Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 817 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 55  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sre Sep 11, 2013 9:04 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
Vasa krvna slika je u redu.
Smanjeni limfociti, odnosno poviseni granulociti mogu biti uzrok nedavne prehlade.
Vremenom ce se i oni vratiti u referentni opseg.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sub Sep 14, 2013 8:41 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Sep 14, 2013 8:17 pm
Postovi: 1
Zdravo, pre tri dana sam radila krvnu sliku i molim za tumacenje rezultata:
Lukociti 9.95 (4-10)
Eritrociti 4.25 (3.8-5.2)
Hemoglobin 76 (115-160)
Hematokrit 0.275 (0.37-0.47)
MCV 64.7 (83-97)
MCH 17.9 (27-32)
MCHC 276 (300-360)
Trombociti 411 (140-450)
Neutrofili 69.5 (44-72)
Limfociti 22 (20-46)
Monociti 6.2 (2-12)
Eozinofili 1.8 (0-8)
Bazofili 0.5 (0-2)
Gvozdje 2.5 (5.8-34.5)
Zensko sam i imam 28 godina. Juce sam bila kod lekara opste prakse i rekla mi je doktorka da sam sa ovakvom krvnom slikom nesposobna za rad i da bi trebala da primim transfuziju, al me je poslala kuci sa kutijom gvozdja i vitaminom C, nije me upucivala kod nekog specijaliste. Inace mi je puls konstantno 95-100, stalno dobijam grceve u rukama i nogama, i zuji mi u usima, osecam neki neprijatan pritisak u glavi. E sad, da li da insistiram doktorki da me salje na hematologiju ili da pijem samo gvozdje i vit C? Hvala na pomoci.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Uto Sep 17, 2013 4:12 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Sep 17, 2013 4:01 pm
Postovi: 3
Najljubaznije Vas molim da mi kazete nesto vise o sledecim parametrima:

SE 14 (M 3/8)
E 5,28 (M 4,5-5,3)
Hgb 143 (M 140-180)
Limfociti 0,42 (M 025-040)

Zahvaljujem unapred,


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Uto Sep 17, 2013 9:29 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
Odgovore ste dobili kao pp.
Korisnice Monday, krvna slika je nepotpuna te ne mogu Vam reci nista posebno.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sre Sep 18, 2013 11:30 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Sep 17, 2013 4:01 pm
Postovi: 3
Poštovni Nikola, zahvaljujem se na javljanju i Vašoj spremnost da pružite odgovor. Evo potpunijeg nalaza:

SE 14/četrnaest (M 3/8)
E 5,28 (M 4,5-5,3)
Hgb 143 (M 140-180)
L 6,0 (M 040-055)
HTC 0,43 (M 040-055)
TR 268 (M 150-400)
Segmentirani 0,55 (0,05-0,70)
Limfociti 0,42 (M 025-040)
Monociti 0,03 (M 0,02-0,06)

Malo me brine uvećanje SE i Limfocita.

Zahvaljujem se još jednom unapred na odgovoru.

Read more: lab-dijagnostika/biohemijske-hematoloske-analize-t18330-690.html#ixzz2fEcKpSJl


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sre Sep 18, 2013 12:24 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Sep 18, 2013 11:59 am
Postovi: 9
Postovani, molila bih da mi pomognete.
Naime, vadila sam krv skoro zbog subfebrilne temperature, medjutim ona je u medjuvremenu nestala. Evo mojih rezultata:
wbc 5.52 (3.40-9.70)
neu 2.75 (2.10-6.50) 49.9%
lym 2.01 (1.20-3.40) 36.3%
mono .428 (.100-.800) 7.76%
eos .281 (0.00-.400)5.10%
baso 051(0.00-0.200) .929%

Rbc 4.03 (3.86-5.80)
hgb 128 (119-175)
hct 38.4(35.6-53.7)
mcv 95.3 (83.0-97.2)
mch31.8 (27.4-33.9)


mchc 334(320-350)
rdw 14.8 (11.6-18.7)

plt267 (140-440)
mpv 8.39 (0.00-99.9)

Biohemija mi je u svim granicama normale, mene jedino "brine" to sto mi je gvozdje 24.4 a gornja granica je 28. Zensko sam, imam 29 godina, a krv je vadjena tokom ciklusa. Da li bih mozda trebala da ponovim gvozdje nakon ciklusa? Takodje pre mesec dana kada sam vadila krv u toku trajanja temperature jedino su mi vrednosti mcv i mch bile malo iznad granice a mchc u normali, a citala sam da to moze da bude znak megaloblastne anemije.

Unapred hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sre Sep 18, 2013 6:06 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
Pa gde ce te bolje rezultate :)
Nema potrebe za ponovnim vadjenjem krvi.
Uzivajte.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sre Sep 18, 2013 6:31 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Sep 18, 2013 11:59 am
Postovi: 9
Hvala Vam mnogo:)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sre Sep 18, 2013 6:50 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
Nema na cemu,
pozdrav

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Uto Okt 01, 2013 11:05 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Sep 30, 2013 10:23 pm
Postovi: 5
Radio sam analizu krvi i urina,u hematoloskim nalazima limfociti smanjeni 15.7 (20-46) ,neutrofili povecani 76.5 (44-72). Takodje u trombocitima povecan pdw blago 16.6 (12-16.5). Ostalo u granicama referentnog intervala.

Takodje zanima me analiza urina:

Izgled-bistar
Boja-zut
ph- 6
Rel gustina 1.025

sediment

Eritrociti svezi 2-3
Leukociti 3-4
Epitalne celije 2-3 plocastog epiteta
Bakterije malo
Sluz malo


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sre Okt 02, 2013 7:54 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
Da li pored povisenog broja neutrofilnih gran. i smanjenih limfocita postoji i povecan broj ukupnog broja leukocita?
Sediment urina je u redu. Medjutim, prisutne bakterije mogu biti uzrok nepravilnog uzetog urina.
Tako i malo bakterija i malo sluzi u urinu mogze biti potpuno fiziološka pojava. Sluz se pojavljuje kako u periodu ovulacije.
Sluz nema veci dijagnosticki znacaj.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sre Okt 02, 2013 10:29 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Sep 30, 2013 10:23 pm
Postovi: 5
Leukociti 7.7 u granicama normalnog.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sub Okt 05, 2013 9:35 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
Vasi nalaz je u redu. Leukociti u granicnim vrednostima.
Disblanas odredjenih tipova leukocita moze biti usled blage prehlade koja je pri zavrsetku ili ce nastupiti. Moze proci bez klinicke slike (simptoma) prehlade.
Kod pojedinih osoba ovaj disbalans moze biti posledica nekih drugih oboljenja, ali uz to su i neki drugi parametri krvne slike i biohemije znatno izvan granica ref. vrednost.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Ned Okt 06, 2013 3:29 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Okt 06, 2013 3:12 pm
Postovi: 31
uh... Imam problem... Radila sam analize, sve je u redu, sem U amilaza koje su 565, u mokraci su mi leukociti oko 45 (takodje povecani) i pise - masa bakterija. Urin sam dala na urinokulturu i sad cekam rezultate, sutra treba da stignu... Inace, nemam nikakvih tegoba koji ukazuju na urinarnu infekciju. Ostali nalazi su mi: S - albumin 51, 6. S - amilaza 35, S - ukupni proteini 78, 3. S - holesterol 4, 21. K - glukoza 4, 80. S - Na 142, 3. S - K 4, 68. S - kreatinin 90, 4. S - trigliceridi 0, 92. AST 15, ALT 14. S - urea 4, 5. P - fibrinogen 5,88. S - CRP 0,62. Krvna slika dobra. Isla sam na ultrazvuk abdomena, opisao da su mi svi organi u redu. Pre dva meseca sam radila gastroskopiju, napisao je Gerb tip A, ali ja ne osecam nikakve tegobe. Lekaru sam se javila zbog bola sa leve strane okrajka grudne kosti koji se sirio u ledja, mada je on prisutan vec dva meseca, samo ovog puta bio intenzivniji. Bila sam i na utrazvuk srca, sve je u redu. I sedimentacija mi je malo ubrzana 11 /24. Da napomenem, popila sam malo alkohola u ponedeljak vece, a krv sam davala u sredu ujutru i ciklus mi je trajao do dana pre davanja krvi i urina. Da ponovim analize, sta da radim?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Ned Okt 06, 2013 3:55 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
Ukoliko iz urina budu izolovane bakterije, u zavisnosti od boja, zavisi terapija.
Tako da sacekate te rezultate.
Amilaza moze biti lazno povisena zbog konzumacije alkohola.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 817 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 55  Sledeća

Izdvajamo za vas:


Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 7 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: