Imam 41 godinu, muskarac.Aritmiju sam prvi put osetio negde na pocetku 2014 godine. Stalno sam imao neko treperenje u grudima, ali nisam obracao paznju. Onda na rutinskoj kontroli kod mog maticnog lekara na EKG-u su uhvaceni ekstrasistole u vidu bigeminije (svaki drugi otlucaj srca). Otisao sam kod internista i stavio me na 24 casovni EKG holter, koji je pokazao 24 000 (dvadeset i cetiri hiljada) VESa. Stavio me na amiodaronu i kako mi je srce bilo zdravo, rekao mi je da je sve na nervnoj bazi. Posle dva meseca opet EKG holter i rezultat je bio 11000 VESa. Bio sam kod 4 internista, 2 kardioologa i svi su mi rekli da nije nista strasno i da ce se sami povuci. Zadnji od nih mi je dao neke anti depresive i skinuo me sa amiodarona. Tako sam prosao celo leto (HIGH od paroksetina), a onda dodze jesen i resio da se proverim dokle sam stigo sa ekstrasistolima. Stavio EKG holter i opet shok, 36000 (tredeset i sest HILJADA ekstrasistola). Resio da spas trazim u najbolju privatniu kardio kliniku kod nas (Makedonija), a doktor mi je dijagnosticirao kardiomiopatiju ( prosirena leva komora), koja na pocetku moje price je bila normalna. Dao mi je terapiju i rekao mi je da kad se smiri srce da ce da mi radi koronografiju. Malo cackao po internetu i nasao sam da se kardiomiopatija moze dobiti od ekstrasistola. Bio sam na drug pa na treci lekar i svi su mi rekli da je komora prosirena (60-61mm) Nisam znao sta da radim, pa sam se vratio kod mog internista koji mi je rekao da proverim zeludac. Bio sam na RTG snimanju sa barium-kashom, a nalaz je bio kaskadan zeludac i hijatus hernija (kila zeludca). Rengenolog mi je rekao da mi ta kila pritisce srce i da je to njverovatnije razlog za ekstrasistole. On mi je rekao da dnevnu dozu hrane podelim u 10 obroka i da jedem stojeci a posle 6 satu uvece da ne unosim nista u stomaku. Isto tako mi je rekao da postoi operacija za resavanje hernije, ali da ima sanse da mi stanje bude gore.
Evo proslo je 10 dana od to snimanje i pridrzavam se koliko god mogu na njegov savet. Jedem cesce i po malo, ne veceram i osecam da je broj ekstrasistola znatno manji.
Srce ce mi najverojatno ostati sa prosirenom levom komorom, ali se nadam da nece imati pogorsenja.
Savetujem svakog da napravi ovo RTG snimanje zeludca, jer da sam ja to uradio na vreme srce bi mi bilo zdravo
Izvinite zbog mog srpskog