sta da radim (za Dj Pedju ili OBGYN)

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

IvanaW
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 18, 2005 10:52 am

sta da radim (za Dj Pedju ili OBGYN)

Post od IvanaW »

Imam 42 g.
Radjala sam dva puta, porodjaji su bili normalni.
Nemam nikakvih zdravstevnih probelma, ne pijem nikakve lekove.
U januaru ove godine imala sam nameran prekid trudnoce, koji je obavljen u AK Narodni front. Od tada do danas nisam dobila mensturaciju.
Bila sam kod svog ginekologa, papanikolau, grupa... sve je bilo uredu, pa mi je dao da radim hormonske analize.
Rezultati su sledeci:
FSH 9,9
LH 23,8
PROLAKTIN 200
ESTRADIOL 132
PROGESTERON 2,4
Ne znam koje su referensne vrednosti, jer ne mogu da znam koja faza je u pitanju (folikularna, ovulaciona...( Moj lekar mi je rekao da su rezultati u granicama dozvoljenog i nista mi nije dao da pijem, jer je tvrdio da cu sigurno dobiti. Medjutim, to se nije desilo.
Sinoc sam imala rizican odnos (pukao nam je kondom). Posto ne zelim trudnocu, kupila sam tabletu "dan posle". Ne znam da li smem da je popijem, s obzirom na cinjenicu da ne dobijam skoro godinu dana. Plasim se da ne izazovem neki jos gori poremecaj, posto mi je farmaceut rekla da su to jake hormonske tablete.
Molim vas za brz odgovor, posto moram da odlucim u narednih 24 sata.

Hvala.
IvanaW
Novi član
Novi član

Post od IvanaW »

Zaboravila sam da vam prepisem tacan izvestaj mog ginekologa.

Uterus pr.60x44mm. Cavum uterusa dilatiran 15mm. End. materijum 3mm. Ovariumi normalne velicine sa folikulima do 8mm.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Ivana, opustite se problem nije nerešiv, najverovatnije se radi o tzv.Asherman-ovom sindromu. Zidovi materice su se zalepili, to se dešava kod "predanog" kiretiranja. :)
IvanaW
Novi član
Novi član

Odgovorite Ivani W

Post od IvanaW »

Zahvaljujem na odgovoru,pre neki dan,da je materica verovatno ostala
zalepljena od "predanog "kiretiranja.Od januara do sada se nije "odlepila",pa me zanima da li je potrebna neka intervencija?Jos da napomenem, da povremeno imam bolove u stomaku,kao kad treba da dobijem menstruaciju,a vrlo cesto prilikom odnosa osetim bol.

U ocekivanju odgovora,srdacno Vas pozdravljam !
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Draga Ivana,
Ne znam koliko ce Vam moj odgovor biti od pomoci, sto se tice uzimanja 'pilule poslije', ali hocu da Vam kazem da Vi jos mozete ostati u drugom stanju iako nemate menstruaciju, tako da tu pilulu mozete uzimati, ako ste imali nesiguran odnos, bez straha da cete narusiti hormonalnu ravnotezu i pretrpjeti posljedice. Ti savjeti tipa 'to su jake tablete' smatram nestrucnim, jer ako nesto kazete pacijentu, onda treba da kazete to sa argumentima...Vas razlog za to je strah od nezeljene trudnoce, i to je nesto sto treba tretirati i prevenirati !!! Mogu jos da pisem o pilulama poslije ali o tome drugi put.

Dalje, Vase hormonalne analize pokazu da imate hiperprolaktinemiju, koja moze da bude uzrok odsustva menstruacije ( amenoreju )...Vasi nivoi hormona gonadotropina koji se luce u hipofizi i hormoni jajnika pokazuju da niste u menopauzi, vec biste imali simptome. Ja bih trazila test TSH, T3 and T4, hormona stitnjace, koja moze da uzrokuje amenoreju i da se iskljuci ili potvrdi dg Ashermanovog sindroma koji je Pedja pomenuo kao mogucu komplikaciju kiretaze, treba da se uradi ili histerosalpingografija ili SIS / sto je ispunjavanje matericne duplje fizioloskom otopinom i Ultrazvucni pregled u isto vrijeme, ali ne znam da li se to radi u Beogradu / .
Nako ovih testova, dobicemo dijagnozu, i onda Vas savjetovati sta mozemo da uradimo da dobijete menstruaciju...sa prolaktinom 200, uputila bih vas da uradite MRI / nuklearnu magnetnu rezonancu glave, da se vidi da li hipofiza izlgeda normalno /.
Puno pozdrava i javite se opet, ako uspijete da uradite te testove.
ObGyn
IvanaW
Novi član
Novi član

Post od IvanaW »

Zahvaljujem Vam na iscrpnom odgovoru.Javicu se cim zavrsim MRI i testove TSH,T3 i T4.

Do tada,srdacno Vas pozdravljam !
IvanaW
Novi član
Novi član

Sta dalje ? - pitanje za obgyn

Post od IvanaW »

Javljam se,opet.Uradila sam test T3,T4 i TSH,i rezultati su sledeci :

T3 1,82 nmol/L ref.vred. 1,21 - 3,1
T4 110,6 nmol/L ref.vred. 57,9 - 154,4
TSH 0,57 mU/L ref.vred. 0,27 - 4,64

Ponovila sam nalaz prolaktina i on je sada 278 mU/L ref.vr. 29,5 - 513,0

Magnetnu rezonancu nisam radila,ne mogu dobiti uput, posto endokrinolog misli da nema potrebe.
Sta kod mene nije kako treba i sta treba da radim ,dalje ,da bih dobila menstruaciju? Jako sam nervozna zbog svega toga (kao da sam stalno u PMS).
Puno Vas pozdravljam ! Sve pohvale za vase iscrpne odgovore,ne samo meni,svima.Divni ste,humani i zelim Vam,kao i vasoj porodici, od sveg srca ,sve najbolje u zivotu !!!
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Ivana hvala za lijepe zelje...

Dakle Vas prolaktin je prema referentnim vrijednostima laboratorija u kome ste ga radili je u normalnim vrijednostima...u mojoj laboratoriji je gornja granica 25, dakle nema potrebe za MRI.
Ostaju jos dvije mogucnosti...Asermanov sindrome, pa prema tome biste morali uraditi histerosalpingografiju da se vidi oblik matericne supljine, ali prije toga bi trebalo da uradite jos jednom FSH i LH, jer mozda se nalazite u perimenopauzi ( promjene raspolozenja, nesanica ili cesto budjenje nocu, nocno znojenje, napadi vrucine, suhoca rodnice ), i to je razlog zasto nemate menstruaciju.
Mislim da je ponavljanje tih hormona prvo sto se treba uraditi.
Pozdrav,
ObGyn
IvanaW
Novi član
Novi član

za doktorku obgyn

Post od IvanaW »

HVALA,PUNO HVALA, NA TAKO BRZOM ODGOVORU !

Sto se tice simptoma,koje ste nabrojali ( nesanica,nocno znojenje,napadi vrucine )oni ne postoje.Postoji samo promena raspolozenja,ali to je ,ovde kod nas,ocigledno normalna pojava.Zaboravila sam da Vam kazem da ,jednom mesecno,otprilike u isto vreme,imam jake bolove u stomaku,kao kad treba da dobijem i prinudjena sam da popijemi po nekoliko baralgina,i nekih dva dana u to vreme,postoji neki trag,kao neka sukrvica-ali vrlo,vrlo minimalno.Da li ovo sto sam vam napisala ,sada,menja Vase misljenje u dijagnostici?

PUNO VAS POZDRAVLJAM !
IvanaW
Novi član
Novi član

Post od IvanaW »

Najveci pozdrav za doktorku obgyn !!!

Velika molba za Vas

treba mi hitan savet.Bila sam u klinici u kojoj mi je u januaru radjena kiretaza.Na osnovu postojecih nalaza,a bez pregleda (!? )su mi rekli da je u pitanju Asermanov sindrom, da dodjem u utorak 27.12. i da ponesem spiralu.Dace mi opstu anesteziju,uradice mi intervenciju kojom ce mi "odlepiti "matericu i staviti spiralu,koja ce mi u roku od mesec dana "izazvati menstuaciju ".

MOLIM VAS DA MI HITNO DATE SAVET STA DA RADIM.

POZDRAVLJAM VAS !!!
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

zurim u dezurstvo, ali cim uhvatim par minuta u toku dana / noci, javicu vam se.
obgyn
IvanaW
Novi član
Novi član

Post od IvanaW »

DIVNI STE. HVALA DO NEBA !

Nestrpljivo ocekujem Vas odgovor.

Pozdrav
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Nece biti da se kiretazom utvrdjuje dijagnoza Ashermana...potrebno je uraditi histerosalpingografiju !
Koja to spirala izaziva menstruaciju ?
Za koju ste vrstu spirale dobili recept ?

Ako Aserman nije uzrok Vase amenoreje, onda Vam kiretaza nece pomoci, a postavljanje dg 'naslijepo' je rizicno, i ja se ne slazem sa tim.
Ako HSG pokaze normalnu supljinu materice onda bih ponovila FSH i LH i to je sve za sada.
Srecno i puno pozdrava.
ObGyn
IvanaW
Novi član
Novi član

Post od IvanaW »

Hocu da Vam zahvalim na savetu.Posle praznika cu se raspitati gde mogu da uradim histerosalpingografiju i ponovicu test FSH i LH.Sto se tice spirale,receno mi je da je svejedno,da su sve iste......ne znam zasto imam utisak da su hteli da urade bilo sta,samo da se iskupe za lose odradjenu kiretazu.U svakom slucaju cucemo se posle praznika.

ZELIM VAMA I VASOJ PORODCI SRECNU NOVU GODINU I SVE NAJBOLJE !!!

Lepo se odmorite,VI STE TO SIGURNO ZASLUZILI !!!

Srdacan pozdrav
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Hvala Ivana na cestitkama, i ja Vama zelim dobro zdravlje i na nadjete dobrog ginekologa da ne moramo da se dopisujemo oko ovih banalnih stvari. Ja sam na poslu jos danas i sutra odlazim na odmor...i ovdje se osjeca praznicno raspolozenje...kao sto vidite da se dopisujem sa Vama danas...inace to nije moguce kod mene na poslu.

Sto se tice spirala / IUCD intrauterine contraceptive device / nisu sve iste. Ne znam da li je u Srbjii dostupna MIRENA / levonogestrol - spirala koja ima taj hormon i otpusta ga lokalno svaki dan 20 mcg i djeluje na endometrijum miijenjajuci ga tako da ne moze da primi oplodjeno jajasce.

Ova spirala je trenutno najbolje sredstvo kontracepcije, sa pearl index 0.1 ( sto znaci receno jednostavno da 1 zena od 1000 ! nakon godinu dana ostaje trudna sa Mirenom ), sto je najblize nasem snu da postignemo 100 % kontraceptivno sredstvo, koje naravno ne postoji...ili postoji ali se zove apstinencija !
Prije spirala je potrebno imati negativne cervikalne briseve i normalan papa nalaz kao i ginekoloski pregled.

U Kanadi kosta oko 350$, i uglavnom je pokrivena svakim boljem zdravstvenim osiguranjem. Ova spirala mijenja endometrijum i cini ga mnogo tanjim, tako da menstruacije postaju znacajno manje obilne / sto je idealno za zene koje su u perimenopauzi i imaju neredovne i obilne menstruacije / i znacajno manje bolne / tako da se preporucuje i kod zena koje pate od dismenoreje.
Spirala ostaje u materici 5 godina, toliko dugo je efikasna. Zene je izvrsno podnose i rijetko se desi da nekome mora da se izvadi poslije nekog vremena zbog bolova. Jedna trecina zena ima normalne menstruacije kao nekada, jedna trecina ima znacajno manje krvarenja bez bolova, a treca trecina ostane bez menstruacije potpuno i ovdje to zene jako vole.
Jako je dobra u ovom 'prelaznom periodu - perimenopauzi i mnoge zene ce sacuvati uteruse i nece se podvrgavati histerektomiji ako je uzrok samo disfunkcionalno krvarenje.

Stara spirala -Cooper Nova T, djeluje po pruncipu izazivanja autoimune reakcije endometrijuma na strano tijelo, sto je drugaciji mehanizam od Mirene i izaziva u pocetku obilne menstruacije, mogu biti pracene i menstrualnim grcevima prva 3-4 mjeseca, ali u principu ne treba je vaditi prvih nekolik mjeseci i poslije se pacijentkinje prilagode. Njen stepen zastite je isto jako visok, ostane trudna 1 zena na 100.

Ovo je bila kratka lekcija o spiralama i nadam se da ce svima koristiti.
Odgovori