ventrikularne ekstrasistole

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: vlada99, moderato

Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

parga,
koliko imate godina?
parga
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 24, 2009 11:37 pm

Post od parga »

25 godina
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Post od girl_from_nowhere »

Imam 22 godine, prolaps "bez veceg hemodinamskog znacaja" i pre nekih mesec dana sam bila kod kardiologa koji je zakljucio da je srce kao sto je i bilo :D
U medjuvremenu, pre nedelju dana sam krenula redovno na trcanje, 4 puta nedeljno, plus ples od ranije 2 puta nedeljno.
Ekstrasistole sam imala jedno vreme dosta cesto (pre godinu-dve) i kardiolog je rekao da ako se budu javljale svakodnevno dodjem da mi radi holter. Vremenom su se proredile i polako potpuno nestale sve do sinoc, kad sam legla nisam mogla da zaspim od njih :o Danas isto ceo dan preskace.
Povezujem to sa stresom pred ispitni rok i jos nekim problemima koje imam, i ako je tako ok-izdrzacu ali me strah da nije mozda trcanje uzrok ili ako nije, da li mogu trcanjem da nekako pogorsam stanje?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

mitralni prolaps se kao stanje (ne dijagnoza) javlja cesto "u paketu" sa anksioznoscu razlicitog stepena (komorbiditet, nepoznatog uzroka). sam po sebi, kada je znacajan, uzrokuje promene strukture srca koje kasnije mogu voditi artitmijama sto u vasem slucaju nije u pitanju.
terapija koja se uvodi je nisko selektivni beta-blokator propranolol, koji ugl. efikasno deluje.

eto, mehanizam sam vam objasnio a konkretnu odluku da li ce vama biti uvedena terapija moze doneti samo dr koji vas prati. u svakom slucaju ne treba da vas plase preskoci srca koje osecate
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član

Hvala na odgovoru.

Setila sam se da sam ranije, dok mi je jos koksaki bio aktuelan isla kod nekog drugog kardiologa (i u to vreme sam imala ekstrasistole) koji me je poslusao i napisao (sad sam pogledala nalaz) "teparija:savet, normalan zivot, u slucaju srcane aritmije male doze Propranolola" rekavsi da to uzimam kad osetim lupanje. E sad kolike su te male doze to ne znam.
U principu ako ne bih uzimala taj lek, da li bih se izlozila nekoj opasnosti prilikom trcanja? Verujem da ce ekstrasistole proci same kad mi prodje i rok pa da sad ne idem kod kardiologa, dok dodjem na red za Holter... Pricice uveliko problem sa srcem :D
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

propranolol, a ni drugi beta-blokatori ne mogu da se uzimaju "po potrebi"!!!
tada nanose vise stete nego koristi srcu!
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član

Pa ne znam kako je onda mislio...

Ako nije problem da mi odgovorite za trcanje... Puno vam hvala u svakom slucaju :D
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

ne bi bilo lose da vam se uradi test opterecenja, da se vidi sta ce se naci pri maksimalnom opterecenju, zato sto trenirate biciklizam.
beta-blokator se apsolutno ne pije "po potrebi!!!" ne znam sta vam je preporuceno i zasto?!
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član

Ne ne treniram biciklizam nego rekreativno trcim :lol:

Peporuceno je jer sam se zalila na preskakanje srca, tj ekstrasistole kako ih je sam nazvao. Sve sto je on uradio tad-poslusao me i napisao to sto sam citirala, rekavsi da uzmem ako mi bas lupa srce. Iskreno, tad nisam imala nameru da pijem jer nisu bile toliko ceste pa i nisam obratila paznju na to da nije ni napisao kolicinu :-?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

jao, izvinite. neko slicnih godina je pitao nesto slicno, a bavi se biciklizmom! :oops:

znaci, propranolol se ili pije ako postoji indikacija, ili se ne pije. mozda biste mogli i da promenite kardiologa..?
Odgovori