Velika beba

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Re: Velika beba

Post od isidora »

Dea napisao:Isidora mene su ti komentari dovodili do ludila. Stomak mi je bio ogromantan, toliko da su mi cak radili dvaput test za trudnicki dijabetes, ali nista. A beba mi je bila minijaturna rodila se sa 2850 gr (tri para blizanaca koji su rodjeni u bolnici u isto vreme su svi bili tezi od nje).
Mene je prosto izludjivalo to komentarisanje sto ti kazes ko da sam 100 godina trudna. Ali jednostavno ih ignorisi! To jedino pomaze. Kao i sad kada me pitaju jesam li trudna, a ja im kazem: nisam debela sam. Da vidis kako se postide! I treba, sta guraju nos gde im nije mesto!
Stvarno katastrofa! Danas opet u radnji poznanica "pa, kad treba da se porodis?" Doslo mi da joj kazem "E sta te boli ona stvar?!" :evil: jbt, kako me to nervira!!

Nikad vise u zivotu necu komentarisati tako nesto kad vidim trudnicu! Ima samo da pricam "lepo vreme" "lepa ti frizura" i sl. Kao da joj nije muka od svih, kao i meni... :-?
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm

Post od dolce-vita »

Isidora, jesi li videla, rodjena beba od skoro 6 kg :D :D :D Sta mislis o tome :D Kada mogu da se ocekuju lepe vesti od tebe?
Dajte mi dete od tri godine da od njega napravim coveka!

Slika
isidora
Aktivan član
Aktivan član

Post od isidora »

dolce-vita napisao:Isidora, jesi li videla, rodjena beba od skoro 6 kg :D :D :D Sta mislis o tome :D Kada mogu da se ocekuju lepe vesti od tebe?
Ne staj mi na muku! :(

Sirota zena, 6kg??!! Videla sam i panika me obuzela...

:wink:

Nadam se da su moji doktori u zabludi.
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm

Post od dolce-vita »

Ma, sta ti je, to je bas retkost, citala sma da su sva deca te zena bila krupna.
Dajte mi dete od tri godine da od njega napravim coveka!

Slika
Vanjina mama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 29, 2008 10:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Vanjina mama »

E, ja sam se baš prepala,jer sam mislila da je to Isidora.
Još kad sam pročitala da žena ima već dve devojčice, rekoh: A mi ženu zamlaćujemo sa 4-5 kila, a ona 6!!!!!
kukuuuuuuuu
isidora
Aktivan član
Aktivan član

Post od isidora »

Vanjina mama napisao:E, ja sam se baš prepala,jer sam mislila da je to Isidora.
Još kad sam pročitala da žena ima već dve devojčice, rekoh: A mi ženu zamlaćujemo sa 4-5 kila, a ona 6!!!!!
kukuuuuuuuu
:D :D :D

Joj, ubila sam se od smeha!!!

Daleko bilo, da se pojavimo u novinama! To je kao neka kletva... :-?
Vanjina mama
Aktivan član
Aktivan član

Post od Vanjina mama »

Baš vala, pupupu!
trudnicaNS
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 10, 2008 10:07 am

Post od trudnicaNS »

Evo i ja da se ubacim..

Meni su od 28 nedelje govorili da je beba napredna i da ide 2 nedelje napred po velicini. Sumnjali su i na povisen secer pa sam isla na test opterecenja glukozom. Secer mi je bio malo povisen, pa su me bacili na dijetu.

Pred kraj trudnoce, 4 nedelje pred porodaj dijagnoza: Macrosomia fetalis (krupna beba). Procene o tezini su tada bile 3.6. u 38. nedelji procena tezine 3800.

3 razlicita UZ aparata i 3 velika strucnjaka u Novom Sadu potvrdjuju dijagnozu krupne bebe. 5 dana pred porodjaj procena tezine 4.5kg, a moja karlica uzana. Zakazuju mi carski rez.
Vece pred porodaj na patologiji mere bebu 4.150kg.

Rodila sam zdravo i pravo musko dete, ocene 10/10, 3790g, 51cm!!!!!!!!!!!

Toliko o preciznosti UZ aparata.
ZirafaStefina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 12, 2009 10:14 am

Post od ZirafaStefina »

Ja sam jedna od tih koja je rodila veliku bemburu :)
Na UZV je ocekivana tezina bila,pa oko 3,5 kg,a 10 dana prije termina rodilo se malo magarence sa 4kg 250g,56cm dug.
Prvorotka,velika beba,rodila sam ga za 2 sata i 15 minuta.Imala epiziotomiju.Samo slusala doktora,prodisala svaki bol,i pocela da se napinjem tek kad mi je on to rekao.Iz 2 napona bebac je bio vani.
P.S.Ja bih se uvijek,sem u slucaju neophodnosti,porodila prirodno,bez epidurala.
Boli,istina je,ali ja sam na neki nacin bila srecna u tom bolu,osjecajuci kako malo pile silazi,kako mu ja svom snagom pomazem da se spusti,kako u tim trenucima prestajem da mislim na sebe,i on postaje jedini bitan...
Samo treba biti psihicki pripremljen,i porodjaj je jedno lijepo iskustvo.Bar meni.
Vanjina mama
Aktivan član
Aktivan član

Post od Vanjina mama »

Apsolutno i doslovno tako!!!!
isidora
Aktivan član
Aktivan član

Post od isidora »

ZirafaStefina napisao: P.S.Ja bih se uvijek,sem u slucaju neophodnosti,porodila prirodno,bez epidurala.
Boli,istina je,ali ja sam na neki nacin bila srecna u tom bolu,osjecajuci kako malo pile silazi,kako mu ja svom snagom pomazem da se spusti,kako u tim trenucima prestajem da mislim na sebe,i on postaje jedini bitan...
Samo treba biti psihicki pripremljen,i porodjaj je jedno lijepo iskustvo.Bar meni.
Ne delim Vase misljenje. Meni bol, kao bol nije nikakvo uzviseno iskustvo. Posle rodjenja mojih devojcica (obe sam rodila prirodno, bez epidurala) osecala sam olaksanje i plakala od ljubavi i ganutosti na njihovu savrsenost i bespomocnost, ali nikad, nikad ne bih prosla ponovo kroz bol, osim ukoliko budem morala. :-?

Ne bih ni ostala treci put trudna, da nisam ocekivala da cu se poroditi uz epidural, i samo se iskreno nadam da se nece desiti nesto nepredvidjeno pa da se moram poradjati bez epidurala. A pri tom nisam neka razmazena zenica koja se prenemaze i pada u nesvest kad vidi misa. Vrlo sam svesna i savesna, ali bol je bol...

Hvala, ali neka hvala... :-?
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 11:25 pm

Post od Lily-an »

Apsolutni sam protivnik bola po svaku cenu!Ovo je , ipak, 21.vek!Decenijama unazad se žene po svetu porađaju u epiduralu, u vodi, sa mnooogoo komfora pre i tokom porođaja, i svako silovanje, tipa trpljenja i prihvatanja boli, Ne, ja to ne mogu da prihvatim ni kao žrtvu, niti dovodim u vezu odbacivanje boli sa eventulnom činjenicom da se manje "doživi" momenat dolaska deteta na svet! Mislim da su to potpuno dve različite stvari, da je sve samo stvar mnogogodišnje naše krive indoktorinacije, pa i tradicije ...

Ok, spontani-vaginalni porođaj, ali , bez boli!!!!Tj, sa ublažavanjem iste , ako je već nauka radila na tome!

I nikako ne prihvatam ni priču o porođajnim iskustvima naših predaka, što takođe nije ni približno isto, ni slično, počev od načina našeg života, pa nadalje..do svih globalnih promena.......
ZirafaStefina
Novi član
Novi član

Post od ZirafaStefina »

Svi smo razliciti,pa tako imamo i razlicite stavove,misljenja i dozivljaje istog.
Ja sam sigurna da je priroda najsavrseniji kreator i uredjivach svega sto postoji na ovoj kugli zemaljskoj.
Ako je ona ostavila da se zena poradja kako se poradja,mislim da treba da bude tako,i da se u to ne treba uplitati,sem ako se ne mora.
Naravno,nemam nista protiv epidurala,niti bilo kakvog vida olaksanja porodjajnih bolova(voda,masaza),samo ja smatram da zena treba da dozivi porodjaj sa sve bolom.
To sto mi danas teze podnosimo to sve,znaci da prije trudnoce zena treba da se pripremi,da bude fizicki aktivna,da kroz trudnocu bude aktivna,da vodi racuna kako se hrani,da bude pozitivna prema samom cinu radjanja,a ne da ide linijom manjeg otpora.
Naravno,ako to nije u stanju,i ako joj porodjaj predstavlja strashnu traumu,toliku da ne zeli vise da rodi,onda sam pristalica svega,i epidurala,i carskog reza,samo da se djeca radjaju.
Samo moje misljenje :wink:
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

ZirafaStefina napisao: Ako je ona ostavila da se zena poradja kako se poradja,mislim da treba da bude tako,i da se u to ne treba uplitati,sem ako se ne mora.
Svasta je priroda uredila da izgleda na jedan nacin, pa se mi uplicemo i radimo na drugi nacin. Zamisli sta bi bilo da zube vadimo kako je najsavrseniji kreator tj. priroda ostavila :wink: Izgleda da ona ipak nije toliko savrsen kreator!
ZirafaStefina
Novi član
Novi član

Post od ZirafaStefina »

Jeste,jeste.
Kako mlijecni zubi sami ispadnu?
Tako ih je priroda uredila,da budu privremeni,i da sami ispadnu kad krenu stalni zubi.
Stalni zubi su stalni,znaci za cio zivot,a to sto mi krkamo svakojake gluposti,pa se zubi kvare i kvare,i odreda svi od 30-40 godina imaju vjestacke zube-nas problem,nije prirodina greska.
Ja znam starog covjeka u devetoj deceniji,koji ima sve zube.Ali zivi na relaciji sela-planino,i mislim da rafinisani secer nije okusio :)
I ja licno i popravljam i vadim zube bez anestezije.
S druge strane kvaran zub je u neku ruku bolest,a porodjaj je cin potpunog zdravlja,tako da je to neuporedivo.
No,nebitno,ovo je vise tema za filozofsku raspravu,nego za razbibrigu :wink:
Ja bih samo voljela da zene koje su,zdrave,prave,bez mana i bolesti,samo malo promijene ugao gledanja stose tice rodjenja djeteta.Da zele da u tom neponovljivom dogadjaju ucestvuju svim svojim bicem,i utrobom,i dusom ,i srcem,i bolom,i cijelim svojim bicem.Radjas ga tad,i vise nikad,i budi svjestan svakog svog i bebinog micanja,pomozi mu svim svojim bicem da dodje na ovaj svijet...
Naravno,razumijem i pozdravljam i sasvim suprotna misljenja.
Nije najvaznije kako ce da se rode,vazno je da se radjaju :wink:
Odgovori