Pitanje za ObGyn - Sterilitet i hipotireoza

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

freska
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 05, 2006 9:11 pm

Pitanje za ObGyn - Sterilitet i hipotireoza

Post od freska »

U braku smo 6 godina, bez djece. Ja imam 33 godine, a supruga 31 godinu.
Poslije dvije godine braka 2002. godine, prvi put smo je obratili inekologu za savjet i pokusali da rijesimo pitanje steriliteta. Tada je uradjen spermogram (broj spermatozoida u ccm iznosio je 65 000 000, normokineza 70%, hipokineza 10% i akineza 20%), supruga je uradila nalaz na chlamydia koji je bio negativan, nalaz mycoplazmahominis nije izolovan, nalaz ureaplazma urealyticum nije izolovan.
Posto je prvi ginekolog rekao da su nalazi uredni, a moja supruga ni u narednoj godini nije ostala u drugom stanju, obratili smo se privatnoj klinici BIS intermedicus u Beogradu. I iako HSG nije radjen doktor je predlozio IUI. Tada su hormoni kod supruge koji su radjeni 22. dan bili FSH 0.8, LH 10.1, PRL 553, E2 280pg, prog 15.9, ovulacija je sonografski nadzirana, obostrano na jajnicima su bili vidljivi folikuli. Nalaz spermograma je bio sledeci 10% progresivno pokrenih (15 do 20 pokretnih u VP), dosta leukocita. Uzorak sperme je poslat na spermokulturu. Na 13. dan ciklusa kod supruge je FSH bio 5.1, LH 8.2 i PRL 238. Uradjeni nalaz spermokulture je bio uredan. Prije uradjene IUI uradjena je analiza spermograma (koja je ponovljena i rezultat je bio u normalnim granicama). Posto je uzorak sjemena obradjen sWimap postupkom uradjena je IUI (27.10.2003. godine). Nakon ovoga supruga je koristila tablete Utrogestana 3 x 1. Nakon ove IUI nije doslo do trudnoce.
Poslije ove neuspjesne IUI uradjena je druga, pri cemu je supruga koristila terapiju Clomid i Metrodin, ali ni ova IUI (3.12.2003. godine) nije uspjela. Supruzi je bila ukljucena nevedena terapija iako je utvrdjeno da kod nje do ovulacije dolazi oko sredine mentrualnog ciklusa bez ikakve terapije, spontano.
U mjesecu aprilu 2004. godine obratili smo se doktorici u Podgorici i uradjen je HSG nalaz koji je bio uredan, jajovodi su prohodni.
U mjesecu septembru 2004. godine supruga je ostala u drugom stanju prirodnim putem i 12.10.2004. godine doslo je do spontanog pobacaja.
Poslije godinu dana u septembru mjesecu 2005. uradio sam spermogram sa rezultatima 72 000 000 miliona spermatozoida i po misljenju prof. Kulisa broj spermatozoida, vitalnost i pokretljivost su u granicama normale, izgled spermatozoida je normalan.
U novembru mjesecu 2005. godine mojoj supruzi je uspostavljena dijagnoza hipotireoza. Ukljucena je terapija Euthyrox tbl. 100 mcg dnevno. nakon uspostavljanja dijagnoze moja supruuga je bila na kontrolnom pregledu. Uz koriscenje propisane terapije rezultati su bili:
27.12.2005. godine: TSH 1.431, FT4 18.10
30.01.2006. godine: TSH 0.505, FT4 21.90
Dakle uz propisanu terapiju koja je ostala ista nakon kontrolnih pregleda TSH je doveden u granice normale.

Molimo Vas da nam odgovorite da li je uzrok steriliteta i spontanog pobacaja uspostavljena dijagnoza hipotireoza? Koje dalje korake Vi predlazeta da preduzmemo u lijecenju steriliteta? Da li predlazete da uradimo neke dodatne preglede i analize? Da li nam savjetujete vantjelesnu oplodnju?
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Nedostaju mi neki osnovni detalji da popunim sliku Vase istorije...
Da li Vasa supruga ima redovne menstrualne cikluse ( jedanput mjesecno ) ?
Koliko dana krvari i koliko paketa ulozaka potrosi prema jednom ciklusu ?
Da li ima ikakvo intermenstrualno krvarenje ili krvarenje poslije seksualnog odnosa ?
Da li ima bolne menstruacije ( dysmenorrhoea ) i/ili bolne seksualne odnose ( dyspareunia ) ?
Da li je imala ikakve infekcije genitalnog trakta ikad u zivotu ? lijecene ? nelijecene ?
Da li imala ikakve probleme sa zdravljem ?
Operacije ?
Tjelesna masa ?
Pusenje, alkohol, droge ?

Da li iko u njenoj porodicnoj zenskoj liniji ima istoriju infertiliteta, endometrioze, karcinoma zenskih spolnih organa ?

Dali ste mi dosta informacija, ali me zanimaju detalji oko NACINA
( LIJEKOVI,DOZE, TRAJANJE ) INDUKCIJE, PRACENJA I IZAZIVANJA OVULACIJE I INSEMINACIJE...ako sam dobro shvatila 1.ciklus je samo pracen...da li je ovulacija izazivana ? kako je praceno i zakljuceno kada ovulira ? kada je inseminirana ? ako mi mozete to opisati za svaki ciklus bilo mi korisno...

Vas spermogram je sada uredan, Vasa supruga je imala jedan spontani pobacaj, sto je dokazalo da mozete da ostvarite trudnocu, jajovodi su prohodni, pretpostavljam da imate redovne seksualne odnose u vrijeme ovulacije, i da ne koristite lubrikante, da ona ne radi nikakva vaginalna ispiranja...da li da idete na IVF ?...proslo je 6 godina, iako ste oboje jos MLADI, STO JE VASA PREDNOST KAO PARA....ajde odgovorite mi...pa cemo onda dalje...
Pozdrav,
Obgyn
freska
Novi član
Novi član

Dodatni odgovori

Post od freska »

Postovana doktorice Obgyn,
Zelimo unaprijed da Vam se zahvalimo na brzom i jasnom odgovoru.
Pokusacemo odgovorita na Vasa pitanja redom.
- moja supruga ima redovne menstrualne cikluse i to na svaki 27. do 28. dan, dakle jedan put mjesecno.
- krvarenja traju maximalno 6 dana, a pri jednom ciklusu potrosi jedan i po paket ulozaka.
- nikada nije imala intermenstrualno krvarenje niti krvarenje poslije seksualnog odnosa, a prvu menstruaciju je dobila sa 14 godina.
- nema bolne menstruacije niti bolne seksualne odnose.
- do sada nije imala nikakve infekcije genitalnog trakta,
- problema sa zdravljem nije imala osim sto je u novembru 2005. godine uspostavljena dijagnoza hipotireoza.
- nije imala do sada nikakvu vrstu operacije.
- tjelesna masa supruge je 60 kg, a visoka je 170 cm.
- ne pusi vec 4 mjeseca, a prije toga je pusila u prosjeku po 5 cigareta dnevno od svoje 18. godine.
- ne konzumira alkohol i ne koristi droge (kaze da sam joj ja jedina droga).
- u njenoj porodici sa zenske linije a ni muske nije imao istoriju infertiliteta, endometrioze, niti je iko bolovao od karcinoma.
Prva IUI kod moje supruge bila je uradjena u oktobru 2003. godine. Ovulacija je sonografski nadzirana (bez stimulacije), radjen je vaginalni ultrazvuk. Ovulacija je nadzirana deveti, jedanaesti i trinaesti dan ciklusa. Na trinaesti dan ciklusa sonografski nalaz je izgledao:
uterus u avf, pravilnog oblika, jasnih ivica, normalne teksture. Matericna supljina ispunjena periovulatornim endometrijumo. Obostrano na jejnicima vidljivi vodeci folikul. Desno folikul 16 mm, lijevi folikul 19 mm. U nalazu pise da je do evidentne ovulacije doslo oko sredine menstrualnog ciklusa. IUI je uradjena 15. dan ciklusa.
Nakon uradjene IUI moja supruga je koristila tablete 3 nedelje Utrogestan 3x1.
Sto se tice druge IUI ona je stimulisana, mada ne znamo zasto. Ova IUI je uradjena 16.12.2003. godine. Od terapije je za stimulaciju propisan Clomid i Metrodin. Terapija je trajala ovako:
04.12. 2x1 Clomid + injekcija Metrodina
05.12. 2x1 Clomid
06.12. 2x1 Clomid + injekcija Metrodina
07.12. 2x1 Clomid
08.12. 2x1 Clomid + injekcija Metrodina
10.12. injekcija Metrodin
Menstruacija je dobijena 03.12.2003. godine, a naredni dan je pocela navedena terapija. Dakle druga IUI je uradjena 14. dan ciklusa. Supruga je opet pracena vaginalnim ultrazvukom 9., 11. i 13. dan i bilo je formirano 4 do 6 folikula (nemamo preciznu informaciju jer smo na zalost taj dokument izgubili). Kad je uradjena IUI svi folikuli su bili pukli. Supruga je menstruaciju dobila redovno 28.12.2003. godine, a iducu menstruaciju je dobila redovno 23.01.2004. godine.
Nakon spontanog pobacaja 12.10.2004. godine supruga je prvu menstruaciju dobila pocetkom novembra 2004. godine i to krvarenje je trajalo dugo i nije bilo bolno. U otpusnoj listi iz bolnice poslije spontanog stoji:
uradjena je ph analiza i stoji: dijelovi djelom nekroticne i upalnim celijama prozete decidue uz endometrijalne zlijezde koje su oblozene visokim svijetlim epitelom, koji formira resice.
Moja supruga je kod ginekologa otisla u krajem novembra mjeseca dok je krvarenje trajalo na kontrolni pregled. Nalaz je bio uredan. Takodje je bila na kontrolnim pregledima u januaru, februaru i martu mjesecu 2005. godine, sva tri mjeseca je pracena ovulacija 9., 11. i 13. dan od ciklusa. Ovulacija je pracena ultrazvukom i vaginalnim i preko stomaka. Tada je ginekolog utvrdio da dolazi do pucanja folikula i da postoji ovulacija, te je posumljao zbog toga na moj spermogram pa sam ja kao sto sam naveo u prethodnom pismu u septembru 2005 godine uradio nalaz sperme koji je bio uredan.
Jos jednom napominjem da je kod moje supruge u novembru 2005. godine utvrdjena hipotireoza. Dana 15.12. 2005. godine, 21. dana mesntrualnog ciklusa moja supruga je kontrolisala progesteron i rezultat je bio 73 nmol/l. Ginekolog je rekao da je nalaz u granicama normale.

Nadamo se da smo Vam ovim detaljima popunili sliku nese istorije i da cete imati vremena da nam pomognete, pa makar i dobrim savjetom da ostvarimo zeljenu i toliko iscekivanu trudnocu.

Unapriejd Vam se mnogo zahvaljujemo.
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Javicu Vam se preko vikenda, a u medjuvremenu procitajte slijedeci post.
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... 863...laku noc.
Pozdrav,
ObGyn
freska
Novi član
Novi član

Post od freska »

Doktorice ObGyn, hvala mnogo.
Nestrpljivo ocekujemo da nam se javite.

Vec citamo link.

Srdacan pozdrav
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

U Vasem slucaju se radi o mladom zdravom paru koji izgleda nema nikakav ocigledan razlog da ne dodje do trudnoce, ali do nje nije doslo nakon 6 godina. Kada se to desi onda ovo zovemo 'unexplained infertility', zbog nepoznatog razloga.

Kada se pitate zasto je radjena inseminacija hocu da Vam kazem da se u jednom normalnom ovulatornom ciklusu oslobodi jedna jajna celija ! Isto tako svaki ciklus nije ovulatorni u toku godine dana niti kod zdrave zene bez ikakvih problema. Vasa supruga ima blagu hipotireozu, ali kod nje to nije razlog anovulacije, jer ona ima normalne, redovne mjesecne cikluse a ocigledno i ovulatorne.

Ja mislim da klinika BIS, iako ne znam kod kojeg ste doktora bili tamo, jeste u pravu kada Vam je predlozila indukciju ovulacije i intrauterinu inseminaciju ( IO/IUI u ostatku teksta ), zato sto se indukcijom ovulacije regrutuje vise od jedne jajne celije, i time povecava sansa da se vise od jedne jajne celije oslobode, pa time i da dodje do oplodnje, ALI...protokolo indukcije koji se radi u klinici BIS nije logican, jer se ISTOVREMENO daju dva lijeka koja imaju isto dejstvo na jajnike - regrutuju rast folikula i njihovo sazrijevanje a u isto vrijeme nisu davali nista Vasoj supruzi za oslobadjanje tih indukovanih folikula. Ona je ocigledno imala odlican odgovor jer jeste cilj izazvati 2-3 folikula da se oslobode. Prvo da Vam objasnim nekoliko 'sitnica':

1. pogledajte ovu fotografiju:
http://www.mizmedi.com/img/center/Rep5_1.gif

2. Vidite da se hormoni FSH / folikulostimulirajuci hormon / i LH
/ luteinizirajuci hormon / oslobadjaju iz prednjeg reznja hipofize
/ u engleskom rjecniku je pituitary gland. Djeluju na jajnike stimulisuci regrutaciju i sazrijevanje folikula. Ti folikuli dovode do oslobadjanja estrogena i progesterona i kada narastu do odredjenog nivoa, salju hipofizi ' poruku'..." ne moras vise da saljes FSH i LH, jer je koncentracija estrogena visoka. E sada kada zena uzima Klomid, sto je clomiphen citrate genericki, taj lijek blokira receptore za estrogene u jajniku ali i ostale receptore u tijelu i onda jajnici i masno tkivo salju poruku hipofizi...ovdje nema dovoljno estrogena...salji FSH...onda hipofiza salje mnogo vise FSH i vise se folikula regrutuje u jajnicima. KLomid u stvari prevari hipofizu...sto je veoma znacajno kod onovulatornih ciklusa.

E sada Metodrin je cisti FSH, za koji ja ne vidim smisla davati u isto vrijeme sa Klomidom, jer u stvari povecavate dozu FSH, nepotrebno visoko i stavljate zenu koja ima odlican odgovor na klomid u rizik da ima hiperstimulaciju jajnika, sto nije uopste prijatno stanje i propada taj ciklus za inseminaciju, kao i slijedeci za indukciju dok svi hormoni ne opadnu na normalnu vrijednost.
FSH i klomid se mogu davati u istom ciklusu ali ne istovremeno, jer to nema logike.

3. Dakle...VAsoj supruzi je radjena folikulometrija, ali ne vidim da pominjete hormone LH, Estradiol, debljina endometrijuma, sto su 3 parametra koje je potrebno pratiti u istom ciklusu prije nego se INDUKUJE OVULACIJA.

4. Ako se vec radi indukcija i inseminacija ja bih da tacno znam kada ona ovulira, a to je jedino moguce da onaj ko vodi indukciju programira davanjem injekcije HCG / hormona koji dovodi do indukcije ovulacije i povecavanja nivoa progesterona koji priprema endometrijum za prihvatanje oplodjene celije /...imena su mu razlicita na trzistu zavisno od proizvodjaca...Pregnyl, ili Profasi...ne znam za Yu.
Dakle ako stimulisemo ovulaciju i radimo inseminaciju ja bih onda indukovala i ovulaciju ne ostavljajuci 'prirodnom odgovoru organizma' da vodi proces, jer smo se mi vec upleli. Kada folikuli dostignu zrelu velicinu potrebno je dati Pregnyl i nakon 36 sati uraditi inseminaciju. Ako Vasa supruga nije dobila Pregnyl, onda je potrebno da se radi inseminacija dva dana, ali mora da se sluzi sa LH kitom o odredjuje da li je prisutan LH u urinu i da to javi svom doktoru, koji ce kod pozitivnom testa da uradi inseminaciju !...dakle ovo je zavrsna faza i ako se ne odigra kako treba sve uradjeno prije toga pada u vodu.

5. IO/IUI je potrebno raditi u tri uzastopna ciklusa, da se vidi da li ce uroditi trudnocom, i ima kumulativni uspjeh u tri ciklusa 30%, dakle..to je odlicna sansa ako se poznaje protokol.

6. Vi imate i opciju da probate 6 mjeseci samo sa Klomidom da uzimate jedan mjesec 50 mg, od 5-9 dana ciklusa i da kupite LH kit, pratite ovulaciju, od 10-18 dana da imate odnose, svaki drugi dan i da supruga uradi test progesterona 23.dana ciklusa da vidite da li je ovulirala...ako ne dobije menstruaciju neka uradi 40.dana pregnancy test, i ako je + neka mi javi dobre vijesti, ako je test negativan onda neka saceka slijedecu menstruaciju i pocne ponovo.

Doza klomida se moze povecavati preko 100, 150 i do 200mg, ali ako se desi ovulacija sa 50 mg, samo nastavite da uzimate istu dozu.
Naravno da je nepotrebno da kazem da morate imati ginekologa koji ce Vas nadzirati u ovom procesu, iako je direktno ucesce minimalno ukoliko ne idete na OI/IUI.

Vi imate veliku sansu da ostvarite trudnocu i ja se nadam da ce do nje uskoro doci. Sve najbolje. Ja bih sacekala sa IVF-m bar jos godinu dana....probajte samo Klomid 6 mjeseci, i onda 3 mjeseca OI/IUI i ako onda ne dodje do trudnoce...IVF.
Pozdrav,
ObGyn
freska
Novi član
Novi član

Post od freska »

Draga ObGyn,

Mnogo ste nas ohrabrili i obradovali, a mnogo toga smo i naucili. Nakon citanja vaseg pisma odlucili smo se da odradimo sve pod tackom 6, a vec sutra cemo posjetiti ginekologa u nasem gradu.
Posto smo ovaj mjesec zakasnili sa klomidom sigurno od iduceg mjeseca, postupicemo po Vasim upustvima.
Nadamo se da cemo u oktobru ili novembru mjesecu doci trudni u Kanadu (posto imamo stalni boravak u Kanadi, a zadnje tri godine sam ja na privremanom radu ovdje, cudno ali istinito), a i ako se to ne desi imacemo doktora da nam pomogne u vezi predloga iz zadnjeg paragrafa.

Srdacan pozdrav.
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Srecno i da mi javite dobre vijesti.
Pozdrav,
ObGyn
nijenina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 25, 2005 7:45 pm

Post od nijenina »

imam dva pitanja

1.zasto ste ih pitali za krvarenje izmedju ciklusa i krvarenje pose odnosa.

2. zasto ste ih pitali za porodicnu istoriju po zenskoj liniji u vezi karcinoma genitalnih organa.

ponekad prokrvarim posle odnosa, pre sam znala da pomalo krvarim izmedju ciklusa. imam braonkasto krvarenje pre menstruacije, traje 1 do 6 dana. ginekolozi uopste ne shvataju ovo kao nesto vazno, pa nisam ni ja. da li je to greska.

moja majka ima rak jajnika.

kod majke
patohistoloski zakljucak
imunoloski profil opisanih tumora (ovarijuma i endometrijuma) se samo donekle poklapa, ali se u vecem broju testiranih antitela razlikuje. S obzirom, pre svega, na morfoloske kakrakteristike tumora u ovarijumu I endometrijumu I razlike u imunofenotipu (treba imati na umu da ne postoji specifican marker ni za jedan od ovih tumora) smatramo da se radi o bilateralnom endometroidnom adenocarcinomu ovarijuma (viloglanduralnog tipa) sa sekundarnim depozitima u omentumu I kasnijim metastazama (preparati iz 2003. ), a da adenokarcinom endometrijuma predstavlja nezavisni sinhroni adenocarcinom endometrijuma endometroidnog tipa (sinhroni tumori endometrijuma prisutni su u oko 20% ovarijalnih adenokarcinoma endometroidnog tipa). Ne moze se iskljuciti mogucnost unilateralnog adenocarcinoma ovarijuma sa metastazom u drugi ovarijum.
Dg. 4329-4262/01: ADENOCARCINOMA ENDOMETRIOIDES OVARIL BILLATERALIS INFILTRATIVUM TEXTU ADIPOSO-HG2. ADENOCARCINOMA ENDOMETRII ENDOMETRIOIDES-HG1.

462-465: ADENOCARCINOMA (ENDOMETRIOIDES). METASTATICUM TEXTU FIBROSO, ADIPOSO ET MUSCULO STRIATO.

1053-54/03: ADENOCARCINOMA ENDOMETRIOIDES METASTATICUM TEXTU FIBROSO ET ADIPOSO.

METODE
-HE, Imunohistohemijske metode: CEA, CA 125, Vimentin, Citokeratin 7, Estrogen receptor, Progesteron receptor, CDSS, E-kaderin.
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Nijenina,

Zao mi je za Vasu majku...
Moja pitanja su dio opste anamneze kod svakog pacijenta, nema veze sa infertilitetom, nego sa ginekoloskom istorijom i Papa nalazom,kao i porodicna istorija vezana sa karcinome ginekoloskih organa, karcinoma dojke ili karcinoma debelog crijeva kod prvih srodnika, jer svi ovi karcinomi povecavaju rizike za te vrste karcinoma kod tih istih pacijenata.

Srecno,
Pozdrav,
ObGyn
nijenina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 25, 2005 7:45 pm

Post od nijenina »

hvala
:D
freska
Novi član
Novi član

Za Obgyn - Trudnoca i hipotireoza

Post od freska »

Postovana Obgyn,
Nasa poslednja poruka je bila u martu prosle godine kada ste nam ulili dodatnu snagu i dali upustva kako dalje do najljepse vijesti koju cekamo vec 7 godina.
Uradili smo sve kao sto ste nam rekli, pokusavali prirodnim putem i na kraju uradili vjestacku oplodnju u Mariboru. Juce smo dobili rezultate testa na s-B-HCG, 16 dana poslije embriotransgera, i to 258 mU/mL.
Jos uvijek se radujemo saznanju da cemo za devet mjeseci dobiti bebovica ili bebovivce, ali vec moramo da mislimo i na supruginu hipotireozu i njen eventualni uticaj na trudnocu i plod.
Supruga koristi terapiju Eutiroks, i to naizmjenicno 100 i 125 mikrograma.
Molimo Vas da nam odgovorite u kom roku supruga mora da se javi endokrinologu i koja bi terapija trebala da uslijedi. Kad smo radili test na s-B-HCG uradili smo i TSH, za koji je rezultat bio u granicama normale.
Jos jedno pitanje za vas je da li moja supruga smije da putuje, s obziro da u mjestu gdje zivimo nemamo endokrinologa, a najblizi je 100 km udaljen.
Takodje bi zeljeli da kazemo da smo jako zadovoljni tretmanom u Mariboru, ali o tome i svemu sto je bilo cemo podjeliti sa svima vama za koji dan. Za sad samo kratko, za sve koji ovo citaju, a razmisljaju o vantjelesnoj oplodnji, zaboravite na one koji o tome pricaju i rade nesto u bivsoj Jugi i prijavite se za Maribor.

Veliki pozdrav
[/quote]
lala
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 27, 2005 11:55 am

Post od lala »

Cestitam za betu i zelim vam da za devet meseci upoznate vasu bebu ili bebice! Suprug i ja se spremamo 1. oktobra na prve konsultacije kod prof. Vlaisavljevica, tako da me je ohrabrilo to sto ste napisali! Pozdrav i obavestavajte nas!
KK
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jan 10, 2006 4:31 pm

Post od KK »

obgyn napisao:
pretpostavljam da imate redovne seksualne odnose u vrijeme ovulacije, i da ne koristite lubrikante

Obgyn

Ako na lubrikantu pise da ne sadrzi spermicide, i da je pH optimal, da li ometa fertilizaciju?
freska
Novi član
Novi član

Post od freska »

Molimo za odgovor jer se mnogo brinemo kako dalje.

Veliki pozdrav
Odgovori