ventrikularne ekstrasistole
ventrikularne ekstrasistole
Imam 33 god. Pre 3 godine mi je dijgnostikovana aritmija tipa ventrikularhih ekstrasistola. Posle vise poseta razlicitim specijalistima-kardiolozima, menjana mi je vise puta terapija od Propranolola, preko Propafena i Amiodarona do Verapamila na kraju ,koji pijem vec 1,5 god.Nisam primecivao neka poboljsanja. Radio sam holter 5-6 puta rezultati su uvek isti-za 24h 30-35000 ventrikularnih ekstrasistola.Nekad se pojavljuju u paru nekada kao trigeminije, a povremeno ih ima i 4 u nizu spore frekvencije.Nisu zabelezene pauze u radu duze od 2,5 sec.Vec tri puta u roku od 2god. sam radio i eho srca i svaki put je nalaz bo.Dva puta sam radio i test opterecenjem-nalaz uredan,test negativan na ishemiju. Pri max opterecenju,nema ekstrasistola.Kako vreme odmice 2 min posle testa se javljaju prve, dalje je vec sve po starom. Da, da ne zaboravim radio sam i kasne komorske potencijale i sve je kazu OK.Inace, ja ne primecujem da mi ekstrasistole smetaju, osim vrlo neugodnog osecaja kada mirujem.Jednostavno, naucio sam da zivim s tim. Zanima me, da li ce ovakvo stanje ,koje ipak predugo traje, da ostavi vremenom neka ostecenja fizicke prirode na samom srcu ili je ovo ipak nesto bezazleno , kako kazu lekari koji su me do sada lecili. Na kraju sam se obratio i prof. Grujicu u Klinickom Centru Srbije, koji me vec, evo, 2 god, umiruje recima da ovo nije toliko opasno,da eto, sa tim treba nauciti ziveti,da to mi svi ,manje-vise imamo.Sada pijem verapamil od 80mg vec neko vreme u kombinaciji sa tabletama Mg.Do sada ,ipak, nisam primetio da neko ima ovoliki broj ventrikularnih ekstrasistola za 24h. i da je aritmija ovako nestalne prirode.Da napomenem nemam istoriju ovog tipa oboljenja u familiji, nepusac sam.Inace prof Grujic mi relativno skoro rece da je za skidanje ovog tipa aritmije koji ja imam fr. ablacijom dosta rano i da bi to u mom slucaju bilo vrlo rizicno.
toliki broj ekstra sistola posle 20 godina napravi heart failure ... lek ubica ekstra sistola je amiodaron ili sotalol... ako oni ne pomognu onda obavezno ablacija , da im se nadje izvor i to mesto ohladi da se pobiju te celije... Sto ti imas je ono sto je najcesce kod ES a to je da ih ima u miru a pri naporu nema.. tako da ablacija bi to trebala da sredi ako nema ostecenja na srcu...
Meni je, takođe, pre 5 meseci postavljena ista dg. Bila sam na Propafenu, ali mi ništa nije pomogao, dok mi dr nije promenio terapiju na Darob mite (generički: Sotalol), i od tada su mi ES pale sa 32000/24h na svega 30/24h. Mislim da je ovaj lek odličan, i ne znam zašto se lekari uvek pre odluče za Propafen, Verapamil ili Presolol.
Znate li sta ste napisali.Da beta blokator dovodi do tahikardija.Lek koji usporava srcanu frekvenciju, sprovodjenje i posledicno koronarni metabolizam dovodi do svega suprotnog sto mu je efekat.Zamislite se malo.gilbert napisao:Sotalol je aritmogen lek i produzuje QT interval i moze da dodvede do ozbiljnih tahikardija kao torsada recimo...
Pa jeste aritmogen... Ja dok sam ga pio iscepala me nekoliko puta ta ista torsada i onda sam prestao i preso na druge... a on i nije toliko beta bloker koliko je Ca bloker.. ali ne bih da zalazim u ono sto ne znam.. moj posao je ekg masine
recimo
http://linkinghub.elsevier.com/retrieve ... 7306012320
recimo
http://linkinghub.elsevier.com/retrieve ... 7306012320
ZATO STO NIJE REGISTROVAN U SRBIJI, 1000-TI PUTi ne znam zašto se lekari uvek pre odluče za Propafen, Verapamil ili Presolol.

sotalol nije proaritmogen, ali u kombinaciji sa diureticima koji trose natrijum dolazi do produzenja QT-intervala, i zato se sa njima ne daje
Za tvoju info, veoma je registrovan cak ide i na Rp, zove se Darob mite, a kuca koja ga proizvodi je Abbott!!drbgd napisao:ZATO STO NIJE REGISTROVAN U SRBIJI, 1000-TI PUTi ne znam zašto se lekari uvek pre odluče za Propafen, Verapamil ili Presolol.propisivanje leka koji nije registrovan, bez odobrenja etickog komiteta moze biti predmet sudskog spora, iako se u ovom slucaju radi o dobrom leku, potrebnom pacijentima. (ali farmaceutske kuce nisu nasle interes)
sotalol nije proaritmogen, ali u kombinaciji sa diureticima koji trose natrijum dolazi do produzenja QT-intervala, i zato se sa njima ne daje
registracija leka nije administrativno konstatovanje postojanja proizvoda na trzistu.
http://www.alims.sr.gov.yu/cir/servisi/uputstva.php
sotalol od pre nekoliko godina ne postoji zvanicno na nasem trzistu.
Naravno da postoji. Sotalol je generički naziv. Možda želite da kažete da na našem tržištu ne postoji Sotalex već neko vreme, to bi bila istina. Registar lekova RSrbije, za 2008. Darob mite je generički sotalol, nalazi se u Ragistru, i ide na Rp, mislim samo da je učešće 50%, ali nisam sigurna, ja sam ga uvek kupovala, košta oko 400din i može se naći u svim apotekama. Pijem ga već nekoliko meseci i redovno ga kupujem u državnim apotekama, uz Rp.drbgd napisao:registracija leka nije administrativno konstatovanje postojanja proizvoda na trzistu.
Ne znam odakle takve ne proverene info?!
Prvo da vas sve pozdravim, unapred izvinim na duzem postu, i da podrzim sapatnike sa VES!
Sigurno je jako tesko imati ~30000 za 24sata, jer je meni i sa 9500 bilo krajnje nelagodno...
prosao sam slican put kao i vi... propafen,ritalmex i sada su mi se sa amiodaronom spustile na 4500.
na testu opterecenja nestaju, tacnije da ne ponavljam, ista situacija kao kod nikmiks-a, samo razlika u broju
obzirom da imam problema sa njima ne tako dugo, oko 6 meseci (imam 25 godina), a imao sam velikih problema sa nervozom i po mojoj slobodnoj proceni depresijom, razmiljsao sam da odem do psihologa...
Tako da bi mi prijao neki savet u vezi toga, jer sam citao da anksioznost moze da izazove VES, pa me zanima da li je neko strucno lice ovde imalo slicne slucajeve, i da li bi eventualno neki lekovi za takva oboljenja (anksioznost) mogla da izazovu i prestanak VES?
Isto tako, zanima me da li su doktori slozni po pitanju zabrane fizicke aktivnosti (fudbal, kosarka, teretana) kod osoba sa VES-om, jer je i moj doktor pobornik te ideje?
pozdrav i za sve doktore na ovom forumu kojima se sigurno dize kosa na glavi od mene i slicnih meni koji dijagnoze traze po internetu (i eventualno resenje problema)
hvala
Sigurno je jako tesko imati ~30000 za 24sata, jer je meni i sa 9500 bilo krajnje nelagodno...
prosao sam slican put kao i vi... propafen,ritalmex i sada su mi se sa amiodaronom spustile na 4500.
na testu opterecenja nestaju, tacnije da ne ponavljam, ista situacija kao kod nikmiks-a, samo razlika u broju
obzirom da imam problema sa njima ne tako dugo, oko 6 meseci (imam 25 godina), a imao sam velikih problema sa nervozom i po mojoj slobodnoj proceni depresijom, razmiljsao sam da odem do psihologa...
Tako da bi mi prijao neki savet u vezi toga, jer sam citao da anksioznost moze da izazove VES, pa me zanima da li je neko strucno lice ovde imalo slicne slucajeve, i da li bi eventualno neki lekovi za takva oboljenja (anksioznost) mogla da izazovu i prestanak VES?
Isto tako, zanima me da li su doktori slozni po pitanju zabrane fizicke aktivnosti (fudbal, kosarka, teretana) kod osoba sa VES-om, jer je i moj doktor pobornik te ideje?
pozdrav i za sve doktore na ovom forumu kojima se sigurno dize kosa na glavi od mene i slicnih meni koji dijagnoze traze po internetu (i eventualno resenje problema)
hvala
VES ako su iz istog mesta se prosto prze ablacijom... Odes tamo, nadju odakle tj.. koji deo komore je triger i samo ga spale i posle izadjes ko nov... tako da sam na vasem mestu u opste ne bih razmisljao vec bi otiso kod elektrofiziologa kardiologa na studiju da pronadju ta mesta i spale ih..
amiodaron je jako opasan lek posto srce leci a sve ostalo ubija..
amiodaron je jako opasan lek posto srce leci a sve ostalo ubija..