Sta dalje - 3. neuspesni ICSI

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

holly-molly
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 18, 2006 1:50 pm

Sta dalje - 3. neuspesni ICSI

Post od holly-molly »

Ja imam 33 godine,suprug 40.Nikada nisam ostajala trudna,hormoni svi uvek u redu,ovulacije redovne ustanovljene,operisana cista jajnika u 17. godini (jajnik nije odstranjen),radjena laparoskopija - levi jajovod neprohodan i prisutne priraslice u trbusnoj duplji,desni jajnik i jajovod funkcionalni.Kod supruga prisutna varikokela,ali je spermogram manje-vise u redu,sa tendencijom pogorsanja iz godine u godinu (krenuli od 75% pokretnih,da bismo sada dosli na 50% pokretnih od kojih je dosta nepravilnog oblika).Radjene tri inseminacije (neuspesno) i tri vantelesne oplodnje- Jevremova,neuspesno,Maribor,dve blastociste - neuspesno,Kaali Madjarska - 2 blastociste,verovatno hemijska trudnoca,beta 159 17.dana od punkcije,ali isti dan pocinjem da krvarim i dobijam menstruaciju.Dobro reagovala na stimulacije ,prva dva puta po 20 Gonala,poslednji put 24 Gonala,uvek radi samo desni jajnik (onaj koji nije operisan).Debljina endometrijuma dobra,kazu kvalitet jc dobar,dva puta transfer blastocisti.

Sta je sledeci korak ? Koliko je puta uopste preporucljivo raditi vantelesnu oplodnju,a da ozbiljnije ne ugrozimo zdravlje ?

Vidim da se pise dosta o imunoloskom faktoru,dali biste preporucili da negde uradim APA test,testa na NK celije i ostalo ? I gde se to uopste radi najblize nama ? Ili da prilikom sledece vantelesne pitam lekara da koristim Baby Aspirin i Heparin na sopstvenu ruku ?

Zbunjena sam,negde sam citala da se ne preporucuje vise od pet vantelesnih oplodnji,pa ako su mi ostale samo dve sanse,ne bih zelela da ih protracim bez svih relevantnih analiza.

Sta i kako dalje ?
jesa71
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Mar 02, 2008 10:11 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od jesa71 »

U Beogradu zivi i radi Ruskinja koja pregledom aure postavlja dijagnozu a zatim eventualno pomaze u resavanju zdravstvenih problema,pogotovu sa sterilitetom.Mnogo pokusaja VTO je uspelo nakon njenog tretmana.Pregled nije skup a preparati se kupuju u apoteci.Ja sam sacekela njenu dozvolu da prvi put pokusam sa vantelesnom i upravo sam u pripremi.Ako zelis poslacu ti blize informacije na PP!
holly-molly
Aktivan član
Aktivan član

Post od holly-molly »

Jeso,hvala ti puno,mislim da sam cula za nju,da li se radi o Majri slucajno ?

Bez obzira na to,Beograd mi je prilicno daleko,ne bih mogla da postignem da odlazim na redovne preglede.

Nadam se da ce tebi uspeti prva vantelesna !
jesa71
Aktivan član
Aktivan član

Post od jesa71 »

Nema na cemu.Da,o Majri se radi.Ne znam koliko si daleko od BG-a i da li znas da kontrole nisu tako ucestale pa pacijenti dolaze i sa strane...Nadam se da ces uskoro pronaci resenje.Uvek me dirnu price kao sto je tvoja.Uzgred,sretala sam zene koje su i po 9 puta bile na vantelesnoj.I z ove perspektive-ja se ne bih usudila! :roll: :roll: :roll:
holly-molly
Aktivan član
Aktivan član

Post od holly-molly »

Znam,sretala sam i ja,ali to se uglavnom radilo o vantelesnim oplodnjama iz prirodnog ciklusa,nisu bile izlozene tolikim hormonima.Ne znam ni sama sta je pametno dalje da radim.

Nije meni toliko strasn sve ovo samo zbog hormona (mada to svakako nije zanemarljiva stavka),nego vise mi psihicki tesko padaju toliki porazi.
jesa71
Aktivan član
Aktivan član

Post od jesa71 »

Razumem te,iza mene je 6 godina borbe i VTO je bila poslednja solucija.Posle visegodisnjeg istrazivanja i strasnih prica koje sam cula,odlucila sam se za Novi Sad,mislim da su najprofesionalniji.Tek smo tamo saznali da spermogram nije idealan.Objasnili su nam da po laboratorijama broje spermatozoide kao leukocite i da tek njihov biolog koji radi vantelesnu vidi pravu sliku.Zato su nas odmah uputili na vantelesnu,o drzavnom trosku,prethodno detaljno pregledavsi mene,imala sam rehisteroskopiju da se doktorka uveri da je uterus spreman za VTO.Cini se da bas idu na sigurno,ne srljaju.Moj dopler u decembru nije pokazao bas sjajnu prokrvljenost desnog jajnika,postoji sumnja u uspeh stimulacije(ovarijalna rezerva smanjena,ipak je meni 37-ma),ali ja nekako verujem da nece krenuti u proces ako nisu sigurni u njegov uspeh,ili ako krenu,da me nece prestimulisati,ja i kontraceptive tesko podnosim...nakon 5-6 kutija Majra me je vratila u normalu,pila sam mumjo 4 meseca.Kaze da je i suprugova slika bolja,a na prvom pregledu rekla mu je isto sto i biolog na Betaniji!
Eto,ja sam napravila kombinaciju Majre i Dr.Kopitovic(Dr.Trninic-
Pjevic).Mozda i uspe.Mozda sam naivna.Ostaje mi nada.
holly-molly
Aktivan član
Aktivan član

Post od holly-molly »

Nisi naivna,zasto naivna,pa treba sebi pruziti sve sanse pre nego sto te napumpaju hormonima.Zelim ti puno srece,budi samo pozitivna i nema razloga da ne uspe :wink: .

I kod nas su rezultati spermograma strasno varirali u zavusmosti od laboratorije,jednostavno ne zna covek kome da veruje :-? .
Mini
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Avg 27, 2007 5:07 pm

Post od Mini »

Koliko si zapravo radila ivf ciklusa. Ja izbrojah 5 (bez inseminacije) a ti pominjes 3 icsija? To je vrlo pozitivno sto pravis blastociste...

Sa srecom... Moj rodjak je uspeo iz 10 -tog ivf-a sa njihovim jajima...A uspeli su upravo sa blasto transferom...
holly-molly
Aktivan član
Aktivan član

Post od holly-molly »

3 ICSI-ja

1. pre dve godine u Jevremovoj,dugi protokol,9 jc (sve desni jajnik),4 embriona,tri tranfer treci dan -neuspesno

2. pre godinu i po dana - Maribor,12 jc (sve desni jajnik),2 blastociste,transfer petog dana - neuspesno (dobila sam sliku embriona,po meni nisu izgledali kako bi blastocista trebala da izgleda)

3. upravo zavrsila u Kaali Madjarska - 12 jc (opet desni jajnik),4 blastociste,2 embriontransfer petog dana,11 dana od transfera pozitivan test na urin,13 dana od transfera beta 159,progesteron,41,istog dana pocinjem da krvarim uz grceve

Samo da dodam da je od svih klinika jedino Kaali zaista precizn vodio beleske u koje sam i ja imala uvid,pa su tako pisali da su mi jajne celije bile dobrog kvaliteta,embriona je 3.dana ostalo osam,do petog dana cetiri blastociste od kojih tri dobrog kvaliteta.ICSI je radjen zato sto je spermogram bio los,25 miliona,od cega ispod 50% pokretnih,a medju pokretnima dosta onih nepravilnog oblika.

Bilo bi lepo ako bi Pedja ili Obgyn mogli da mi se jave i da me posavetuju.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Draga holly-molly
za uspeh svakog posla neophodna je da mu predhodi dobra priprema. U tom kontekstu zašto idete toliko daleko pokušajte kod Dr Goce Ivanović u Beogradu.
Jako je posvećena svom poslu, ima najbolju aparaturu i adekvatan prostor, uzima u tzv, postupak ograničeni broj žena u toku godine tj. ne juri za parama.

Pozdrav i srećno DrPeđaDj
nabla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 3:16 am

Post od nabla »

Holly-Molly zao mi je sto si ovaj put bila tako blizu a nije uspelo.
:(
Sto se tice aspirina jos bi ga i mogla uzimati na svoju ruku, ali ne i heparin. Neki lekari preporucuju heparin posle nekoliko neuspeha pri cemu su transferi bili na nivou blaste, cak i bez da se dokaze sklonost ka povecanom zgrusavanju krvi. Koliko sam shvatila problem je sto medicini jos nisu poznati svi markeri trombofilije ili neki imuno faktori koji bi u trudnoci dovodili do ometanja invazije trofoblasta pa se ide na profilakticko uzimanje heparina. No u tom slucaju bi ipak trebali da se ispitaju neki faktori koagulacije da se vidi da li bi heparin bio kontraindikovan. Da pojasnim, ja imam blago povisena anti beta2 GPI- jedan od markera za antifosfolipidni sindrom ali i naslednu sklonost ka tezem zgrusavanju krvi (znaci 2 suprotna problema) tako da terapija heparinom koja bi pomogla da sanira dejstvo anti beta2 GPI moze s druge strane dovesti do trombocitopenije.

"Antiphospholipid antibodies may also impair trophoblastic invasion and hormone production, thereby promoting not only preembryonic and embryonic loss but also fetal loss and uteroplacental insufficiency."
THE ANTIPHOSPHOLIPID SYNDROME
JERROLD S. LEVINE, M.D., D. WARE BRANCH, AND JOYCE RAUCH
N Engl J Med, Vol. 346, No. 10, March 7, 2002

Citat je da poilustruje znacaj APA odn. APS-a.
Ako doca koji te vodi nije raspolozen da radis imuno dijagnostiku, mozes sama da odradis antikardiolipinska antitela IgG i IgM klase, Lupus antikoagulans i anti beta2 glikoproteinska antitela IgG i IgM. To sam ja uradila i s nalazima sam stigla do dr. Miljica (hematologa)- saradjuje i s Jevremovom i s Gocom Ivanovic, a mozes ga pronaci i u Klinickom Centru.

Znam da bi ti vise znacio odgovor nekog strucnjaka na tom polju, ali neka ti ovo bude samo smernica kuda mozes da ides.

Sretno :D
AYA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 20, 2006 11:36 pm

Post od AYA »

Draga Holly,
samo da te pozdravim i da ti pozelim da ti sledeci put bude uspesan. Hvala ti na svim recima podrske. Ljubimo te moj mini-cvrcak i ja.

@Dr PedjaDj, nasa Holly ne zivi u Srbiji, tako da joj Dr. Goca Ivanovic i nije najbliza opcija.
holly-molly
Aktivan član
Aktivan član

Post od holly-molly »

Nabla,hvala ti puno na odgovoru,zaista mi znaci :D . Mozes li mi molim te reci gde si radila test na antifosfolipidna antitela i da li se kod nas neko uopste bavi reproduktivnom imunologijom.

Aya,ljubim i ja tebe,bas mi je drago sto si se javila :D :D :D .

Dr.Pedja,kao sto Aya kaze,ja ne zivim u Srbiji,zivim u Madjarskoj,tako da mi je Kaali najbolja opcija.Inace,danas sam na zahtev doktora bila opet da uradim Betu i progesteron,Beta je 0,a progesteron je nastavio da raste :roll: .Sta bi to moglo da znaci ?

Imam zakazn pregled,da se dogovorimo sta cemo dalje.Verovatno cemo prvo raditi FET (ostale su dve smrzlice).Sta se savetuje,koliko cekati za FET ? Ja bih u svakom slucaju da ga "poguram" malo da se pozabavimo imunologijom,ne kosta me nista (osim para :wink: ) da proverim,pa makar da budem mirna i da znam sa cime raspolazemo.Nije mi jasno zasto su toliki ginekolozi koji se bave infertilitetom jos uvek skepticni prema imunoloskim razlozima.Zar nije lakse otkloniti sumnju ?
nabla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 3:16 am

Post od nabla »

Holly,
U Bg-u svaka malo bolje opremljena privatna lab radi ta antitela (Konzilijum, BioMedica). Radi se i u Klinickom centru (antikardiolip. i anti beta2 GPI) al tad kad sam ja radila (2006), za antikardiolip. at sam cekala nekoliko meseci da rezultati budu gotovi a GPI nisam ni docekala posto nije bilo reagensa. Dr. Miljic kaze da ih sad ima, al s drzavnim ustanovama nikad nisi nacisto. Lupus antikoagulans mozes isto privatno da odradis, mada sam cula komentar zagrebackog doce da metoda kojom radi nas Zavod za transfuziju je izuzetna. A cini mi se da privatni labosi koriste neku stariju metodu. No, problem s Zavodom je taj sto moras da se narucis unapred za tu analizu. Takodje faktore koagulacije jedino radi Zavod i mislim i Klinicki Centar.
Imuno faktorima koje sam ti pobrojala kod nas se bavi dr. Miljic. Nisam cula niti otkrila da imamo posebno reproduktivnog imunologa. Doca je izuzetan strucnjak- cula sam hvale od njegovih kolega, bavi se i naucnim radom i on sam je rekao da nekad u slucajevima kao tvojim idu na profilakticko uzimanje heparina.
U okruzenju imas dr Duica koji radi u bolnici Merkur u Zagrebu- on je bas reproduktivni imunolog i dr. Erdena Radoncica koji se bavi vantelesnom a radio je neka istrazivanja i na polju imunologije (poliklinika Vili u Zgb.).

Same analize nisu toliko skupe, mozda nesto skuplje od klasicne hormonske provere. No, s ciframa s kojim smo okruzene na ovom frontu, to dodje jos i jeftino.

Evo ti link sa foruma Roda (ako vec nisi videla) gde se ukljucio dr. Radoncic da pojasni koje terapije su smislene kod imuno problema

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php? ... c&start=50
holly-molly
Aktivan član
Aktivan član

Post od holly-molly »

Nabla,hvala ti puno na odgovoru. Citala sam sve sto pise na Rodi,razmisljam cak i tamo da postavim temu,vidim da su zene dobro upucene i da su kod njih te pretrage mnogo cesce.Test na NK celije nisi radila ?

Videcu sta ce mi moj doktor ovde reci (mada vec nekako predosecam da ce reci da sa manem toga,da to nista nije dokazano da ima veze sa sterilitetom i da mi opet lepo radimo ICSI :roll: ),pa ako ne budemo dosli do nekog pametnog zakljucka,otici cu u Zagreb kod Dr.Duica :wink: .

Reci mi,kako ti stojis sa "radovima" ?
Odgovori