Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.
Pozdrav svima Nova sam na forumu. Imam jedno pitanje, nadam se da nije glupo. Evo ovako, imam 26 godina i pre neka 3 meseca sam imala prvi sex, koji je bio poprilcno bolan. Pa moje pitanje je, da li je moguce obaviti ginekoloski pregled nakon prvog puta? Ja se malo bojim kako ce me mozda boleti i da mozda nisam " dovoljno otvorena "? Inace nikakvih problema nemam, imam redovne menstruacije.
Unapred hvala!
Bankabre, pa nemam neki razlog, samo zelim da se pregledam. Smatram da svaka devojka/zena mora da se pregleda. Mene samo interesuje, da li devojka treba odmah nakon prvog puta da ode na pregled?
A zašto ne bi otišla, ako nikada nisi bila? Sad si seksualno aktivna pa je red da ides na 6 meseci na kontrole. Ispricaj doktoru da si imala prvi odnos, da si dosla na pregled, i da ti je frka sto je to prvi put. Sigurna sam da ce se potruditi da te ne istraumira. (a kako bi ti bila sigurna u to, procitaj ovde na forumu o doktorima u tvojem domu zdravlja, ili trazi preporuku ako nema nijednog koji se pominje)
Mada moram da priznam da mi je potpuno neverovatno da u 26 godini nisi nikada bila kod ginekologa bez obzira sto nisi bila seksualno aktivna.
To je, moras priznati, krajnje neodgovorno ponasanje prema sebi samoj.
@Ka1,
nije na vama da dajete ovakve komentare, brinite o sebi!
ovakve besmislene poruke mogu da obeshrabre devojke da se javljaju ginekologu. ovo je jos jedna forma diskriminacije prema zenama, u kojoj se kada se radi o zenskoj intimi stvari uvek postave tako da je za nesto kriva! iz ovog rezona proizilaze i mnogo gore konstatacije, da je npr. zrtva silovanja zapravo krivac a ne zrtva, itd..
@mariza,
nema razloga da skupljate hrabrost, idite kod ginekologa, kao sto idete kod npr. stomatologa, to je potpuno normalna stvar!
Ajde ne lupetaj keve ti, nista te nisa pitao a i sta glumis ti ovde, advokata? A tvoje poredjenje sa silovanjem je apsolutno imbecilno i gnusno, to si ti rekao a ne ja!
Pokusavas da ubedis nekoga da je normalno sa 26 godina ne otici kod ginekologa? Pa nisi ti pametniji od svih ostalih lekara koji na sav glas posredstvom svih mogucih medija pokusavaju da objasne mladim devojkama kako je redovan odlazak ginekologu krucijalan u prevenciji mnogih bolesti!!!
pokusavam da objasnim vama - a na osnovu iskustva sa raznim strahovima od lekara - da nije nikakva pomoc nekome ko se necka da ODE kod dr, reci jos na forumu - "sta si do 26. radila..."
iza onoga sto sam vam napisao stojim - nisam napravio poredjenje, nego sam rastumacio logiku induktivnog misljenja koje je (nazalost) u ovoj sredini cesto prisutno!
Ka1 napisao:Ajde ne lupetaj keve ti, nista te nisa pitao a i sta glumis ti ovde, advokata? A tvoje poredjenje sa silovanjem je apsolutno imbecilno i gnusno, to si ti rekao a ne ja!
Pokusavas da ubedis nekoga da je normalno sa 26 godina ne otici kod ginekologa? Pa nisi ti pametniji od svih ostalih lekara koji na sav glas posredstvom svih mogucih medija pokusavaju da objasne mladim devojkama kako je redovan odlazak ginekologu krucijalan u prevenciji mnogih bolesti!!!
covek je lepo pokusao da ti stavi do znanja da "popovanjem" bespotrebno nabijas osecaj krivice. ako je devojka odlucila da do svoje 26. godine ne ide kod ginekologa, to je njeno pravo, jer je njeno telo u pitanju, i niko nema pravo da je kritikuje zbog toga. mozes da preporucis da treba da ode, ali ne da zauzimas stav kakv si zauzeo. to je veoma nasilnicki, kao i ovaj naredni post. a s obzirom na to da ti dajes sebi za pravo da delis nepozvane savete, mogu ja tebi da preporucim da obratis paznju na ton svoje komunikacije. ruzan je.
Hvala svima koji su odgovorili! Razlog zbog kog do svoje 26-te god NISAM isla kod ginekologa je u tome sto sam bila nevina! A to svakako ne znaci da sam ja ne informisana i da nebrinem o svom zdravlju! Primera radi moja dobra drugarica je u 24-oj dok je jos bila nevina otisla u DZ na gin. pregled da bi je tamosnja doktorka izbacila napolje i rekla joj da se prvo " otpakuje " kako treba pa da onda dodje - a ne da je neko bukvalno mehanicki otvara.
Pa sta da recimo zena nema nameru da se "otpakuje" uopste, je l' to znaci da ne moze da oboli od ginekoloske bolesti, ili ako i oboli da joj treba uskratiti preglede i lecenje... e svasta.
Ima svakakvih. Ta doktorka je tada mojoj drugarici bukvalno stavila do znanja da je " matora " a jos uvek nevina uzas! Poena moje teme je, da li devojka treba nakon prvog sexa da obavi pregled, da li je dovoljno " otvorena "?
Tehnicki mozes da obavis pregled, kao sto si mogla i ranije, a sad da li ce te boleti drugo je pitanje. Zavisi i od toga koliko se opustis, koliko je lekar pazljiv, kao i da li ima spekulum manjih dimenzija mada sam nesto skepticna da ih ima kod nas. Alternativno mozes da uradis samo ultrazvucni pregled spolja, to je potpuno bezbolno.
Posto vidim da ti te misice ne vezbas, moguce je da ce te svako njihovo rastezanje boleti. I mene je boleo pregled nakon par godina bez odnosa, znaci vazno je koristiti ih manje vise redovno ako neces da boli. Ako nemas redovne odnose predlazem masturbaciju, vibratore ili nesto slicno.