Kornografija

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Instrumentar
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 08, 2008 9:35 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Instrumentar »

Icv to je mozdani udar,Tia je takodje mozdani udar samo sto je trenutnog i prolaznog karaktera,a ventrikularna fibrilacija je jedan nepravilan ritam rada srca koji moze da se desi a i nemora i tada se pristupa defibrilaciji,da kazem narodnim rijecnikom defibrilacija je vracanje u normani sinus ritam.
zaklina.b
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 19, 2009 3:06 pm

Post od zaklina.b »

jel to sad znaci da korenografiju ne treba raditi do onog trenutka kad postane neophodno da se uradi,ili je savet da se to sto pre uradi?
gilbert
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 02, 2008 6:55 pm

Post od gilbert »

Posle ventrikularne fibrilacije van bolnice i ako pacijent nema ICD sledi asistola i to je kraj zivota.. ono sto si verovatno mislio je atrijalna fibrilacija koja znaci da pretkomore leprsaju i tu se pravi najvise trombova koji mogu da se otkace i odu na mozak... preporuka za to je ablacija koja je uspesna reda 60-70% kod nas da bi se eliminisala fibrilacija i potreba za uzimanjem heparina ili cega vec protiv nastanka trombova... atrijalna fibrilacija ako nije konstantna moze da se prevede u sinusni ritam lekovima i kardioverzijom ( shok manje energije ) da se pacijent vrati u sinusni ritam
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

zaklina.b,
racunajte kao da posle mog odgovora niko nije nista pisao ovde i savetujte prijatelja da ide na koronarografiju ako je njegov kardiolog koji ga prati tako preporucio.
komplikacije koje se ovde pominju su veoma retke.
gilbert
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 02, 2008 6:55 pm

Post od gilbert »

preporuka za KCS.. video sam par komada kako ih izvode i toliko je rutinski i bezbolno da prosto izgleda kao da stancuju pacijente... i naravno sve pohvale za lekare koji rade u kcs u sali za kateterizacu...
Postupak izgleda neverovatno jednostavno a doktori koji tamo rade su ih obavili na hiljade tako da kad bi se biralo da li bi pre iso na operaciju korena zuba ili kateterizaciju odgovor bi bio drugo... rizik koji nosi ne moze da se poredi sa informacijama koje se dobiju postupkom...
u svakom slucaju u mentalitetu srba je da je manje opasno umreti od infarkta nego leci na sto kod lekara... ali bolje sto u sali za kateterizaciju nego sali za patologiju... jednostavno tu nema sta da se razmislja...

jednom dok sam bio tamo, pricao sam sa bakom kojoj vec cetvrti put rade balon dilataciju i koja se zali kako ima bolove, pa dodje ovde i posle joj bude dobro... to nije hrabrost, to je razum
zaklina.b
Novi član
Novi član

Post od zaklina.b »

Hvala svima puno,zaista ste mi puno pomogli da se malo bolje upoznam o toj metodi lecenja.
Zaista nisam imala predstavu da li da podrzim svog dragog ili ne u tome,narocito sto je on jako neodlucan i jako oprezan po tom pitanju.
Jos jednom vam se srdacno zahvaljujem.
Instrumentar
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 08, 2008 9:35 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Instrumentar »

postupak je skroz bezbolan.izvodi se lokalnom anestezijom u predjelu desne femoralne arterije.dragi ce vam svo vrijeme potpuno svjestan.tako da sto se tice toga neka je ohrabren.kompikacije koje sam ja spominjao kazem opet rijetko se desavaju ali to su najcesce sa kojima se barem mi susrecemo i atrijalna fibrilacija naravno.uradili smo dosad ko zna koliko koronarografija,stentova,pacemakera sto privremenih sto trajnih,ablacija i cega sve ne.ljekari koji izvode sve ove procedure su svugdje jako strucni kardiolozi.tako da vjerujem da ce vas muz biti u dobrim rukama.
zaklina.b
Novi član
Novi član

Re: Kornografija

Post od zaklina.b »

jel zna neko da mi kaze koliko kosta koronArografija i gde moze da se uradi bez osiguranja na licni zahtev?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

NE POMISLJAJTE NA TO!
u drzavnoj ustanovi, ako bi se (sto se veoma, veoma retko desava) dogodila neka od najtezih komplikacija, biste za nekoliko minuta bili na kardiohirurskom, ili stolu vaskularnog hirurga! kod privatnika, o tome nema govora...
lista cekanja sada traje oko 1,5 meseci, sto je manje nego u npr. velikoj britaniji
zaklina.b
Novi član
Novi član

Post od zaklina.b »

pa mislila sam na drzavne ustanove,kao npr.VMA,ali me zanima jel moze jos negde i koliko kosta operacija.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

koronarografija nije operacija! izvodi se u lokalnoj anesteziji, traje oko 15-tak minuta (nakon toga se miruje 24h).
izvodi se u klinickom centru srbije, kbc dedinje, kbc zvezdara, kbc bezanijska kosa - ekonomska cena varira od ustanove do ustanove, ali je negde oko 5.000 evra okvirno.
zaklina.b
Novi član
Novi član

Post od zaklina.b »

meni su na vma rekli da je oko 50.000 dinara!?!
zvala sam danas da pitam,a klinicki centar nisam ceo bozji dan mogla da dobijem...zvoni li zvoni.....
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

u cemu je kod vas problem da sacekate 1,5 mesec ???
da je pacijent vitalno ugrozen-bio bi hospitalizovan u koronarnu jedinicu odakle bi mu odmah bila uradjena procedura! posto se ne radi o hitnom slucaju, jedina preostala opcija je da se plati puna ekonomska cena!
zaklina.b
Novi član
Novi član

Post od zaklina.b »

ne pitam ja za dzabe koliko je,jer pacijent nema ni zdravstveno osigurannje a ni knjizicu! Ako je koronarografija 5 hiljada evra,ne znam zasto su mi rekli da je na vma 50 hiljada dinara.Malo ste me zbunili.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

za vma ne znam, ovo je bila cena iz klinickog, i sa dedinja koju sam ja cuo poslednji put pre oko 5 meseci. medjutim, pacijenti koji sami placaju su izuzetno retki! dalje, ako bi se nasao neki nalaz - implantacija stenta kada se ekonomski placa je oko hiljadu evra za metalni i vise za stent sa lekom. moj predlog bi onda bio da osoba 7 dana pre intervencije uzima plavix 1x 75mg da se ne bi ponovo placala intervencija ako nesto treba da se radi, ako ne treba opasnost od leka nije velika.
druga varijanta, koja bi zapravo bila prva je da se vidi da osoba sebi uplati doprinose po onom osnovu koji placaju svi koji nemaju ni jedan drugi osnov, i iznosi oko 1500 din mesecno, dakle polugodisnji iznos je svakako manji od iznosa intervencije
Odgovori