prolaktin

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

biberčić
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 5:20 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

prolaktin

Post od biberčić »

Evo i ja da priložim moje iskustvo sa prolaktinom:prvi put mi je bio 1170-sedmi dan ciklusa,zatim 1774-24 dan ciklusa.Pila sam od 5-og dana ciklusa Bromokriptin 2x2.5 mg tri nedelje(u početku sam krenula sa 1/4 leka i mislila sam da me biti neće-teško sam i tu 1/4 podnosila,ali sam za nekih desetak dana postepenog povećavanja doze uspela da se vratim u normalan život) i uradila prvu kontrolu prolaktina i bio je 152!!!!!To mi je bio 27 dan ciklusa.Sad mi je lekar smanjio dozu na 1/2 tab.dnevno i ponovo ću ga kontrolisati za 10 dana,pa ćemo da vidimo na čemu smo.Inače se godinama lečimo i mm i ja ,a da mi niko za svo ovo vreme nije proveravao hormonski status-dok to sama nisam zatražila!!! :evil: :roll: A,da i sam ciklus mi je sad normalniji po standardima-manje i kraće krvarim,a ne ko pre po 8-9 dana.Za sad toliko od mene.
Manje stresa ,nerviranja,a puno pozitivne energije svim prolaktinama želim sad i ubuduće!!!
Nikolina35
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 6:24 pm

Post od Nikolina35 »

Interesuje me ŠTA JE TO PROLAKTIN, tj. kakav je to hormon, na šta utiče, zbog čega je bitno meriti njegov nivo. Ne znam ništa o tome, a razna ispitivanja mi predstoje, vrlo uskoro i analize hormona.
Hvala unapred!
Pozdrav!
OljaA
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm

Post od OljaA »

Hormon stresa i hormon koji se javlja pri laktaciji.

Meni nije onda jasno, zašto dojilja ne sme da se nervira i stresira jer može da izgubi mleko, jer bi bilo logično, više stresa=više mleka.
Slika
Lillly
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 08, 2006 8:31 pm

PROLAKTIN

Post od Lillly »

Cao "milosdam",
nikako da ti odgovorim na pitanje...pa evo...
Kada sam prvi put pocela da pijem Bromergon,vrednost Prolaktina mi je bila oko 800,posle izvesnog vremena vrednost je dovedenena na normalu, a to je oko 300. Bilo mi je ok, nekoliko meseci, i kada sam prvi put osetila jaku nervozu,uznemirenost, uradila sam test iz dva dela(jutarnja vrednost i poslepodnevna) i rezultati su mi bili 1400 i 1600 !!!
Na sta mi je doktorka rekla da pocnem da pijem Bromergon ali ovaj put jacu dozu 3 puta dnevno.... To je trajalo neko vreme i sada pijem 2 puta dnevno.
(U medjuvremenu sam radila sve moguce analize o kojima sam pisala u prethodnim postovima)S vremena na vreme uradim uradim test na Prolaktin i sve je u redu, medjutim doktorka mi je rekla da cu morati da ga pijem duzi period bez obzira sto mi je sada normalan(mozda i 2 god.) jer Prolaktin ne mora da bude povisen samo zbog stresa(kao sto to mnogi misle). Uskoro idem ponovo na Magnetnu rezonancu da vidim jel se sta promenilo-nadam se nabolje!
Ako nisi posetila ginekologa i endokrinologa to obavezno uradi. Bromergon je pokazao kod svih odlicne rezultate u resavanju povisenog Prolaktina.

Mozda sam preopsirna ali sam se trudila da ti sto bolje objasni svoj slucaj a ti izvuci zakljuca.. :D
POZDRAV!
anubina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 05, 2007 10:05 pm

Post od anubina »

Ja sam cerka zene koja je pila bromokriptin,zanima me da li neko moze da mi kaze da li i kako taj lek moze na plod da utice,zanima me posto studiram medicinu,a inace moja mama je imala mikrotumor na hipofizi i pila je taj lek sve dok u 8-9nedelji trudnoce nije otkrila da je trudna .hvala unapred
Maj77
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 13, 2007 11:22 pm

Post od Maj77 »

3 dan ciklusa (izazvanog orgometrilom zbog amenoreje) prolaktin 3500.

30 godina, bez porodjaja.
Frka mi je!
dr.koki
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Sep 10, 2007 1:59 am

Post od dr.koki »

Nisam bas siguran da je RTG sellae turcicae bas najsigurnija metoda za mikroadenome. CT i/ili MRI su mnogo pouzdaniji ali kako me je moj mentor naucio:"Ako se na jednom vidi promena a na drugom ne, uvek se ponasaj kao da postoji promena". Zanimljivost je da je prolaktin hormon koji inhibira orgazme, znaci sto vise prolaktina manje orgazama.
Disclaimer: Dr sa .(tackom) u mom potpisu ne znaci da sam dr medicine. Ja sam samo student medicine i odgovaram samo na pitanja u koja se razumem.
gordanaterentic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 26, 2007 1:59 pm

Post od gordanaterentic »

nekom pomogne bromakraptin a dostineks je bolji
ikica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Maj 23, 2006 5:53 pm

Post od ikica »

Zanimljivost je da je prolaktin hormon koji inhibira orgazme, znaci sto vise prolaktina manje orgazama.[/quote]

zanimljivo :o svasta se nacitala o prolaktinu, da "blokira" ovulacije, da moze dovesti do prolaps zutog tela, ali.. ovo sa orgazmima prvi put cujem zaista :D
Imala visoki prolaktin i ne bih mogla zaista da se slozim sa ovom tvrdnjom :D
zeljkans
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 07, 2007 7:12 pm

Post od zeljkans »

Meni su hormonske analize radjene deveti dan ciklusa i nivo prolaktina je 13 a vidm na tom nalazu da treba da bude u rasponu 2.4-25.1
Da li je to ok?
djdarkangel81
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 6:33 pm

Post od djdarkangel81 »

cao
imam 26 godina i radila sam hormonske testove
teska sam oko 50kg i nemam nikako redovne menstruacije.a imam i mikrocisticne jajnike.
na rezultatu testova pise da mi je prolaktin vrenosti 2.141,0

nisam radjala niti imam nameru skoro,ali me ipak brine sve ovo.
da i hTSH mi je povisen na 6,58
marija04
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 18, 2008 6:58 pm

Post od marija04 »

Da li neko moze da mi da neke informacije o leku "Norprolac"
marija04
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 18, 2008 6:58 pm

Post od marija04 »

[quote="djdarkangel81"]cao
imam 26 godina i radila sam hormonske testove
teska sam oko 50kg i nemam nikako redovne menstruacije.a imam i mikrocisticne jajnike.
na rezultatu testova pise da mi je prolaktin vrenosti 2.141,0

Prolaktin je hormon stresa i imas puno toga da procitas o njemu na forumu, to sto ti je visok prolaktin moze da ukaze ili da si pod nekim velikim stresom ili da postoji neki problem sa hipofizom, nemoj da se plasis bitno je da uradi dnevni profil prolaktina i tada ces videti da li je to bio samo neki trenutni stres ili postoji neki dr. problem. Meni su upravo rezultati prolaktina bili jos gori nego tvoji aki hvala bogu nema nikakvih problema sa hipofizom sto sam utvrdila preko MR-a.dobila sam da pijem Norprolak pa cu sad da pocnem. Javi se doktoru- endokrinologu pa ces dalje videti sa njim. Ako ti nesto od ovoga sto sam napiala nije jasno slobodno pitaj. Pozz. i bez nerviranja:)
plavusa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 22, 2009 7:32 pm

Post od plavusa »

ja imam 26god.Pre godinu dana mi je otkriven tumor na hipofizi.doktor je odlucio da je najbolje da idem na operaciju na sta sam se ja i slozila bez mnogo premisljanja jer da cekam ko zna sta bi se desilo moze da pocne da raste.pre operacije sam pila razne tablete za spustanje prolaktina koji mi je bio preko 3000.i nisu mi nista pomogle,samo su ga malo spustile.operacija mi je radjena kroz nos,mikroskopski.trajala je 5 sati.sve se to zavrsilo nekako sam izdrzala i posle toga imala terapiju.prolaktin je posle izvesnog vremena opet bio kao i pre operacije.otisla sam opet na mri gde su mi ustanovili jos goru dijagnozu.nasli mi ostatak tumora ali u nervnim kanalima u glavi.nema mi pomoci nikakve sem da pijem tablete da bih ga ubila.to mi je nadjeno godinu dana posle operacije.sada pijem dostinex vec 4 meseci i prolaktin se troduplo spustio.dok sam pila bromergon nista mi nije pomagao.sada se vise plasim nego kad sam imala tumor na hipofizi jer ipak nervi su nervi.mozda sam napravila veliku gresku sto sam pristala na operaciju.vreme ce pokazati a ja cu i dalje piti dostinex ko zna koliko
bibana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 06, 2009 11:34 pm

Post od bibana »

plavuso molim te reimi kako si nabavila dostineks? gde? moja sestra ima tumor na hipofizi hitno nam treba! Hvala unapred
Odgovori