klasicna anksioznost i klasicni panicni poremecaji. propranolol je lijek koji otklanja drhtanje ruku i snizava broj otkucaja srca, daje se ljudima koji imaju problema sa srcem (prebrzo kuca), a daje se i ljudima koji trebaju drzati govor npr. pa da im se smanji trema, da im ne drhte ruke. mislim da on sam po sebi ne moze da otkloni panicni napad - npr. taj osjecaj u glavi koji opisujes, koji NA ZALOST, tako dobro poznajem. kao da mi je neko uzeo kontrolu nad glavom i vise nije moja, ne mogu usredsrediti misli u pravcu u kojem zelim, a istovremeno mi kuca srce, znojim se, tresem se sva i noge mi se oduzmu. sve oko mene kao da je nestvarno, cini mi se nekad ko zna sta ce mi se desiti sad. a nekad znam da je panicni napad i bojim se koliko ce trajati.Kexy napisao:Pokusacu da budem totalno iskren i da ti ispricam moju pricu oko napada...
Dobro se secam bio je to 29.novembar prosle godine,pamticu ga dobro dok sam ziv.Otisao sam to vece u krevet sa nekom dozom nervoze.Posle prespavanih sat,sat ipo probudio sam se,tacnije trgnuo sam se,kao da mi je falilo vazduha.Ustao sam i otisao do WC i kako sam ustao..lupanje srca,pomislih gotovo je sa mnom majka mi je stavila ruku na grudi i nije mogla da veruje koliko imam brz puls (inace sam bio kosarkas i meni je puls uglavnom 55-65) a tada je islo preko 150.Frka,panika...zovem hitnu pomoc,oni kazu ne mogu da dodju tek za pola sata 40 min,rekoh sebi do tada cu vec biti odavno ohladjen.Posle 20 min lezanja i smirivanja sebe umirio sam se.Ipak otisao sam u Urgentni za svaki slucaj,odmah odradise EKG i konstatovase nema nikakvih problema sa srcem.Pomislih,alo bre ljudi zamalo nisam umro vi mi govorite da mi nije nista,sta oni znaju koriste neke zastarele uredjaje.I onda sam krenuo,vadi krv da nije koksaki,kardiolog,i sve u vezi srca,svi su slagali u jednom (sem nesto povecanog srca) tebi nije nista.Rekoh sebi ja sam onda prolupao,sta li mi je?!Imao sam taj strah na otvorenom prostoru,plasio sam se zvuka da neko ne zasvira jer mislim da bi mi to bilo poslednje.Ipak primetio sam da slabije varim hranu i otisao na VMA kod gastroenterologa i ustanove gastroskopijom kila na zelucu...paf 5 kila je otislo za samo par dana,odmah sam se setio one reklame za nekoliko dana smanjite svoju kilazu,dzaba im bilo.Krenuo sam sa lekovima i smiruje mi se polako pio sam neki hrvatski lek propranolol (sjajna stvar!) i zeludac mi se stabilizovao.Ali napad panike se javlja cesto i u razlicitim oblicima,nekad imam takav pritisak u glavi kao da ce mi glava puci od 1000 misli da necu doziveti sledeci dan.Nekada se tresem kao prut,iako je napolju relativno toplo.
poslednji panicni napad sam imala jutros. pretposlednji nocas kad sam legla u krevet. zamislila sam se, razmisljala sam o mom putu za new york u julu mjesecu, i odjednom mi je palo na um da mogu dobiti panicni napad u avionu, kako da pobjegnem odatle i sta da radim. kako cu se kontolisati, hocu li moci disati??? i kao iz vedra neba, na samo to razmisljanje o panicnom napadu, stresao me je uzasan panicni napad. skocila sam naglo i pocela da se borim za vazduh. nisam znala sta cu od sebe. prosao je nakon 10-15 minuta, kao i uvijek, nekako sam zaspala, ali kad sam se jutros probudila i pomislila na taj nocasnji napad, stresao me je jos jedan, mnogo jaci. obukla sam se, strcala na ulicu i taksijem otisla na psihijatrijski odjel hitne pomoci na kojem imaju posebno odjeljenje zvano: klinika anksioznosti. (jedna od prednosti razvijenih zemalja!!!). cim sam usla i rekla o cemu se radi, medicinska sestra je dovela doktoricu, razgovarale smo dugo. smirila sam se naravno. rekla mi je da mogu nastaviiti da u kriticnim situacijama, kad stvarno ocekujem napade, piti lexilium (bromazemap) ili bensedin (diazepam). ako se bojim u situacijama s drugima ljudima da ce mi se tresti ruke (pri izlaganju radova na fakultetu npr ili veceri s drugima), onda da uzmem propranolol. i predlozila mi je da krenem na terapiju koja traje 12 tjedana i sastoji se od:
uvodjenja lijeka
grupne terapije
individualne terapije
ja za seroxat i ostale lijekove koji se piju svaki dan - nisam. pa cu vidjeti dalje kako i sta, kad odem na prvi razgovor.