nego postiji SAMO:
- dobro raspolozenje
- lose raspolozenje
Dobro raspolozenje ne poznaje strah, nervozu, napetost i sl. i tako da je sasvim razumljivo zasto se kod panike vrlo malo (nekada je to i duze) tretira pacijent sa anksioliticima a kasnije sa daleko duze antidepresivima. Zasto ?
Pa zato sto je koren svega toga: imas derpesiju ili je nemas a strahovi i sl. stvari su delovi koji mi licno "lepimo" za nesto sto se zove depresija. Koja opet za mnoge gledajuci nekoga doista depresivnog bolesnika nikada nece reci "depresivan je". Naprotiv: "Reci ce ljut je i osetljiv i sl." Pa svako od nas tu cvecku depresiju dozivljava razlicito a tako je onda i ispoljava.
Pored svega toga i mozda iznad svega toga treba odbaciti odmah "Sta ce drugi reci...?" Odbacivanjem toga problem je verujte gotovo prepolovljen.
Plivanje je recimo izuzetno, izuzetno...plivanje do kranjeg umora a ustvari vi postajete psihicki opusteniji, izbacili ste more negativne energije.
Kafa, pusenje, Coca-Cola i cak gazirani napici su za odbaciti da li u startu ili vremenom ali uvek i za SVAGDA. To su otrovi za vegetativni nervni sistem i kada se pojavi neki dozivljaj somatskoga tipa prouzrokovan a pre bih rekao "potaknut" kafom ili pobrojanim gore eto Vam novoga straha a strah povlaci strah i sta je zakljucak: Pa takav covek nemoze biti raspolozen. Tako da ja koliko se borim sa ovim vidim da postoji samo raspolozenje i neraspolozenje i borba za njega kroz svakako medikamente ali i sport ili brate sedite na klupu i gledajte u zeleno u decu koja se smeju, pa psihoterapiju ali ne EXPRESS, pricati ljudima-prijateljima od povrenja kako se osecate i koji u vas imaju poverenja.
Sto vise raspolozenja manje se "bude" strahovi koji su bili zaista REALNI a pregrst koji su vasa fikcija i totalno su iracionalni u stvarnosti ali vama u tom trenutku itekako realni.
Borba za raspolozenje i uz pomoc pazljivih i strucnih lekara pronaci sebi najbolju "hemiju" u borbi kod koga je kratka nekoga duza a sto opet zavisi
od stepena naseg zdravlja i licnosti kao konstitucijom.
Zaobilzite razne gatare i vracare, ako ste pripadnik vere budite i dalje ali znajte da Vas niko nije kaznio "od gore" nego niz zivotnih okolnosti i vase licne nebrige o sebi (mogu i ja to da izdrizim i podnesem eto i moj deda solunac...ostavite se tih prica -vi ste VI) pa vase potisnute emocije a bogami i socijalno okruzenje u kome pre svega radite i zivite. Neko ce izvor problema videti na poslu i stresove a neko kod kuce a najcesce je to tesko razdeliti.
Sve u svemu borite se za raspolozenje a potom nestaju i strahovi i nervoze i napetosti jer ovo sto pricam je jasno: "Panicni poremecaj se uglavnom svodi u nekoj varijanti koriscenje antidepresiva a koja je duza od anksiolitika."
Poneki antidepresivi:
-Amyzol
-Auromid
-Prozac (tj. Flunirin, Fluxeotin)
-Miansan (odlican za one koji ne mogu da zaspe ali potice snove koje nemojte nikako da tumacite, jel' vise skodi nego Vam koristi)
-Seroxat ili Paxil na Zapadu.
-Dok neko stavlja u tu grupu i Ksalol tj. Xanax na zapadu kako ga vec zovu
...
Uzmite savesnog lekara sa iskustvom osobu bez sujete i cak mu sami govorite za neke lekove sto ste culi...na taj nacin stecicete jedno u drugo poverenje i medjusobno uvazavanje a verujete ako je lekar PRAVI cak ga nekada potaknete na razmisljanje sta vam vise odgovara od toga sto ste eto i vi culi.
Poraz panicnih napada = Poraz neraspolozenja kod Vas koga izuzetno cesto odbacujete da uopste postoji nego postoje samo: strahovi nemir i sl.
Ne! Samo dobro raspolozenje!
Miroljub