Biohemijske i hematoloske analize

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
biser
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 06, 2008 12:36 am

ijopet ja...

Post od biser »

Pozdravljam iJopet..

elem - rezultati su mi jos gori , ali gospodja doktorka na UZ nije htela da mi snimi gornji abdomen.Mora da me mnogo voli pa nece da me zraci ( i to je zracenje ipak) ili....
Kaze da to treba da se prati- interna- gastro-hemato itd...i nesme da se zavrsi vec da budem "update" sa nalazima. A i meni se takav pristup dopada, usput da napomenem, optimista sam(iako su mi u porodici svi nesto -srcani,,,,uh).

eve ga: od jutros taze rezultati:
bilirubin 13.4 (5.1-18.8)
AST 69 (do 37).............prethodni 54
ALT 110 (d0 40).............prethodni 79
alkalna fosfataza(ALP) 136....preth 121
Gama-GT 17 (11-50)............preth 25
ostatak biohemije je u proslom nalazu bio ok pa nije radjen opet

a ostatak (tj prvo ) je:

WBC 3.7
Lym 1.4
Myd 0.2
Grn 2.1
Lym 37.9
Myd 5.4
Grn 56.7
RBC 4.72
HGB 150
HCT 0.430
MCV 91.2
MCH 31.8
MCHC 350
RDW 12.4
PLT 245
PCT 2.2
MPV 8.9
PDW 50.0
Sediment.Er. 4/9 (prethodni 10/21)

mislim, sta reci ...?( neka pesma negde-valjda) ...

nemogu i necu da se sekiram
naleteh bna druga danas u ambulanti- ozenio se i ceka bebu - pa smo nazdravili sa par loza- valja se kazu!

pozdravljam Vas i ocekujem Vasu rec.

treba li da napomenem: sa nestrpljenjem!
Nikola M.
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 7:18 pm

Post od Nikola M. »

Sacekaj si da si zvirnem u knjizicu sa brojke...e ko ce ih zapamti svih 1000 vrsta .... :)
evo ovako...>
Opet transaminaze jetre AST , ALT uvecani ...dok su alp i ggt - bo.
A shto se tice krvne slike - KS sledi iduce
WBC - nisko
Diferencijalna krvna slika tj. LY,MD,GRN. su bo
RBC - bo
sve ostalo - bo.
A manjibroj WBC - belih krvnih zrnaca, se obicno javlja usled virusnih infekcija, i opste slabosti organizma. A u Vasoj situaciji, zbog transaminaza posetite hepatologa ili gastroenterologa...
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije
Nikola M.
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola M. »

VAZNO
Josh neshto shto sam zaboravio da kazem , a to je da BIKOL KAKVU VRSTU ALKOHOLA NE UZIMATE UOPSTE !!!!
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije
proncyalka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 17, 2008 12:39 am

Post od proncyalka »

Pozdrav.

Ovo leto sam zaglavila u bolnici sa jakim bolovima u glavi i vratu a pritom i mucnina. Iako uvek imam izrazito nizak pritisak, izmeren mi je pritisak od 170/140. Radjen je EKG koji je bio uredan. Ovo stanje je trajalo nekoliko dana uz redovno primanje raznih lekova za smanjenje pritiska (Lasix, manitol, dijazepam, hemokvin) Ja sam misliljena da je uzrok tome bio stres u kombinaciji sa famoznim virusom iz Crne Gore, dok se doktori nisu izjasnjavali sto se tice dijagnoze - osim sto su ponavljali da mi je visok pritisak. Posetila sam internistu i doktorka me je poslala da uradim sledece nalaze ( napisacu prvo nalaze koji odstupaju od referentnih vednosti, a odmah pored cu napisati i rezultate).

Insulin (0 min.) 37,06 (ref. vred. 6-27)
TSH (Ultra sens.) 6,94 (r.v. 0,300-4,2)
Cortizol (8h.) 636,6 (r.v. 171-536)

Jos sam vadila i sledece nalaze, rezultati su bili uredni.
T3
T4
Anti TPO
INSULIN
FSH
LH
Testosteron
Glukoza
Urea
Kreatinin
Holesterol
Trigliceridi
Kalijum
Natrijum
Hloridi
Bikarbonati
Kalcijum-jonizovani
Fosfor

Ovo se desilo dok sam bila na odmoru u Srbiji, medjutim vratila sam se ovde u Holandiju, gde i zivim. Ovde je po pitanju zdravstva sve malo drugacije. Naime, ne mozes svojevoljno da izvadis krv i da platis ili da posetis lekare koji rade u privatnoj praksi. Prvo se posecuje stalni doktor koji na osnovu svojih nalaza odlucuje da li je potrebno da posetis specijalistu.
Ako vam budem rekla da ti doktori salju zene kod ginekologa tek od 32 godine zivota, bice vam jasno da je tesko dobiti uput kod specijaliste.
Sutra idem kod svoje doktorke i ponecu joj ove nalaze. s obzirom da vec osam godina imam razne probleme (iznenadna gojaznost.-jako neredovne a obilne menstruacije- blagi ali stalni oblik akni-slab imunitet). Nadam se da ce me poslati kod specijaliste, jer sam vec mnogo puta pokusala da dobijem uput, ali je bilo uzaludno. Simptomi koje imam a i pojavljivanje kusing sindroma i drugih bolesti zlezda u mojoj familiji su me motivisali da insistiram na to.

S obzirom da nisam nikad vadila gore navedene rezultate, zelela bih da znam sta je vase misljenje po pitanju odstupajucih rezultata. Mislim da je vazno da budem sto vise informisana kada odem na konsultaciju sa doktorkom.

Unapred zahvalna!
proncyalka
Novi član
Novi član

Post od proncyalka »

Jos bih napomenula da sam strasno emotivna iako sam u sustini optimista imam periode kad nemam volje da zivim, koje zbog optimizma prilicno brzo preokrenem tako sto pobegnem u bioskop ili slicno.

Oprostite ako je ovo puno informacija odjednom ili ako deluje rastrojeno, ali sam vec toliko dugo opterecena tim pa mozda zvucim konfuzno.

Sve u svemu, hvala jos jednom.
biser
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 06, 2008 12:36 am

Post od biser »

pa zar ni casicu? :(

eh...ja se nikada nisam bolje osecao, a rezultati 'vaki.
Bolje da nisam ni isao da vadim krv- i dalje bih se osecao dobro 8)

sledece nedelje idem da se ispitam (valjda neka dnevna bolnica...)

hvala na odgovorima
Pozdravljam Vas
Nikola M.
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola M. »

Nije mi jasno kako Vam je insulin u prvom delu pitanja povisen, a odma ihspod navodite da je u granicama normale??? :o
A shto se tice ostalih hormona, jestu izwan normale sto bi Vam preporucio da posetite endokrinologa i o svemu porazgovarate.
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije
proncyalka
Novi član
Novi član

Post od proncyalka »

Hvala vam na ulozeni trud. Sto se insulina tice, pogresila sam u delu gde navodim da je rezultat uredan. pokusacu da dobijem uput za endokrinologa.
lelo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 07, 2006 3:50 pm

Post od lelo »

Molim vas da pogledate moje nalaze i da li su takvi zbog upale srednjeg uva.
pol: zenski, 32 god

SE 4/8
WBC 8.80 G/L (4.00-10.00)
NEU 5.32 60.4 %N (2.00-6.50 50.0-65.0 %N)
LYM 2.93 33.3 %L (1.00-4.00 25.0-40.0 %L)
MONO .281 3.19 %M (.200-1.00 4.0-10.0 %M)
EOS .160 1.82 %E (2.00-6.00 %E)
BASO .109 1.24 %B (0.00-1.00 0.00-.100 %B)

RBC 4.48 T/L (3.86-5.10)
HFB 149. g/L (120.-153.)
HCT .417 L/L (.340-.450)
MCV 93.1 fL (81-97)
MCH 33.2 pg (28-31)
MCHC 357. g/L (330.-360.)
RDW 14.0 %CV (11.5-15.1)

PLT 221. G/L (150.-400.)
MPV 9.81 fL (7.40-10.4)

ck-nac 22 u/l low 24-170

urin

eritrociti 23/uL <10/uL
leukociti 1/ul <10
plocasti epitel 3 ul <2uL
sluz 6/ul <1/ul

1:4 urobilinogen
Nikola M.
Aktivan član
Aktivan član

*

Post od Nikola M. »

Da, ovakvi nalazi se mogu javiti kod upala...
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije
joldicka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 01, 2006 2:04 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od joldicka »

Vec sam pisala o tome da je mom momku tri puta izmeren secer nataste 6.2 i evo napokon je odradio OGGT test. Moram prvo da napomenem da su mu krv vadili zi prsta (rekli su da moze tako) jer on skoro redovno padne u nesves kada vadi krv (valjda fobija ili sta vec).
Pise da je uzorak: serum, Metoda: heksokinaza (ako je ovo bitno)
Nalaz je sledeci:
Glukoza nataste: 5,6 (4,2-6,4)
Glukoza 60 min: 6,8
Glukoza 120 min: 7,1
Glukoza 180 min: 3,9
Jos samo da kazem da ovo 60 min, je bilo po mom merenju negde oko 75, nesto su malo pomerili, a posle je bilo sve tacno (valjda su bili malo zaboravili na njega )
Molim vas za komentar ovog nalaza, ima diabeticare u porodici (baka, ujak, tetka) pa mi je vazno Vase strucno misljenje.
Jos jednom hvala
Nikola M.
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola M. »

Laboratorija u kojoj ja radim ne radi glukozu za 60min,120, i 180. ali Vam mogu reci da Glukoza nataste: 5,6 (4,2-6,4) kod vas je u granicama normale. E, sada, da li ce biti dijabeticar ili nece, zavisi od josh nekih faktora, kao shto je insulin.... A to shto su pojedini clanovi porodice dijabeticari, to povecava mogucnost dobijanja bolesti,ali kao nasledni genetski faktor...
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije
Nikola M.
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola M. »

Inace kao shto ste i sami videli Rezultat - Glukoza nataste: 5,6 (4,2-6,4)
je u granicama normale.... To sam zaboravio da Vam kazem u predhodnoj poruci... Nadam se da sam Vam na neki nacin pomogao..?..
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije
joldicka
Aktivan član
Aktivan član

Post od joldicka »

Hvala Vam najlepse. Ja sada imam jos jedno pitanje. Kolika je razlika izmedju vrednosti dobijenih iz venske krvi i onih iz kapilarne? Posto je njemu vadjena krv iz prsta i kolika treba da je vrednost posle 120 min. (ako se to radi kod vas)
Jos jednom Vam najlepse hvala na brzom odgovoru.
Srdacan pozdrav
joldicka
Aktivan član
Aktivan član

Post od joldicka »

I jos jedno malo pitanjce :oops: , zasto je negde gornja granica 6,1 a negde 6,4
Odgovori