AV blok srca - molim za ozbiljan savet
AV blok srca - molim za ozbiljan savet
Šta je to AV blok i kako se on manifestuje?
Naime, skoro sam bio na pregledu kod kardiologa koji mi je postavio upravo ovu dijagnozu. Zbog toga sam odbijen na pregledima za sportskog padobranca. Zanima me da li i kakve smetnje mogu imati sa srcem kada je u pitanju padobranstvo, ali i bilo koja druga fizička aktivnost, s obzirom da se dosta aktivno bavim sportom (borilački, atletika)?
Na koji način dolazi do stvaranja tog AV bloka, tj. da li je to genetski ili nastaje zbog određenih faktora i kojih?
Ponekad mi se dešava da mi se ukoči vrat i to obično leva strana (mada nije pravilo) i da ta ukočenost ide otprilike od ispod leve plećke pa preko ključne kosti, tj. trapezijusa, na vrat sve do iznad levog uveta. To se uvek dešava kada sam izložen promaji, pogotovo posle tuširanja. Na denoj strani ukočenost se obično zadržava samo na vratu. Zanima me da li ovo ima neke veze sa pomenutim AV blokom?
Da li se AV blok može eliminisati i na koji način (lekovima, terapijom i sl.)?
Unapred hvala na odgovoru!
Naime, skoro sam bio na pregledu kod kardiologa koji mi je postavio upravo ovu dijagnozu. Zbog toga sam odbijen na pregledima za sportskog padobranca. Zanima me da li i kakve smetnje mogu imati sa srcem kada je u pitanju padobranstvo, ali i bilo koja druga fizička aktivnost, s obzirom da se dosta aktivno bavim sportom (borilački, atletika)?
Na koji način dolazi do stvaranja tog AV bloka, tj. da li je to genetski ili nastaje zbog određenih faktora i kojih?
Ponekad mi se dešava da mi se ukoči vrat i to obično leva strana (mada nije pravilo) i da ta ukočenost ide otprilike od ispod leve plećke pa preko ključne kosti, tj. trapezijusa, na vrat sve do iznad levog uveta. To se uvek dešava kada sam izložen promaji, pogotovo posle tuširanja. Na denoj strani ukočenost se obično zadržava samo na vratu. Zanima me da li ovo ima neke veze sa pomenutim AV blokom?
Da li se AV blok može eliminisati i na koji način (lekovima, terapijom i sl.)?
Unapred hvala na odgovoru!
ja imam taj AV blok prvog i drugog stepena kao posledicu virusa.zbog toga uzimam vitamine ali ako nije virus u pitanju najbolje je da ti lekar prepise terapij u to dobar kardiolog jer mi koji imamo problem sa tim AV cvorom ne smemo da pijemo neke lekove kojeneki uzimaju(meni su rekli da ne pijem propranolol koji mi je prvenstveno bio prepisan).ovo je totalno nestrucno misljenje ves govorim o svom iskustvu a moj ti je savet dobar kardiolog. 

-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Blok u sporvodjenju impulsa kor pretkomorsko-komorski cvor (atrioventrikularni cvor) je poremecaj koji nastaje uglavnom usled atrerioskleroze, miokarditisa itd - uglavnom neizleciv... Ovaj poremecaj ima tri stepena - 1. stepen kada postoji samo malo usporavanje u provodjenju, koje se i ne oseca u fizickim aktivnostima, 2. stepen kada postsji povremena potpuna blokada spovodjenja impulsa iz pretkomora u komoru - pa izostaje kontrakcija komora - sto se oseca kao preskok, i 3. stepen kada je rad komora i pretkomora potpuno razdvojen, jer impuls is pretkomora uopste ne moze da prodje kroz AV cvor. Tada komore rade same od sebe, imaju svoje pejsmejkere koji su spori i tada se oseca stalni spori rad srca i (povremeno) preskoci. Blok prvog stepena nije kontraindikacija za bavljenje sportom. Kod sporosti usled bloka 1. stepena dajemo ponekad Aloprol...
Pozdrav.
Pozdrav.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
AV blok moze da progredira, ali to ne zavisi od napora, koliko od toga da li cete podleci nekoj virusnoj tezoj infekciji, ili cete previse uvecati srce (hipertrofija pomalo "rasteze" puteve kojima se prenose impulsi, pa se moze javiti bradikardija - kao kod vrhunskih sportista - koja u kombinaciji sa AV blokom moze da bude neprijatna).
bavite se sportom, ali pre toga uradite odgovarajuce testove opterecenja (do supramaksimalnog), i to kod nekog specijaliste sportske medicine.
bavite se sportom, ali pre toga uradite odgovarajuce testove opterecenja (do supramaksimalnog), i to kod nekog specijaliste sportske medicine.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
Jedan od kardiologa me uputio na test ergometrije i holter EKG. Da li iz rezultata sa ovih pregleda može da se vidi ponašanje srca pri ekstremnim naporima? Koliko je potrebno da se nosi aparat za holter da bi rezultati bili validni?
Zanima me koje smetnje mogu imati pri skakanju padobranom ili pri ronjenju, tj. da li nagla promena pritiska okoline, kao kod ovih sportova, može da ima uticaja na moje zdravlje, u kontekstu pomenutog AV bloka, naravno?
Da li infekcija virusom gripa može imati uticaja na AV blok?
Pozdrav!
Zanima me koje smetnje mogu imati pri skakanju padobranom ili pri ronjenju, tj. da li nagla promena pritiska okoline, kao kod ovih sportova, može da ima uticaja na moje zdravlje, u kontekstu pomenutog AV bloka, naravno?
Da li infekcija virusom gripa može imati uticaja na AV blok?
Pozdrav!
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Jan 13, 2007 9:56 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
I mene zanimaju odgovori na ova pitanja jer sam imao i koksaki i av blok i jako neprijatnu aritmiju tokom treninga.
Aktivno se bavim rukometom 10ak godina i ovih dana zavrshavam preglede kako bih znao da li cu da nastavim ili ne. ECG u miru - negativni T talasi u d2 d3 i d5 (ko se ne varam, jer ovo pishem po secanju), kardiolozi smatraju da je uzrok priraslica. Ultrazvuk regularan iskljucena ishemija miokarda, blago povijanje mitralnog zaliska koji nema tendenciju da prolabira - kontrolisati godishnje.
Nadam se da mi nece zabraniti da se bavim fizickom aktivnoshcu, zato shto je to verovatno jedina stvar koju volim u zivotu pored jedne Bojane
Aktivno se bavim rukometom 10ak godina i ovih dana zavrshavam preglede kako bih znao da li cu da nastavim ili ne. ECG u miru - negativni T talasi u d2 d3 i d5 (ko se ne varam, jer ovo pishem po secanju), kardiolozi smatraju da je uzrok priraslica. Ultrazvuk regularan iskljucena ishemija miokarda, blago povijanje mitralnog zaliska koji nema tendenciju da prolabira - kontrolisati godishnje.
Nadam se da mi nece zabraniti da se bavim fizickom aktivnoshcu, zato shto je to verovatno jedina stvar koju volim u zivotu pored jedne Bojane

-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Jan 13, 2007 9:56 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
standardni testovi su na bicikl ergometru ili na tredmil ltraci, u prvom slucaju vozish bicikl a u drugom trcish na traci, u oba slucaja prikljucene su ti ECG elektrode preko kojih se prati odgovor srcanog mishica na rad. Opterecenje se progresivno povecava i na taj nacin se podize frekvenca srca, kada dodje do takozvanog platoa (pri daljem povecavanju opterecenja nema povecanja srcanje frevence) takav rad moze da traje svega nekoliko sekundi, kada dolazi do "otkaza"
mislim da sam bio dovoljno jasan
mislim da sam bio dovoljno jasan

av-blok
I mojoj suprugi su otkrili av-blok prvog stepena,mora na opraciju,uradila je uho srca i ima minimalni prolaps,kardiolog je dao dozvolu,radi se o laparaskopiji,ali da li je to opasno!Uradila je i reuma testove,sve je ok,pa sta je uzrok nastanka!jako sam uplasen,jer sve se desilo u kratkom vremenu!hvala sto ste me saslusali! :