donka napisao:Interesuje me da li je neko u toku, da li se nesto radi na tom polju u Srbiji? Posto sam skolu zavrsila poodavno, znam da je reforma obrazovanja u toku, isla sam na sajt Ministarstva prosvete i pregledala njihovu strategiju do 2010, i bas nista o seksualnom obrazovanju nisam videla. Mislim da je strasno kako pustamo decu neobavestenu u ovaj svet, da se sama snalaze i propaste svoje zdravlje...
Secam se mi smo u cetvrtoj godini srednje skole imali predmet Ustavnost i prava gradjana, i profesorka nam je na prvom casu rekla da smo mi vec odrasli ljudi, uskoro punoletni, da moramo da znamo kako funkcionise drzava, sta je politika, kako smemo da se ponasamo po zakonu i kako prema nama smeju da se ponasaju... ali istim tim odraslim ljudima niko nije rekao sta ih sve ceka kada stupe u seksualne odnose, sto mnogi rade i pre nego sto dobiju pravo glasa, na primer.
Da li postoji bar neka nevladina organizacija koja se zalaze za uvodjenje seksualnog obrazovanja kao predmeta u skole? Sta pojedinac moze da uradi da u tome nekako pomogne?
E ovako...dobices odgovor na delic svog pitanja.Ja sam prva godina srednje, i znam da smo u 8 razredu osnovne iz biologije poceli da ucimo polne organe i sve sto ide uz to, znaci oplodjenje, zastita, trudnoca...
U prvoj godini imamo biologiju coveka tj. nesto kao biohemija (vise hemija nego biologija) gde se najvise isticu celija i genetika i oplodjenje.Drugi deo je ekologija, ali to je manje bitno.Znaci, sve mi to lepo znamo, i kako se vrsi oplodjenje, i sredstva za kontracepciju (samo kondomi, nikakve tablete nam ne pominju), i trudnocu ALI mi to UCIMO nesvesno...znaci nikom od nas ne pada na pamet da ce to kad tad da preraste u praksu, i da to moze da dovede do ozbiljnih posledica, ako se ne pridrzavamo toga sta nastavnik ili profesor kaze.Oni to nama kazu, ali mi na zalost ne preduzimamo nista u vezi kompletne sopstvene zastite...cast izuzetcima, ako ih uopste ima...da su sa 15-16 godina svesni sta moze da im se desi.