Molim da odgovori ko zna da li je tahikardija opasna ili ne!

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Neshar
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Sep 27, 2008 3:38 pm

Post od Neshar »

hvala na odgovorima ljudi..

na propranolol mislim da ok reagujem, nemam vise toliko ni palpitacije, ni tahikardiju ni toliko jak puls,..... povremeno mi skoci pritisak malo na 145/90 al to ne znam da li na to utice propranolol... pijem ga uz ovaj PTU... e sada... pre 20 dana sam smanjio PTU sa 2x1 na 2x1/2 kako mi je lekar prepisao... pocele su pre dva dana da mi se javljaju opet cudne tegobe kao ranije tipa cudan osecaj da cu se onesvestim, nije klasicna vrtolgavica ni nesvestica jednostavno samo kao u glavi da nesto osecam da nije ok.... ne mogu do kraja da opisem, i odjednom strah da cu se onesvestiti, slabost u nogama... kao da mi je glava hipersenzibilna.... da sam je i previse svestan... cudno, stvarno cudno... nije ono da mi se vrti slika i to nego samo taj osecaj i da kazem nestabilnost u nogama... odvratno.... pretpostavljam da je to od stitne.... :-? :-?
gilbert
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 02, 2008 6:55 pm

Post od gilbert »

Ja bi otiso kod nekog psihijatra da sam na tvom mestu da razluci dal je od stitne... Nemoj previse da se brines za zdravlje jer briga nosi gomilu problema kao sto je anksioznost... Anksioznost ti pravi ubrzan rad srca i preskakanja, ti onda se uplasis joj srce pa onda bacis benzin na anksioznost i ona nastavi jos gore sa vrtoglavicama, kao da cu da se onesvestim stanjima a samo onesvescivanje se ne desava, nagruva pritisak... Sad razmisli koga juris tj koju bolest
Neshar
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Sep 27, 2008 3:38 pm

Post od Neshar »

potpuno si u pravu, mislim hipohondar sam pravi i panicar.... tako vec i par meseci koliko mi ovo traje i guram, uveravam sebe da mi je to vise moja uobrazilja ali toliko me i to iscrpljuje da je strasno...

po rezultatima krvi i hormona stitne i pregledu endokrinologa imam hipertireozu, to mi je i dijagnostikovano.... ali me unistava moja preokupiranost bolescu i to mi jos vise pogorsava stanje, taj neki neprestani konstatan strah i napetost...
liqsxa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jan 11, 2009 8:16 pm

Post od liqsxa »

cao ja sam pila propanol nekad mi pomogne nekad ne ,sad pijem verapamil od 80 mg ne svaki dan samo kad krene lupanja srca nisam nesto zadovoljna sa ovim lekom dugo mu treba da deluje il ja umislim to .kakav je verepamil lek dal se i on daje za tahikardije ,po tvom misljenju koji lek je naj za ove moje tahikardije koje znaju da traju i po par sati meni treba da nadju lek koji deluje da mi smiri ta lupanja .
gilbert
Stalni član
Stalni  član

Post od gilbert »

concor cor
Korisnikov avatar
tanja68
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 18, 2008 5:05 pm

Post od tanja68 »

Meni nesto ovde nije jasno kako se to verapamil pije po potrebi. Ja imam takihardije vec nekih 12 godina i svo ovo vreme pijem verapamil 40mg ujutru i 40 mg uvece. Jedino sto pijem po potrebi je ksalol 0,25mg ako me uhvati strah od tih takihardija ali verapamil pijem redovno.
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

Oho, Gilberete, kao si ti "pametan" cudo jedno!

... rekoh vam da su dosli neki tupavi likovi polako sire svoju zarazu..... eno ih na mnogim podforumima... bljak, odo` ja....

A tema je kanda zaboravljena.
Poslednja izmena od danka u Sre Jan 14, 2009 7:03 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
gilbert
Stalni član
Stalni  član

Post od gilbert »

Ovaj forum je izvor zaraze kojom se hrane hipohondre....
danka
Stalni član
Stalni član

Post od danka »

Gilbert, ovo sto gore napisah je bio moj komentar na tvoju recenicu da "smrt naglo prekida svaku terapiju" ali pogresno ovde to napisah...... a ono za tupave likove se ne odnosi na tebe vec na neke zenske alapace....

.... ne znam gde ode moje staro drustvo, hmmm....

Sto se varapamila tice, kada sam ga ja pila, pila sam ga redovno.... mada on nema veze sa betablokatorima jer je on antagonist kalcijuma...

pozdrav
gilbert
Stalni član
Stalni  član

Post od gilbert »

dobro bicu optimista, Smrt leci sve bolesti... tako je bolje... :D
Za dosadne sinusne tahikardije obicno ima jednostavnog leka u vidu betablokera... da su opasne nisu, kratkorocno, dugorocno ako neko ima puls 100 u proseku preko 5 godina moze da dobije heart failure tako da je pozeljno sanirati ih... tahikardije po mom iskustvu koje se dese polako i odlutaju do 150 recimo pa stoje tako pa se posle polako vrate su ili stitna zlezda ili pad secera ili anksioznost mada moze da bude bilo sta.... ko ima anksioznost najbolje je da jede cesce po malo tako da mu nikada ne pada secer jer ako malo krene da pada anskioznost cepne samo tako..
naravnoucenije je treba nauciti da kontrolisete svoje telo a ne da budete rob njega
danka
Stalni član
Stalni član

Post od danka »

Da se nadovezem:
-kod anxioznosti nikada ne treba biti dugo gladan, dugo sam i dugo ljut!

... i svakako da tahikardiju treba drzati pod kontrolom i zbog kvaliteta zivota a i zbog cuvanja samog srca,
poz
liqsxa
Novi član
Novi član

kardijolog

Post od liqsxa »

znam za propanol i ja sam ga pilal al mi nije smirvao lupanje srca ,ja sad pijem verapamil od 80 mg i brozepan 1,5 mg 3 puta kad imam lupanje ne svaki dan,recimi za verapamil kakav je on lek jel on spada u grupu ko i propanol .kazimi jel mi ni ovaj lek nesto ne pomaze po tvom misljenju koji lek je dobar pa makar ceo zivot pila samo da prestane strah i ta lupanja naravno uzelabi lek samo uz mog lekara ako bi se slozijo stim mozes samo dami kazes koji su naj bolji lek za lupanje srca i psihu moju koju imam od smrti,idem utorak vadim krv i hormone meri pritisak 140/85 al puls mi je 110 sad sam bas mirna a eto osecam nemir u mene ko dame tera da poludim recimi molim te kako si ti pobedijo sve to ,imasli neku caku kad zalupa da smiris to brzo pozdrav :-? eiena :evil: znam da smrt prekida svu terapiju al mi nismo jos u opasnos ti :cry: moramo se boriti :x
liqsxa
Novi član
Novi član

dali se leci tahikardija i kako

Post od liqsxa »

znam ja sam pila propanol pre porodjaja nije mi nesto pomagao ,sad pijem verapamil od 80 mg samo kad imam lupanje srca sa brozepanom 1,5 mg i nesto nisam zadovoljna .recimi dal verapamil pada u grupu propanola i kakav je lek meni nepomaze recimi koji lek je dobar za moje aritmije koje idu i do 180 puls,meni treba neki dobar lek pa makar pila ceo zivot jel meni svaki dan je ovako pritisak 140/85 a puls 110 mirna sam sad nemam lupanje jako al mi ovo smeta osecam neugodnos malaksavost a i strah recimi koji lek da trazim od mog lekara za lupanje srca i za paniku koju imam od smrti recimi malo vise kako si ti uspeo o tome i dal ima neka caka kako odma smirit ta lupanja.cao elena
danka
Stalni član
Stalni član

Post od danka »

Elena, ako treba ti promeni lekara.
Kada srce pocne iznenada da lupa u vidu napada (pa se uplasimo zbog toga), moze pomoci kada se udahne vazduh i zadrzi disanje - bas onako kako radimo kada pokusavamo da prestanemo sa stucanjem.

A ako je lupanje uzrokovano strahom, tada treba sasvim izdahnuti i disati stomakom i to polako (narocitu paznju treba obratiti da se sasvim izdahne) i tako jedno par min.
Takodje bi bilo dobro da imas neke parole tj recenice koje ces tada u sebi ponavljati, ali one moraju biti pozitivne (znaci, ne pomisljati "sta ce sada biti" nego "bice bolje" ili "to prolazi" i sl).

Ali, tebi je itekako potreban lek koji ce ti pomoci, mada ni jedan lek nije svemoguc.
Ako sama ne uspes, par razgovora sa psihologom ili psihijatrom (ali da je dobar) mogu ti dati smernice kako dalje sa tim da se boris.

Licno bih ti savetovala da (kada dobijes lek, kada osmislis svoje recenice, tj svoje ponasanje) da se tada nekako predas i prosto da se ne fasciniras svim tim - ovo ti govorim iz licnog iskustva jer sam slicno imala i ja posle porodjaja, a sin mi sada ima preko 35 godina, pa ti vidi kol`ko imam iskustva sa svim tim.

Ceo zivot treba da ti bude zdrav: i da smenjujes rad, zabavu i odmor.
I da se setas i da uzimas odredjene vitamine, obicno B komplex (neka dobra mineralna voda sa visokim % Magnezijuma ce ti goditi), ishrana treba da je lagana i kvalitetna...... takodje bi bilo dobro da savladas neku od tehnika opustanja (ja sam savladala Autogeni trening, iz knjiga, mozda ima sada nesto jos bolje).
U svakom slucaju, treba da se lecis, ali nemas razloga za brigu.
pozdrav,
danka
liqsxa
Novi član
Novi član

kako se keci tahikardija

Post od liqsxa »

zdravo i hvala ti danka na lep savet gledacu da te poslusam to jest trudicu se ako ne zbog mene oda zbog moje dece .da te pitam treba da se javim kardijologu koji se bavi elektrofiziologu ,mozes dami kazete sta radi taj lekar koji pregled radi dal je nesto opasno oko tih pregleda hvala ti basam se uplasila nikad nisam bila niti znam sta radi i kako leci :( elena
Odgovori