problem sa ostvarenjem ovulacije???

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Kalina75
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 16, 2006 7:49 pm

problem sa ostvarenjem ovulacije???

Post od Kalina75 »

Imam 31godinu,pusac,menstrualne cikluse na 25-30 dana. Razlog zbog koga se javljam je moja zabrinutost jer izgleda da ja uopste nemam ovulaciju. Naime,pre nego sam se udala imala sam dugogodisnju vezu (8godina)u kojoj smo koristili metodu prekinutog snosaja i nijednom za to vreme nisam ustala u drugom stanju. Sada sam udata vec godinu dana i sve vreme braka pokusavamo da ostanem u drugom stanju. S toga sam krenula na ispitivanja,i ustanovljeno mi je da je PA druga grupa, vaginalni bris ok. Uradjena mi je kolposkopija, i ustanovljeno da je grlic materice ok, da nema kondiloma ni spolja ni unutra. Ovako izgleda nalaz>
PM 9.8.2006,19 08.2006.godine uradjeno sledece
Uterus je AAVF, pravilnog oblika i ehogenosti,dimenzija 81x33x35mm
Caum je prazan
Desni ovarijum je na tipicnom mestu pravilan, dim 31x18mm
levi ovarijum je uz uterus i ispred, dim 30x15
Duglas je prazan
Kl.nalaz
Vagina je cista glatka, prolazna
PVU> pravilna, prikriven skamoznim epitelom bey defekta, boji se jodom homogeno i intezino
Uterus je AVF, pravilan ,cvrst, pokretan i neosetljiv
Adnexs i parametrija desno slobodna i neosetljiva
Leva adnexa lako skracena i palpatorno osetljiva.
Duglas je slobodan.
Dg Adnexitis chr.1.sin.execerbata
Tom prilikom mi je pregledala grudi,i ustanovila da je sve ok. Mada ja sam joj reekkla da od otprilike 9-tog d10 dana od ciklusa uvek imam bolove u grudima, da postaju ivece,nabreklije i cvrsce, i da to tako traje i postepeno se uvecava bol sve do menstruacije,nasta mi nista nije odgovorila
Buduci da sam svojevremeno imala pesak,povezala je to sa levim jajnikom, i preporucila da pijem pijem palitrex 2x500mg,sto sam i ucinila. Moram da napomenem da me nikada u zivotu nije boleo jajnik,niti sam imala bilo kakve probleme na tu temu,pa sam totalno bila zatecena odakle to sa tim levim jajnikom.
Buduci da ja i moj suprug zelimo bebu od toga dana sam svaki dan krenula sa folikolimetrijom i svaki drugi dan sam odlazila kod doktora. Ustanovljeno mi je da se endometrijum lepo razvija i svaki dan se skoro povecavao za po 1mm.
14 dana od ciklusa ustanovljen je na desnom jajniku folikul koji je imao velicinu 12, da bi 17 dana bio na 16, tada mi je prestala sa ispitivanjem folikulimetrije i rekla da uradim progesterol,nebi li utvrdila da li je mozda pre toga prosao plodni dan. Medjutim,razbolela sam se,dobila visoku temperaturu i moram priznati ponela krajnej neozbiljno,nisam otisla i izvadila ga. Medjutim, uredno sam dobila sledeci ciklus tacno 03.09.2006.godine. Onda sam je upitala da li treba da uradim mikroplazmu,ureaplazmu i test na hlamidiju,nasta je odgovor bio negativan sa obrazlozenjem da je to ne potrebno buduci da mi je ok PA I VS. Moj suprug je umedjuvremenu uradio spermogram, nalaz je sledeci
volumen 2,4 x10 3/l
izgled \belicast
PH 7,5
br.speramtozoida 89x10 9/l
pokretnih posle 30 min 0,53
slabo pokretnih 0,15
nepokretnih 0,32
normalni 0,57
patoloski 0,43
leukociti u vp 2
eritrociti 1
epitelne celije 4
Zelim da napomenem da on uzima vitamin C i to 2x500mg, a da sam ja posto sam pitala svog doktora krenula da pijem macinu travu-ocajnicu i to 3 puta na dan po vinsku casu,tako sto je stavim u vrelu kipucu vodu,poklopim i sacekam da prodje oko 20min. Uzasnog je ukusa,ali ga pijem nebi li izbegnula bilo kakve hormone. Takodje,pijem oligolal se, i folnu kiselinu vec skoro 6meseci.
Molim vas da me posavetujete,vise cu izludeti,trebala bi ciklus da dobijem 27.09.2006 ako ne dodje do oplodnje. Sa suprugom svaki drugi dan imam odnose i toliko sam se opteretila da nakon odnosa podizem noge u svecu i tako znam da ostanem i do 30minuta. Planiram da dam urin, ne bi li doktorka imala vecu sliku u glavi.Ne znam koliko je opasan ovaj caj koji pijem, da li smem uopste da ga pijem, da li bi trebala da uradim hormone,da li da nastavim sa folikolimetrijom?Jako sam uzbudjena,pocinjem da ludim,toliko sam postala opsednuta da cak kad vidim trudnicu pocinjem da placem,izludecu,ne znam sta mi jos valja preduzeti a da bi mogle da se preduzmu adekvatni koraci. Molim vas za odgovor,hvala!
Ps.izvinjavam se na ovakom opsirnom pitanju,ali ja nisam znala prosto da odaberem sta je sve znacajno da vam dam od informacija da bi mgli neku sliku da stekne.
MARRY
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 16, 2005 6:38 pm

Post od MARRY »

A zasto ne kupite neki test za pracenje ovulacije? Na trzistu ih ima dosta( clear blue, maybe baby...) . Sa testiranjem se pocinje od 1.dana ciklusa, tako da ako vam je kojim slucajem ovulacija ranije, a ne 14 dana to mozete lepo da ustanovite. I tada da se bacite na posao. I da ne poklanjate vise uludo pare....
ps. kazu da je psiholoski faktor presudan pri ostvarivanju trudnoce. Bez obzira koliko se vi trudili, dizali noge, i svasta nesto radili, beba sama bira trenutak kada ce da se pojavi....i verujte, ovo nije fraza, mada zvuci tako....OPUSTITE SE!!! i sve ce se samo srediti. Pa mnogo beznadezniji slucajevi su uspeli, ne vidim zasto vi ne biste mogli. :D
U svakom slucaju- SRECNO!!!!!!!
Kalina75
Novi član
Novi član

Post od Kalina75 »

Zahvaljujem se na odgovoru,od srca,ali moram reci da sam odavno kupila mejbibejbi i da je bezveze.Koristila sam ga cim ustanem,pre nego operem zube,doruckujem,i svaki dan je pokazivao razlicito,tako da sumnjam u njegovu ispravnost. Ne znam koliko je ovaj drugi test pouzdan? Takodje,interesuje me da li znas kako ti deluju ovi moji nalazi,ukljucujuci i suprugove?
A ja za koji dan treba da dobijem i deluje mi ni da ovaj ciklus nece biti nista(.
ss_cale
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 06, 2006 11:36 pm

Post od ss_cale »

meni je pomoglo i najsigurnije je da radis ultra zvuk od 10-og ili 12 - og
dana ciklusa to se mislim zove folikumetrija i ne naplacuje se kao ultra zvuk malo je jeftinije jer ces mozda morati i 5 puta u toku meseca da radis ultra zvuk po meni je to najbolje skupi parice i kreni .
moze i da se mislim 24 ili 25 dana ciklusa to bi trebalo da proveris kod svoje doktorke da se izvadi jedan hormon i onda se vidi dali je tog meseca bila ovulacija meni se ipak vise svidja ono sa ultra zvukom a ti kako hoces raspitaj se jos malo .
Ni meni nisu pomagali testovi za ovulaciju ako imas mali poremecaj hormona to nemoze da pokaze tacan rezultat. srecno !!!!
MARRY
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 16, 2005 6:38 pm

Post od MARRY »

Pa mislim da je sve relativno ok, to ce ti se vec javiti neko od doktora da potvrdi ili demantuje, ali mene zbunjuje ono sto si ti sama kazes primetila. A to je da ti od 9-10 dana ciklusa grudi nabreknu i postanu bolnije. Meni se to uvek desava nakon ovulacije-sama izvedi zakljucak. Mozda je kod tebe sama ovulacija malo ranije, jer i sama kazes da ti cilusi ponekad traju i 25 dana. Pa prema tome, ako od dana menstruacije oduzmes 14(koliko obicno traje lutealna faza) tebi je moguce ovulacija oko 10-11 dana, a mozda i pre. I da ti ispricam jednu zanimljivu pricu:
otisla ja kod jednog uvazenog doktora u mom gradu( stara kajla, "proveren") da proverim stanje stvari, jer zaboga, proslo neko vreme ( 3 meseca) a ja ne ostajem u drugom stanju. On lepo proveri, ispisa neke nebuloze,kad sam ga pitala da radim test na hlamidiju on me onako iznenadjeno pogleda i kaze-pa zar to neko radi ovde??!!! (pa normalno, svaka ordinacija u gradu, a on nije cuo za to)ali, nema veze, da nastavim - isprica mi jednu pricu o jednoj svojoj pacijentkinji koju je 7 godina lecio od steriliteta, sta sve nisu pokusavali( po njegovim recima) i nista. Sve dok jednog dana nije otkrio da je ona ovulirala 7 dana ciklusa. kad je to otkrio(nakon 7 God!!!) zena sledeci mesec ostade trudna!!!!
Pa ti sad vidi ko sve radi ovaj posao!!! Coveka pregazilo vreme, odavno zreo za penziju!!!!
Htela sam da ti kazem- ima ih raznih, a svaka zena je prica za sebe, cula sam za neke slucajeve kojima je O na pocetku ciklusa, dok traje meca...
Pokusaj sa testovima prvo, a ako ne upali- folikulometrija, ali od 1 dana ciklusa. Srecno :wink: I pisi ako se nesto lepo desi!!
IVANA 73
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 14, 2006 8:55 am

Post od IVANA 73 »

Proveri nivo hormona prolaktina,zbog njegovog povecanja mogu da ti nabreknu grudi kako kazes ,a on sprecava ovulaciju.Znam iz mog iskustva
pozdrav
Kalina75
Novi član
Novi član

Post od Kalina75 »

Zahvaljujem se svima na pomoci i savetima.Ja bi takodje zamolila da neko od dr sa ovog sajta,da neki odgovor,ako je ikako moguce.
Takodje,da li neko zna kada se radi prolaktin? Cula sam da se radi 21dana?
Sto se tice poruke koju je Meri napisala, sta drugo da kazem nego katastrofa da toliko ovi nasi doktori nemaju pojma, i ja se razmisljam ovu moju da promenim. Zna li takodje neko nekog dobrog,pouzdanog doktor koji ce moci da me uputi sta i kako dalje da radim??
pinkomothus
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 20, 2006 1:53 pm

Post od pinkomothus »

Prolaktin mozes da izvadis bilo kada,ne mora biti 21 dan ALI potrudi se da odes posle podne jer kazu da je ujutru prolaktin uvek pomalo povisen sam od sebe.
Ja sam imala povisen prolaktin i neredovne/anovulatorne cikluse,Dr kaze da je to bilo od stresa i evo vec par meseci je sve uredu,prolaktin se smanjio,imam ovulaciju i redovne cikluse,sve je super..samo od sebe!
IVANA 73
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 14, 2006 8:55 am

Post od IVANA 73 »

Kada zelis da proveris nivo prolaktina radis profil tj. u 7,10 i 11 h.mozda je najbolje 14.dana ciklusa a trebala bi 7,14 i 21 dana ciklusa.Profil se radi da bi se pratilo njegovo kretanje jer se mijenja,a najveci je ujutru.Najvaznije je da bude u granicama.Niko ti nece priznati nalaze koje radis popodne.
Kalina75
Novi član
Novi član

Post od Kalina75 »

A ja sam informisana da se prolaktin radi da bi se utvrdila ovulacija,i da kada se radi sa ostalim hormonima po pravilu bi trebao da se uradi 21 dan. Takodje, sada uopste ne znam da li se on radi pre podne ili poslepodne,jer nigde na tu informacijeu nisam naisla, a ove u Heksalabu bas briga vazno da uzmu pare...i kazu da uvek moze da se uzme?!
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Kalina, Kalina...Vi ste sve odgovore napisali samo sebi, samo ih od silnog stresa i opterecenja strahom da 'je nesto pogresno' i da zbog toga ne mozete ostati trudni NE mozete vidjeti.

Prvo nekoliko malih komentara na pristup vase dr...

1.
PA druga grupa, vaginalni bris ok. Uradjena mi je kolposkopija

Normalan Papa nalaz nije indikacija za kolposkopiju.

2.
Adnexs i parametrija desno slobodna i neosetljiva
Leva adnexa lako skracena i palpatorno osetljiva.
Duglas je slobodan.
Dg Adnexitis chr.1.sin.execerbata

pa onda

Kod: Obeleži sve

Buduci da sam [u]svojevremeno imala pesak,povezala je to sa levim jajnikom, i preporucila da pijem pijem palitrex 2x500mg[/u],sto sam i ucinila. Moram da napomenem da me nikada u zivotu nije boleo jajnik,niti sam imala bilo kakve probleme na tu temu,pa sam totalno bila zatecena odakle to sa tim levim jajnikom
.

Ovo je isto jedna od popularnih dijagnoza Yu ginekologa, svaka druga zena ima ili adnexitis chr.dex ili sin., i dobija terapijju antibioticima, koji u slucaju hronicnih promjena poslije preboljenih akutnih upala ( a Vi se ne mozete niti sjetiti da ste ikada imali ikakav bol na toj strani !) uopste ne djeluju...bacanje para i nepotrebno uzimanje lijekova.

E sad folikulometrija...prvo kod svih normalnih zdravih zena ovulacije se ne desavaju svaki mjesec !!! najmanje jedan ciklus u godini jeste anovulatorni i to je prosjek. Ako ste folikulometriju radili u samo jednom ciklusu, moracete je ponoviti...bar jos 2 ciklusa, a opet je lakse da uraditi progesteron 23.dana ciklusa od 1.dana menstruacije i da vidite da li ste ovulirali....tako da ucinite svoj zivot jednostavniji i da dobijete iste podatke....isto tako to morate uraditi u najmanje 2 ciklusa...

MA SVE OVO PISEM...A NAJRADIJE BIH DA VAS STAVIM ISPRED SEBE I PUSTIM DA SE ISPLACETE, JER STE TOLIKO NAPETI I VEC SE TAKO HVATATE U TAJ ZACARANI KRUG...seks svaki dan ( pa je l' vi uzivate u tom seksu ? ) dizanje nogu i pravljenje svijece nakon odnosa po pola sata ????( to nema nikakvu naucnu osnovu, to su babske price...i ja ne vjerujem u njih a koliko se sjecam savjetuju ih kod zavaljene materice, a Vasa to nije...), mogu zamisliti kako ste razocarani kad cekate menstruaciju koja dodje...mora da placete danima...i spremate novu strategiju kad se oporavite...

Da Vam iskreno kazem...na dobrom ste putu da upadnete u grupu ljudi koji pate od neobjasnjenog infertiliteta, jer se ponasate tipicno neurotski, bez IKAKVOG RACIONALNOG RAZLOGA....zbog Vaseg stresa prolaktin moze da bude dovoljno visok, da ne spada u kriticnu vrijednost, kojom Vam remeti regularnost menstruacija, ali da remeti ovulaciju...sto PREDLAZEM SADA UOPSTE NE TREBA ISPITIVATI.
Niste napisali koliko Vas partner ima godina, ali pretpostavljam da nema mnogo vise od Vas i napisite mi nalaz spermogram ponovo, jer su jedinice nejasne, stavite papir pred sebe i prepisite doslovno sve sto pise.

Dakle...dvije opcije...prva da nista ne radite slijedecih 6 mjeseci !!! nikakve testove niti ispitivanja ukljucujuci i ovaj progesteron o kome smo pricali...da zaustavite TU TRKU ZA TRUDNOCOM I POCNETE DA SE PONASATE NORMALNO !!! JER CETE UHVATITI SAMO SVOJ REP A NE TRUDNOCU....sjetite se zasto ste se udali za Vaseg partnera ? ako jeste i zasto zivite zajedno ? imate li posao ? da li uzivate u tom sto radite ili idete na posao samo da biste se vratili kuci i obavili seks koji treba da donese trudnocu ? imate li prijatelje ? roditelje ? imate li ikog drugog na koga mozete da prebacite malo svoje paznje sa fokusa na trudnocu...prva prepreka koju treba tretirati u Vasem slucaju jeste stres vezan za trudnocu, a to ce postici ako potpuno zaboravite na tu masinu koju ste od sebe napravili, i dozvolite Vasem tijelu da se ponasa prema svom ritmu...KAD POCNETE DA POSTUJETE SVOJE TIJELO, ONO CE VAM UZVRATITI DESETOSTRUKO, sada Vas samo kaznjava, kao sto i vi kaznjavate njega.

Sta kaze Vas suprug ? Sta on misli o svemu ovome ? Da li Vam je bracni odnos u krizi ako ne ostanete trudni ? Moram da kazem...oladite malo Kalina...popucacete kao struna, ako nastavite ovakvo ponasanje...

Druga opcija jeste da uradite histerosalpingografiju nakon hormona FSH, TSH, T4, prolaktina 3. dana menstruacije, i progesteron 23.dana ( u 3 ciklusa )...ali to sve moze sacekati i 6 mjeseci...ako zelite da Vas dijagnostiku sa infertilitetom samo odlazite kod ginekologa, i tu ce Vam poceti zivot kao kod ovih mladih zena cije zivotne price mozete procitati na topiku IVF/ ICSI, i vidjeti koliko je zivot da kazem blago DRUGACIJI, kada imate problem infertiliteta.

Srecno
Pozdrav,
ObGyn
Kalina75
Novi član
Novi član

Post od Kalina75 »

Zahvalujem Vam se na odgovoru i ponovicu nalaz spermograma svog supruga koji glasi ovako:
Volumen 2.4 x10 na 3/ L
Izgled belicast
PH 7.5
Broj spermatozoida u L 89 x10 na 9/L
Pokretnih posle 30 minuta 0.53 Arb.jed.
Nepokretnih 0.32 Arb.jed.
Slabo pokretnih 0.15 Arb. jed.
Normalni oblici 0.57 Arb.jed.
Patoloski oblici 0.43 Arb. jed.
Leukocita u v.p 2
Eritrocita 1
Epitelne celije 4
Suprug ima 29 godina, ja 31 oboje smo pusaci. Brak nam je super i on sa time sto ja ne ostajem u drugom stanju ne opterecuje,niti govori ili ucenjuje da cemo se razvesti ako ne ostanem trudna,bas naprotiv, govori da treba da se opustim i prestanem da se opterecujem. Oboje smo zaposleni,ja radim posao koji volim,a koji je nazalost tezak-umno, jer zahteva veliku takticnost,pedantnost,ukljucenost,ogranizovanost,dobro znanje i mudrost i na tom radnom mestu sam 2 godine.
Seks imamo svaki drugi,treci dan. Svog supruga volim,i udala sam se za njega iz ljubavi, to seks konzumiramo jer se volimo.
Krug prijatelja mi je (nam je)ogroman i vikende provodimo uz njih. Dosta setamo, odmaramo...Ne sedim po ceo dan zureci u plafon i razmisljajuci kad cu ja vec jednom ostati trudna,ali lagala bi kada bi rekla da o tome ponekad i ne razmisljam,a valjda je normalno ponekad o tome i razmisljati sobzirom da sam svojim cinom rodjenja predodredjena na cin radjanja?
Kalina75
Novi član
Novi član

Post od Kalina75 »

Eh sada videh da ste vi i PA nalaz povezali sa kolposkopijom...ali ja sam kriva nisam se dobro izrazila. Prilikom ginekoloskog pregleda doktorka je uradila kolposkopski pregled koji je bio super...(nema nista na grlicu materice,nema kondiloma ni spolja ni unutra i sl)i tog dana,dakle istog dana mi uzela i PA I VS.Nakon par dana dobila sam nalaze PA I VS i ostala mi je ista grupa koja sam bila i ranije dakle druga grupa i vs je takodje ostao ok.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Pa odlicno Kalina, Vi ste jedna mlada srecna i zdrava zena...( jos ) nema razloga za brigu...spermogram Vaseg muza je u granicama normale, ali biste naravno oboje trebali prestati pusiti, zbog opsteg zdravlja i zbog ostvarenja potomstva. Ne vidim nikakav hitan razlog da bilo sta ispitujete sada, a napisala sam Vam sta treba da se uradi, tako da znate ako se za slijedecih 6 mjeseci nista ne desi, pratite tu listu....a sada pola godine mozak on hold-na rezervu ! i uzivajte u Vasem braku, poslu i prijateljima....mislim da je opustanje najbolji afrodizijak.

Sto se tice Papa nalaza i kolposkopije, kao sto rekoh, kad je Vas ginekolog dobio normalan nalaz na Papa testu, nije bilo nikakvog razloga da radi i kolposkopiju.

Javite se za 6 mjeseci...nadam se da cu jos ponekad doci ovdje i u tom periodu.
Pozdrav,
ObGyn
Kalina75
Novi član
Novi član

Post od Kalina75 »

Mnogo vam hvala na vremenu koje ste izdvojili za mene i sto ste mi dali odgovore. Usresredicu se na druge stvari,a mozda i za nekih par meseci ako nebude nikakvih novina krenuti na ispitivanja po vasem savetu... Hvala!
Odgovori