koksaki

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

sanjabebaalex
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 15, 2011 8:28 pm

koksaki

Post od sanjabebaalex »

Imam koksaki virus i blago povisenu temperaturu. U serumu mi je>CB3:1:128 i CB4:1:128. Na srcanoj maramici su mi nadjena tri mala oziljka ali nisu ustanovili miokarditis. Srcani misic je takodje ocuvan. Mene buni sto imam povremene VES i sto sam za terapiju dobila pp.PROPAFEN. Inace sam se bavila sportom i interesuje me da li smem i dalje. Pored mnogih pregleda i vitaminskih terapija nisam uspela da ga se oslobodim. Interesuje me misljenje i drugih koji su imali ili imaju isto iskustvo.Unapred hvala!
uliks1978
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:39 am

Re: koksaki

Post od uliks1978 »

Sportom ne smete da se bavite dok se ne rešite virusa.Ekstrasistiole koje pominjete,ukoliko su sporadične ne predstavljaju nikakav problem.Budite strpljivi i nemojte da požurujete sebe.
P.S Ukoliko imate kompletan kardiološki nalaz,mogli biste da ga postavite,kako bi neke stvari bile jasnije.
klinja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 18, 2013 6:16 pm

Post od klinja »

zdravo!

za koksaki virus sam se zainteresovao skoro jer sam upoznao jednog momka koji mi se jako svidja :) ali on ima taj virus, pa me interesuje da li on moze da predje na mene na sledece nacine:

-Ljubljenjem? jer sam cuo da se nalazi u zdrelu pa mi je nekako logicno da ga ima i u pljuvacki
-Oralnim sexom? jer se prenosi fekalijama pa je logicno da kad ga zadovoljavam na polnom organu ima mozda mokrace u kojoj postoji virus
-Analnim sexom? ja sam pasivan

i uopste postoji li sansa da me na bilo koji nacin zarazi? hvala unaprijed?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

koksaki virus je virus iz grupe enterovirusa, i kod najveceg broja ljudi koji su njime zarazeni prodje kao laksa crevna infekcija, koja traje nekoliko dana (prolivi, bolovi u stomaku).
kod manjeg broja ljudi, virus slomi odbranu organizma i stigne i do srca.
nakon sto je zavrsila lecenje, osoba nije infektivna.
za pasivan homoseksualni odnos KONDOMI SU NEOPHODNI, i zbog HIV-a, iz zbog ostalih polno prenosivih bolesti, i zbog kolonizacije uretre florom iz debelog creva koja se tesko leci.
klinja
Novi član
Novi član

Post od klinja »

Hvala punooo na odgovoru!

znaci mogu da budem sa njim i da se ne zarazim?!

btw mogu li ja da znam sa kim govorim da li sa pravim lekarom ili nekim ko se samo tako predstavlja :)
klinja
Novi član
Novi član

Post od klinja »

cak ni fekalijama ne moze da se prenese?

tj kako su ga dobile osobe koje su zarazene vec?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

one su ga dobile kao fekalnu infekciju, ali virus je izlecen, tj. eliminisan.
klinja
Novi član
Novi član

Post od klinja »

meni sad nista nije jasno...

na wikipediiji pise da virus ostaje u organizmu zauvijek i da se ne moze eliminisati i da se prenosi fekoralno sto bi znacilo da kad jednom osoba ima ovaj virus moze u svakom momentu preneti ovaj virus drugoj osobi...

ja se izvinjavam sto sam naporan ali eto bio bih vam zahvalan na strpljenju... ljubav je u pitanju :)
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

ne, ne - to nije tacan podatak.
virus koksakija se eliminise iz organizma nakon dve, tri nedelje, najcesce.
lecenje traje duze jer se celije oporavljaju od boravka virusa.
klinja
Novi član
Novi član

Post od klinja »

sto ljudi sto razlicitih odgovora iako bih voleo da ste u pravu ipak imam sumnju :(

hvala vam u svakom slucaju
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

wikipedia nije relevantan izvor...
potrazite na netu strucne sajtove
klinja
Novi član
Novi član

Post od klinja »

neka preporuka ja sam se opucio trazeci ali nista :(
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

klinja
Novi član
Novi član

Post od klinja »

ovde pise
There is no cure for coxsackievirus, but less severe symptoms may be treated with over-the-counter medication, adequate hydration and bed rest.

sto znacii da se virus ne leci nego da se samo ublazavaju simptomi tj virus ostaje O_o

iako je naizgled prosao a dalje u tekstu pise da se prenosi prljavm rukam hranom itd
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

ne :)
"no cure" u ovom smislu znaci da ne postoje medikamenti, tj. antivirusni lekovi protiv koksaki virusa
Odgovori