Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 817 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 55  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Pet Okt 18, 2013 2:28 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
Najcesce feko-oralnim putem.
Potrebno je uraditi antibiogram i na osnovu toga propisati odredjenu terapiju. Uglavnom su to lekovi iz grupe tetracilina ili penicilina.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Pon Okt 21, 2013 2:58 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Okt 21, 2013 1:37 pm
Postovi: 1
Zdravo...pre 3dana sam radila nalaze,moze li mi neko protumaciti???
Unapred hvala!!!

WBC 4,7
LYM# 1,9
MON# 0,2
GRA# 2,6
LYM% 39,9
MON% 5,2
GRA% 54,9
RBC 3,51 I
HGB 122
HCT O,330 I
MCV 94,0
MCH 34,8 h
MCHC 370
RDW 10,4
PLT 224
MPV 9,0
PCT 0,202
PDW 14,6

Bzina sedimentacije eritrocita 1h mi je 22...a imam 25 god...
koncentracija glukoze 4,9
koncentracija uree 7,9
koncentracija kreatinina 60
koncentracija gvozdja 25,6
i nalaz urinokulture Patogene bakterije nisu izolovane.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Čet Okt 24, 2013 6:03 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
Blago smanjenjene eritrocita sto moze biti uzrog neke blage anemije ili ukoliko syte imali skorije menstrualni ciklus.
Sve ostalo je u redu.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Uto Okt 29, 2013 10:48 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Okt 29, 2013 10:34 pm
Postovi: 2
Zdravo,

Pre dva dana sam isla da uradim krvnu sliku i test krvi na helikobakteriju posto me u zadnje vreme cesto jako boli zeludac, imam mucninu povracanje, grcenje zeludca bol u stomaku i sl.
Rezultate za helikobakteriju jos nisam dobila ali sam odmah dobila rezultate krvi u kojima me zanima sta znace snizeni lifociti. Evo i rezultata krvi ako bi neko mogao da protumaci :)
A da, imam 31 godinu, zenskog sam pola,pre dve nedelje sam imala stomacni virus u trajanju od dva dana, uzimam hormonsku terapiju u vidu kontraceptivnih pilula (Yazz) ako je to od znacaja za tumacenje.

1 Leukociti - WBC 8.29 x10^9/L Opšte: 4.00-10.00 FC
2 Eritrociti - RBC 4.53 x10^12/L žene: 3.80-5.20 FC
3 Hemoglobin - Hgb 139 g/L žene: 115-160 spektrofotometrija
4 Hematokrit - Hct 0.405 L/L žene: 0.370-0.470 FC
5 MCV 89.4 fL Opšte: 83.0-97.0 FC
6 MCH 30.7 pg 27.0-32.0 FC
7 MCHC 343 g/L 300-360 FC
8 Trombociti - PLT 306 x10^9/L 140-450 FC
9 Neutrofili 71.8 % 44.0-72.0 FC
10 Limfociti 15.9 % 20.0-46.0 FC
11 Monociti 11.5 % 2.0-12.0 FC
12 Eozinofili 0.6 % 0.0-8.0 FC
13 Bazofili 0.2 % 0.0-2.0 FC


Hvala unapred


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sre Okt 30, 2013 6:13 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
U redu Vam je krva slika.
Bez obzira na minimalno odstupanje od ref. vrednosti.
Pozdrav

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sre Okt 30, 2013 6:13 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
U redu Vam je krva slika.
Bez obzira na minimalno odstupanje od ref. vrednosti.
Pozdrav

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sre Okt 30, 2013 6:21 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Okt 29, 2013 10:34 pm
Postovi: 2
Hvala na odgovoru :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Čet Okt 31, 2013 11:47 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Okt 31, 2013 8:59 pm
Postovi: 2
Da li mozete da mi kazete sta znaci kad je RDW povecan na 15,2%, vec mesecima, umesto maksimalnih 14,5%, a poslednji put je smanjen CHCM, ali vrlo malo na 317 g/l umesto minimalnih 320 g/l po referentnim vrednostima laboratorije? Hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sre Nov 06, 2013 4:26 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
RDW i MCHC predstavljaju eritrocitne konstante odnosno, RDW predstavlja razlicitost u velicini eritrocita, dok MCHC predstavlja presecnu koncentraciju hemoglobina po 1l eritrocita, MCHC zavisi od hemoglobina i hematokrita.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Čet Nov 07, 2013 1:23 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Nov 07, 2013 12:55 pm
Postovi: 4
Postovani pre 3 dana sam vodio dete (decak 2 godine i 3 meseca) kod doktora i pedijatar je posumnjao na infektivnu mononukleozu i uputio nas na infektologa.
Dalje smo radili analize krvi i urina i sada na kontorli je doktorka rekla da po ovim rezultatima misli da nije mononukleoza ali ne moze da potvrdi dok ne stignu rezultati virusologije iz zavoda za javno zdravlje.
Molim vas da date svoje misljenje na osnovu sledecih rezultata:

Leukociti 12.6 (4.0-10.0)
Limfociti % 55.8 (20.5-51.1)
Limfociti # 7.0 (1.2-3.4)
MID % 9.6 (1.7-9.3)
MID # 1.2 (0.1-0.6)
Granulociti % 34.6 (42.2-75.2)
Granulociti # 4.4 (1.4-6.5)
Eritriciti 4.68 (3.60-6.0)
Hemoglobin 105 (120-180)
Hematokrit 33.5 (35-52)
MCV 71.5 (80-100)
MCH 22.4 (26-32)
MCHC 313 (310-350)
RDW 16.3 (11.6-16.5)
Trombociti 273 (150-450)
MPV 8.0 (7.8-11)

Er - Anulociti (Gr -35, Eo -3, Ly - 52, Mo - 10)

Glukoza 4.9
Urea 2.7
Kreatinin 39 (48-110)
Ukupni proteini 68
AST 33
ALT 20
CK 65
LDH L 360
Alkalna fosfataza 143
CRP 19.93
Bilirubin (ukupni) 6.0

Fibrinogen 4.4

Urin:

Izgled bistar, boja zuta, proteini negativni, glukoza negativna, ketonska tela negativna, bakterije retke, drugi elementi - dosta sluzi, malo soli fosfata

Doktorka kaze da treba da pije multivitaminski sirup sa gvozdjem (pije Sanostol sa Fe), pije antibiotik Cefzil (grlo mu je bilo crveno - sad je dosta bolje).
Imao je kad je odveden pre 4 dana uvecane limfne cvorove na vratu, jedno vece imao temperaturu - od ponedeljka nije imao vise, crveno grlo i slini mu nos.

U nedelju uvece je primecena temperaturea i uvecani limfni cvorovi, u ponedeljak ujutru odveden kod lekara.
Danas je bio na kontroli i prilozeni su ovi rezultati. Dete je veselo, jede, igra se, nosic slini ne previse, temperaturu nije imao vec 3 dana, cvorovi su se smanjili.

Doktorka je napisala: KS mirna laka limfomocitoza, serum transaminaze u granicama ref. vrednosti. Sutra ujutru ima zakazan UZ abdomena.

Mozete li iznati vase vidjenje rezultata? Da li je po vama ovo mononukleoza (koji to parametri iz ovih rezultata pokazuju)?

Cekaju se rezultati virusologije na EBVCA CMV ELISAtesat IgM IgG.

Hvala unapred na odgovoru.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Čet Nov 07, 2013 2:22 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
Postoje cinioci koji idu u prilog mononukleuzi tj. povišen broj leukocita,
smanjenje broja granulocitnih leukocita, povećan broj atipičnih limfocita. Ako su radjeni i imunoglobulini moze se javiti blagi porast imunoglobulina.
Najpouzdaniji rezultat koji ce reci da li jeste ili nije je prisutnost EBV-specifičnih antitela odnosno virusoloska analiza.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Čet Nov 07, 2013 5:09 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Nov 07, 2013 12:55 pm
Postovi: 4
Hvala lepo. A da li se iz rezultata seruma transaminaze tj. ovo ALT, ASt... odnosno toga sto su u granicama moze smanjiti mogucnost da je mononukleoza.

I pored svega znam da dok ne budu gotovi rezultati virusologije ne mozemo biti sigurni da nije mononukleoza.
Jos jednom hvala.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Pet Nov 08, 2013 10:34 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Nov 07, 2013 12:55 pm
Postovi: 4
Samo da dodam, dete je jutros bilo na UZ abdomena.
Nalaz je uredan, nema nikakvih uvecanja sa sada.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Pet Nov 08, 2013 9:23 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Nov 08, 2013 9:18 pm
Postovi: 2
Pozdrav svima!

Ja sam 8. nedelja trudnoce, upravo su mi stigli rezultati pa sam se malo uplasila.
Naime, limfociti su mi 19.4 (ref. vrednost 52.0-40.0) a granulociti 77.7 (ref. vrednost
50.0-70.0)

Unapred hvala!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Biohemijske i hematoloske analize
PostPoslato: Sub Nov 09, 2013 9:25 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 8:18 pm
Postovi: 403
Lokacija: Beograd
vradojicic, dobro je sto su enzimi jetre u ref. vrednostima i sto je nalaz UZ uredan, sto smanjuje mogucnost da se radi o mononukleozi.

_________________
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 817 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 55  Sledeća

Izdvajamo za vas:


Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: