utrogestan

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Tanja nana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 16, 2007 11:34 pm

utrogestan

Post od Tanja nana »

Poštovani molim za savjet doktor mi je propisao 3x2 tab. utrogestan što iznosi 6oo mg dnevno imala sam 2 missed ab jedan u 4 tj a drugi u 11 tj sad sam trudna 10 tj i sve je ok , pa me zanima jeli zaista neophodna tolika količina???
Unaprijed zahvaljujem.
Tanja nana
Novi član
Novi član

Post od Tanja nana »

Zaboravila sam naglasiti da ponekad imam bolove u dnu stomaka traju po par sati i sami prestaju. Imam dijete 2,5 god rođena carskim rezom.
bgd
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jun 21, 2006 3:19 pm

Post od bgd »

Meni je doktor prepisao dozu od 2X2 utrogestana dnevno.Imala sam jedan spontani abortus u 10.nedelji.Utrogestan sam dobila da preventivno pijem jos od pete nedelje,a sada sam osma.

U pocetku ja sam stavljala manju dozu tj.2X1,jer mi se 400mg dnevno cinilo mnogo,ali sam onda u toku sedme nedelje povecala na onoliko koliko je doktor rekao (ucinilo mi se da mi se pojavilo nesto rozikasto,pa sam se uspanicila i povecala dozu).

Uz to mi je prepisano i 100mg vitamina E,vitamin C i folna kiselina (2X5mg!!).

Sve su to kako se meni cini velike doze,ali valjda cu 'preziveti'.

Svoju pricu sam htela da podelim sa tobom,da vidis da nas ima jos koje se pitamo da li je sve to neopodno u tolikim dozama.Nadam se da ce se javiti neko od doktora da da svoj komentar.

Mene bi zanimalo i koliko dugo cu trebati da stavljam taj utrogestan - do 10.,12. ili 16. nedelje?
Tanja nana
Novi član
Novi član

Post od Tanja nana »

koliko ja znam da ide samo do 12 nedelje, hvala na podjeljenom iskukustvu. :wink:
Tanja nana
Novi član
Novi član

Post od Tanja nana »

ima li tko da mi odgovori :roll:
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Tanja, ne da je nepotrebna takva doza, nego je nepotreban utrogestan uopste u Vasem slucaju i u ovoj gestacijskoj starosti. Placenta pocinje da proizvodi protesteron izmedju 7 i 8 nedjelje, i ginekolozi ovdje kad daju progesteron sto se desava u vrlo rijetkim slucajevima, daju ga ne duze od 10.nedjelje.
Pozdrav,
ObGyn
Tanja nana
Novi član
Novi član

Post od Tanja nana »

Obgyn hvala najljepša iako sad neznam što da radim dali samo da prekinem? Ima li posljedica?
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Posljedica nema, a ja kao ginekolog odgovorno tvrdim da Vam ne treba !

Za Bgd...
Lijekovi koje Vi uzimate su naravno nepotrebni...osim 0.4 mg ( sto je < od 10-og dijela jedne tablete od 5 mg ), ne treba da uzimate nista drugo. Prosle godine je u ACOG Green Journal objavljena meta-analysis o uzimanju vitamina C i E u trudnoci kao nacin prevencije pre-eklampsije ( povisenog pritiska u trudnoci ), i istrazivanje je zaustavljeno nakon pola regrutovanih pacijenata, jer se pokazalo da uzimanje ovih vitamina u vecoj dozi nego je ukljuceno u multivitaminske preparate napravljene specificno za trudnocu, dovodi do smanjenog rasta fetusa, i to je bio razlog da se istrazivanje prekine. Ako hocete da to pokazete Vasem ginekologu, mogu Vam poslati reference da je isprintate i date mu u slijedecoj posjeti. Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
nijenina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 25, 2005 7:45 pm

Post od nijenina »

meni su dva ginekologa rekla da ne pijem nista od vestackih vitamina (osim da uzimam folnu od 0,4 mg) , vec da se hranim raznovrsno.
pridrzavam se toga.
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Nijenina...kako se osjecate ? koliko ste odmakli ? Sve najbolje i srecno !
Pozdrav,
ObGyn
nijenina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 25, 2005 7:45 pm

Post od nijenina »

i ja i sincic smo dobro, puno vas pozdravljamo :D .
evo nas u 21 sedmici.
Tanja nana
Novi član
Novi član

Post od Tanja nana »

hvala još jednom ali evo mojim pitanjima nema kraja ( nemogu da vjerujem da sam pronašla nekoga koga mogu pitatiii) pijem Metformin već 4 mj propisan mi je radi regulacije ciklusa i evo doktor kaže da ga nastavim piti , što vi mislite?
bgd
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jun 21, 2006 3:19 pm

Post od bgd »

Ijaoj ! Sada sam potpuno zbunjena.

Ja pijem kao sto rekoh velike doze vitamina E (100mg),vitamin C i folnu kiselinu (5mg) -jer u manjoj dozi se folna kiselina opste ne proizvodi u Srbiji.

Moram da kazem i da ovakvu vitaminsku terapiju uz progesteron propisuje i dr Mikovic - strucnjak koga je dr ObGyn vise puta isticala i koji se bavi rizicnim trudnocama. Pre nego sto sam pocela to da pijem po preporuci dr iz doma zdravlja,upravo sam se o tome raspitala i zato sam i pocela da pijem.

Mislim da bi me doktorka izbacila iz ordinacije kada bih joj donela reference i dokaze da nije potrebna tolika doza vitamina. Zbunjena sam ... valjda nece biti posledica po plod?!
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Ja mojim trudnicama sem preparata (kod manjka) Fe -gvožđa i Folne kiseline (Folak) ne dajem ništa više, pijace su prepune vitamina!!!
Dnevna potreba trudnice za Progesteron 50mg, kod nas se daje kutlačama, kofama. Po većini autora Progesteron se daje do 7-8 nedelje, ne duže od 12 nedelje.

Pozdrav i srećno Dr PeđaDj
Tanja nana
Novi član
Novi član

Post od Tanja nana »

50 mg nemogu da vjerujem a ja koristila 600 mg dnevno :o :(
Odgovori