Biohemijske i hematoloske analize

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
Nikola M.
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 7:18 pm

Post od Nikola M. »

Svw zavisi od laboraorije u kojoj se radi, metoda rada, i reagenski koji se upotrebljavaju, ali to je ``minimalna greska rezultata`` koja moze da varira, ali ako radite analizu u jednoj laboratoriji i dobijete njihov nalaz, normalno bi bilo da gledate njihove referentne vrednosti za tu analizu,a ne od neke druge laboratorije.... Nadam se da vam, je jasno na shta mislim... Puno pozdrava....
Nikola M.
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije
gejsa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 01, 2008 10:36 pm

Post od gejsa »

na mom laboratorijskom nalazu piše MIJELOCITI 1.O bez ikakvih referentnih vrijednosti. Zanima me sta bi to moglo značizi
Nikola M.
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola M. »

Ukoliko ste radili krvnu sliku, to bi bio jedan od parametara krvne slike... inace svaka laboratorija ima svoje referentne vrednosti, koje zavise od metode rada,vreme obrade uzorka i kolicina upotrebe reagensa.....
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije
gejsa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 01, 2008 10:36 pm

Post od gejsa »

bilo je pod diferencijalnom krvnom slikom, pod granulocitima. Tek ću sutra svojoj doktorici. Često vadim krv i ovo je prvi put da tako nešto piše.
Nikola M.
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola M. »

Sve zavisi od laboratorije koja izdaje tj. radi analizu krvi i izdaje izvestaj...
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije
goldybgd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 02, 2008 9:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od goldybgd »

Postovani,
molim vas da mi protumacite ove rezultate :
(saljem samo povisene vrednosti, ostali rezultati su u granicama)
(devojka, 30 god)

MCHC 359 (320-350 )

holesterol 7.32 (3.4-5.7 )
HDL 1.61 (0.78-2.2 )
LDL 4.93 (0.10-3.35 )
trigliceridi 1.71 (0.4-1.53 )
t.bilirubin 16.2 (3.4 - 20.5 )
<b>gvozdje 39 (8.9-30.4 )
AST 68 (1-37 )
ALT 138 (1-37 )
GGT 38 (1-38 )
</B>

Hvala unapred
Nikola M.
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola M. »

Ovako, za MCHC to je srednja vrednostkoncetracije hemoglobina u eritrocitima. To mozete i sami da izracunate po formuli kada nivo hemoglobina(Hgb) podelite sa brojem hematokrita(Hct). I to je samo srednja vrednost...nikakav dodatni ``sastojak`` krvi koji ima bash neku vaznu ulogu...Morate biti mesec,dva na dijeti, ne uzimate punomasnu hranu, shto je bolje da je izbegavate,bez soli, zacina.... moze, ali u primerenim kolicionama, po mogucnosti samo malo, shto je znak i povisenog broja triglicerida u krvi, znaci kontrolisite ishranu. Mada mene vise brinu transaminaze ALT,AST i GGT kao Fe. Povisene vrednosti transaminaza javljaju se kod nekih promena kod jetre ili pankreasa. A s obzirom su Vam i Fe i holesterol poviseni , mislimda to ima neke veze sa funkcionisanjem jetre. Ili se radi o nekoj infekciji, virusnoj ili bakterijskoj ili shta vec, to meni ne lici na dobro, pogotovo transaminaze... To je moje mishlenje, mozda neko ima drugacije,... ali moj predlog Vam je da odnesete to lekaru opshte prakse ili internisti,pa ce mozda on znati shta je to sa Vama.
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije
gaga_bgd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 06, 2008 5:29 pm

Post od gaga_bgd »

Od skora sam otkrila ovaj sajt i ostavljala poruke na nekoliko mesta ali nikako da dobijem odgovarajući odgovor. Mislim da je ovo pravo mesto za to....
Radila sam analizu krvi između ostalog gvožđe i holesterol.
Normalno je da je gvožđe između 7 - 26, a meni je 25,9, a holesterol do 6,2 a meni je 6,1.
Da li je to neki alarm ili je pak dobro jer je u gornjim granicama. Ako ne, šta bi moglo da prouzrokuje ova povećanja...
Evo navešću i ostale rezultate krvne slike... pozdrav i unapred hvala

WBC 6.4 (4-12)
LYM# 2.3 (1-5)
MON# 0.5 (0.1-1)
GRA# 3.6 (2-6)
LYM% 35.7 (25-50)
MON% 7,9 (2-10)
GRA% 56.4 (50-80)
RBC 4.62 (4-6.20)
HGB 138 (110-170)
HCT 0.381 (0.350-0.550)
MCV 82.5 (75-100)
MCH 29.9 (26-34)
MCHC 362 (310-370)
RDW 12.9 (10-16)
PLT 290 (150-400)
MPV 8.4 (7-11)
PCT 0.244 (0.200-0.500)
PDW 15.7 (10-18 )
anjaicamaki
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 06, 2008 12:40 pm

za Nikolu

Post od anjaicamaki »

da li je ujed krpelja opasna zaraza? I da li moguce potpuno izlecenje?
Nikola M.
Aktivan član
Aktivan član

Rezultati za gagu bgd

Post od Nikola M. »

Evo , ovo je moje mishlenje...
Holesterol Vam je na gornjoj granici, shto je znak da se nezdravo hranite, u principu to nije problem samo kod val, nego u josh 1000 takvih slucajeva. Morate voditi racuna o tome kako i shta jedete. Bez mnogo zacina,bez ulja i sve to po mogucnosti mesec dana kao da ste na dijeti...
A Fe odnosno gvozdje je poviseno, po mom mishljenju zbog holesterola, jer je jetra bila `` opsednuta`` sa toliko masti da je i zaboravila na Fe.
Nije tako stwarno, ali recimo da je tako...Inace,mislim da niste radili ALT,AST i GGT , shto bi ukazivalo na ostecenje,jer se Fe sintetishe u jetri, a holesterol razgradjuje...i to je nenkako povezano... Nadam se da ce te neshto uspeti da izvucete iz ovoga shto sam Vam ja ovako lepo nabacano ispricao....
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije
Nikola M.
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola M. »

anjaicamaki napisao:da li je ujed krpelja opasna zaraza? I da li moguce potpuno izlecenje?
Ne, ali je opasnije kada krpelj ima lajmsku bolest. U svakom slucaju posetite lekara.
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije
gaga_bgd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 06, 2008 5:29 pm

Post od gaga_bgd »

zahvaljujem na odgovoru, i doktorka mi je juče dala uput da vadim ALT i AST.

pozdrav
anjaicamaki
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 06, 2008 12:40 pm

za Nikolu

Post od anjaicamaki »

Hvala na odgovoru
sweetcat
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 20, 2008 3:06 pm

Post od sweetcat »

Zdravo Nikola,
moja koleginica je uradila biohemijsku analizu krvi i poprilično se uplašila jer su neke od mera povišene. Moram napomenuti da ona zaista vodi računa o ishrani i veoma se dijetalno hrani. E sad nju zanima šta može da bude uzrok takvih povišenih rezultata ako nije ishrana u pitanju i na šta takvi rezultati ukazuju?
GLUKOZA 6,5
UREA 7,6
KREATIN 115
HOLESTEROL 6,69
TRIGLICERIDI 3,67
lukasam
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 4:05 pm

Post od lukasam »

Recite mi molim vas zasto je potrebno uradeti detetu elektroforezu proteina i hemoglobina zbog visokog HbA1C.Sta pokazuju te analize?
Odgovori