trudnoca u 36.godini??
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
trudnoca u 36.godini??
Imam 36 godina i vec jedno dete od dve godine.Predhodna trudnoca mi je bila komplikovana a pre nje sam imala jos dva spontana pobacaja.Zanima me moze li se preko krvi i urina otkriti neka promena na plodu(bojim se Daunovog i sl. zbog mojih godina), a da se ne radi analiza plodove vode posto cujem da i to nosi odredjen rizik sa sobom??

!. trudnoca u 37 god.
2. " u 40 god.
Srecom nije bilo komplikacija,ali su obe bile razlicite.U prvoj sam imala i jedan period odrzavanja,no sve je ok. proslo.
Amniocentezu sam radila u oba slucaja i nije strasno ni tako rizicno.A veoma je korisno,na vreme znas da li je sve ok.
Moja su iskustva dobra....
Eto,malo ohrabrenje i samo napred mama!

-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Jan 22, 2007 3:37 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Da,moze..Moze se otkriti postojanje Daunovog sindroma preko 4D ultrazvuka vec u 11 nedelji trudnoce(,ovaj ultrazvuk poseduju privatne savremenije ginekoloske ordinacije),ne znam koja je tacnost pri ovom prvom pregledu ali verovatno da se vec uocavaju neke anomalije ukoliko ih ima.Drugi pregled bi trbao da potvrdi nepostojanje Dauna(ili postojanje) i radi se od 15 nedelje trudnoce.Ukoliko se uoce neki znaci Dauna na plodu ili los rezultat Triple testa uzima se plodova voda na analizu(amniocenteza)
Posle 20 nedelje gube se znaci Daunovog sindroma
Ipak je najbolje da pozovete neku ginekolosku ordinaciju koja je savremeno opremljena i sto je jos bitnije DA IMA ISKUSNOG GINEKOLOGA i posavetujete se sa njima
Ipak je najbolje da pozovete neku ginekolosku ordinaciju koja je savremeno opremljena i sto je jos bitnije DA IMA ISKUSNOG GINEKOLOGA i posavetujete se sa njima
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Jan 22, 2007 3:37 pm
Da,moze..Moze se otkriti postojanje Daunovog sindroma preko 4D ultrazvuka vec u 11 nedelji trudnoce(,ovaj ultrazvuk poseduju privatne savremenije ginekoloske ordinacije),ne znam koja je tacnost pri ovom prvom pregledu ali verovatno da se vec uocavaju neke anomalije ukoliko ih ima.Drugi pregled bi trbao da potvrdi nepostojanje Dauna(ili postojanje) i radi se od 15 nedelje trudnoce.Ukoliko se uoce neki znaci Dauna na plodu ili los rezultat Triple testa uzima se plodova voda na analizu(amniocenteza)
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 6:24 pm
Vau! Oduševljena sam, dve mame koje su rađale u kasnijim godinama, to me vrlo ohrabruje i raduje. Imam 35 godina i već sam se popišmanila da sam matora i da ću teška posla moći da zatrudnim baš sad kad to mnogo želim. Obzirom da smo suprug i ja do skora imali zaštićene odnose, već vidim kako će mi otići još par godina na eventualne pretrage itd. itd. i ode voz i da će se i meni obistiniti ona često ponavljana rečenica: e, pa kad baš hoćeš ne može.
Čestitam vam od srca, ulile ste mi nadu, a tebi vanjatodo, sve naj naj najbolje tokom trudnoće i puno sreće!
Čestitam vam od srca, ulile ste mi nadu, a tebi vanjatodo, sve naj naj najbolje tokom trudnoće i puno sreće!

Ma daj!
Zena koja zeli da bude majka nikada nije matora!
U 21. veku uz napredak medicine i produzetak zivota...sve se pomera i menja.
Ako imas dobrog tatu-sto je po meni prvi uslov,
i ako si dovoljno zdrava tj. plodna sve je ok.
Samo vozi.
Hvala Bogu ja sam u trudnoce i ulazila lako,iz prve sto bi rekli i nosila ih i rodila skolski.
To je ono sto zelim svim zenama,da budu sretne po tim pitanjima.
Veoma me boli kad cujem da neko ne moze...to mi je strasno!
Verujem da sam tako prosla jer sam se dosta cuvala,nikad bose noge i sl...ne minici po cici zimi.Bez polnih infekcija ,redovne kontrole kod dr.
I sve je bilo ok.
Ima tu i srece i genetike...ali uglavnom se moramo i cuvati.
Ni kao klinka nije me bilo blam da zimi nosim duboke gace!
A,ni momci mi nisu zamerali i nisam im zbog toga bila manje interesantna.
Oni meni nisu bili ok,procenjivala sam da bi bili losi ocevi.
Cekanje se isplatilo,dosla sam do tate koji je bolji roditelj od mame!
To se trazi!
SRECNO!!!!

Ma daj!
Zena koja zeli da bude majka nikada nije matora!
U 21. veku uz napredak medicine i produzetak zivota...sve se pomera i menja.
Ako imas dobrog tatu-sto je po meni prvi uslov,
i ako si dovoljno zdrava tj. plodna sve je ok.
Samo vozi.
Hvala Bogu ja sam u trudnoce i ulazila lako,iz prve sto bi rekli i nosila ih i rodila skolski.
To je ono sto zelim svim zenama,da budu sretne po tim pitanjima.
Veoma me boli kad cujem da neko ne moze...to mi je strasno!
Verujem da sam tako prosla jer sam se dosta cuvala,nikad bose noge i sl...ne minici po cici zimi.Bez polnih infekcija ,redovne kontrole kod dr.
I sve je bilo ok.
Ima tu i srece i genetike...ali uglavnom se moramo i cuvati.
Ni kao klinka nije me bilo blam da zimi nosim duboke gace!
A,ni momci mi nisu zamerali i nisam im zbog toga bila manje interesantna.
Oni meni nisu bili ok,procenjivala sam da bi bili losi ocevi.
Cekanje se isplatilo,dosla sam do tate koji je bolji roditelj od mame!
To se trazi!
SRECNO!!!!

Triple i double testovi, svi testovi krvi trudnice su u stvari samo statisticke analize, kao i 4D ultrazvuk. Oni vam ne govore da li plod ima neku genetsku anomaliju kao sto je npr. Daunov sindrom nego samo procenjuju verovatnocu anomalija bazirano na odredjenim parametrima. Znaci - nekad mogu da promase i da daju lazno pozitivan ili lazno negativan rezultat. Samo amniosinteza ili kordosinteza mogu dati neopozivu informaciju da li plod ima neku genetsku anomaliju.
Bravo za starije mame.Ja sam moju curicu rodila sa 33 godine, imala super trudnocu, radila i posle termona, porodila se carskim rezom 12 dana nakon termina.I nisam isla ni na kakve pretrage, osim sto smo sve redovno pratili ultrazvukom.Malo je doduse potrajalo dok sam zatrudnela, mozda to i ima veze sa godinama.Sad mi je 34 godine i opet sam trudna, ovaj put zatrudnela odma, u 12. nedelji isla na merenje nt bebi i na double test.Posto su rezultati dobri dr mi je rekla da nema potrebe za daljim ispitivanjima.I ja joj verujem.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 6:24 pm
Starije mame, da li bi mogle nešto da napišete o vašim iskustvima ili eventualnim problemima koji su bili prepreka trudnoći. Mislim da bi to bilo vrlo korisno i ohrabrujuće za nas koje smo takođe starije a želimo bebirona. Možda da date neki savet ili slično. Npr. mammamaja je napisala da je potrajalo dok je zatrudnela pa me recimo interesuje šta je ona preduzimala po tom pitanju.
Stvarno ima raznih iskustava, npr. slučajno sam upoznala jedno ženče od 36 god. u domu zdravlja, 4 godine je pokušavala sve i svašta, laparoskopija, inseminacija itd. itd. a onda, posle 4 god. neko primeti da joj niko do sada nije tražio da proveri hormone, ona to uradi, vidi se da je bio neki mali dibalans, pije neke lekčiće, ode na folikulometriju da prati ovulaciju, doktorka joj kaže da ide kući i baci se na stvar htelo joj se ili ne, i sa samo tim jednim jedinim odnosom tog meseca ona zatrudni i sada ima bepče od 15 meseci. Na ovom forumu sam saznala za te reproduktivne hormone pa još podstaknuta ovom pričom proverim, kad postoji i kod mene neki disbalans.
Sve vas puno pozdravljam i želim sve najbolje!
Stvarno ima raznih iskustava, npr. slučajno sam upoznala jedno ženče od 36 god. u domu zdravlja, 4 godine je pokušavala sve i svašta, laparoskopija, inseminacija itd. itd. a onda, posle 4 god. neko primeti da joj niko do sada nije tražio da proveri hormone, ona to uradi, vidi se da je bio neki mali dibalans, pije neke lekčiće, ode na folikulometriju da prati ovulaciju, doktorka joj kaže da ide kući i baci se na stvar htelo joj se ili ne, i sa samo tim jednim jedinim odnosom tog meseca ona zatrudni i sada ima bepče od 15 meseci. Na ovom forumu sam saznala za te reproduktivne hormone pa još podstaknuta ovom pričom proverim, kad postoji i kod mene neki disbalans.
Sve vas puno pozdravljam i želim sve najbolje!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Maj 02, 2005 10:18 am
Meni se cini da pravila nema i da je sve u Bozijim rukama.
Ja sam na primer zatrudnela prvi put u 38-oj (pre toga nisam ni pokusavala) iz prve sto bi se reklo.
Ova trudnoca je na zalost zavrsila spontanim u 8-oj nedelji, razlog nije utvrdjen.
Nakon toga operisem endometrijum i odstrane mi ceo jajnik
-kazu nije moglo drugacije.
Tri meseca nakon toga ostanem trudna, svih 9 meseci proteknu bez i jednog problema, osim gvozdja i folne ni jedan lek nisam popila.
Ugojim se 3.5kg za celu trudnocu, na bolovanje odem 20 dana pre termina ne zato sto nisam mogla vise nego iz straha da mi vodenjak ne pukne negde na putu.
Porodim se dan posle termina prirodnim putem, bez nekih vecih komlikacija, rodim sina 3.9kg, 51 cm, zdravog i normalnog HVALA DRAGOM BOGU, kojeg sam dojila 13 meseci, a sve to u 40toj godini zivota!
Verovatno sam rekorderka i na ovom forumu
Zato zenice glavu gore, najvaznije od svega je da ne gubite nadu i da iskreno verujete u to da cete jednog dana postati MAME!
Ja sam na primer zatrudnela prvi put u 38-oj (pre toga nisam ni pokusavala) iz prve sto bi se reklo.
Ova trudnoca je na zalost zavrsila spontanim u 8-oj nedelji, razlog nije utvrdjen.
Nakon toga operisem endometrijum i odstrane mi ceo jajnik

Tri meseca nakon toga ostanem trudna, svih 9 meseci proteknu bez i jednog problema, osim gvozdja i folne ni jedan lek nisam popila.
Ugojim se 3.5kg za celu trudnocu, na bolovanje odem 20 dana pre termina ne zato sto nisam mogla vise nego iz straha da mi vodenjak ne pukne negde na putu.
Porodim se dan posle termina prirodnim putem, bez nekih vecih komlikacija, rodim sina 3.9kg, 51 cm, zdravog i normalnog HVALA DRAGOM BOGU, kojeg sam dojila 13 meseci, a sve to u 40toj godini zivota!
Verovatno sam rekorderka i na ovom forumu

Zato zenice glavu gore, najvaznije od svega je da ne gubite nadu i da iskreno verujete u to da cete jednog dana postati MAME!