Seksualno obrazovanje u skolama

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Seksualno obrazovanje u skolama

Post od donka »

Interesuje me da li je neko u toku, da li se nesto radi na tom polju u Srbiji? Posto sam skolu zavrsila poodavno, znam da je reforma obrazovanja u toku, isla sam na sajt Ministarstva prosvete i pregledala njihovu strategiju do 2010, i bas nista o seksualnom obrazovanju nisam videla. Mislim da je strasno kako pustamo decu neobavestenu u ovaj svet, da se sama snalaze i propaste svoje zdravlje...

Secam se mi smo u cetvrtoj godini srednje skole imali predmet Ustavnost i prava gradjana, i profesorka nam je na prvom casu rekla da smo mi vec odrasli ljudi, uskoro punoletni, da moramo da znamo kako funkcionise drzava, sta je politika, kako smemo da se ponasamo po zakonu i kako prema nama smeju da se ponasaju... ali istim tim odraslim ljudima niko nije rekao sta ih sve ceka kada stupe u seksualne odnose, sto mnogi rade i pre nego sto dobiju pravo glasa, na primer.

Da li postoji bar neka nevladina organizacija koja se zalaze za uvodjenje seksualnog obrazovanja kao predmeta u skole? Sta pojedinac moze da uradi da u tome nekako pomogne?
neverending
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 23, 2005 9:20 am

Post od neverending »

Ne znam kada si ti završavala škole, ali ni ja nisam juče, pa sam svejedno kao deo biologije imala i časove seksualnog obrazovanja, na kom smo dobili manje-više sve potrebne informacije i pride knjigu o fizičkom, pa i psihičkom seksualnom razvoju koja je sadržala i sve moguće i nemoguće polno prenosive bolesti. To beše sedmi razred osnovne škole.
Da li je neophodan poseban predmet - ne znam. Znam da je meni već posle par časova postalo dosadno, ne znam zaista o čemu bi mi tupili cele godine. Ljudi nekako preozbiljno shvataju škole i sa zadovoljstvom prebacuju kompletno breme vaspitanja na instituciju. Nemam ništa protiv kurseva ili delimičnog upoznavanja, ali batali ti taj čas na koji te roditelji nisu na vreme pripremili, teško da bi išta osim smejuljenja klinaca i crvenjenja devojčica bilo izvodljivo da nas roditelji na vreme nisu uputili u gro "sadržaja udžbenika".

Od NVO uvek možeš da računaš na nekoliko njih aktivnih, ali, koliko je meni poznato, nijedna se ne bavi uvođenjem seksualnog vaspitanja u škole, nego edukacijom putem kurseva, dobrovoljnih poseta i razgovora, deljenjem pamfleta, info knjižica... i često takve akcije imaju mnogo više uspeha nego obavezna predavanja.

Nismo mi, čak ni u školstvu, baš toliko zaostali koliko se tumači :lol:
Shmizla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 14, 2007 3:04 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Shmizla »

dok sam ja bila u osnovnoj,samo jednom je dosla omladina iz JAZAS-a da nam odrzi predavanje. A u srednoj skoli mislim da niko o tome nije ni pricao...

ja mislim da seksualno obrazovanje jeste neophodno...ne mora se uciti tokom cele godine,ali mislim da je par casova zaista potrebno. Svaki put kad vidim na ovom forumu neko nebulozno pitanje shvatim da roditelji vecinu nas nista ne uce,a skole jos manje. Uglavnom se svako sam snalazi kad je u pitanju ucenje o sexu. :roll:
donka
Aktivan član
Aktivan član

Post od donka »

Kod nas se o polnim bolestima nije pricalo. Osim koje sve postoje, i da se prenose seksualnim putem. Sokirala sam se kad sam saznala da herpes i HPV mogu da se dobiju i uz koriscenje kondoma, od osobe koja nema i nije imala nikakve simptome i da mogu da zauvek ostanu u organizmu. U osmom razredu smo iz biologije ucili o reproduktivnom sistemu, a u gimnaziji smo biologiju imali samo dve godine, nista korisno nismo ni stigli da radimo. I imali smo par predavanja ginekologa u osnovnoj, ali to je stvarno bilo bas to, nesto osnovno.

Zbog toga mislim da treba jedan uniformni program za sve skole, da to ne zavisi od volje i kaprica profesora biologije i pedagoga (ako oni organizuju ta gostujuca predavanja).

I sama sebi zvucim matoro, ali nisam ni ja bas davno maturirala, 2002. to bese :lol:

Nezavisno samo od bolesti, mlade interesuje sta i kako se 'to' radi, kako da devojke dozive orgazam, kako da se unapredi komunikacija izmedju partnera... citala sam neko istrazivanje, samo 50% mladih prica o seksu sa mladicem/devojkom. Kad bi imali predmet koji se bavi svime time a shvata se ozbiljno kao i svaki drugi, mozda bi prestali da se smejulje i bili u stanju da ozbiljno i bez stida razgovaraju o seksu.
neverending
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 23, 2005 9:20 am

Post od neverending »

Dobro, de, uzmi u obzir da je smejuljenje bilo u sedmom osnovne.
Ja sam maturirala kanda nešto ranije, pa ne znam da li je problem u postavci samog nastavnika, pedagoga ili škole, ali zaista sam sve neophodno čula na tim časovima. Više od toga bi mi bilo mnogo, što zbog uzrasta, što zbog toga što me zaista nije interesovalo.
Naučili su me šta mogu da zapatim, kako da se zaštitim, a ostavili mi slobodnu volju i mogućnost da sama istražujem. Ko god da je osmislio takav način, bio je inteligentan i znao je koja je prava mera. Šteta što takvih nema više.
Marija M.
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 10, 2007 7:39 pm
Kontakt:

Post od Marija M. »

Drage moje,ja sam skoro zavrsila fizicko vaspitanje pa tako spadam u prosvetne radnike,sti znaci da sam imala praksu u osnovnim skolama,prema mom iskustvu,decu to veoma zanima i verujte najmirniji su na casovima kada im prof.biologije prica o tome,uglavnom to sve zavisi od programa i plana za odredjeni predmet,sto propisuje ministarstvo,ali u vecini slucajeva od samog profesora,u planu postoji ta oblast ali veoma je sazeta,tako da sve zavisi od predavaca a i od zainteresovanosti samih djaka,sigurna sam da bi profesori vrlo rado odgovorili na njihova,,skakljiva,,pitanja.U danasnje vreme po mom iskustvu to su uglavnom mladji profesori ,jer oni stariji nisu bas raspolozeni za takve teme malo su vise konzervativni.Eto,a usput mogu i sami roditelji da predloze razrednom staresini ili skolskom pedagogu da organizuju predavanja za sve djake u odredjenim intervalima.Nadam se da sam pomogla.pozdrav :D :P
donka
Aktivan član
Aktivan član

Post od donka »

Neophodno. Neophodno. :-?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Svojevremeno sam htela da organizujem mesechna predavanja u svojoj bivshoj osnovnoj shkoli, koja mi je u kraju, ali verujte da nisam nashla 10 ljudi koji su bili zainteresovani za takvo neshto!
Ukljuchujuci i roditelje dece koja idu u tu shkolu, direktora naravno boil patka, njeg a pare zanimaju, nastavnici ko mumije umotani u svoje radne knjizice, bash ih briga da se cimaju oko nechega....

Josh uvek smo mi drushtvo koje vishe nego ishta voli da gura bitne stvari i chinjenice pod tepih, samo da se en vidi, da se ne pricha o tome....
Verujem da bi, i kada bi ova vrsta vaspitanja postojala kao obavezan predmet u shkolama, deo roditelja zabranjivao svojoj deci da idu na te chasove....jer, Boga ti, njihova princeza se ne *ebe, njihovo dete je najbolje na svetu.....

Zar nisu roditelji ti koji su pre mesec dana tuzili profesora koji je prijavio da se njihova deca drogiraju u nekoj srednjoj shkoli? Chovek prijavio a roditelji ga tuzili, poshto lakshe je tuziti nego prihvatiti problem!

Neophodno jeste ali daleko smo mi od adekvatnog ovakvog vaspitavanja!

Nazalost!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
donka
Aktivan član
Aktivan član

Post od donka »

To sto se rekla kako roditelji razmisljaju, vrlo je tipicno za nasu zemlju :( To je ono razmisljanje 'nece to meni da se desi'.

I onda imamo:

- nenormalno visok broj abortusa
- nenormalno visok broj umrlih od raka grlica materice
- pa i nenormalno visok broj stradalih u saobracajnim nesrecama!

S tim sto drzava radi bar nesto po ovom poslednjem pitanju, ljudi znaju da ce platiti kaznu ako ne vezu pojas... A za ove prve dve stvari, malo malo pa dusebriznici kukaju na TV-u, a niko nista konkretno da uradi da se to promeni.

Kanda sam se malo razbesnela :p
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

kakva drzava : hahahahahah

nema shta drzava da chini shto ne mozemo mi sami za sebe!

Zato, svi knjizice u ruke, na redovne preglede, sada dok josh nisu nas ogranichili brojem godishnjih pregleda :)

Gledajte svoju decu i ne gledajte Pink TV ;)
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Ludjakinja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 12:01 pm

Post od Ludjakinja »

Ja mislim da je prvenstveno problem u stepenu svesti i informisanosti naseg naroda.
Ako je voditi se po statistikama, u nasoj zemlji je jako mali brij zena koje redovno odlaze na gonekoloske preglede,a i kad to ucine obicno je u pitanju vec nastala infekcija,bolest i sl.

Isto je tako i po pitanju sexualnog obrazovanja.U samim porodicama je sex tabu tema o kojoj se sapuce,a onda kada problem nastane,kako je neko napomenuo problem abortusa koji se krece u broju od oko 100 000 godisnje,takodje se ni tada nista ne preduzme.

Zato mislim,da u skolama se nista znacajno ne bi promenilo uvodjenjem sexualnog obrazovanja,kada ta svest nije usadjena u samoj porodici.
donka
Aktivan član
Aktivan član

Post od donka »

Ma jeste to tako, nego odnekle mora da se pocne... lakse je sada uvesti seksualno obrazovanje u sve skole nego u sve porodice, a kad ti klinci jednog dana budu imali svoju decu, znace cemu treba da ih nauce.
Korisnikov avatar
traktor
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Feb 14, 2008 5:16 pm
Kontakt:

Post od traktor »

u osnovnoj skoli smo imali jednocasovno predavanje o menstruaciji (nizi razredi)
a u celoj srednjoj svega 45 minuta razgovora o bolestima i zastiti
ni priblizno dovoljno... nazalost :|
Milan1982
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 11:02 am

Post od Milan1982 »

To je neophodno ali ne treba preterivati s tim, dovoljno je 45 min. da se deci postavi snimak kako staviti kondom i objasniti im kakve sve posledice moze imati nestavljanje. I objasniti da je poseta ginekologu i urologu sasvim normalna stvar.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

to sve treba da im objasne roditelji a ne samo profesori i drugari koji surfuju po netu i prenose ko zna kako informacije....

zato ne ti jeste put ljudi koje ne znaju nishat o sexi u sebi tokom sexa!
Odgovori