visok Pritisak
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Jan 12, 2008 12:59 am
visok Pritisak
Imam skoro 18 godina I od skora na sistematskom pregledu ustanovljen mi je visok krvni pritisak (sto ne znaci da ga ranije mozda nisam imao, zato sto ga nisam ni kontrolisao). I te cifre uopste nisu bile male… 150 sa 90 ( na sistematskom). Kasnije smo kupili merac pritiska.. I tako, kad sam opusteniji kuci obicno imam 130\140 sa 80\90. Isao sam kod lekara, al svi ti pregledi svodili su se na puko merenje I kontrolu za par meseci. Pri ogromnom naporu (npr kad vezbam) osetim kao blagu vrtoglavicu, najvise u zatvorenom prostoru. Telesna tezina nije problem (visok sam 185 I tezak 75 kg), ne pusim, relativno zdravo se hranim, nisam fizicki neaktivan (ali nisam ni neki sportista).
Mozete li mi dati neki savet… da li, ovako odokativno.. bolujem od hipertenzije…. I da lid a odem test opterecenja.??
Hvala.
Mozete li mi dati neki savet… da li, ovako odokativno.. bolujem od hipertenzije…. I da lid a odem test opterecenja.??
Hvala.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
da, to jeste hipertenzija, ali test opteresenja nije neophodan. Potrebno je najpre uraditi opsti pregle, RTG pluca i srca, UZ bubrega, lab analize, EKG. Potom, najverovatnije higijensko-dijetetski rezim, bez lekova ako ne mora.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Hitno,hitno!!!!
Moja mama je boravila u bolnici zbog visokog krvnog pritiska,dijagnoza na otpusnoj listi je sledeća:HYPERTENSIO ARTERIALIS ENCEPHALOPATHIA HYPERTENSIVA HYPERHOLESTEREMIA SINUSITIS MAXILARUS ET FRONTALIS 1.DEX.
Molim vas prevedite mi ovo,po struci sam biolog ali se ovde ne mogu ponajbolje snaći,mama ima 54 godine.
Molim vas prevedite mi ovo,po struci sam biolog ali se ovde ne mogu ponajbolje snaći,mama ima 54 godine.
vasa majka ima promene na mozgu uslovljene nelecenom hipertenzijom cije su vrednosti bile visoke, i koja je najverovatnije dugo trajala. najvaznije je da ozbiljno shvati svoje stanje, redovno uzima terapiju i svakodnevno 2x dnevno mehanickim aparatom meri vrednosti pritiska i belezi, kako bi dr koji je parati imao uvid u vrednosti.
(pored toga, nadjen joj je i sinuzitis)
(pored toga, nadjen joj je i sinuzitis)
hitno ,hitno
Hvala za odgovor,očito da se razumijete u ovu problematiku jer joj je pritisak bio izrazito visok.Trenutno koristi terapiju sledećih lijekova:presolol,prilenap i amizol i to već 2 nedelje a vrijednosti pritiska se kreću od 90-100 /155-160 ,liječi i sinuse nekim injekcijama,molim vas za komentar jer sam jako zabrinuta šta dalje uraditi.
Hvala unaprijed
Hvala unaprijed
Nisu alarmantne vrednosti ali obzirom na hipertenzivnu encefalopatiju, ne bi bilo na odmet malo korigovati Th.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Sto se decka od 18 tice, potrebno je detaljno ispitivanje etiologije hipertenzije. Evidentna je hipertenzija ali i dodatno hipertenzivno reagovanje na opterecenje. Bice tu potrebno najverovatnije i malo terapije, bez obzira na godine.
Lekaru-detaljno ispitivanje etiologije HTA!
Lekaru-detaljno ispitivanje etiologije HTA!
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
hitno , hitno
Zahvaljujem se drbgd i draganvma što ste našli vremena za odgovor i molim za još 1 informaciju,KOJE VRIJEDNOSTI PRITISKA U KONKRETNOM SLUČAJU TRAŽE INTERVENCIJU HITNE POMOĆI .
[/b][/i]Takvo pravilo ne postoji. Svakako ona vrednost koja izaziva znacajne tegobe i vitalno ugrozava pacijenta, pa bila ona suvise niska ili visoka.
18. godina i takodje visok pritisak
Moj sin - 18. god. takodje ima visok pritisak. Slucajno smo ga otkrili pre oko 4 godine kada se igrao sa meracem pritiska. Onda sma mislila da nesto nije uredu sa meracem. Pre dve godine, nesto mu je pozlilo u skoli (verovatno trema pred kontroli) pa je odnesen u bolnicu. Tamo je zadrzan dva - tri dana, ne secam se tacno, zbog velikog pritiska, koji se ne smanjuje. Normalno, usledile su analize krvi, bubrega i ostalog. Sakupili smo sve analize i sve je u redu. Otpusten je kuci sa normalnim rezultatima i opet ne znamo sta se desava. Imao je nesto vise kila, nije bio debeo, ali se sada bavi sportom, smrsao je i popravio liniju, ali pritisak je uvek isti 80/90 sa 140/150. Mislila sam da je to zato sto je naglo izrastao, ali nisam sigurna. Sa svojih 13 godina se do 14-te bukvalno duplirao. Porastao i udvostrucio kilazu (ne ugojio). Broj cipela 37 i 38 je preskocio, nismo mu ni kupovali. Sta dalje. On se oseca sasvim normalno.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Adolescentska hipertenzija uopste nije tako retka, na zalost. Deo toga pojedini autori objasjavaju i fiziologijom, neuskladjenim ukupnim poprecnim presekom svih krvnih sudova sa snagom srcanog misica. Ali, teorije na stranu - dete mora da se leci, odnosno da prodje standardne dijagnosticke procedure, lab, UZ abdomena, kardioloske dijagnosticke procedure... U medjuvremenu, nije na odmet uvodjenje i neke inicijalne terapije, ali i to ce odrediti nadlezni internista.
Uzgred: neka iz upotrebe izbaci (ako koristi) pica sa kofeinom, gazirana pica (vecina ima visak soli u sebi), slanu hranu.
Sve najbolje.
Uzgred: neka iz upotrebe izbaci (ako koristi) pica sa kofeinom, gazirana pica (vecina ima visak soli u sebi), slanu hranu.
Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
hitno , hitno
Molim drbgd da prokomentariše ovaj Ehokardiografski nalaz
KOREN AORTE-27/37
SEPARACIJA KUSPISA- 20
LIJEVA PRETKOMORA -33
DESNA KOMORA -30
EDD-53
ESD-34
EF-72
FS-34
SEPTUM-12/15
ZADNJI ZID-9/15
KOREN AORTE-27/37
SEPARACIJA KUSPISA- 20
LIJEVA PRETKOMORA -33
DESNA KOMORA -30
EDD-53
ESD-34
EF-72
FS-34
SEPTUM-12/15
ZADNJI ZID-9/15
hitno ,hitno
Hvala vam dr.Ivica za odgovor i zamolila bih vas da prokomentarišete međudejstvo sledećih lijekova (dali idu zajedno u terapiji) .
ZORKAPTIL 2X1/2
PRESOLOL 2X1/2
VAZOTAL5 1X1
CARDIOPIRIN 1X1
PEBACET 1X1
LOMETAZID 1 U NEDELJI
ZORKAPTIL 2X1/2
PRESOLOL 2X1/2
VAZOTAL5 1X1
CARDIOPIRIN 1X1
PEBACET 1X1
LOMETAZID 1 U NEDELJI