Kornografija

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Y-elena
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 2:00 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Kornografija

Post od Y-elena »

Interesuje me sta uopste znaci kornografija? Da li je to opasna procedura? Moj otac ide sad u petak na to snimanje, i ja sam se bas nesto uplasila. Moze li neko da mi objasni o cemu se radi? Hvala unapred!!
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

invazivna (narusava integritet organizma) dijagnosticka metoda kojom se kroz krvni sud iz prepone ili ruke kateterom dolazi do srca, ispusta se radioaktivni jodni kontrast i na principu rentgenskog zracenja snima srce.
na ovaj nacin se dobijaju najprecizniji podaci o tome da li su arterije koje ishranjuju srce zapusene ili nisum ako jesu da li je zapusenje znacajno ili nije, ako jeste da li je moguce ugraditi stent (naprava, "cevcica", koja omogucava protok krvi kroz do tada zapuseni sud) ili je neizbezna operacija (aorto-koronarni bypass).
intervencija zahteva pripremu odredjenim lekovima, radi se u lokalnoj anesteziji, nakon nje pacijent miruje 24h.
rizik postoji, ali se u nasim ustanovama nalazi u okviru svetskih procenata. za svakog pacijenta koji se nalazi na stolu sale za koronarografiju dezura ekipa kardiohirurga za slucaj najtezih komplikacija (koje se najredje desavaju).
Y-elena
Novi član
Novi član

Post od Y-elena »

Cak sam i naziv pogresila :D

Hvala puno. Nije mi svejedno, ipak je to srce. Puno hvala na odgovoru!!!
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

da, lapsus. jodni kontrast je nepropustan za X-zrake ali nije radioaktivan.
Y-elena
Novi član
Novi član

Post od Y-elena »

Hvala svima na informacijama.
Samo da kazem da koronarografija nije ni radjena i da je covek vracen i izbacen iz bolnice, bukvalno sa stola spreman za operaciju, samo zato sto nije imao uput.
Nekoliko dana posle toga zbog jakih bolova i gusenja hitna pomoc ga je odvezla u drugu bolnicu, Radon.
U svakom slucaju svima vama puno hvala!!!!!!
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

koronarografija je procedura koja fond za zdr. osiguranje kosta nekoliko hiljada evra. ukoliko je nalaz na koronarografiji pozitivan i potrebno je da se ugradi stent cena se znacajno povecava (za narednih nekoliko hiljada evra). eventualne najteze komplikacije (koje se veoma retko desavaju) i iziskuju intervenciju vaskularnog hirurga ili kardiohirurga takodje povecavaju cenu (u hiljadama evra). samo prisustvo spremnih hirurskih ekipa koje moraju svojim dezurstvom pokrivati svakog pacijenta koji se nalazi na stolu za invazivnu dijagnostiku kosta.
dakle, na ovako ozbiljnu proceduru, koja se uz to i zakazuje oko pola godine unapred ne moze se doci ("samo") bez uputa !!!
svaki doktor koji bi intervenciju radio izlaze se opasnosti da bude opravdano optuzen da je "uzeo pare" i primoran da troskove lecenja sam snosi!
Y-elena
Novi član
Novi član

Post od Y-elena »

Ne zelim da idem u off ali moram da odgovorim.
Napisala sam "samo uput" jer bi ga doktori i onako dobili za 2 sata. Razumem ja da sve to kosta, ali u pitanju su ljudski zivoti. Bas zato sto se zakazuje za 6 meseci.
Stvarno ne bih da ulazim u neku raspravu, i stojim iza toga da nisu svi doktori isti, ali ovo sto se ovde desilo je sramota.A i za te hiljade evra bih imala sto sta da kazem ali ovo nije mesto za to.
Postavila sam pitanje i dobila objasnjenje, a to je i svrha ovog foruma.
Pozdrav!!!!!
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Postupak jeste za zgrazavanje :o Ali zasto vas to cudi? Jesu li svi pravnici, ekonomisti, trgovci, vodoinstalateri, elektricari, automehanicari........isti? I lekari su ljudi, sa svim svojim vrlinama i manama...od konkretnog slucaja do konkretnog slucaja.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
zaklina.b
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 19, 2009 3:06 pm

Post od zaklina.b »

jel mi moze neko objasniti ako zna i ima dobru volju,kakve mogu biti lose posledice kornografije?
mom partneru vec odavno savetuju doktori da je u sledecih 6 meseci neophodno da uradi kornografiju,ali on se jos uvek oseca zdrav da bi mogao jos koju godinu da prolongira.
o kornografiji znam samo najosnovnije,ali nisam nikako uspela da se informisem zasto je dobro uraditi kornografiju a zasto ne? koje su prednosti a koji nedostaci tog poduhvata?
I gde je najbolje uraditi?U Hrvatskoj,Sloveniji ili kod nas? makar ukratko.
pozdrav svima!
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

dobre strane: apsolutno precizan uvid u stanje krvnih sudova, i prema tome najispravnija odluka o daljem lecenju! u toku cekanja moze doci do infarkta, sto ce prouzrokovati odumiranje dela srcanog misica.
komplikacije: povreda krvnih sudova u toku intervencije -veoma retko se desava, za svakog pacijenta koji "legne" na sto sale za kateterizaciju dezura ekipa vaskularnih hirurga. na dijagnostickoj koronarografiji u poslednjih 10 god sigurno, u beogradu niko nije umro!
netolerisanje jodnog kontrasta-hladnoca, drhtavice... nisu razlog da se odustane od procedure.

na koronarografiju ide pacijent koji ima pogorsanje angine (cesci bolovi, javljanje bolova i u miru), i(li) pozitivan test opterecenja!

kbc dedinje i kcs su ispred drugih centara (iz bivsih republika)
zaklina.b
Novi član
Novi član

Post od zaklina.b »

Hvala puno,narocito na azurnosti Vaseg odgovora.

:D
Instrumentar
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 08, 2008 9:35 am

Post od Instrumentar »

Moguce komplikacije su ICV,TIA,ventrikularna fibrilacija.Ima i drugih ali to su najcesce.Ove komplikacije nisu nikako bezazlene.Nazalost ima odredjeni postotak o umirucim pacijentima za vrijeme koronarografije.Desava se ceka i to,ali dobra je strana da je to jako jako jako rijetko.Ja koronarografiju prepporucujem u svakom slucaju jer je to jedna jako dobra i kvalitetna metoda dijagnostike.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

Ja koronarografiju prepporucujem u svakom slucaju
ne moze se ovako formulisati! postoji spisak indikacija, ima ih 14, ko ide na koronarografiju. nema smisla ovde ih prepisivati, dakle, jos jednom cu rezimirati-na koronarografiju treba da se posalju koronarni bolesnici koji imaju klinicki evidentno pogorsanje koronarne bolesti, i pozitivan test opterecenja. samo u slucaju zanimanja kojima se bave pacijenti koji bi mogli da ugroze zivote drugih (piloti, masinovodje, itd) na koronarografiju se ide odmah, preskacuci test opterecenja.
trend slanja na koronarografiju svakog pacijenta sa bolom u grudima, a koji se vidja kod ne malog broja kardiologa, na nasim prostorima nije u skladu sa preporukama, (pre)skup je za krhke zdravstvene sisteme finansiranja bivsih republika, itd..
Instrumentar
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 08, 2008 9:35 am

Post od Instrumentar »

btw moja preporuka se odnosila na to ukoliko pacijent ima indikacije za koronarografiju i upucen je na tu medicinsku proceduru, "moj" savjet i prijedlog je da pristane.nemojmo vadit iz konetksta ono sta nam odgovara da komentarisemo da bi pokazali ne znam ni ja sta vec.pacijente je bitno ohrabrit i podrzat!!!U krajnjem slucaju mi smo tu radi njih.
zaklina.b
Novi član
Novi član

Post od zaklina.b »

Sta znaci to "ICV,TIA,ventrikularna fibrilacija"? Ako mozete objasniti recima nas obicnih smrtnika;)
Da li se posle toga zivot pacijenta vidno menja? Ovde mislim na navike koje ranije primenjivao?Posao,ishrana,fizicki napor?

Unapred zahvalna
Odgovori