prolaktin
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
prolaktin
Sta je potrebno da se smanji nivo prolaktina? Koje tablete je najbolje koristiti? Ima li neko iskustva s tim i koliko vremena je potrebno piti tablete da bi se nivo prolaktina smanjio? Posto to nije jedino sto kod mene nije u redu,da li te tablete dok smanjuju prolaktin,negativno uticu na nesto drugo.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Maj 07, 2006 2:59 pm
Posto je prolaktin hormon stresa, prvo i osnovno smanjti stres na najmanju mogucu meru, ako je to danas uopste moguce.Ja takodje imam visok prolaktin i pijem po preporuci mog lekara bromergon( bromokriptin) 1/4 na dan,kazu da ga treba piti najmanje sest meseci, on uz lek dosta opadne ali malo jace nerviranje i opet je skocio.Zato ne nervirati se,meni je posao inace stresan pa cak razmisljam i o promeni posla.
Pozdrav
Pozdrav
Nijenina fasciniras me svojom sveobuhvatnoscu! Na sve mislis!

Making the decision to have a child is wonderous! It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body!
http://www.*/forum/
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Najmanje što biste trebali pre lečenja uraditi je Rtg Selle turcice, još bolje CT, a najbolje magnetnu rezonancu!
Za lečenje pored Bromergona, možda i bolji je Parlodel tj. karbegolin!
Ali lečenje valjda počinje nakon dijagnoze!?

U svakom slučaju srećno!

Povisen prolaktin je posledica stresa, trudnoce, cista na jajniku i promena na hipofizi. U zavisnosti od koncentracije koja izlazi od okvira referentnih vrednosti, odredjuje se terapija. Koncentracije hormona, prolaktina se menjaju tokom dana, najvisa je neposredno po budjenju, a zatim se smanjuje. Iz tih razloga prolaktin se odredjuje nekoliko puta dnevno, pocevsi neposredno po budjenju pa na svakih 3 sata. Sto se dijagnostickih metoda snimanja turskog sedla tice, magnetna rezonanca daje najpouzdanije rezultate, ali je ona u privatnim ordinacijama suvise skupa (oko 12000), a u drzavnim ustanovama se zakazuje. Daje preciznije rezultate jer Rtg i CT u slucaju mikroadenoma (dobrocudne promene na hipofizi) ih ne detektuje.
Za pocetak nista bez dijagnoze...
Pozdrav
Za pocetak nista bez dijagnoze...
Pozdrav
prolaktin
Da odgovorim svima,posebno Pedji-radila sam Rtg Sella turcika i CT,pokazali mikroadenom.Radila sam i magnetnu.Snimak je uredan,nema mikroadenoma niti bilo kakvih drugih patoloskih promjena.Vadila sam prolaktin 3 puta dnevno i stalno je visok.Inace,imam 28 godina,nisam radjala,a sve to sam i pocela jer zelim da zatrudnim.Ubraku sam 2 godine.
Visok prolaktin utice na plodnost u smislu da usporava ovulaciju. Postoje lekovi koji snizavaju prolaktin tj.sluze za lecenje steriliteta kod zena. Ja sam uzimala bromokriptin nekoliko meseci, naravno po preporuci endokrinologa.
Za pocetak potrebno je odrediti plodne dane. U tome moze da pomogne mini mikroskop maybe-baby ili najbolje testovi za ovulaciju. Moje iskustvo sa mini mikroskopom nije zadovoljavajuce jer je retko pokazivao plodne dane.
Najbitnije, ne opterecivati se previse mislju"ja moram sada da imam bebu" jer je psihicki faktor jedan od najbitnijih. Samo opusteno...
Veliki pozdrav
Za pocetak potrebno je odrediti plodne dane. U tome moze da pomogne mini mikroskop maybe-baby ili najbolje testovi za ovulaciju. Moje iskustvo sa mini mikroskopom nije zadovoljavajuce jer je retko pokazivao plodne dane.
Najbitnije, ne opterecivati se previse mislju"ja moram sada da imam bebu" jer je psihicki faktor jedan od najbitnijih. Samo opusteno...
Veliki pozdrav
Zdravo svima,
takodje imam problem sa povišenim prolaktinom.
Poslednja izmerena vrednost mi je 1600 a prvobitna 900.
Imala sam terapiju Bromokriptina koja je trajala 3 meseca,prekinuta je uz konsultacije sa lekarom zbog navodnog smanjenja.
Radila sam širinu vidnog polja, "snimala glavu" i bilo je sve u redu.
Zanima me zašto prolaktin i dalje raste?
Imam 24 godine i nisam radjala.
Hvala,
Lilly
takodje imam problem sa povišenim prolaktinom.
Poslednja izmerena vrednost mi je 1600 a prvobitna 900.
Imala sam terapiju Bromokriptina koja je trajala 3 meseca,prekinuta je uz konsultacije sa lekarom zbog navodnog smanjenja.
Radila sam širinu vidnog polja, "snimala glavu" i bilo je sve u redu.
Zanima me zašto prolaktin i dalje raste?
Imam 24 godine i nisam radjala.
Hvala,
Lilly
Vec 2 godine mucim se sa prolaktinom.Godinu dana uzimala sam bromergon ali cim prestanem piti prolaktin opet skoci sad vec 7 meseci pijem dostineks i prolaktin je u granici normale.Imam 29 god. i zelim ostati u drugom stanju radila sam magnetnu imalo je neso malo na hipofizi 3mmm
Neznam sta da radim

Prolaktin
Cao kate** ,
Ja sam i dalje pod terapijom "Bromergon-Bromokriptin", za sada mi je prolaktin normalan. Doktorka mi je rekla da pijem sve dok ne zatrudnim, mada ja to jos uvek ne zelim!
Posle silnih snimanja koje sam obavila, meni su nasli takodje nesto sitno na Hipofizi,preporuceno mi je da ponovim magnetnu rezonancu za 6 meseci(sto je otprilike za 2-3 meseca) pa da vide da li se taj "prolaktinom" ili "mikroadenom"(sto pretpostavljam da imas i ti-dobrocudni tumor hipofize) smanjio.
Mozda te je ovo sto sam ti napisala uplasilo, ali tako je.
Oko sebe imam dobar tim lekara,koji su mi sve to dobro objasnili.
U medjuvremenu sam se "obrazovala" po tom pitanju i saznala da to ne mora biti nista opasno i da vecina zena to izleci uz terpiju Bromergonom.
Ja sam optimista, sto preporucujem i tebi, ako te jos nesto interesuje u vezi sa tim-pitaj ,jer sam u medjuvremenu "doktorirala" prolaktin!
PUNO SRECE SA TRUDNOCOM!
Ja sam i dalje pod terapijom "Bromergon-Bromokriptin", za sada mi je prolaktin normalan. Doktorka mi je rekla da pijem sve dok ne zatrudnim, mada ja to jos uvek ne zelim!
Posle silnih snimanja koje sam obavila, meni su nasli takodje nesto sitno na Hipofizi,preporuceno mi je da ponovim magnetnu rezonancu za 6 meseci(sto je otprilike za 2-3 meseca) pa da vide da li se taj "prolaktinom" ili "mikroadenom"(sto pretpostavljam da imas i ti-dobrocudni tumor hipofize) smanjio.
Mozda te je ovo sto sam ti napisala uplasilo, ali tako je.
Oko sebe imam dobar tim lekara,koji su mi sve to dobro objasnili.
U medjuvremenu sam se "obrazovala" po tom pitanju i saznala da to ne mora biti nista opasno i da vecina zena to izleci uz terpiju Bromergonom.
Ja sam optimista, sto preporucujem i tebi, ako te jos nesto interesuje u vezi sa tim-pitaj ,jer sam u medjuvremenu "doktorirala" prolaktin!

PUNO SRECE SA TRUDNOCOM!

Cao Lilly i ja imam problem sa prolaktinom molim te reci mi da li si ga spustila samo Bromokriptinom i koliku dozu si pila kao i koji vremenski period, ja sam pila dva meseca 2,5 mg 2 puta dnevno i kad sam napravila pauzu od 7 dana on je bio 1300 a dozvoljena granica 490 neznam sta da radim pocela sam da ga pijem ponovo, ima li mozda jos nesto, trudim se da stres smanjim na minimum, ima li jos nesto da preduzmem odmah? hvala savima koji imaju neki predlog cao