amiodaron-concor
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Feb 25, 2009 11:46 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
amiodaron-concor
zdravo svima. postao sam clan foruma danas i odmah bih poceo sa pitanjima za drbgd. zbog aritmije mi je moj kardiolog prepisao amiodaron, concor i aspirin protect. interesuje me da li smem da koristim amiodaron zajedno sa concor-om jer u uputstvu za concor pise da se ne smeju koristiti istovremeno. evo vec skoro dva sata lutam po forumu i sve vise mi se dopada. unapred hvala i bio bih vrlo zahvalan odgovoru od bilo kog doktora sa foruma jer sam stvarno u nedoumici sta da radim
o kojoj indikaciji je rec?
bispoprolol je beta - blokator nove generacije koji nema antiaritmijsko dejstvo.
najnovije statisticke metode (tzv. meta-analize) su pokazale da pacijenti nakon prelezanog infarkta miokarda imaju korist od bisoprolola cak i sa amiodaronom, u smislu manje stope smrtnosti.
u nasoj praksi je ovo oprezno prihvaceno.
ukoliko se radi o pacijentu koji nije imao infarkt, tj. o terapiji aritmije, o ovoj kombinaciji lekova nema govora
bispoprolol je beta - blokator nove generacije koji nema antiaritmijsko dejstvo.
najnovije statisticke metode (tzv. meta-analize) su pokazale da pacijenti nakon prelezanog infarkta miokarda imaju korist od bisoprolola cak i sa amiodaronom, u smislu manje stope smrtnosti.
ukoliko se radi o pacijentu koji nije imao infarkt, tj. o terapiji aritmije, o ovoj kombinaciji lekova nema govora
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Jan 08, 2009 10:36 am
iskustvo
drbgd napisao:o kojoj indikaciji je rec?
- iz mog iskustva,imam 36 god i imam aritmiju i pijem amiodaron a posto imam vec ujutro 120 otkucaja pijem i konkor, u poslednje vreme imam povisen pritisak,bol u oba uha i glavobolje,ne znam ni sama sta da radim a doktori nam prekinuli privatnu praksu a dva meseca cekam na red u ambulanti,sta mislite o tome
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Mar 18, 2009 10:50 pm
koliko je moguce da se posle ugradnje stenta javi neka vrsta alergije? ne burna,vec samo crvenilo velicine pakle cigarete, i to na butini gde je vrsena pci, na 15 cm od mesta intervencije? interesuje me da li je to neka vrsta reakcije organizma na stent, ili je neka vrsta iritacije, recimo od zileta koji je koriscen za brijanje?
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Mar 18, 2009 10:50 pm
koliko je moguce da se posle ugradnje stenta javi neka vrsta alergije? ne burna,vec samo crvenilo velicine pakle cigarete, i to na butini gde je vrsena pci, na 15 cm od mesta intervencije? interesuje me da li je to neka vrsta reakcije organizma na stent, ili je neka vrsta iritacije, recimo od zileta koji je koriscen za brijanje?
alergija na stent nije zabelezena, jer se stent pravi od plemenitog metala, a novija generacija ima i malu kolicinu citostatika koji se oslobadja i (izmedju ostalog) stiti i od neprihvatanja okolnog epitela.
moguca alergija je na jodni kontrast, ali njeni efekti su sistemski. takodje pored alergije, moguce su reakcije nuspojave na jod (drhtavice, itd)
lokalno, ako je u pitanju samo crvenilo - moguce da se radi o ostacima joda kojim se ispira mesto punkcije. dalje, to je verovatno hematom - punktira se veliki krvni sud!
ako nema nikakvog bola, otoka, itd. nego samo crvenilo - nije nista ozbiljno
moguca alergija je na jodni kontrast, ali njeni efekti su sistemski. takodje pored alergije, moguce su reakcije nuspojave na jod (drhtavice, itd)
lokalno, ako je u pitanju samo crvenilo - moguce da se radi o ostacima joda kojim se ispira mesto punkcije. dalje, to je verovatno hematom - punktira se veliki krvni sud!
ako nema nikakvog bola, otoka, itd. nego samo crvenilo - nije nista ozbiljno